9 δυνατότητες του Microsoft Edge για ενίσχυση της προστασίας και της διαδικτυακής ασφάλειας

Όλοι θέλουμε να γνωρίζουμε ότι η ταυτότητα και τα δεδομένα μας είναι ασφαλή από τα αδιάκριτα βλέμματα. Ευτυχώς, προγράμματα περιήγησης όπως το Microsoft Edge διαθέτουν διάφορες προστατευτικές λειτουργίες που βοηθούν στη διατήρηση της διαδικτυακής εμπειρίας σας ασφαλούς και ασφαλούς.

Από τις λειτουργίες που σας εμποδίζουν να αποκτήσετε πρόσβαση σε κακόβουλους ιστότοπους έως τις ρυθμίσεις που σας επιτρέπουν να δημιουργήσετε μη προσβάσιμους κωδικούς πρόσβασης, ακολουθούν μερικές από τις κορυφαίες λειτουργίες ασφαλείας που κάνουν τον Microsoft Edge ένα ασφαλές πρόγραμμα περιήγησης ιστού.

1. Edge Secure Network VPN

Όσον αφορά το απόρρητο και την ασφάλεια στο διαδίκτυο, ένα από τα πρώτα εργαλεία που έρχεται στο μυαλό είναι το VPN. Αυτές οι υπηρεσίες δημιουργούν μια κρυπτογραφημένη σύνδεση μέσω ενός λιγότερο ασφαλούς δικτύου, το οποίο στις μέρες μας είναι στάνταρ, ειδικά επειδή τα δημόσια δίκτυα Wi-Fi είναι τόσο δημοφιλή.

Τούτου λεχθέντος, ο Microsoft Edge διαθέτει μια δυνατότητα που ονομάζεται Edge Secure Network, η οποία χρησιμοποιεί τις ίδιες βασικές αρχές ενός VPN για την προστασία της διαδικτυακής σας ταυτότητας. Αποκρύπτει τη διεύθυνση IP σας (και, επομένως, την πραγματική τοποθεσία σας) και το καλύτερο μέρος είναι ότι είναι προγραμματισμένο να ενεργοποιείται κάθε φορά που συνδέεστε σε ένα δημόσιο δίκτυο, όπως το Wi-Fi ενός αεροδρομίου ή κάθε φορά που έχετε πρόσβαση σε έναν ιστότοπο χωρίς Πιστοποίηση HTTPS.

Έτσι, οποιαδήποτε λειτουργία στην οποία εισάγετε ευαίσθητες πληροφορίες, όπως η συμπλήρωση φορμών ή η πραγματοποίηση ηλεκτρονικών αγορών, θα είναι μόνο μεταξύ εσάς και του προγράμματος περιήγησής σας.

Για να επωφεληθείτε από την προστασία αυτής της δυνατότητας, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να συνδεθείτε στον λογαριασμό σας Microsoft, να μεταβείτε είτε στις Ρυθμίσεις Edge είτε στο Browser Essentials και να ενεργοποιήσετε το Edge Secure Network.

Επί του παρόντος, το Edge Secure Network σάς παρέχει 5 GB δεδομένων αυτόματα κάθε μήνα δωρεάν.

2. Παρακολούθηση κωδικού πρόσβασης

Οι παραβιάσεις δεδομένων δεν προκαλούν γέλιο, ειδικά όταν τις μαθαίνετε πολύ καιρό αφότου μπορείτε να κάνετε οτιδήποτε σχετικά με τους κωδικούς πρόσβασης που χρησιμοποιείτε.

Ο Microsoft Edge έρχεται με μια λύση σε αυτό το πρόβλημα και ονομάζεται Παρακολούθηση κωδικού πρόσβασης. Εν ολίγοις, αυτό το χαρακτηριστικό ασφαλείας κάνει τρία πράγματα:

  • Σας βοηθά να μεταφέρετε πληροφορίες λογαριασμού για κωδικούς πρόσβασης που έχουν δημιουργηθεί σε άλλα προγράμματα περιήγησης ιστού στο Edge.
  • Ελέγχει τους κωδικούς πρόσβασης που αποθηκεύσατε στον Microsoft Edge έναντι παραβιάσεων δεδομένων.
  • Σας ειδοποιεί αμέσως να αλλάξετε τον κωδικό πρόσβασής σας όταν το κρίνει μη ασφαλές.
  9 Καλύτερο λογισμικό ανάλυσης προϊόντων για σύγχρονες εφαρμογές SaaS

Όσο για το πόσο ενεργό είναι το Password Monitor, να ξέρετε ότι θα κάνει πάντα μια πλήρη σάρωση των αποθηκευμένων κωδικών πρόσβασης όταν το ενεργοποιήσετε για πρώτη φορά. Επιπλέον, θα ελέγξει κάθε συνδυασμό ονόματος χρήστη και κωδικού πρόσβασης την πρώτη φορά που θα προστεθούν στη βάση δεδομένων του Password Monitor.

