9 καλύτερες εναλλακτικές λύσεις Raspberry Pi για να δοκιμάσετε το 2023

Το Raspberry έχει κάνει τους υπολογιστές διασκεδαστικό και πειραματικό, ένα σκαλοπάτι για μελλοντικές εφευρέσεις.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το Raspberry Pi είναι ένας εκπληκτικός υπολογιστής με μία πλακέτα (SBC) στον κόσμο της τεχνολογίας, καθώς επιτρέπει στους tech geek να εισέλθουν σε έναν νέο ορίζοντα τεχνολογικών πειραμάτων.

Από την είσοδο/έξοδο γενικού σκοπού έως τη συνδεσιμότητα με συσκευές και λειτουργικά συστήματα IoT, υπάρχουν πολλά να κάνουμε με αυτήν τη συσκευή. Το Raspberry Pi σας δείχνει τον τεράστιο χώρο για δημιουργικές και τεχνολογικές εξελίξεις που μπορείτε να γεμίσετε με νέα πειράματα.

Καθώς η τεχνολογία προχωρά και αναδύονται νέες καινοτομίες, είναι φυσικό για τους λάτρεις να αναζητούν εναλλακτικές λύσεις για το Raspberry Pi που προσφέρουν ακόμη περισσότερη ισχύ, ευελιξία και δυνατότητες.

Ενώ το Raspberry Pi συνεχίζει να εξελίσσεται με νέα μοντέλα και αναβαθμίσεις, υπάρχουν πλέον αρκετές συναρπαστικές εναλλακτικές στην αγορά που μπορούν να ανταγωνιστούν ή και να ξεπεράσουν τις δυνατότητές του.

Τι είναι το Raspberry Pi;

Αρχικά αναπτύχθηκε από το Ίδρυμα Raspberry Pi, αυτός ο υπολογιστής μεγέθους πιστωτικής κάρτας έχει αποκτήσει τεράστια δημοτικότητα μεταξύ των λάτρεις της τεχνολογίας, των χομπίστων και των επαγγελματιών.

Σχεδιασμένο για να είναι προσιτό, ευέλικτο και εύκολο στη χρήση, το Raspberry Pi έχει ανοίξει έναν κόσμο δυνατοτήτων για διάφορες εφαρμογές.

Είναι γνωστό για την εκτεταμένη γκάμα χρήσεων του, γεγονός που το καθιστά ιδανική επιλογή για έργα όπως ο οικιακός αυτοματισμός, η ρομποτική, τα κέντρα πολυμέσων, οι κονσόλες παιχνιδιών, ακόμη και οι διακομιστές μικρής κλίμακας. Η συμπαγής μορφή του, η χαμηλή κατανάλωση ενέργειας και η ικανότητά του να τρέχει λειτουργικά συστήματα που βασίζονται σε Linux το έχουν κάνει αγαπημένο μεταξύ των λάτρεις και των κατασκευαστών DIY.

Διαβάστε επίσης: Raspberry Pi 4 διαδικτυακές πλατφόρμες για αγορά.

Γιατί χρειάζεστε εναλλακτικές λύσεις για το Raspberry Pi;

Η απάντηση βρίσκεται στην ποικιλομορφία των έργων και στις μοναδικές απαιτήσεις των ατόμων. Ενώ το Raspberry Pi υπερέχει σε πολλούς τομείς, μπορεί να υπολείπεται όσον αφορά τις συγκεκριμένες ανάγκες απόδοσης, τις επιλογές συνδεσιμότητας ή τις εξειδικευμένες εφαρμογές. Ορισμένοι λάτρεις μπορεί να χρειάζονται περισσότερη επεξεργαστική ισχύ, πρόσθετες θύρες, προηγμένες δυνατότητες γραφικών ή ειδική επιτάχυνση AI.

Εδώ θα εξερευνήσουμε μερικές από τις καλύτερες εναλλακτικές λύσεις Raspberry Pi που μπορείτε να εξετάσετε. Κάθε εναλλακτική φέρνει το δικό της σύνολο πλεονεκτημάτων και καλύπτει διαφορετικές ανάγκες, διασφαλίζοντας ότι υπάρχει μια κατάλληλη επιλογή για τις απαιτήσεις και τις προτιμήσεις κάθε λάτρη.

