9 γλώσσες προγραμματισμού που οδεύουν προς εξαφάνιση

Βασικά Takeaways

  • Το R χάνει τη βάση του στον προγραμματιστικό κόσμο της ανάλυσης δεδομένων και είναι απίθανο να ανέβει υψηλότερα στην κατάταξη.
  • Η Visual Basic δεν προτιμάται πλέον από τη Microsoft και αντικαθίσταται από τη Visual Basic .NET για την ανάπτυξη εφαρμογών Windows.
  • Η Haskell, αν και κάποτε ήταν μια δημοφιλής γλώσσα λειτουργικού προγραμματισμού, έχει μειωμένο ενδιαφέρον λόγω του αργού χρόνου απόκρισης και του ανταγωνισμού από την Go και την Python.

Η τεχνολογία εξελίσσεται συνεχώς και οι γλώσσες προγραμματισμού που χρησιμοποιούμε δεν αποτελούν εξαίρεση. Με την αυξανόμενη δημοτικότητα της τεχνητής νοημοσύνης και τον τρόπο με τον οποίο διέπει τη χρήση αυτών των γλωσσών, δίνεται ακόμη μεγαλύτερη έμφαση στο ποιες θα είναι μαζί μας στο μέλλον και ποιες όχι.

Οι ευέλικτες γλώσσες προγραμματισμού, όπως η Python, η Java και η JavaScript, κυριαρχούν, ενώ άλλες είναι πιο εξειδικευμένες και φαίνεται να πέφτουν σε δυσμένεια.

Δεδομένου ότι η αλλαγή είναι η μόνη σταθερά, θα πρέπει να απομακρυνθείτε από αυτές τις εννέα γλώσσες, οι οποίες πιθανότατα δεν θα είναι σημαντικοί παίκτες σύντομα.

1. R

Η γλώσσα προγραμματισμού R μπήκε βιαστικά με σκοπό να κατακτήσει τον προγραμματιστικό κόσμο της ανάλυσης δεδομένων. Με μια άνθηση πολλών ετών, πρόσφατα άρχισε να χάνει τη βάση της στη γλώσσα προγραμματισμού Python.

Ως γλώσσα προγραμματισμού, η R προσφέρει μια ποικιλία πολύτιμων χαρακτηριστικών στους κωδικοποιητές, αλλά αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε χαμηλή σειρά. Κατατάσσεται στην 18η θέση του Ευρετήριο TIOBEκαι είναι απίθανο να ανέβει πιο ψηλά.

Παρόλα αυτά, η γλώσσα εξακολουθεί να χρησιμοποιείται και μπορείτε να εγκαταστήσετε το R στον υπολογιστή σας Mac ή Windows εάν θέλετε να το δοκιμάσετε.

2. Visual Basic

Η Visual Basic είναι μια παλιά γλώσσα, που έφτασε σε μηχανές Windows το 1991. Αλλά φαίνεται ότι η γλώσσα προγραμματισμού της Microsoft είναι απίθανο να ξαναζήσει τις μέρες της δόξας της.

  Πώς να αποκτήσετε πιστοποίηση PHR

Δεδομένου ότι η Microsoft δεν ευνοεί πλέον τη Visual Basic, ο θάνατός της είναι σχεδόν αναπόφευκτος. Η Visual Basic .NET, μια άλλη αντικειμενοστραφής γλώσσα προγραμματισμού, έχει πάρει σε μεγάλο βαθμό τη θέση της και θα πρέπει να εξοικειωθείτε με αυτό εάν ενδιαφέρεστε να αναπτύξετε εφαρμογές Windows.

Ίσως πιστεύετε ότι η Visual Basic .NET θα υποστεί τις ίδιες συνέπειες με τον προκάτοχό του, αλλά η Microsoft δεν φαίνεται να αποσύρει την υποστήριξή της σύντομα. Εξάλλου, η Visual Basic .NET είναι το κύριο στοιχείο πίσω από το οικοσύστημα των Windows.

3. Χάσκελ

Η Haskell έχει τα καλύτερα της χρόνια πίσω της, κάτι που είναι κρίμα. Πολλοί προγραμματιστές εύχονται να ήξεραν πώς να κωδικοποιούν σε αυτήν την ένδοξη, λειτουργική γλώσσα προγραμματισμού. Η γλώσσα έγινε δημοφιλής, καθώς πολλοί άνθρωποι άρχισαν να κωδικοποιούν μεγάλα χρηματοοικονομικά προγράμματα χρησιμοποιώντας τις εγγενείς μονάδες της και τους αλγεβρικούς τύπους δεδομένων.

