8 Συνήθη προβλήματα των Windows 11 και οι λύσεις τους

Τα Windows 11 έλαβαν μια εντελώς νέα σχεδίαση με πολλές νέες δυνατότητες. Φυσικά, αυτό σημαίνει επίσης νέα σφάλματα και διαφωνίες χρηστών σχετικά με τις αλλαγές.

Προσωπικά βρήκα τα Windows 11 καλύτερα από προηγούμενες εκδόσεις, καθώς είναι πιο απλά, όπως τα Windows 7, αλλά πιο λειτουργικά από τα Windows 10. Αν και καταλαβαίνω αν δεν σας αρέσουν ορισμένες από τις αλλαγές, καθώς άλλαξε εντελώς ορισμένες βασικές λειτουργίες, όπως η γραμμή εργασιών, το μενού περιβάλλοντος, το αρχείο εξερευνητής κ.λπ.

Τα καλά νέα είναι ότι πολλές από τις αλλαγές μπορούν να επαναφερθούν και οι νέες λειτουργίες μπορούν να απενεργοποιηθούν. Απλώς πρέπει να κάνετε κάποια λεπτομέρεια στις ρυθμίσεις ή ίσως στο μητρώο των Windows.

Για να σας βοηθήσω, έχω συντάξει μια λίστα με μερικά από τα κοινά προβλήματα των Windows 11 για τα οποία παραπονούνται οι χρήστες και πώς να τα διορθώσετε.

Η πρώτη αλλαγή που θα παρατηρήσετε στα Windows 11 είναι ότι το μενού Έναρξη και τα εικονίδια μετακινούνται όλα στη μέση. Είναι μια σημαντική αλλαγή αφού σχεδόν όλες οι εκδόσεις των Windows τα είχαν στην αριστερή πλευρά. Είναι κατανοητό αν τους θέλεις πίσω στην αριστερή πλευρά.

Ευτυχώς, η γραμμή εργασιών των Windows 11 είναι εξαιρετικά προσαρμόσιμη, ώστε να μπορείτε να επαναφέρετε το μενού Έναρξη στην αριστερή πλευρά με μερικά κλικ. Δείτε πώς:

Κάντε δεξί κλικ σε ένα κενό χώρο στη γραμμή εργασιών και επιλέξτε Ρυθμίσεις γραμμής εργασιών.

Εδώ κάντε κλικ στην επιλογή Συμπεριφορές γραμμής εργασιών και, στη συνέχεια, επιλέξτε Αριστερά δίπλα στην επιλογή στοίχιση γραμμής εργασιών.

Αυτό είναι όλο, το μενού Έναρξη και τα εικονίδια θα μετακινηθούν στην αριστερή πλευρά.

Πίνακας περιεχομένων

Στα Windows 11, η Microsoft έχει απλοποιήσει το μενού περιβάλλοντος σε μερικές κοινές επιλογές, όπως άνοιγμα, αντιγραφή ή ιδιότητες, κ.λπ. Πρέπει να κάνετε κλικ στο κουμπί Εμφάνιση περισσότερων επιλογών για να δείτε όλες τις επιλογές που βρέθηκαν σε προηγούμενες εκδόσεις των Windows.

Για τους περισσότερους ισχυρούς χρήστες, αυτή είναι μια μη απαραίτητη αλλαγή που προσθέτει απλώς ένα επιπλέον κλικ για την εκτέλεση κανονικών εργασιών. Εάν δεν σας αρέσει η αλλαγή, μπορείτε να επαναφέρετε το κλασικό μενού περιβάλλοντος με μια εισβολή μητρώου που θα δείξω παρακάτω.

Σημείωση: Βεβαιωθείτε ότι έχετε δημιουργήσει αντίγραφα ασφαλείας του μητρώου πριν κάνετε οποιεσδήποτε αλλαγές, καθώς οποιαδήποτε εσφαλμένη αλλαγή μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τον υπολογιστή σας. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε μια εφαρμογή διαχείρισης μητρώου τρίτου μέρους για αυτόν τον σκοπό.

Πατήστε τα πλήκτρα Windows+R για να εμφανιστεί το παράθυρο διαλόγου Εκτέλεση και πληκτρολογήστε regedit για να ανοίξετε το μητρώο.

Εδώ μεταβείτε στην τοποθεσία που αναφέρεται παρακάτω. Μπορείτε επίσης να το αντιγράψετε/επικολλήσετε στη γραμμή αναζήτησης για να το ανοίξετε απευθείας.

HKEY_CURRENT_USERSLOFTWARECLASSESCLSID

Τώρα κάντε δεξί κλικ στο CLSID και επιλέξτε Νέο > Κλειδί.

Ονομάστε αυτό το κλειδί ως {86ca1aa0-34aa-4e8b-a509-50c905bae2a2}.

