9 δημοφιλείς γλώσσες δέσμης ενεργειών που πρέπει να γνωρίζετε ως προγραμματιστής ή Sysadmin

Ας μάθουμε μερικές από τις διάσημες γλώσσες σεναρίου που χρησιμοποιούνται συχνά από διαχειριστές συστημάτων και προγραμματιστές.

Οι γλώσσες δέσμης ενεργειών είναι πιο δημοφιλείς στην αυτοματοποίηση συγκεκριμένων εργασιών. Επίσης, οι γλώσσες προγραμματισμού είναι λιγότερο εντάσεως κώδικα σε σύγκριση με τις παραδοσιακές γλώσσες προγραμματισμού. Δεν απαιτούν το βήμα της σύνταξης και αντίθετα ερμηνεύονται.

Για παράδειγμα, ένα πρόγραμμα Java πρέπει να μεταγλωττιστεί πριν εκτελεστεί, ενώ μια γλώσσα δέσμης ενεργειών όπως η Python, η JavaScript ή η PHP δεν χρειάζεται να γίνει μεταγλώττιση. Στον προγραμματισμό Java, αρχικά δημιουργούνται αρχεία κλάσης και στη συνέχεια θα εμφανιστεί η έξοδος. Αντίθετα, στην Python, όλοι οι κώδικες εκτελούνται κατά το χρόνο εκτέλεσης, επομένως οι γλώσσες προγραμματισμού μεταγλωττίζονται, ενώ οι γλώσσες δέσμης ενεργειών σας ερμηνεύονται.

Οι γλώσσες δέσμης ενεργειών είναι ενός συγκεκριμένου είδους που χρησιμοποιούνται για την παροχή οδηγιών μέσω κώδικα σε προγράμματα περιήγησης ιστού ή μεμονωμένες εφαρμογές. Κάνουν την κωδικοποίηση απλούστερη και ταχύτερη, γι’ αυτό και χρησιμοποιούνται ευρέως στην ανάπτυξη ιστού. Οι γλώσσες δέσμης ενεργειών χρησιμοποιούνται επίσης σε λειτουργικά συστήματα για τη δημιουργία και την αυτοματοποίηση αρχείων εκκίνησης, παιχνιδιών, λογισμικού στατιστικής ανάλυσης, εφαρμογών γραφείου και πολλών άλλων. Μπορούν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά σε πολλά περιβάλλοντα.

Ακολουθεί μια λίστα με τις πιο δημοφιλείς γλώσσες δέσμης ενεργειών που πρέπει να γνωρίζετε.

JavaScript

Η JavaScript είναι η πιο δημοφιλής γλώσσα σεναρίου που χρησιμοποιείται από προγραμματιστές. Ακολουθεί την προδιαγραφή ECMAScript, η οποία είναι υπεύθυνη για τον καθορισμό προτύπων. Κυκλοφόρησε αρχικά το 1995 και σχεδιάστηκε από τη Sun Microsystems. Μεγάλοι οργανισμοί όπως το PayPal, η Walmart και το Netflix είναι χτισμένοι σε JavaScript. Οι τεχνολογικοί γίγαντες όπως το Facebook και η Google έχουν επενδύσει πολλά σε αυτή τη γλώσσα.

Η JavaScript χρησιμοποιείται κυρίως για τη δημιουργία εφαρμογών ιστού ή κινητών, εργαλείων γραμμής εντολών, εφαρμογών δικτύωσης σε πραγματικό χρόνο, όπως υπηρεσίες ροής βίντεο, παιχνίδια κ.λπ. Μπορείτε να πείτε ότι η JavaScript είναι μια βασική τεχνολογία για τη δημιουργία σύγχρονων ιστότοπων με μοναδικά χαρακτηριστικά.

Παλαιότερα, η JavaScript εκτελούσε μόνο ένα πρόγραμμα περιήγησης, αλλά τώρα υπάρχουν πλαίσια που βασίζονται σε JavaScript, όπως το Node, μέσω των οποίων μπορείτε να χρησιμοποιήσετε JavaScript στο backend. Λίγα δημοφιλή πλαίσια JavaScript υπάρχουν για το frontend, όπως το Angular και το React.