Υπάρχει επίσης πάντα η επιλογή μη αυτόματης σάρωσης των αποθηκευμένων κωδικών πρόσβασης για διαρροές, την οποία μπορείτε να κάνετε όσες φορές θέλετε.

3. Δημιουργία κωδικών πρόσβασης

Όσοι από εσάς εστιάζετε στο απόρρητο και την ασφάλεια στο διαδίκτυο πιθανότατα γνωρίζετε καλά τους κινδύνους της επανειλημμένης επαναχρησιμοποίησης των ίδιων κωδικών πρόσβασης για όλους τους ιστότοπους και τις υπηρεσίες που χρησιμοποιείτε.

Ο Microsoft Edge συνοδεύεται από ένα Password Generator που μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε αυτό το λάθος και είναι εύκολο στη χρήση.

Κάθε φορά που ανοίγετε μια ιστοσελίδα που περιέχει μια φόρμα εγγραφής ή ένα πεδίο για την αλλαγή κωδικών πρόσβασης, ο Microsoft Edge θα ενεργοποιεί το Password Generator από προεπιλογή. Απλώς κάνοντας κλικ στο πεδίο κωδικού πρόσβασης, το Password Generator θα δημιουργήσει μια αναπτυσσόμενη λίστα ισχυρών κωδικών πρόσβασης για να διαλέξετε. Στη συνέχεια, επιλέγετε όποιον κωδικό πρόσβασης θέλετε και τον χρησιμοποιείτε σε αυτόν τον ιστότοπο.

Ο Microsoft Edge θα αποθηκεύσει επίσης αυτόματα τον κωδικό πρόσβασης που επιλέξατε και ο Edge θα χρησιμοποιήσει τη λειτουργία αυτόματης συμπλήρωσης για να σας τον γράψει όποτε χρειαστεί να τον εισαγάγετε ξανά. Επιπλέον, θα μπορείτε να χρησιμοποιείτε αυτόν τον κωδικό πρόσβασης που δημιουργείται σε όλες τις συγχρονισμένες συσκευές Edge, ανεξάρτητα από το αν βρίσκονται σε επιτραπέζιους υπολογιστές ή κινητές συσκευές.

4. Password Health

Η δύναμη του κωδικού πρόσβασης είναι κάτι περισσότερο από την επιλογή μιας λέξης που κανείς δεν θα σκεφτόταν ποτέ να χρησιμοποιήσει. Η χρήση κεφαλαίων και πεζών γραμμάτων, αριθμών και ειδικών χαρακτήρων μπορεί να συμβάλει στην ισχύ ενός κωδικού πρόσβασης, καθιστώντας αδύνατη τη διάσπαση.

Για παράδειγμα, ενώ το Password Monitor μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε κωδικούς πρόσβασης που μπορεί να έχουν ήδη διαρρεύσει, το Password Health μπορεί να σας βοηθήσει να αποτρέψετε αυτό από την αρχή.

Με απλά λόγια, σας δείχνει μια λίστα με όλους τους κωδικούς πρόσβασης που αποθηκεύσατε στον Microsoft Edge και καθορίζει τη συνολική ισχύ του. Επιπλέον, θα παρέχει στους χρήστες συμβουλές για το τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση που ένας κωδικός πρόσβασης κριθεί αδύναμος ή σε κίνδυνο.

5. Microsoft Defender SmartScreen

Ένα από τα πιο ενεργά προστατευτικά χαρακτηριστικά του Microsoft Edge, ο ρόλος του Microsoft Defender SmartScreen είναι να σας προστατεύει από επιθέσεις phishing και κακόβουλου λογισμικού. Για παράδειγμα, ο πιο συνηθισμένος τρόπος για να εκτεθείτε και να μολυνθείτε με κακόβουλο λογισμικό είναι μέσω ύποπτων συνημμένων και παραπλανητικών παροτρύνσεων για δράση.

  Οι καλύτερες εικονικές κάρτες πληρωμών για το μάρκετινγκ συνεργατών

Χάρη στο Microsoft Defender SmartScreen, μια προσαρμογή του Windows OS SmartScreen, οτιδήποτε κατεβάζετε μέσω του Microsoft Edge θα ελέγχεται πριν το ανοίξετε.

Όσον αφορά τους κακόβουλους ιστότοπους, κάθε φορά που αποκτάτε πρόσβαση σε έναν ιστότοπο που η Microsoft κρίνει μη ασφαλής, θα εμφανιστεί μια κόκκινη οθόνη με την ακόλουθη προειδοποίηση: “Ο ιστότοπος έχει αναφερθεί ως μη ασφαλής!”.

