8 συμβουλές και κόλπα που πρέπει να γνωρίζετε

Ο SSD στο Mac σας είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους είναι απίστευτα γρήγορος. Επειδή όμως η αποθήκευση flash είναι ακριβή, τα βασικά μοντέλα MacBook Air, iMac και Mac mini εξακολουθούν να διατίθενται με SSD 256 GB. Και η αναβάθμισή του κοστίζει εκατοντάδες δολάρια.

Εάν έχετε κολλήσει με περιορισμένο χώρο αποθήκευσης, θα πρέπει να είστε προληπτικοί. Λοιπόν, ας δούμε αυτά τα βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε (και αργότερα να αυτοματοποιήσετε) για να ελευθερώσετε πολύτιμο χώρο αποθήκευσης στο Mac σας. Με αυτόν τον τρόπο, το Mac σας δεν θα εμφανίσει το τρομακτικό banner “Ο δίσκος σας είναι σχεδόν γεμάτος” την επόμενη φορά που θα κάνετε λήψη ενός μεγάλου αρχείου.

1. Αδειάστε τα σκουπίδια

Γνωρίζατε ότι το macOS δεν διαγράφει αυτόματα στοιχεία από τον Κάδο; Υπάρχει μια πιθανότητα να έχετε μερικά gigabyte δεδομένων μόνο σε αυτό. Στο Dock σας, κάντε Control-κλικ στο εικονίδιο Trash και επιλέξτε Empty Trash. Μόλις διαγραφούν τα δεδομένα, δεν θα μπορείτε να έχετε ξανά πρόσβαση σε αυτά.

Για να αδειάσετε αυτόματα τον Κάδο απορριμμάτων σε ένα χρονοδιάγραμμα, μεταβείτε στο Finder > Settings > Advanced και επιλέξτε Κατάργηση στοιχείων από τον Κάδο απορριμμάτων μετά από 30 ημέρες.

2. Απεγκαταστήστε εφαρμογές που δεν χρησιμοποιείτε

Εάν είστε το είδος του ατόμου που διαβάζει ιστότοπους τεχνολογίας, ίσως σας αρέσει να δοκιμάσετε νέες εφαρμογές Mac για να δείτε περί τίνος πρόκειται. Αλλά είναι εύκολο να ξεχάσετε να τα διαγράψετε όταν ολοκληρώσετε τη δοκιμή.

Ξεκινήστε σημειώνοντας τι υπάρχει στο μηχάνημά σας. Θα χρειαστεί να κατεβάσετε μια δωρεάν εφαρμογή που ονομάζεται AppCleaner (ναι, είναι ειρωνικό που πρέπει να κατεβάσετε μια εφαρμογή για αυτό, αλλά εμπιστευτείτε μας, αξίζει τον κόπο). Το AppCleaner είναι ο καλύτερος τρόπος απεγκατάστασης εφαρμογών σε Mac, επειδή διαγράφει αυτόματα όλα τα ανεπιθύμητα αρχεία που σχετίζονται με την εφαρμογή.

Ανοίξτε το AppCleaner, κάντε κλικ στο εικονίδιο της λίστας επάνω δεξιά, κάντε κλικ σε μια εφαρμογή που δεν χρειάζεστε και πατήστε το κουμπί Κατάργηση.

  Πώς να ρυθμίσετε το Mac σας ώστε να ενεργοποιείται αυτόματα κάθε μέρα

Οι σύγχρονες εκδόσεις του macOS διαθέτουν μια ενσωματωμένη δυνατότητα διαχείρισης αποθηκευτικού χώρου (στην οποία θα αναφερθούμε πολλές φορές σε αυτόν τον οδηγό).

Κάντε κλικ στο λογότυπο της Apple από τη γραμμή μενού, επιλέξτε Ρυθμίσεις συστήματος και μεταβείτε στα Γενικά > Αποθήκευση. Από εδώ, θα μπορείτε να δείτε πόσο χώρο έχει το Mac σας και τι τρώει σε αυτό.

Εδώ θα βρείτε προτεινόμενες επιλογές για τη διαχείριση του χώρου του Mac σας, όπως αποθήκευση αρχείων στο iCloud, αυτόματη εκκένωση του Κάδου απορριμμάτων και αυτόματη κατάργηση περιεχομένου Apple TV που έχετε ήδη παρακολουθήσει.

Κάντε κύλιση προς τα κάτω στη σελίδα και θα βρείτε μια λίστα με στοιχεία ταξινομημένα ανά κατηγορίες (Εφαρμογές, Έγγραφα, Αλληλογραφία, Μηνύματα κ.λπ.). Κάντε κλικ στις Εφαρμογές και θα βρείτε μια λίστα με εγκατεστημένες εφαρμογές ταξινομημένες ανάλογα με τον χώρο που καταλαμβάνουν. Επιλέξτε ένα ή πολλά στοιχεία που θέλετε να απεγκαταστήσετε ή να διαγράψετε και κάντε κλικ στο Διαγραφή.