Πλακέτα υπολογιστή Libre (AML-S905X-CC)

Η AML-S905X-CC (Le Potato) του Libre Computer Project είναι μια πλακέτα υπολογιστή που ανταγωνίζεται ως εναλλακτική λύση στο Raspberry Pi. Το ευρύ φάσμα της συμβατότητας εικόνας των λειτουργικών συστημάτων είναι ένα από τα κορυφαία χαρακτηριστικά που διαθέτει.

Η λίστα περιλαμβάνει τα πάντα, από το τελευταίο Linux 6.x έως το Ubuntu 22.10. Άλλα που περιλαμβάνονται είναι τα Debian 11, Raspbian 11, CoreELEC (Kodi), LibreELEC (Kodi), Android 9.0 Pie, Armbian, Lakka και Batocera. Διαθέτει συναρπαστικά χαρακτηριστικά από τη μηχανή αποκωδικοποίησης βίντεο 4K Ultra-HD και επιτάχυνση υλικού που επιτρέπει τα τρισδιάστατα γραφικά.

Είναι η καλύτερη αντικατάσταση για το Pi 3 Model B και το καλύτερο είναι ότι δεν χρειάζεται να αλλάξετε τα τροφοδοτικά ή τις θήκες γιατί θα λειτουργήσει με τα υπάρχοντα. Συνιστάται τουλάχιστον ένα τροφοδοτικό MicroUSB 5V 1,5A για επαρκή ισχύ σε αυτήν την πλακέτα.

Το σύστημα LED υποδεικνύει έναν τεράστιο όγκο πληροφοριών σχετικά με την παροχή ρεύματος και άλλες πτυχές αυτής της πλακέτας. Το GPIO (Είσοδος/Έξοδος Γενικού Σκοπού) αυτής της πλακέτας επιτρέπει τη χρήση της με ένα καπέλο Arduino.

Σε αντίθεση με το Raspberry Pi 3, αυτή η πλακέτα διαθέτει μόνο συνδεσιμότητα ethernet και χωρίς wifi στην πλακέτα. Επίσης, δεν υποστηρίζει τίποτα από την οικογένεια αρχιτεκτονικής ARM. Οι bootloaders Raspberry Pi μπορούν να φορτωθούν μόνο με εικόνες που παρέχονται από τον κατασκευαστή. Ορισμένοι χρήστες έχουν διαπιστώσει ότι δεν υπάρχουν ενημερώσεις σχετικά με τις διορθώσεις, τα σφάλματα και τις βελτιώσεις που έγιναν μετά την κυκλοφορία αυτού του πίνακα πριν από πέντε χρόνια. Ωστόσο, σύμφωνα με τον κατασκευαστή, η πλακέτα κυκλοφόρησε με ενδελεχείς δοκιμές, επομένως δεν χρειάστηκε να ενημερώσετε τίποτα τα τελευταία πέντε χρόνια.

  Τι είναι ένας χάρτης ενδιαφερόμενων μερών και πώς να δημιουργήσετε έναν [5 Tools]?

Waveshare Compute Module 4

Το Computer Module 4 της Waveshare παρουσιάζεται στον κόσμο ως η καλύτερη εναλλακτική του Raspberry Pi 4B. Υποστηρίζει όλες τις εισόδους/εξόδους όπως και το Pi 4B. Όλα τα HAT της σειράς 4B (Hardware Attached on Top) υποστηρίζονται από το CM4.

Ενσωματωμένη κεφαλίδα PoE (Power over Ethernet) επιτρέπει τη σύνδεση για τη σύνδεση PoE HAT. Αυτή η πλακέτα της σειράς eMMC διαθέτει επεξεργαστή Quad Core Cortex A72 64-bit.

Παρόλο που υπάρχουν τόσα πολλά εκπληκτικά χαρακτηριστικά, αυτός ο πίνακας έχει επίσης ορισμένους περιορισμούς. Ο ανεμιστήρας σε αυτό το προϊόν δεν συνοδεύεται από επιλογές ρύθμισης και υποστηρίζει μόνο 5V αντί 12V. Η συνιστώμενη ελάχιστη ισχύς για την πλακέτα είναι 5V 2A. χαμηλότερο από αυτό μπορεί να τερματίσει τη λειτουργία της πλακέτας ή να εμφανίσει χαμηλότερη συχνότητα.