Οφέλη JavaScript:

 • Εύκολο στην εκμάθηση και να εφαρμόσουν
 • Είναι πολύ γρήγορο από την πλευρά του πελάτη παρέχει ένα ανεμπόδιστο δίκτυο στο backend.
 • Πολλές ευκαιρίες εργασίας ως προγραμματιστής frontend, backend ή full-stack
 • Μία από τις πιο ενεργές κοινότητες προγραμματιστών
 • Παρέχει εξαιρετική διαδραστικότητα στους ιστότοπους
 • Μπορεί να χειριστεί εύκολα το μεγάλο φόρτο διακομιστή και το εύρος ζώνης
 • Μπορεί να συνεργαστεί αποτελεσματικά με άλλες γλώσσες προγραμματισμού για να δημιουργήσει μια ποικιλία εφαρμογών
  Πώς να κάνετε εναλλαγή μεταξύ εφαρμογών στο iPhone X

Πύθων

Πύθων είναι η δεύτερη πιο δημοφιλής γλώσσα σεναρίου αυτή τη στιγμή. Ο Guido van Rossum δημιούργησε την Python και η πρώτη κυκλοφορία κυκλοφόρησε το 1991. Ο κώδικας δέσμης ενεργειών Python διαβάζεται εύκολα. είναι αρκετά σαν τα αγγλικά. Στην Python, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα αρχείο με επέκταση .py και να γράψετε τα σενάρια python σας (κώδικα) και τελικά να εκτελέσετε αυτό το αρχείο για να εκτελέσετε τα σενάρια python μέσα σε αυτό.

Ο κώδικας στα σενάρια python εκτελείται από πάνω προς τα κάτω, ένα προς ένα.

Οι προγραμματιστές χρησιμοποιούν κυρίως τη δέσμη ενεργειών Python για την αυτοματοποίηση καθημερινών εργασιών, αναφορών, ασφάλειας κ.λπ. Μπορείτε να εκτελέσετε μια εργασία αυτοματισμού με την Python σε πολύ μικρότερες γραμμές κώδικα από ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη γλώσσα προγραμματισμού όπως η Java, η C++.

Οφέλη Python:

 • Πολύ εύκολο στην εκμάθηση
 • Πολύ φορητό, μπορεί να λειτουργήσει σε οποιαδήποτε πλατφόρμα όπως Windows / Mac / Linux
 • Μπορεί να επεκταθεί με στοιχεία σε άλλες γλώσσες προγραμματισμού
 • Μια τεράστια κοινότητα για υποστήριξη
 • Παρέχει υποστήριξη για προγραμματισμό GUI
 • Μπορεί εύκολα να ενσωματωθεί με άλλες γλώσσες προγραμματισμού όπως C, C++ κ.λπ.
 • Πλούσιο σύνολο βιβλιοθηκών και ενοτήτων για πολλές λειτουργίες

PHP

PHP είναι μια γλώσσα δέσμης ενεργειών από την πλευρά του διακομιστή που είναι μια γλώσσα για τη δημιουργία δυναμικών και διαδραστικών ιστοσελίδων. Η PHP σημαίνει προεπεξεργαστής υπερκειμένου, που είναι ένα αναδρομικό αρκτικόλεξο για την PHP. Είναι ανοιχτού κώδικα και δωρεάν στη χρήση.

Παρόλο που είναι μια γλώσσα που μπορεί να κάνει σχεδόν ό,τι μπορεί να κάνει μια γλώσσα προγραμματισμού, χρησιμοποιείται κυρίως για λογική από την πλευρά του διακομιστή. Σημαίνει ότι όταν κάνετε κλικ σε αυτό το κουμπί σύνδεσης στη σελίδα σύνδεσης στο Facebook, η λογική που σας επιτρέπει να μπείτε στον λογαριασμό σας είναι αυτό που κάνει η PHP.

Με την PHP, μπορείτε να δημιουργήσετε δυναμικές και όμορφες ιστοσελίδες. μπορείτε να συλλέξετε δεδομένα από μια φόρμα που έχει δημιουργηθεί σε HTML, μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε για κρυπτογράφηση δεδομένων. Από τις πολλές λειτουργίες της PHP, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την PHP για να δημιουργήσετε μια απλή εφαρμογή CRUD που σημαίνει δημιουργία, ανάγνωση, ενημέρωση και διαγραφή.

Εταιρείες όπως η Wikipedia και το Facebook χρησιμοποιούν PHP καθώς μπορεί να χειριστεί με ευκολία εκατομμύρια επισκεψιμότητα.

Πλεονεκτήματα PHP:

 • Γλώσσα που χρησιμοποιείται σοφά και εξαιρετικά ευέλικτη
 • Υποστηρίζει διάφορους τύπους βάσεων δεδομένων (MySQL, PostgreSQL, NoSQL)
 • Υποστηρίζει πολλούς τύπους διακομιστών (Apache, διακομιστής TLS)
 • Προσφέρετε αποτελεσματική απόδοση σε ιστότοπους με μεγάλη επισκεψιμότητα
 • Παρέχετε περισσότερο έλεγχο στους προγραμματιστές, άρα φιλικό προς τους προγραμματιστές
 • Συμβατό με τα περισσότερα λειτουργικά συστήματα και ενσωματώνεται εύκολα με πολλαπλές τεχνολογίες
  Τα 7 καλύτερα παιχνίδια για να κερδίσετε κρυπτο-παιχνίδια για check out

R

R χρησιμοποιείται κυρίως για στατιστικούς υπολογισμούς και γραφικά. Χρησιμοποιείται ευρέως από αναλυτές δεδομένων, επιστήμονες δεδομένων και στατιστικολόγους. Αυτή η γλώσσα δέσμης ενεργειών λειτουργεί μέσω ενός διερμηνέα γραμμής εντολών.