3. Βρείτε και διαγράψτε μεγάλα αρχεία

Κάντε κλικ στην επιλογή Έγγραφα από το ίδιο παράθυρο αποθήκευσης για να δείτε μια λίστα με όλα τα αρχεία σας. Από προεπιλογή, θα τοποθετηθείτε στην κατηγορία Μεγάλα αρχεία.

Ο καλύτερος τρόπος για να ανακτήσετε ένα μεγάλο κομμάτι αποθηκευτικού χώρου είναι να αφαιρέσετε μερικά τεράστια αρχεία. Το ξεβοτάνισμα εκατοντάδων μικρών αρχείων διαρκεί πολύ περισσότερο. Ρίξτε μια ματιά στα αρχεία στην κορυφή της λίστας και δείτε αν μπορείτε να ζήσετε χωρίς αυτά. Για να διαγράψετε ένα αρχείο, επιλέξτε το και κάντε κλικ στο κουμπί Διαγραφή.

Μόλις τελειώσουν τα μεγάλα αρχεία, ήρθε η ώρα να αναλύσετε. Ένας φάκελος 1,5 GB γεμάτος με φωτογραφίες που δεν χρειάζεστε πλέον καταλαμβάνει τόσο χώρο όσο ένα βίντεο 1,5 GB, αλλά είναι πολύ πιο δύσκολο να βρεθεί.

Το macOS το κάνει πιο εύκολο. Στην κορυφή της προβολής Έγγραφα, θα δείτε δύο ακόμη επιλογές για ταξινόμηση μεταξύ αρχείων: Λήψεις και Πρόγραμμα περιήγησης αρχείων.

Η ενότητα Λήψεις σάς παρέχει μια ανάλυση αρχείων και φακέλων παλαιότερα των τριών μηνών, έξι μηνών ή ενός έτους. Έτσι, μπορείτε να διαβάσετε αρχεία στα οποία δεν έχετε πρόσβαση εδώ και πολύ καιρό και να αποφασίσετε αν θέλετε να τα ξεφορτωθείτε.

Η ενότητα File Browser είναι βασικά μια προβολή Finder στο εργαλείο διαχείρισης αποθήκευσης. Μπορείτε να περιηγηθείτε σε ολόκληρο το Mac σας και να βρείτε αρχεία ή φακέλους που θέλετε να διαγράψετε.

  10 πλατφόρμες Cloud που προσφέρουν δωρεάν επίπεδο ή πίστωση για πρακτική εμπειρία

4. Διαγράψτε τα παλιά αντίγραφα ασφαλείας iOS

Εάν δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας του iPhone ή του iPad στο Mac σας, τα αντίγραφα ασφαλείας θα μπορούσαν να καταλάβουν gigabyte αποθηκευτικού χώρου. Στο παράθυρο Αποθήκευση, κάντε κλικ στην ενότητα Αρχεία iOS. Μόλις βεβαιωθείτε ότι θέλετε να διαγράψετε το αντίγραφο ασφαλείας της συσκευής σας iOS, επιλέξτε το και κάντε κλικ στο κουμπί Διαγραφή.

Με παρόμοιο τρόπο, εάν χρησιμοποιείτε παλαιότερο Mac, μπορείτε να διαγράψετε δεδομένα από την εφαρμογή iTunes από την ενότητα iTunes. Οι ταινίες, οι τηλεοπτικές εκπομπές και τα ηχητικά βιβλία θα εμφανίζονται εδώ. Στις σύγχρονες εκδόσεις του macOS, θα δείτε ξεχωριστές ενότητες για εφαρμογές της Apple όπως η Μουσική και τα Podcast.

5. Ρίξτε μια ματιά στις Εφαρμογές Cloud Storage

Εάν χρησιμοποιείτε το Dropbox ή το Google Drive για να συγχρονίσετε τα αρχεία Mac σας στο cloud, ελέγξτε τι ακριβώς είναι αποθηκευμένο στο cloud και τι υπάρχει στο Mac σας. Από προεπιλογή, οι υπηρεσίες αποθήκευσης cloud έχουν την τάση να κάνουν λήψη όλων των δεδομένων στο Mac σας.

Εάν χρησιμοποιείτε το Google Drive, ελέγξτε ξανά τα αρχεία εκτός σύνδεσης στις Ρυθμίσεις. Μπορεί να έχει κατεβάσει ένα μεγάλο κομμάτι αρχείων που έχετε ήδη στον αποθηκευτικό χώρο cloud του Google Drive σας.

Οι χρήστες του Dropbox θα πρέπει να χρησιμοποιούν το Selective Sync. Μεταβείτε στις Ρυθμίσεις > Συγχρονισμός και κάντε κλικ στο κουμπί Επιλογή φακέλων για συγχρονισμό. Μεταβείτε σε αυτήν τη λίστα και αφαιρέστε τυχόν φακέλους που δεν χρειάζεστε απολύτως. Να θυμάστε ότι μπορείτε πάντα να έχετε πρόσβαση στα δεδομένα του Dropbox από τον ιστότοπο ή την εφαρμογή για κινητά.