Εάν έχετε χρησιμοποιήσει το Raspberry Pi 4 και τώρα ψάχνετε για εναλλακτικές, τότε υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που πρέπει να προσέξετε. Ο κατασκευαστής προτείνει να μην συνδέσετε καμία περιφερειακή ή συσκευή ενώ η πλακέτα είναι ενεργοποιημένη. η θύρα Micro USB είναι μόνο για τροφοδοσία. Το USB 2.0 είναι κλειστό και για να το χρησιμοποιήσετε, χρειάζεστε τη λειτουργία επικάλυψης.

Firefly ROC-RK3588S-PC

Ένας από τους εκπληκτικούς και υψηλής ισχύος μίνι-υπολογιστές πλακέτας είναι ο Firefly ROC-RK3588S-PC που συνοδεύεται από την ευελιξία να διαθέτει έως και 128 GB μνήμης. Το μοντέλο CPU είναι το ARM610 το οποίο είναι επίσης ανταγωνιστικό για να νικήσει τις εναλλακτικές λύσεις Raspberry Pi.

Αυτός ο ενσωματωμένος υπολογιστής μεταφέρει τις εφαρμογές σας IoT στο επόμενο επίπεδο μέσω του AIoT (Τεχνητή Νοημοσύνη των Πραγμάτων). CPU υψηλής συχνότητας εξοπλισμένο με επεξεργαστή 8 πυρήνων. Η υποστήριξη Bluetooth και wifi του δίνουν ένα πλεονέκτημα έναντι άλλων εργαλείων. Όντας ένα βήμα πέρα ​​από άλλους επεξεργαστές, έρχεται με συμβατότητα κωδικοποιητή βίντεο 8K.

Αυτή η πλακέτα γίνεται η εναλλακτική λύση για το Raspberry Pi καθώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διάφορες εφαρμογές, από βασικούς υπολογιστές έως διακομιστές cloud και έξυπνο NVR (Network Video Recorder), smart video walls, κάμερες πολλαπλών φακών, έργα έξυπνων αυτοκινήτων κ.λπ. Χρήστες του Firefly ROC το προτείνουμε για πειράματα και έργα που βασίζονται στην έρευνα και την παραγωγή.

Όντας ένας ικανός και ευρέως χρησιμοποιούμενος ενσωματωμένος υπολογιστής, αυτό το προϊόν διαθέτει μια τεράστια βιβλιοθήκη στο διαδίκτυο για πόρους εκμάθησης. Η εύρεση οδηγών για αυτό το προϊόν είναι πολύ πιο εύκολη από οποιοδήποτε άλλο, καθώς παρέχει SDK, τεχνική τεκμηρίωση, σεμινάρια και αυτόνομα εργαλεία προγραμματιστή.

Η τεχνική υποστήριξη από τον κατασκευαστή είναι επίσης διαθέσιμη για τους χρήστες. Εκτός από το προϊόν, στη συσκευασία, θα έχετε έναν ανεμιστήρα, ένα τροφοδοτικό, τύπου C και μια κεραία. Μπορούν να γίνουν πολλές εφαρμογές με αυτόν τον υπολογιστή μονής πλακέτας, όπως gaming, media player, αυτοματισμοί, έξυπνες συσκευές κ.λπ.

Υποστηρίζει μια ποικιλία πλαισίων, όπως Caffe, MXNet, TensorFlow, PyTorch, κ.λπ. Όταν πρόκειται για αναπαραγωγή πολυμέσων, τότε αυτή η πλακέτα σάς παρέχει όλες τις απαιτούμενες επιλογές εισόδου/εξόδου, όπως υποδοχή ακουστικών, είσοδος γραμμής, είσοδος μικροφώνου, HDMI θύρες και USB, μαζί με άλλες ενσωματωμένες επιλογές συνδεσιμότητας, όπως Bluetooth και wifi.

