8 τρόποι για να διατηρήσετε την μπαταρία του φορητού υπολογιστή σας υγιή για μεγάλο χρονικό διάστημα

Βασικά Takeaways

  • Για να διατηρήσετε την μπαταρία του φορητού υπολογιστή σας υγιή για μεγάλο χρονικό διάστημα, αποφύγετε τη τακτική φόρτισή του κατά τη διάρκεια της νύχτας, χρησιμοποιήστε έναν γνήσιο φορτιστή και φορτίστε τον σε καλά αεριζόμενο χώρο.
  • Μην φορτίζετε την μπαταρία 100 τοις εκατό και μην τη χρησιμοποιείτε σε χαμηλά επίπεδα φόρτισης. στοχεύστε να διατηρήσετε το επίπεδο φόρτισης μεταξύ 20-80%.
  • Μην χρησιμοποιείτε το φορητό υπολογιστή σας ενώ φορτίζει. Εάν πρέπει να το χρησιμοποιήσετε, σταματήστε εάν ο φορητός υπολογιστής αρχίσει να θερμαίνεται υπερβολικά.

Οι περισσότεροι φορητοί υπολογιστές σήμερα τροφοδοτούνται από μπαταρίες ιόντων λιθίου, που ονομάζονται επίσης μπαταρίες ιόντων λιθίου. Ενώ αυτές οι μπαταρίες μπορούν να κρατήσουν μια πλήρη φόρτιση όταν είναι καινούριες, χάνουν σταδιακά αυτή τη χωρητικότητα με την πάροδο του χρόνου. Η σωστή φροντίδα τους είναι ζωτικής σημασίας για να διατηρηθεί η ικανότητά τους να διατηρούν τη μέγιστη φόρτιση για όσο το δυνατόν περισσότερο, και εδώ είναι μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να κάνετε ακριβώς αυτό.

1. Μην φορτίζετε το φορητό υπολογιστή σας κατά τη διάρκεια της νύχτας

Αν και πιστεύεται συχνά ότι η περιστασιακή φόρτιση του φορητού υπολογιστή σας κατά τη διάρκεια της νύχτας είναι ασφαλής, θα πρέπει να το κάνετε μόνο εάν χρησιμοποιείτε φορτιστή με δυνατότητα αυτόματης απενεργοποίησης που σταματά να φορτίζεται μόλις η μπαταρία φτάσει στην πλήρη χωρητικότητά της. Η χρήση ενός φορτιστή που δεν διαθέτει αυτήν τη δυνατότητα μπορεί να τροφοδοτεί συνεχώς την μπαταρία με ρεύμα, ενδεχομένως να την αποδυναμώσει και να μειώσει τη διάρκεια ζωής της.

Η τακτική φόρτιση κατά τη διάρκεια της νύχτας, ακόμη και με έναν γνήσιο φορτιστή με δυνατότητα αυτόματης απενεργοποίησης, μπορεί να επιταχύνει τη φθορά της μπαταρίας. Επομένως, δεν πρέπει να το κάνετε συνήθεια. Επίσης, μην ξεχνάτε ότι ο φορτιστής μπορεί να υπερθερμανθεί και να πάρει φωτιά. Επομένως, εκτός εάν είναι απαραίτητο, είναι καλύτερο να αποφύγετε τη φόρτιση του φορητού υπολογιστή σας κατά τη διάρκεια της νύχτας.

  Τι είναι ο ταχυδρομικός κώδικας για προπληρωμένη κάρτα;

2. Φορτίστε το φορητό υπολογιστή σας σε καλά αεριζόμενο χώρο

Tashreef Shareef/MakeUseOf

Η φόρτιση της μπαταρίας του φορητού υπολογιστή παράγει θερμότητα και εάν γίνει σε κακό αεριζόμενο, ζεστό περιβάλλον, αυτή η θερμότητα μπορεί να συσσωρευτεί, οδηγώντας σε υπερθέρμανση της μπαταρίας. Αυτή η υπερθέρμανση μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας. Για να αποφύγετε αυτό, φορτίστε το φορητό υπολογιστή σας σε ανοιχτό χώρο με επαρκή ροή αέρα για να διαχέετε τη θερμότητα. Μπορείτε επίσης να το τοποθετήσετε σε βάση ή να το γείρετε ελαφρά.

Εκτός από τον κίνδυνο υπερθέρμανσης κατά τη φόρτιση, διάφοροι άλλοι παράγοντες μπορούν επίσης να συμβάλουν στην υπερθέρμανση της μπαταρίας και πιθανή ζημιά, όπως το να αφήσετε το φορητό υπολογιστή σε ένα ζεστό αυτοκίνητο ένα καλοκαιρινό απόγευμα, να το εκθέσετε στο άμεσο ηλιακό φως ή να εκτελέσετε έντονες διαδικασίες που προκαλούν ζεσταίνω. Επίσης, η βιαστική απόπειρα ψύξης του φορητού υπολογιστή σας μπορεί να μειώσει τη διάρκεια ζωής του.