Κάντε δεξί κλικ σε αυτό το νέο κλειδί και επιλέξτε Νέο > Κλειδί.

Ονομάστε το InprocServer32 και βεβαιωθείτε ότι η τιμή του παραμένει κενή.

Τώρα είτε επανεκκινήστε τον υπολογιστή είτε ανοίξτε τη Διαχείριση εργασιών και επανεκκινήστε την Εξερεύνηση των Windows για να ισχύσουν οι αλλαγές.

Σταματήστε το MS Edge να ανοίγει συνδέσμους

Ο Microsoft Edge είναι το προεπιλεγμένο πρόγραμμα περιήγησης στα Windows 11 και έχει ρυθμιστεί να ανοίγει όλους τους τύπους συνδέσμων και συμβατών αρχείων από προεπιλογή. Ωστόσο, ακόμη και όταν ορίσετε ένα άλλο πρόγραμμα περιήγησης ως προεπιλεγμένο πρόγραμμα περιήγησης, η Microsoft θα εξακολουθεί να ανοίγει ασυνήθιστα αρχεία και συνδέσμους όπως PDF ή HTML κ.λπ. Εάν δεν θέλετε να ανοίξει τίποτα απολύτως από τον Microsoft Edge, δείτε πώς να το κάνετε:

Μεταβείτε στις Ρυθμίσεις από το μενού Έναρξη. Κάντε κλικ στην επιλογή Εφαρμογές στον αριστερό πίνακα και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στην επιλογή Προεπιλεγμένες εφαρμογές.

Εδώ αναζητήστε τον Microsoft Edge από τη λίστα και ανοίξτε τον.

Θα δείτε όλα τα αρχεία/συνδέσμους που μπορεί να ανοίξει ένα πρόγραμμα περιήγησης και το όνομα του προγράμματος περιήγησης που μπορεί να τα ανοίξει. Εδώ αναζητήστε αυτά που ανοίγει ο Microsoft Edge και κάντε κλικ σε αυτά. Θα ανοίξει μια λίστα με όλα τα εγκατεστημένα προγράμματα περιήγησης, απλώς επιλέξτε αυτό που προτιμάτε.

Για ορισμένους συνδέσμους, ίσως χρειαστεί να κάνετε κλικ στο κουμπί Περισσότερες εφαρμογές για να δείτε τα άλλα προγράμματα περιήγησης.

Αφαιρέστε την οθόνη κλειδώματος

Όταν ξεκινάτε τα Windows 11, πρέπει να πατήσετε ένα πλήκτρο ή να κάνετε κλικ οπουδήποτε για να αφαιρέσετε την οθόνη κλειδώματος και να αποκτήσετε πρόσβαση στην οθόνη σύνδεσης.

Η οθόνη κλειδώματος υπάρχει μόνο για να δείξει μια ενδιαφέρουσα εικόνα και κάποιες πληροφορίες σχετικά με αυτήν. Φυσικά, ορισμένοι άνθρωποι δεν ενδιαφέρονται για τυχαίες φωτογραφίες, επομένως αυτή η οθόνη καθυστερεί να φτάσουν στην οθόνη σύνδεσης.

Εάν θεωρείτε ότι η οθόνη κλειδώματος αποτελεί εμπόδιο, μπορείτε να την αφαιρέσετε επεξεργάζοντας το μητρώο.

Ανοίξτε το μητρώο όπως κάναμε παραπάνω και μετακινηθείτε στην τοποθεσία που αναφέρεται παρακάτω:

Πολιτικές HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWAREMicrosoftWindows

Τώρα κάντε δεξί κλικ στα Windows και επιλέξτε Νέο > Κλειδί.

Ονομάστε το νέο κλειδί “Εξατομίκευση” και ενώ είναι επιλεγμένο, κάντε δεξί κλικ στη δεξιά στήλη και επιλέξτε Νέο > Τιμή DWORD (32 bit).

Ονομάστε αυτήν τη νέα καταχώρηση ως “NoLockScreen” και, στη συνέχεια, κάντε διπλό κλικ πάνω της και αλλάξτε την τιμή της σε 1.

Τώρα η οθόνη κλειδώματος δεν θα σας ενοχλεί κάθε φορά που θα εκκινείτε τον υπολογιστή.

Δεν συγχρονίζεται ο χρόνος

Η σωστή ώρα του ρολογιού του συστήματος είναι απαραίτητη καθώς πολλοί ιστότοποι και υπηρεσίες τη χρησιμοποιούν για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. Ευτυχώς, τα Windows συγχρονίζουν αυτόματα την ώρα μόλις συνδεθείτε στο διαδίκτυο και το ρολόι μπορεί να έχει πρόσβαση στους διακομιστές.