Εξακολουθείτε να έχετε πρόσβαση σε ιστότοπους που έχουν επισημανθεί, αλλά έχετε κατά νου ότι το κάνετε με δική σας ευθύνη.

Επιπλέον, οι χρήστες έχουν την ευκαιρία να βοηθήσουν στη βελτίωση του Microsoft Defender SmartScreen αναφέροντας τυχόν ιστότοπους που θεωρούν δόλιους ή ακόμη και συνδέσμους με επιβλαβές λογισμικό. Η Microsoft διασταυρώνει και επαληθεύει συνεχώς τη βάση δεδομένων της για ασφαλείς ιστότοπους, χρησιμοποιώντας αξιόπιστες πηγές για την επαλήθευση τους.

6. Ενισχυμένη λειτουργία ασφαλείας

Η βελτιωμένη λειτουργία ασφαλείας είναι ένα επιπλέον προστατευτικό επίπεδο που λειτουργεί καλά με το Microsoft Defender SmartScreen. Με την ενεργοποίηση της δυνατότητας, θα περιηγείστε στον ιστό με μεγαλύτερη ασφάλεια και θα συμβάλλετε στην προστασία του προγράμματος περιήγησής σας από κακόβουλο λογισμικό.

Αυτό το κάνει εκτελώντας άγνωστους ιστότοπους χωρίς τη συλλογή JIT (ακριβώς έγκαιρα), ενισχύοντας την αντίσταση του προγράμματος περιήγησής σας σε εκμεταλλεύσεις. Περιλαμβάνει επίσης τρία προστατευτικά χαρακτηριστικά που υπάρχουν ήδη στο λειτουργικό σύστημα Windows:

  • CFG: Control Flow Guard.
  • ACG: Αυθαίρετος Κώδικας Φρουρός.
  • HSP: Προστασία στοίβας με επιβολή υλικού.

Η Λειτουργία Βελτιωμένης Ασφάλειας σάς επιτρέπει να επιλέξετε ανάμεσα σε δύο επίπεδα προστασίας, Ισορροπημένο και Αυστηρό, με το Balanced να είναι η προτεινόμενη ρύθμιση. Η ισορροπημένη λειτουργία προσαρμόζεται στη συμπεριφορά του χρήστη στο διαδίκτυο, ενώ επίσης περιορίζει ή αποκλείει λειτουργίες σε ορισμένους ιστότοπους για ασφάλεια. Η αυστηρή λειτουργία περιορίζει ή αποκλείει ορισμένες λειτουργίες σε κάθε ιστότοπο που επισκέπτεστε, αν και μπορείτε να προσαρμόσετε με μη αυτόματο τρόπο ποιοι ιστότοποι περιορίζονται. Αυτό μπορεί να είναι δύσκολο στη διαμόρφωση και μπορεί να είναι πολύ άβολο, γι’ αυτό οι περισσότεροι χρήστες είναι σε καλύτερη θέση με την ισορροπημένη λειτουργία.

7. Προστασία από τυπογραφικά σφάλματα

Με την πρώτη ματιά, ορισμένοι μπορεί να αναρωτιούνται πώς η προστασία από τυπογραφικά σφάλματα μπορεί να θεωρηθεί χαρακτηριστικό ασφαλείας. Λοιπόν, για αρχή, πολλοί κακόβουλοι ιστότοποι βασίζονται στο ότι οι χρήστες κάνουν ένα τυπογραφικό λάθος όταν γράφουν τη διεύθυνση URL για πρόσβαση σε αυτούς. Αυτός ο τύπος phishing ονομάζεται “typosquatting” και γίνεται όλο και πιο διαδεδομένο πρόβλημα για τους χρήστες του Διαδικτύου.

Το Typo Protection λειτουργεί σαν μια τυπική δυνατότητα αυτόματης διόρθωσης ενός τυπικού προγράμματος περιήγησης, εκτός από το ότι διατηρεί μια βάση δεδομένων με αξιόπιστες διευθύνσεις URL ιστοτόπων, εμποδίζοντας τους χρήστες να κάνουν τυπογραφικά λάθη κατά τη σύνταξη διευθύνσεων URL και διασφαλίζοντας έτσι ότι πλοηγούνται πάντα στους ιστότοπους που θέλουν να επισκεφτούν.