3. Διατηρήστε τη φόρτιση μεταξύ 20-80 τοις εκατό

Η φόρτιση του φορητού υπολογιστή σας στο 100% της χωρητικότητάς του είναι συνηθισμένη για να διαρκέσει περισσότερο με μία μόνο φόρτιση. Επίσης, πολλοί από εμάς συνεχίζουμε να χρησιμοποιούμε τους φορητούς μας υπολογιστές ακόμα και όταν το επίπεδο φόρτισης πέσει κάτω από το 10 τοις εκατό ή μέχρι να κλείσει τελείως ο φορητός υπολογιστής. Στην πραγματικότητα, η φόρτιση της μπαταρίας του φορητού υπολογιστή στη μέγιστη χωρητικότητά της και η χρήση της σε χαμηλό επίπεδο φόρτισης μπορεί να μειώσει τη διάρκεια ζωής της.

Οι περισσότεροι κατασκευαστές συμβουλεύουν τη διατήρηση του επιπέδου φόρτισης μεταξύ 20 και 80 τοις εκατό για βέλτιστη υγεία της μπαταρίας. Επομένως, θα πρέπει να αποσυνδέσετε τον φορτιστή όταν το επίπεδο φόρτισης φτάσει στο 80 τοις εκατό και να τον επανασυνδέσετε όταν πέσει στο 20 τοις εκατό. Εάν δεν υπάρχει επείγουσα ανάγκη, όπως κατά τη διάρκεια μεγάλων πτήσεων ή εκτεταμένων συναντήσεων, θα πρέπει να αποφύγετε τη φόρτιση του φορητού υπολογιστή 100%.

  Apache Hive εναντίον Apache Impala: Σημαντικές διαφορές

Εάν δεν μπορείτε να παρακολουθήσετε το ποσοστό της μπαταρίας μέχρι να φτάσει στο 80%, μπορείτε να περιορίσετε αυτόματα τη φόρτιση στο 80%.

4. Περιορίστε το επίπεδο φόρτισης στο 80 τοις εκατό

Πολλοί σύγχρονοι φορητοί υπολογιστές είναι εξοπλισμένοι με μια λειτουργία έξυπνης φόρτισης, η οποία, όταν ενεργοποιηθεί, αποτρέπει τη συνέχιση της διαδικασίας φόρτισης μόλις η μπαταρία φτάσει στο επίπεδο φόρτισης 80 τοις εκατό. Ανάλογα με τον κατασκευαστή, αυτή η δυνατότητα μπορεί να ονομάζεται “έξυπνη φόρτιση”, “βελτιστοποιημένη φόρτιση” ή παρόμοια.

Η διαδικασία για την ενεργοποίησή του εξαρτάται από τη συσκευή που έχετε. Εάν διαθέτετε φορητό υπολογιστή Surface, μπορείτε να προσαρμόσετε το όριο χρησιμοποιώντας την εφαρμογή Surface. Για φορητούς υπολογιστές Lenovo, χρησιμοποιήστε τη συνοδευτική εφαρμογή Lenovo Vantage. για φορητούς υπολογιστές Asus, χρησιμοποιήστε την εφαρμογή MyAsus. και για φορητούς υπολογιστές MSI, χρησιμοποιήστε το λογισμικό MSI Dragon Center για να ορίσετε το όριο φόρτισης.

Εάν ο φορητός υπολογιστής σας δεν διαθέτει ειδική εφαρμογή, όπως οι περισσότεροι φορητοί υπολογιστές Dell, ίσως χρειαστεί να ενεργοποιήσετε τις ρυθμίσεις ορίου φόρτισης απευθείας από το BIOS.

5. Μην χρησιμοποιείτε μη συμβατούς φορτιστές

Η ισχύς του προσαρμογέα φόρτισης θα πρέπει να ταιριάζει με την απαίτηση της μπαταρίας του φορητού υπολογιστή σας. Εάν επιλέξετε φορτιστή χαμηλής ισχύος, η μπαταρία ενδέχεται να μην αντλεί επαρκές ρεύμα, επιβραδύνοντας ενδεχομένως τη φόρτιση και επηρεάζοντας τη μακροζωία της μπαταρίας. Αυτό θα μπορούσε επίσης να προκαλέσει υπερθέρμανση του φορτιστή χαμηλής ισχύος, προκαλώντας πιθανή ζημιά στην μπαταρία του φορητού υπολογιστή.

Επίσης, η χρήση φορτιστή τρίτων χωρίς κύρια χαρακτηριστικά, όπως ένας μηχανισμός αυτόματης απενεργοποίησης που σταματά τη φόρτιση όταν γεμίσει η μπαταρία, μπορεί να είναι επιβλαβής. Επομένως, χρησιμοποιήστε μόνο γνήσιο φορτιστή. Εάν ο φορτιστής που παρέχεται με το φορητό υπολογιστή σας είναι ελαττωματικός, αντικαταστήστε τον με ένα αυθεντικό προϊόν από τον κατασκευαστή.