Orange Pi 4 (Rockchip)

Το Rockchip RK3399 της Orange Pi υποστηρίζει πολλαπλά λειτουργικά συστήματα και διαθέτει πολλές θύρες για GPIO. Διαθέτει υποστήριξη ανοιχτού κώδικα για Android, Ubuntu και Debian OS. Διαθέτει εκπληκτικές προδιαγραφές όπως μνήμη LPDDR4, ταχύτητα ρολογιού 1,8 GHz, μνήμη αποθήκευσης έως 16 GB, ενσωματωμένη κάρτα γραφικών, ενσωματωμένο Bluetooth και υποστήριξη wifi.

Σύμφωνα με τις προδιαγραφές του, αυτός ο υπολογιστής μίνι πλακέτας συνιστάται κυρίως για προηγμένες εφαρμογές δικτύωσης. Καθώς οδηγεί το δίκτυο με τις ενσωματωμένες δυνατότητες και λειτουργίες του.

Από ασύρματη συνδεσιμότητα έως υποδοχές USB, έχει τα πάντα για να το συνδέσετε με άλλες συσκευές και να υλοποιήσετε εξαιρετικά γρήγορα έργα IoT (Internet Of Things) που βασίζονται σε δίκτυα.

Λειτουργίες υποστήριξης πολυμέσων, όπως το εύρος διόφθαλμης όρασης, οι διπλές κάμερες, η αποθήκευση καρτών TF και οι επεκτάσιμες επιλογές αποθήκευσης όπως SD και SATA είναι όλα εκπληκτικά. Το εύρος ζώνης πολυμέσων που διαθέτει επιτρέπει την επιτυχή χρήση του για έργα ανάπτυξης που βασίζονται σε μέσα.

  8 πλατφόρμες προς ενοικίαση για τις καλύτερες υπηρεσίες πληκτρολόγησης

Υποστηρίζει περιφερειακά χαμηλού επιπέδου και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για έξοδο βίντεο και ήχου υψηλής ευκρίνειας καθώς υποστηρίζει την έξοδο 4K. Οι ενδείξεις LED και τα ισχυρά συστήματα διαχείρισης ενέργειας του επιτρέπουν να σας πει περισσότερα για την κατάσταση λειτουργίας του, ώστε να μπορείτε να το τροποποιήσετε και να επωφεληθείτε από μεγαλύτερη διάρκεια ζωής για αυτό.

Λόγω του μεγάλου εύρους λειτουργιών συνδεσιμότητας, είναι κατάλληλο για έργα ανάπτυξης που βασίζονται στην ανέπαφη και έξυπνη τεχνολογία. Μπορείτε να δημιουργήσετε έξυπνες συσκευές που μπορούν να συνδεθούν στο τηλέφωνο ή τον υπολογιστή σας μέσω διαφορετικών καναλιών δικτύου.

Λιγότερες πληροφορίες μέσω της διαδικτυακής κοινότητας και όχι ότι η ανταποκρινόμενη τεχνική υποστήριξη πελατών μπορεί να οδηγήσει σε ορισμένα ζητήματα. Αλλά δεν υπάρχουν προβλήματα με τις λειτουργίες αυτού του υπολογιστή πλακέτας. Η ακατάλληλη τεκμηρίωση και η ανεπαρκής μονάδα παραγωγής ενέργειας είναι επίσης ορισμένες ανησυχίες που έχουν μοιραστεί οι υπάρχοντες χρήστες στο διαδίκτυο.

Khadas VIM4 Amlogic

Το VIM4 Amlogic A311D2 της Khadas είναι ένας υπολογιστής mini-board 64 bit που υποστηρίζει διαφορετικά λειτουργικά συστήματα καθώς και ένα ευρύ φάσμα επιλογών δικτύου. Υποστηρίζει wifi, LAN, Micro USB και Bluetooth για συνδεσιμότητα.

Άλλες διαθέσιμες επιλογές GPIO είναι η είσοδος/έξοδος Micro US και HDMI. Επίσης, το VIM4 παρέχει τέσσερις τύπους επιλογών εξόδου βίντεο όπως HDMI, V-by-One, MIPI-DSI και eDP.