Το R λέγεται συνήθως ως η γλώσσα της επιστήμης δεδομένων. Οι προγραμματιστές γράφουν σενάρια σε R για να εκτελούν πολλαπλές εντολές με μία κίνηση. αυτό εξοικονομεί πολύ χρόνο τους. Ένα σενάριο εδώ είναι ένα σύνολο εντολών που συνήθως περιλαμβάνει σχολιασμό σχετικά με το τι προορίζεται να κάνει κάθε κομμάτι κώδικα. Ένα σενάριο R πρέπει να αποθηκεύεται με την επέκταση .r

Οφέλη R:

 • Μια ενεργή κοινότητα που υποστηρίζει αυτήν τη γλώσσα σεναρίου
 • Υποστηρίζει διανυσματικές λειτουργίες
 • Έρχεται με χιλιάδες έτοιμα προς χρήση πακέτα
 • Παρέχει υποστήριξη πολλαπλών πλατφορμών
 • Ταιριάζει καλύτερα για σύνθετους στατιστικούς υπολογισμούς
 • Ισχυρές γραφικές δυνατότητες

Ρουμπίνι

Ρουμπίνι είναι μια από τις πιο ευέλικτες γλώσσες προγραμματισμού εκεί έξω και ξεφεύγει από το δρόμο σας εκτός κι αν κωδικοποιήσετε με τον τρόπο που θέλετε. Εάν αυτό σας φαίνεται ελκυστικό, η Ruby θα ήταν μια εξαιρετική γλώσσα για να μάθετε. Οι δημιουργοί του Ruby έχουν κάνει πολλή δουλειά για να το κάνουν όσο το δυνατόν πιο εύκολο στη χρήση. Η Ruby θα μπορούσε να σας εξοικονομήσει πολύ από την πληκτρολόγηση.

Η ευελιξία της Ruby επέτρεψε στους προγραμματιστές να δημιουργήσουν ένα απίστευτα καινοτόμο λογισμικό. Υπάρχουν εργαλεία όπως το Chef, το οποίο χρησιμοποιεί το Facebook για να αυτοματοποιήσει τη διαμόρφωση του διακομιστή του ή το SAS, το οποίο βοηθά στην παροχή στυλ για τους ιστότοπους της Pandora και το πιο σημαντικό, το Ruby εξουσιοδοτεί το Ruby on Rails που είναι αναμφισβήτητα το πιο δημοφιλές πλαίσιο ιστού στον κόσμο. Η Airbnb και η Kickstarter χρησιμοποιούν ράγες για να βοηθήσουν στη λειτουργία των ιστότοπών τους, όπως και πολλές άλλες εταιρείες.

Οφέλη από ρουμπίνι:

 • Μπορείτε να κωδικοποιήσετε σε σημαντικά λιγότερες γραμμές σε σύγκριση με άλλες γλώσσες προγραμματισμού.
 • Βοηθά στην ταχύτερη ανάπτυξη λογισμικού
 • Κατάλληλο για αυτοματισμό δοκιμής
 • Παρέχει πολλά ενσωματωμένα εργαλεία και βιβλιοθήκες για να βοηθήσει τους προγραμματιστές
 • Ακολουθεί την κωδικοποίηση κατά σύμβαση αυστηρά για να τηρεί τα πρότυπα

Perl

Perl είναι μια γλώσσα προγραμματισμού με ερμηνεία ανοιχτού κώδικα με μια τεράστια κοινότητα προγραμματιστών, βιβλιοθηκών και πόρων. Έχει ένα πολύ ισχυρό ενσωματωμένο πλαίσιο κανονικών εκφράσεων, συχνά γιατί οι προγραμματιστές αποφασίζουν να χρησιμοποιήσουν την Perl για μαζική επεξεργασία κειμένου.

Η Perl είναι ανεξάρτητη από την πλατφόρμα και χρησιμοποιείται επίσης για τη δημιουργία σελίδων HTML. Η Perl έχει το παρατσούκλι “The Swiss Army Chainsaw of Scripting Language” λόγω της ευελιξίας και της δύναμής της.