  Τι είναι η διέλευση; 6 καλύτερα εργαλεία για τη μέτρηση της απόδοσης

Κάθε φορά που επισκέπτεστε έναν ιστότοπο που η Microsoft έχει επισημάνει ως ιστότοπο με τυπογραφική καταγραφή, θα λάβετε ένα προειδοποιητικό μήνυμα (παρόμοιο με αυτό από το Windows Defender SmartScreen) που θα σας προειδοποιεί ότι μπορεί να έχετε γράψει λάθος το όνομα του ιστότοπου.

Επιπλέον, οι περισσότεροι τυποκαταλήψεις συνήθως δημιουργούν κακόβουλους ιστότοπους με λίγα επικίνδυνα στοιχεία για να αποφύγουν τον εντοπισμό τους από υπηρεσίες όπως το Microsoft Defender SmartScreen.

Ενώ το Microsoft Defender SmartScreen σας προστατεύει από ιστότοπους με ύποπτο περιεχόμενο, το Typo Protection θα σας προστατεύει από ιστότοπους που φαίνονται νόμιμοι αλλά έχουν αμφισβητήσιμες διευθύνσεις URL.

8. Tracking Prevention

Σε κανέναν δεν αρέσει όταν οι ιστότοποι χρησιμοποιούν ιχνηλάτες για τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με την περιήγησή σας και αν θεωρείτε ότι το Edge Secure Network VPN είναι πολύ περιορισμένο για τα γούστα σας, τότε το Tracking Prevention του Edge είναι μια εξαιρετική εναλλακτική λύση.

Το υπέροχο με αυτό το χαρακτηριστικό είναι ότι είναι πολύ φιλικό προς τους αρχάριους, καθώς δεν υπάρχει πραγματική μικροδιαχείριση που εμπλέκεται στη χρήση του. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να επιλέξετε ανάμεσα στα τρία επίπεδα Αποτροπής Παρακολούθησης: Βασικό, Ισορροπημένο και Αυστηρό.

Αυτή η δυνατότητα σάς επιτρέπει επίσης να δείτε ποιοι ιστότοποι προσπάθησαν να σας παρακολουθήσουν και μπορείτε επίσης να προσθέσετε ιστότοπους που σας αρέσουν στη λίστα εξαιρέσεων.

9. InPrivate Browsing

Η περιήγηση InPrivate είναι η έκδοση ανώνυμης περιήγησης του Microsoft Edge και για όλες τις προθέσεις και τους σκοπούς, συμπεριφέρεται επίσης ανάλογα.

Για παράδειγμα, όπως και με τις καρτέλες ανώνυμης περιήγησης ή ιδιωτικές καρτέλες άλλων προγραμμάτων περιήγησης, ο Microsoft Edge θα διαγράψει όλα τα δεδομένα περιήγησής σας τη στιγμή που θα κλείσετε την καρτέλα InPrivate. Αυτό περιλαμβάνει ιστορικό περιήγησης, διαπιστευτήρια, δεδομένα φόρμας ή δεδομένα ιστότοπου.

Ένα πράγμα που εξοικονομεί, ωστόσο, είναι οι ιστότοποι που έχετε προσθέσει στη λίστα Αγαπημένα σας, καθώς και τυχόν αρχεία που έχετε κατεβάσει μέσω των παραθύρων InPrivate. Επιπλέον, μπορείτε ακόμα να έχετε πρόσβαση στα δεδομένα που είναι αποθηκευμένα στο πρόγραμμα περιήγησής σας από κανονικά παράθυρα, όπως τα δεδομένα της φόρμας ή τους αποθηκευμένους κωδικούς πρόσβασης.

Ωστόσο, όπως συμβαίνει με τις καρτέλες Ανώνυμης περιήγησης και Ιδιωτικές, η περιήγηση InPrivate δεν μπορεί να διατηρήσει τη δραστηριότητά σας εντελώς ιδιωτική. Για παράδειγμα, όσοι παρακολουθούν το δίκτυό σας, όπως οι διαχειριστές του ISP, του σχολείου ή του επαγγελματικού σας δικτύου, εξακολουθούν να μπορούν να βλέπουν τι κάνετε.

Ο Microsoft Edge είναι γεμάτος λειτουργίες που προστατεύουν τα δεδομένα σας

Συνολικά, ο Microsoft Edge διαθέτει λειτουργίες που θα σας κρατήσουν ασφαλείς από όλες τις διαδικτυακές απειλές. Σας προειδοποιεί για επικίνδυνους ιστότοπους, αποκλείει τους ιχνηλάτες και τις επικίνδυνες λήψεις και φροντίζει ακόμη και ότι όλοι οι κωδικοί πρόσβασής σας είναι αλεξίσφαιροι. Χάρη στις δυνατότητες που αναφέρθηκαν παραπάνω, το Edge διασφαλίζει ότι προστατεύεστε κατά την περιήγηση στο διαδίκτυο