Η θέρμανση δεν είναι πρόβλημα με αυτήν την πλακέτα, καθώς συνοδεύεται από ψύκτρα και ανεμιστήρα στην πλακέτα. Το ενεργό κιτ ψύξης του είναι σούπερ και παρέχει αρκετές επιλογές αερισμού και ψύξης για την πλακέτα. Μπορείτε απλά να το μετατρέψετε σε συσκευή αναπαραγωγής πολυμέσων, μονάδα δικτύου 5G, κιτ ανάπτυξης οθόνης αφής κ.λπ.

Αυτή η πλακέτα από την Khadas συνοδεύεται από μονάδα 4G LTE αλλά δεν υποστηρίζει 5G LTE. Ας ελπίσουμε ότι αναμένεται μια νέα ενημέρωση για την υποστήριξη 5G LTE. Ένα άλλο μειονέκτημα αυτής της πλακέτας είναι ότι δεν υποστηρίζει μερικές από τις καλύτερες θήκες DIY. Επίσης, δεν υποστηρίζει τηλεχειριστήρια υπερύθρων, καθώς δεν υπάρχουν δέκτες σε αυτήν την πλακέτα. Το αποκλειστικό OS OOWOW της Khadas είναι διαθέσιμο για αυτόν τον πίνακα.

Orange Pi 5 Rockchip RK3588S

Ένας άλλος υπολογιστής Orange Pi 5 έχει εκπληκτικά χαρακτηριστικά που δίνουν τη δυνατότητα στους λάτρεις της τεχνολογίας να βουτήξουν περισσότερο στο IoT και στους υπολογιστές. Το Rockchip RK3588S είναι διαθέσιμο σε εμβέλεια μνήμης έως 8 GB, μνήμη RAM τύπου DDR4, συμβατό με Android και προσωπικούς υπολογιστές, ενσωματωμένα γραφικά PCI Express και ασύρματη συνδεσιμότητα (Bluetooth). Άλλα λειτουργικά συστήματα, όπως Ambian, Droid, Ubuntu, Linux, Debian κ.λπ., υποστηρίζονται από αυτήν την πλακέτα.

Διαθέτει υποδοχές Micro USB, δύο υποδοχές μνήμης, τροφοδοτικό Type-C, θύρα HDMI & LAN και USB 2.0 & 3.0. Επίσης, συνοδεύεται από επεκτάσιμη θύρα που σας επιτρέπει να επεκτείνετε περαιτέρω τη λειτουργικότητά του. Ο ενσωματωμένος επιταχυντής NPU που βασίζεται σε AI διαθέτει TOPS (Τρισεκατομμύρια Λειτουργίες ανά δευτερόλεπτο) που επιτρέπει ταχύτερη επεξεργασία.

Εκτός από τις γενικές προδιαγραφές, αυτός ο υπολογιστής μονής πλακέτας μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διάφορα έργα που σχετίζονται με πολυμέσα, παιχνίδια και δικτύωση. Για υποστήριξη wifi, πρέπει να παραγγείλετε μια επιπλέον μονάδα για PCI wifi.

Ορισμένοι χρήστες αντιμετωπίζουν προβλήματα με την παροχή αρκετής τεχνικής υποστήριξης από τον κατασκευαστή αυτής της πλακέτας. Ωστόσο, με τη χωρητικότητα μνήμης, αυτή η πλακέτα είναι μια από τις καλύτερες εναλλακτικές λύσεις για το Raspberry Pi και μπορεί να χρησιμοποιηθεί με διάφορους τρόπους για έργα που σχετίζονται με το IoT.

Khadas VIM4 Amlogic A311D2

Το VIM4 Amlogic A311D2 της Khadas συνοδεύεται από κιτ ενεργού ψύξης για να βεβαιωθείτε ότι υπάρχει μια μεθοδολογία ψύξης υψηλής τεχνολογίας που χρησιμοποιείται για τη διαχείριση της θερμότητας της πλακέτας. Εάν δεν είστε ικανοποιημένοι με τα συστήματα παθητικής ψύξης, όπως οι ψύκτρες στην πλακέτα σας, και φαίνονται ανεπαρκή, τότε η εναλλαγή σε ένα που διαθέτει κιτ ενεργού ψύξης είναι πάντα η καλύτερη επιλογή.