Δανειζόμενος στοιχεία από τα Miranda, Clean, HOPE και μερικές άλλες γλώσσες, ο Haskell είχε πολλά να προσφέρει. Ωστόσο, ο αργός χρόνος απόκρισής του το έκανε μια μη δημοφιλή επιλογή μεταξύ των προγραμματιστών. Αυτή η αναποτελεσματικότητα οδήγησε πιθανώς σε μείωση του ενδιαφέροντος που είχε ως αποτέλεσμα την έλλειψη πρόσφατων ενημερώσεων. η τελευταία σχετική ήταν πριν από εννέα χρόνια.

Ο Haskell έχει επίσης υποφέρει σε σύγκριση με πιο σχετικές, ευέλικτες γλώσσες όπως η Go και η Python, οι οποίες συνέχισαν να αμφισβητούν τη γλώσσα από τη δεκαετία του 2000 με τη δύναμη και τη χρησιμότητά τους. Εξάλλου, ο προγραμματισμός Go έχει ανακτήσει τη θέση του στον δείκτη TIOBE για κάποιο λόγο.

4. Εφαρμογές της Visual Basic

Η Visual Basic for Applications, κοινώς γνωστή ως VBA, είναι μια εξαιρετική γλώσσα αυτοματισμού που χρησιμοποιεί η σουίτα προϊόντων MS Office. Από την αυτοματοποίηση εργασιών του Excel έως τη δημιουργία εγγράφων MS Word και PowerPoint, υπάρχουν πολλά VBA και οι μακροεντολές του μπορούν να σας βοηθήσουν να ολοκληρώσετε.

  Είναι το Raft στο Xbox;

Εάν πιστεύετε τις φήμες, η Microsoft ενδέχεται να αντικαταστήσει το VBA με JavaScript, δεδομένης της δημοτικότητας και της ευελιξίας του.

Πότε λοιπόν μπορεί η Microsoft να καταργήσει τη γλώσσα προγραμματισμού της;

Λαμβάνοντας υπόψη ότι πολλοί οργανισμοί βασίζονται στο μοντέλο VBA για να αυτοματοποιήσουν τις επαναλαμβανόμενες εργασίες τους, μπορεί να μην είναι για κάποιο χρονικό διάστημα. Προβλήματα με το JavaScript API και την ενσωμάτωση της Microsoft μπορεί να σημαίνουν ότι η γλώσσα θα παραμείνει για αρκετό καιρό ακόμα, αλλά είναι σε μεγάλο βαθμό ένα πόνυ.

5. Fortran

Η Fortran (Formula Translation), μια γλώσσα προγραμματισμού 62 ετών, είναι, παραδόξως, ακόμα. Η χρήση του μπορεί να έχει μειωθεί με την πάροδο των ετών, αλλά συνεχίζει να ζει περισσότερο από ορισμένες από τις ομοτίμους του γλώσσες.

Ωστόσο, το Fortran είναι το λιγότερο ασαφές. Πιθανότατα θα βασιστείτε σε μεγάλο βαθμό σε αυτήν τη γλώσσα που αναπτύχθηκε από την IBM, εάν ασχολείστε με τους αριθμητικούς υπολογισμούς ή τα επιστημονικά μοντέλα. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για εργασίες όπως αριθμητικές προβλέψεις καιρού, υπολογιστική φυσική και υπολογιστική δυναμική ρευστών.

Παρά την περιορισμένη χρήση του, έχει μια σταθερή βάση και ίσως χρειαστεί λίγος χρόνος μέχρι να ξεπλύνουν εντελώς τα χέρια τους από αυτή τη γλώσσα οι προγραμματιστές του Fortran.

6. COBOL

Η Κοινή Επιχειρηματική Γλώσσα, ή COBOL, κυριάρχησε στον προγραμματισμό τη δεκαετία του 1960, μαζί με τρεις άλλες γλώσσες: ALGOL, LISP και FORTRAN. Αναπτύχθηκε ως γλώσσα για τη δημιουργία διαχωρισμού μεταξύ επιχειρήσεων και επιστημονικών υπολογιστών, είναι φυσικό θάνατο.