6. Μειώστε τη χρήση φορητού υπολογιστή κατά τη φόρτιση

Spectral-Design/Shutterstock

Η χρήση φορητού υπολογιστή ενώ είναι συνδεδεμένος θεωρείται συνήθως ασφαλής, καθώς αντλεί ρεύμα από τον προσαρμογέα εναλλασσόμενου ρεύματος και χρησιμοποιεί υπερβολική ισχύ για τη φόρτιση της μπαταρίας. Ωστόσο, πολλοί χρήστες παραβλέπουν ότι η εκτεταμένη χρήση του φορητού υπολογιστή μπορεί να προκαλέσει υπερθέρμανση του. Αυτή η υπερβολική θερμότητα μπορεί να επηρεάσει τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας.

  Οι 6 καλύτερες πλατφόρμες παραγγελίας περιεχομένου για την επιχείρησή σας

Επομένως, εάν ο φορητός σας υπολογιστής είναι ζεστός, θα πρέπει να αποφύγετε τη χρήση του ενώ είναι συνδεδεμένος. Επίσης, μην κρατάτε τον φορητό υπολογιστή σας συνδεδεμένο όταν εκτελείτε εκτεταμένες εργασίες που καταπονούν το υλικό και παράγουν περισσότερη θερμότητα. Εάν η συσκευή σας διαθέτει αφαιρούμενη μπαταρία, η αφαίρεση της μπαταρίας ενώ ο φορητός υπολογιστής είναι συνδεδεμένος σε πρίζα AC μπορεί να παρατείνει τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας.

Αν και δεν υπάρχουν πειστικές αποδείξεις ότι η συνεχής σύνδεση και αποσύνδεση του φορτιστή επηρεάζει την μπαταρία του φορητού υπολογιστή, θα πρέπει να αποφύγετε αυτήν την πρακτική για να διατηρήσετε την υγεία της μπαταρίας.

7. Μειώστε την κατανάλωση μπαταρίας στο φορητό υπολογιστή σας

Κάθε μπαταρία έχει περιορισμένο αριθμό κύκλων φόρτισης πριν μειωθεί η απόδοση και η ικανότητά της να συγκρατεί τη φόρτιση. Επομένως, όσο πιο συχνά και χονδρικά χρησιμοποιείτε τη φόρτιση της μπαταρίας σας, τόσο πιο γρήγορα θα φτάσετε στο μέγιστο όριο κύκλου. Για να μετριαστεί αυτό, βελτιστοποιήστε τις ρυθμίσεις του φορητού υπολογιστή σας για να καταναλώνετε ελάχιστη ισχύ μπαταρίας.

Για να βελτιστοποιήσετε τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας και να παρατείνετε τη διάρκεια μιας μόνο φόρτισης, διατηρήστε το επίπεδο φωτεινότητας χαμηλό, απενεργοποιήστε τις εφαρμογές φόντου, ενεργοποιήστε τη λειτουργία εξοικονόμησης μπαταρίας, αποφύγετε την άσκοπη εκτέλεση εντατικών προγραμμάτων, διατηρήστε τον φορητό υπολογιστή σας σε δροσερό περιβάλλον και αυξήστε τη χρήση της λειτουργίας αεροπλάνου.

8. Μην αφήνετε τον φορητό υπολογιστή σας συνεχώς στην πρίζα

Το να διατηρείτε το φορητό υπολογιστή σας συνδεδεμένο όταν φορτίζεται πλήρως είναι μια κοινή πρακτική για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των διακοπών ρεύματος. Αν και είναι χρήσιμο, η συνεχής διατήρηση της μπαταρίας στη μέγιστη χωρητικότητα μπορεί να είναι επιζήμια. Microsoft συμβουλεύει να μην διατηρείτε το επίπεδο φόρτισης στο 100 τοις εκατό ανά πάσα στιγμή και συνιστά τη χρήση της λειτουργίας έξυπνης φόρτισης.

Η βέλτιστη προσέγγιση είναι να φορτίσετε τον φορητό υπολογιστή σας στο συνιστώμενο επίπεδο, να τον αποσυνδέσετε, να τον χρησιμοποιήσετε για την εργασία σας και να τον βάλετε σε φόρτιση όταν το επίπεδο της μπαταρίας πέσει στο 20 τοις εκατό.

Οι συμβουλές που αναφέρονται παραπάνω είναι ζωτικής σημασίας για να διατηρήσετε την μπαταρία του φορητού υπολογιστή σας υγιή για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η τήρησή τους μπορεί να βελτιώσει την αντοχή του και ενδεχομένως να αποφύγει την πρόωρη αντικατάσταση. Εάν παρατηρήσετε σημαντική μείωση στη διάρκεια της μπαταρίας του φορητού υπολογιστή σας με μία μόνο φόρτιση, υποδηλώνοντας πιθανή απώλεια χωρητικότητας, αντικαταστήστε την χωρίς καθυστέρηση.