Όταν πρόκειται για GPIO, τότε αυτός ο υπολογιστής μονής πλακέτας έχει πολλές επιλογές, όπως HDMI, είσοδο/έξοδο μικροφώνου, έξυπνη οθόνη, εφαρμογές τηλεδιάσκεψης και κωδικοποιητές βίντεο (H.264 και H.265) με 4K 50 FPS ικανότητα.

Πολλές οθόνες μπορούν να συνδεθούν με αυτήν την πλακέτα περισσότερες από μία κάθε φορά. Αυτόνομη μνήμη 64-bit για το βασικό και εντατικό λογισμικό. Η σύνδεση στο διαδίκτυο είναι επίσης διαθέσιμη με την ενσωματωμένη υπηρεσία OOWOW, καθώς πρόκειται για έναν υπολογιστή πλακέτας με δυνατότητα Wi-Fi 6.

  Διακοπή της αυτόματης αναπαραγωγής κινούμενων GIF στο πρόγραμμα περιήγησής σας

Η ηλεκτρονική υποστήριξη και η παράδοση λειτουργικών συστημάτων το καθιστούν τη βέλτιστη επιλογή για τους έμπειρους της τεχνολογίας. Εκτός από την κατάλληλη τεκμηρίωση για τη βοήθεια του χρήστη, σε αυτό το πακέτο εκεί, θα βρείτε αρκετά αξεσουάρ όπως ψύκτρα VIM, δύο κεραίες και έναν ανεμιστήρα ψύξης.

Η στοίβαξη πολλών μονάδων στο Khadas VIM4 Amlogic A311D2 δεν αποτελεί πλέον πρόβλημα, καθώς συνοδεύεται από κιτ ενεργού ψύξης. Ορισμένες προκλήσεις που μπορεί να αντιμετωπίσετε με αυτήν την πλακέτα σχετίζονται με τον περιορισμό του PoE να παρέχει μόνο ισχύ και όχι μεταφορά δεδομένων ethernet κατά τη χρήση της επέκτασης M2X.

Tinker Board Rockchip RK3399

Το Tinker Board Rockchip RK3399 της WayPonDEV είναι ένας υπολογιστής μονής πλακέτας που διαθέτει επαρκή συνδεσιμότητα GPIO, επιλογές ασύρματης συνδεσιμότητας και λειτουργίες διπλής οθόνης. Αυτή η πλακέτα είναι πιο κατάλληλη για τη διαχείριση δεδομένων που σχετίζονται με έργα IoT. Έρχεται με μια κονσόλα cloud ASUS IoT για ανάλυση δεδομένων.

Η προηγμένη χρήση υπολογιστών είναι δυνατή με αυτόν τον ενσωματωμένο υπολογιστή καθώς διαθέτει συναρπαστικές λειτουργίες ενσωματωμένου. Εκτός από το ισχυρό 6πύρηνο σύστημα σε τσιπ (SoC), διαθέτει API νευρωνικών δικτύων Android, εργαλεία προσαρμογής απόδοσης και κρυπτογράφηση Adiantum.

Όλα αυτά τα high-end συστήματα επιτρέπουν καλύτερη απόδοση, μαζί με 3D και βελτίωση του υπολογιστικού νέφους. Η εύρεση μιας κατάλληλης θήκης DIY για αυτόν τον υπολογιστή πλακέτας μπορεί να είναι δύσκολη για τους χρήστες. Η αρχιτεκτονική του Armv8 το καθιστά τη βέλτιστη λύση για έργα που σχετίζονται με το IoT (Internet of Things).

Ένα άλλο καλό με αυτή την πλακέτα είναι ότι μπορεί να εγκατασταθεί με τρία απλά βήματα. Η ενημέρωση υλικολογισμικού δεν αποτελεί πρόβλημα σε αυτήν την πλακέτα, καθώς ο κατασκευαστής παρέχει υπηρεσίες Firmware Over-The-Air (FOTA), έτσι ώστε το υλικολογισμικό για αυτήν την πλακέτα να μπορεί να ενημερώνεται εύκολα μέσω ασύρματης συνδεσιμότητας.