  Πώς να κλειδώσετε τις σημειώσεις της Apple στο iPhone, το iPad και το Mac σας

Οφέλη Perl:

 • Σχετικά λίγες λέξεις-κλειδιά, απλή δομή και εύκολη εκμάθηση
 • Υποστηρίζει μια μεγάλη ποικιλία πλατφορμών υλικού με την ίδια διεπαφή
 • Παρέχει μια διεπαφή για όλες τις εμπορικές βάσεις δεδομένων
 • Το CPAN, ένα αρχείο της βιβλιοθήκης Perl, αποτελείται από χιλιάδες έτοιμες ενότητες
 • Υποστηρίζει αυτόματη διαχείριση μνήμης και συλλογή σκουπιδιών
 • Αποτελείται από εύκολες τεχνικές εντοπισμού σφαλμάτων

Ευχάριστος

Ευχάριστος μοιάζει πολύ με την Java. Έχει μια σύνταξη που μοιάζει με Java και σε περίπτωση που γνωρίζετε ήδη Java, θα είναι αβίαστη. Είναι μια ισχυρή δυναμική γλώσσα με αισθητική πληκτρολόγηση και στατική μεταγλώττιση. Το Groovy έχει σχεδιαστεί για να είναι λιγότερο περιεκτικό από την Java. Η σύνταξη είναι λιγότερο περίπλοκη και ακολουθεί μια απλή δομή χωρίς περιττά ερωτηματικά.

Οφέλη Groovy:

 • Υποστηρίζει τόσο στατική όσο και δυναμική πληκτρολόγηση
 • Υποστηρίζει υπάρχουσες βιβλιοθήκες Java
 • Τα σενάρια Groovy μπορούν να έχουν δηλώσεις χωρίς δηλώσεις κλάσης
 • Μπορεί εύκολα να ενσωματωθεί με υπάρχουσες εφαρμογές Java
 • Υποστηρίζει λίστες, χάρτες, κανονικές εκφράσεις

Κτυπώ δυνατά

Κτυπώ δυνατά Το σενάριο είναι επίσης γνωστό ως Bourne Again Shell. Είναι μια γλώσσα προγραμματισμού σεναρίων κελύφους όπου εκτελείτε εντολές φλοιού μέσω ενός σεναρίου φλοιού με επέκταση .sh. Αυτές οι εντολές φλοιού χρησιμοποιούνται σε ένα τερματικό που διαθέτει διερμηνέα φλοιού. Στο σενάριο του κελύφους bash, πρέπει να προσθέσετε την πλήρη διαδρομή του εκτελέσιμου δυαδικού αρχείου του bash.

Οφέλη Bash:

 • Ο ευκολότερος τρόπος για να αυτοματοποιήσετε εγκόσμιες εργασίες
 • Εκτός από τις επιλογές γραμμής εντολών του κελύφους ενός χαρακτήρα, υποστηρίζει επίσης πολλούς χαρακτήρες
 • Υπάρχει όταν συναντώνται μεταβλητές χωρίς αναφορά
 • Εκτελεί όλα τα αρχεία εκκίνησης κατά την εκκίνηση του συστήματος
 • Ακολουθεί το πρότυπο κελύφους και εργαλείων IEEE POSIX P1003.2/ISO 9945.2

Μάθετε σενάρια κελύφους στο Udemy.

PowerShell

Windows PowerShell είναι ένα κέλυφος γραμμής εντολών που δημιουργήθηκε από τη Microsoft. Οι διαχειριστές συστήματος το χρησιμοποιούν κυρίως για τη διαχείριση λειτουργικών συστημάτων Windows και εφαρμογών. Είναι χτισμένο στο πλαίσιο .NET. Οι εντολές που χρησιμοποιείτε στο Windows PowerShell ονομάζονται cmdlets.

Πλεονεκτήματα του PowerShell:

 • Πολύ εύκολο στην εκμάθηση και την εφαρμογή
 • Παρέχει αντικειμενοστραφή χαρακτηριστικά γλώσσας
 • Αυτοματοποιεί εύκολα πολλές εργασίες διαχείρισης
 • Δεν χρειάζεται να ορίσετε τύπο μεταβλητής στο PowerShell
 • Επιτρέπει την εκτέλεση εργασιών στο παρασκήνιο σε τοπικά ή απομακρυσμένα μηχανήματα
 • Χρησιμοποιώντας την υπηρεσία Background Intelligent Transfer Service (BITS), υποστηρίζει τη μεταφορά αρχείων
 • Τα σενάρια που γράφονται εδώ είναι επαναχρησιμοποιήσιμα

συμπέρασμα

Αυτή ήταν η λίστα μου με τις πιο δημοφιλείς γλώσσες δέσμης ενεργειών που πρέπει να γνωρίζει ένας προγραμματιστής ή ένας διαχειριστής συστήματος. Ελπίζω να βρήκατε αυτή τη λίστα ενδιαφέρουσα για να ξεκινήσετε. Προχωρήστε και επιλέξτε μια γλώσσα σεναρίου και δοκιμάστε την.