Δυστυχώς, μερικές φορές τα Windows 11 δεν συγχρονίζουν την ώρα ή δεν συγχρονίζουν την ώρα με τη λανθασμένη ζώνη ώρας για κάποιο λόγο. Εάν συμβεί αυτό σε εσάς, θα πρέπει να το συγχρονίσετε με μη αυτόματο τρόπο από τις ρυθμίσεις. Δείτε πώς:

Κάντε δεξί κλικ στο ρολόι και επιλέξτε Προσαρμογή ημερομηνίας και ώρας.

Εδώ μετακινηθείτε προς τα κάτω και κάντε κλικ στο κουμπί Συγχρονισμός τώρα. Αυτό θα πρέπει να συγχρονίσει το ρολόι μετά από μια μικρή καθυστέρηση.

Εάν αυτό δεν λειτουργήσει, μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να απενεργοποιήσετε και, στη συνέχεια, να ενεργοποιήσετε τα κουμπιά Ρύθμιση ώρας αυτόματα και Ορισμός ζώνης ώρας αυτόματα.

Απενεργοποιήστε τα Highlights στην Αναζήτηση των Windows

Τα Windows 11 διαθέτουν μια λειτουργία επισημάνσεων αναζήτησης που εμφανίζει τα πιο πρόσφατα νέα και ενδιαφέρον περιεχόμενο στο παράθυρο αναζήτησης. Δεν αρέσει σε όλους, ωστόσο, ειδικά επειδή χρησιμοποιεί το εύρος ζώνης και τον χώρο σας μέσα στο παράθυρο αναζήτησης. Εάν θέλετε να το απενεργοποιήσετε, μπορείτε να το κάνετε από τις ρυθμίσεις.

Ανοίξτε τις Ρυθμίσεις των Windows 11 και κάντε κλικ στο Απόρρητο και ασφάλεια στον αριστερό πίνακα.

Εδώ κάντε κύλιση προς τα κάτω και κάντε κλικ στην επιλογή Δικαιώματα αναζήτησης.

Κάντε κύλιση προς τα κάτω προς τα κάτω και απενεργοποιήστε την επιλογή Εμφάνιση επισημάνσεων αναζήτησης στην ενότητα Περισσότερες ρυθμίσεις.

Αυτό θα καταργήσει τις επισημάνσεις και, αντί αυτού, αυτή η περιοχή θα εμφανίζει προτάσεις γρήγορης αναζήτησης και τις πιο χρησιμοποιούμενες εφαρμογές σας, κάτι που είναι ειλικρινά πολύ πιο χρήσιμο για πολλούς χρήστες.

Κατάργηση του μηνύματος “Οι απαιτήσεις συστήματος δεν πληρούνται”.

Εάν έχετε εγκαταστήσει τα Windows 11 σε υπολογιστή που δεν υποστηρίζεται, πρέπει να έχετε αρχίσει να βλέπετε ένα νέο υδατογράφημα «Οι απαιτήσεις συστήματος δεν πληρούνται» στην κάτω δεξιά γωνία της επιφάνειας εργασίας και στις Ρυθμίσεις. Είμαι βέβαιος ότι δεν θα σας αρέσει καθώς είναι τόσο κακό όσο το υδατογράφημα “Ενεργοποίηση των Windows” όταν δεν αγοράζετε κλειδί Windows.

Ευτυχώς, δεν χρειάζεται να αναβαθμίσετε τον υπολογιστή για να αφαιρέσετε αυτό το μήνυμα, μπορεί να αφαιρεθεί χρησιμοποιώντας μια εισβολή μητρώου. Εδώ είναι τι πρέπει να κάνετε.

Ανοίξτε το μητρώο και μεταβείτε στο HKEY_CURRENT_USER > Πίνακας ελέγχου > UnsupportedHardwareNotificationCache.

Ενώ είναι επιλεγμένο το UnsupportedHardwareNotificationCache, κάντε διπλό κλικ στην καταχώρηση SV1 DWORD στη δεξιά στήλη και αλλάξτε την τιμή του σε 0.

Στη συνέχεια, επανεκκινήστε τον υπολογιστή ή επανεκκινήστε την Εξερεύνηση των Windows από τη Διαχείριση Εργασιών για να ισχύσουν οι αλλαγές. Αυτό θα αφαιρέσει το μήνυμα τόσο από την επιφάνεια εργασίας όσο και από τις Ρυθμίσεις.