Πλαίσια όπως το OpenCL και οι επιταχυντές γραφικών το επιτρέπουν για χρήση 2D/3D γραφικών. Η ασύρματη σύνδεση αυτής της πλακέτας έχει μεγαλύτερη ταχύτητα μεταφοράς από τους κανονικούς υπολογιστές πλακέτας. Οι ταχύτητες μετάδοσης είναι βελτιωμένες καθώς και ασφαλείς στις συνδέσεις με τη διαδικασία μετάδοσης TLS 1.3 και την κρυπτογράφηση AES.

Geniatech Rockchip RK3128

Το Rockchip RK3128 της Geniatech είναι ένας υπολογιστής με μία πλακέτα XPI-3128 ενσωματωμένος με μονάδες που ενισχύουν τη λειτουργικότητά του. Το μέγεθος αυτού του υπολογιστή μεγέθους πλακέτας είναι εντυπωσιακό. Αυτός είναι απλώς ένας ενσωματωμένος υπολογιστής μεγέθους πιστωτικής κάρτας. Έτσι, είναι πολύ εύκολο να χωρέσετε σε πολλά σημεία για τις εξελίξεις των έργων υπολογιστή στον πίνακα.

Η διεπαφή GPIO είναι σχεδόν παρόμοια με όλους τους άλλους υπολογιστές πλακέτας που διατίθενται ως εναλλακτικές λύσεις Raspberry Pi. Micro USB, UART, wifi, LAN, υποστήριξη κάρτας Micro SD και κεντρικοί υπολογιστές USB είναι μερικά από τα βασικά χαρακτηριστικά αυτής της πλακέτας.

Ο επεξεργαστής είναι ένας τετραπύρηνος Cortex-A7 που έχει συχνότητα 1,2 GHz. Εάν σκοπεύετε να μεταναστεύσετε από το Raspberry Pi 3, τότε το Geniatech Rockchip είναι πολύ βολικό και διαθέτει ένα ομαλό σύστημα μετανάστευσης.

Εναλλακτικές λειτουργίες pin είναι επίσης εφικτές σε αυτήν την πλακέτα, καθώς συνοδεύεται από μια κεφαλίδα 40 ακίδων που επιτρέπει την επαναχρησιμοποίηση του υλικού. Μπορούν να εγκατασταθούν πολλά λειτουργικά συστήματα σε αυτήν την πλακέτα, αλλά ορισμένοι χρήστες αντιμετώπισαν προβλήματα που σχετίζονται με την εγκατάσταση του λειτουργικού συστήματος. Ωστόσο, αυτό το πρόβλημα μπορεί να επιλυθεί αφού εγκαταστήσετε το SDK (Κιτ ανάπτυξης λογισμικού) που παρέχεται από τον κατασκευαστή.

Η άμεση φόρτωση του λειτουργικού συστήματος από την κάρτα SD είναι μερικές φορές ένα πρόβλημα. Η τεκμηρίωση για τη βοήθεια των χρηστών και τις διαδικτυακές πληροφορίες δεν παρέχεται επαρκώς από τον κατασκευαστή, γεγονός που μπορεί να είναι ένα πρόβλημα.

Τελικές Λέξεις

Οι εναλλακτικές λύσεις για το διάσημο Raspberry Pi έχουν τα μοναδικά χαρακτηριστικά και τις δυνατότητές τους, καλύπτοντας διαφορετικές ανάγκες και προτιμήσεις. Είτε αναζητάτε βελτιωμένη απόδοση, εξειδικευμένες εφαρμογές ή οικονομική αποδοτικότητα, αυτές οι εναλλακτικές λύσεις παρέχουν συναρπαστικές δυνατότητες για τους λάτρεις των DIY, τους κατασκευαστές και τους λάτρεις της τεχνολογίας.

Ενώ το Raspberry Pi συνεχίζει να διατηρεί τη θέση του ως δημοφιλής επιλογή, οι εναλλακτικές που επισημαίνονται είναι συναρπαστικές επιλογές που πρέπει να ληφθούν υπόψη. Η καλύτερη επιλογή μεταξύ αυτών των εναλλακτικών Raspberry Pi εξαρτάται από τις συγκεκριμένες απαιτήσεις, τους στόχους του έργου και τις προσωπικές σας προτιμήσεις.

Στη συνέχεια, ρίξτε μια ματιά στο κιτ Raspberry Pi για να απελευθερώσετε τη δημιουργικότητά σας σε επερχόμενα έργα.