Προσέφερε ελάχιστη ενσωμάτωση με άλλες γλώσσες και άσκησε μικρή επιρροή στους προγραμματιστές. Το χαμηλό προφίλ της έχει κάνει αυτή τη γλώσσα εξειδικευμένη, παρά τις σχετικές ομοσπονδιακές και κυβερνητικές απαιτήσεις. Είναι ασφαλές να πούμε ότι μόνο λίγοι προγραμματιστές κατέχουν το COBOL.

7. Περλ

Παρά το γεγονός ότι ήταν μια γλώσσα προγραμματισμού γενικής χρήσης, η Perl ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής για την ανάπτυξη ιστού, τον προγραμματισμό δικτύου, τη χειραγώγηση κειμένου και την ανάπτυξη GUI.

  Τι συνέβη με την εφαρμογή Monkey;

Αποτελείται από δύο παραλλαγές γλώσσας: Perl 5 και Perl 6 (Raku). Συνολικά, η Perl προσφέρει μεγάλη ευελιξία και διαθέτει ένα εξαιρετικό σύνολο χαρακτηριστικών. Ωστόσο, όλα αυτά έρχονται με κόστος υψηλότερης χρήσης CPU και απαιτήσεων μνήμης.

Ο ανταγωνισμός διαβρώνει σιγά σιγά το μερίδιο χρήσης της Perl στην αγορά, καθώς οι προγραμματιστές στρέφονται σε πιο προσιτές, αποτελεσματικές εναλλακτικές λύσεις ανάπτυξης ιστού.

8. ActionScript

Στενός συγγενής του πάντα διάσημου JavaScript, το ActionScript είναι η έκδοση του ECMAScript της Adobe. Δεδομένου ότι είναι εγγενές στα εργαλεία της Adobe, δεν θα το βρείτε πουθενά εκτός από το Adobe Flash.

Το ActionScript ήταν μια αντικειμενοστραφή γλώσσα που χρησιμοποιείται συνήθως για να κάνει τις εφαρμογές Flash διαδραστικές. Με την πτώση του Flash και όλων των σχετικών εκδόσεων, υπήρξε επίσης μείωση στη χρήση του ActionScript όλα αυτά τα χρόνια.

Ωστόσο, μόλις η Apple αποφάσισε να καταργήσει την υποστήριξη για Flash στις συσκευές iOS της, η γραφή ήταν στον τοίχο και για το ActionScript.

9. Πασκάλ

Δημιουργήθηκε το 1970 από τον Niklaus Wirth, ο Pascal αποτυπώνει την ουσία του ALGOL-60. Δεδομένου ότι ήταν μια διαδικαστική γλώσσα, η Pascal χρησίμευσε ως εξαιρετικό εργαλείο εκμάθησης για εκκολαπτόμενους προγραμματιστές.

Αργά και σταθερά, ο Pascal ανέβηκε στις τάξεις, αλλά ποτέ δεν πρόσφερε κάτι νέο στον κόσμο του προγραμματισμού. Ενώ η γλώσσα απέτυχε να εξελιχθεί πραγματικά, οι διάδοχοί της ήταν αρκετά καινοτόμοι.

Ο Pascal οδήγησε στο Turbo Pascal, Object Pascal και Delphi, μια οπτική, αντικειμενοστρεφή γλώσσα που επισκίασε τον προκάτοχό της.

Γλώσσες Προγραμματισμού που αναμένεται να πεθάνουν αργά ή γρήγορα

Οι προγραμματιστές χρησιμοποιούν μια ποικιλία γλωσσών προγραμματισμού αυτές τις μέρες, καθώς καμία γλώσσα δεν μπορεί να εξυπηρετήσει όλους τους σκοπούς. Με τη συνεχή εξέλιξη, οι γλώσσες έρχονται και παρέρχονται καθώς οι απαιτήσεις γίνονται πιο περίπλοκες και οι απαιτήσεις αλλάζουν.

Οι γλώσσες που αναφέρονται εδώ υπέστησαν τις συνέπειες του ανταγωνισμού και συνήθως απέτυχαν να παρέχουν σύγχρονα, σχετικά χαρακτηριστικά. Με την έλευση του χρόνου, αργά και σταθερά, οι καλύτερες γλώσσες κυριάρχησαν, σπρώχνοντας τις άλλες στον τάφο τους.