Απενεργοποιήστε τις διαφημίσεις στα Windows 11

Η Microsoft είναι πολύ πιεστική τον τελευταίο καιρό με την εμφάνιση διαφημίσεων και τα Windows 11 έχουν διαφημίσεις κυριολεκτικά παντού. Μπορείτε να βρείτε διαφημίσεις στις Ρυθμίσεις, στην οθόνη κλειδώματος, ακόμη και ως ειδοποιήσεις. Εάν δεν σας αρέσει να βλέπετε διαφημίσεις, μπορείτε να τις απενεργοποιήσετε από τις ρυθμίσεις. Ακολουθούν οι οδηγίες για την απενεργοποίηση διαφημίσεων στις Ρυθμίσεις, στην Εξερεύνηση αρχείων, στην οθόνη κλειδώματος και στις διαφημίσεις που εμφανίζονται ως ειδοποιήσεις.

Απενεργοποιήστε τις διαφημίσεις στην οθόνη κλειδώματος

Στις Ρυθμίσεις, κάντε κλικ στην Εξατομίκευση στο δεξιό πλαίσιο και επιλέξτε Κλείδωμα οθόνης.

Εδώ επιλέξτε Εικόνα ή Παρουσίαση δίπλα στην επιλογή Εξατομίκευση της οθόνης κλειδώματος εάν δεν είναι ήδη επιλεγμένη. Δεν μπορείτε να απενεργοποιήσετε τις διαφημίσεις εάν έχουν επιλεγεί εδώ οι προβολείς των Windows.

Τώρα καταργήστε την επιλογή του πλαισίου ελέγχου δίπλα στην επιλογή Λήψη διασκεδαστικών γεγονότων, συμβουλές, κόλπα και άλλα στην οθόνη κλειδώματος για να απενεργοποιήσετε τις διαφημίσεις οθόνης κλειδώματος.

Απενεργοποιήστε τις διαφημίσεις στις Ρυθμίσεις

Ανοίξτε τις Ρυθμίσεις και μεταβείτε στο Privacy & Security και μετά κάντε κλικ στο General.

Εδώ απενεργοποιήστε την επιλογή Εμφάνιση προτεινόμενου περιεχομένου στην επιλογή της εφαρμογής Ρυθμίσεις.

Απενεργοποιήστε τις διαφημίσεις που εμφανίζονται ως ειδοποιήσεις

Στις Ρυθμίσεις, κάντε κλικ στο Σύστημα και μετά στις Ειδοποιήσεις.

Εδώ κάντε κύλιση στο κάτω μέρος και καταργήστε την επιλογή των Προτάσεων προσφοράς σχετικά με τον τρόπο ρύθμισης της συσκευής μου και Λήψη συμβουλών και προτάσεων όταν χρησιμοποιώ τις επιλογές των Windows.

Απενεργοποιήστε τις διαφημίσεις στην Εξερεύνηση αρχείων

Ανοίξτε την Εξερεύνηση αρχείων, κάντε κλικ στο μενού με τις τρεις κουκκίδες στην κορυφή και επιλέξτε Επιλογές από αυτό.

Τώρα μεταβείτε στην ενότητα Προβολή και καταργήστε την επιλογή του πλαισίου ελέγχου δίπλα στην επιλογή Εμφάνιση ειδοποιήσεων παρόχου συγχρονισμού.

Μπόνους: Χρησιμοποιήστε τα Εργαλεία αντιμετώπισης προβλημάτων

Εκτός από τις παραπάνω λύσεις σε κοινά προβλήματα των Windows 11, μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε τα προγράμματα αντιμετώπισης προβλημάτων που είναι διαθέσιμα στα Windows 11 για να διορθώσετε κοινά προβλήματα που σχετίζονται με τα στοιχεία του. Μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε αυτά τα εργαλεία αντιμετώπισης προβλημάτων στις Ρυθμίσεις. Απλώς μεταβείτε στο Σύστημα > Αντιμετώπιση προβλημάτων > Άλλα εργαλεία αντιμετώπισης προβλημάτων.

Εδώ θα βρείτε εργαλεία αντιμετώπισης προβλημάτων για στοιχεία όπως ενημερώσεις των Windows, διαδίκτυο, ήχος, κάμερα, τροφοδοσία, πληκτρολόγιο κ.λπ. Απλώς πατήστε το κουμπί Εκτέλεση και θα αναζητήσει αυτόματα προβλήματα και θα προσπαθήσει να τα διορθώσει.

Τελικές Σκέψεις👨🏻‍💻

Προσωπικά θεωρώ ότι τα Windows 11 είναι πολύ πιο σταθερά από τις προηγούμενες εκδόσεις και μου αρέσουν οι περισσότερες από τις νέες αλλαγές. Αν και οι ύπουλες διαφημίσεις και το αναγκαστικό μήνυμα “Δεν πληρούνται οι απαιτήσεις συστήματος” με απογοήτευσαν λίγο. Είμαι βέβαιος ότι η εμπειρία σας στα Windows 11 θα βελτιωθεί μόλις αντιμετωπίσετε τα προαναφερθέντα ζητήματα.