6. Βελτιστοποιήστε τον χώρο αποθήκευσης στις Φωτογραφίες και το Apple TV

Εάν πληρώνετε για μια συνδρομή iCloud, εξετάστε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσετε τη λειτουργία Optimize Storage για τις Φωτογραφίες και τις εφαρμογές TV της Apple. Αντί να διατηρεί ολόκληρη τη βιβλιοθήκη φωτογραφιών iCloud στο Mac σας, θα διατηρεί μόνο τις πιο πρόσφατες φωτογραφίες, μαζί με μικρογραφίες χαμηλής ανάλυσης παλαιότερων φωτογραφιών.

Όταν χρειάζεται, ο Mac σας θα κατεβάζει φωτογραφίες από το iCloud. Αυτή η μικρή δυνατότητα μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τη βιβλιοθήκη φωτογραφιών σας από δεκάδες gigabyte σε μόλις δύο. Ανοίξτε την εφαρμογή Φωτογραφίες, μεταβείτε στις Ρυθμίσεις > iCloud​​​​​, μετά εναλλάξτε τις Φωτογραφίες iCloud και επιλέξτε την επιλογή Βελτιστοποίηση αποθήκευσης Mac για να την ενεργοποιήσετε.

  Τι είναι η ανάλυση PESTEL; Ορισμός και Πρότυπα

Εάν χρησιμοποιείτε Apple TV, μπορείτε επίσης να μεταβείτε στις Ρυθμίσεις συστήματος > Γενικά > Αποθήκευση και να αναζητήσετε την επιλογή Βελτιστοποίηση αποθήκευσης στις Προτάσεις. Κάντε κλικ στο Optimize for Mac σας για να αναζητήσετε ταινίες και τηλεοπτικές εκπομπές που έχετε ήδη παρακολουθήσει και να τις διαγράψετε.

7. Αποθηκεύστε την επιφάνεια εργασίας και τα έγγραφα στο iCloud

Η λειτουργία Store in iCloud δημιουργεί αυτόματα αντίγραφα ασφαλείας όλων των δεδομένων από την επιφάνεια εργασίας και τους φακέλους Documents και αποθηκεύει μόνο τα πιο πρόσφατα αρχεία τοπικά. Όταν χρειάζεται, μπορείτε να κατεβάσετε τα παλιά αρχεία με το πάτημα ενός κουμπιού.

Αν και αυτό το χαρακτηριστικό είναι προσεγμένο, δεν είναι η πιο αξιόπιστη επιλογή. Εάν τα σημαντικά αρχεία εργασίας σας είναι αποθηκευμένα στο φάκελο Έγγραφα, συνιστούμε να μην χρησιμοποιήσετε αυτήν τη δυνατότητα. Αλλά για τους περισσότερους χρήστες, η ενεργοποίηση αυτής της λειτουργίας μπορεί να ελευθερώσει αρκετό χώρο αποθήκευσης.

Για να το ενεργοποιήσετε, μεταβείτε στην ενότητα Αποθήκευση στις Ρυθμίσεις συστήματος και κάντε κλικ στο κουμπί Αποθήκευση στο iCloud κάτω από την ενότητα Προτάσεις.

8. Αυτοματοποιήστε χρησιμοποιώντας το CleanMyMac X και το Gemini 2

Η μέθοδος μη αυτόματης εκκαθάρισης είναι αποτελεσματική (καταφέραμε να διαγράψουμε περισσότερα από 30 GB χρησιμοποιώντας τα βήματα που περιγράφονται παραπάνω), αλλά η επανειλημμένη εκτέλεση καθίσταται χρονοβόρα. Και αν είστε ενεργός χρήστης Mac, μπορεί να χρειάζεται να το κάνετε κάθε μήνα.

Ευτυχώς, ορισμένες εφαρμογές μπορούν να βοηθήσουν στην απλοποίηση ορισμένων από αυτά τα βήματα και στην αυτοματοποίηση της συντήρησης Mac. Το CleanMyMac X είναι ένα βοηθητικό πρόγραμμα all-in-one για να διατηρείτε το Mac σας σε κορυφαία φόρμα. Σας βοηθά να διαγράψετε αρχεία προσωρινής μνήμης, προσωρινά αρχεία και εφαρμογές. Διαθέτει ένα έξυπνο πρόγραμμα περιήγησης αρχείων που θα σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από παλιά και αχρησιμοποίητα αρχεία επίσης.

Η αδελφή εφαρμογή του CleanMyMac X, Gemini 2, ειδικεύεται στην εύρεση διπλότυπων. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχετε δύο αντίγραφα των ίδιων φωτογραφιών (ή τριών παρόμοιων φωτογραφιών), εγγράφων ή βίντεο. Το Gemini 2 βρίσκει διπλά αρχεία στο Mac σας και σας βοηθά να τα ξεφορτωθείτε.

Κατεβάστε: CleanMyMac X (34,99 $ ανά έτος | 89,99 $ εφάπαξ αγορά)

Κατεβάστε: Δίδυμοι 2 (19,95 $ ετησίως | 44,95 $ εφάπαξ αγορά)

Εκκαθάριση χώρου στο δίσκο στο Mac σας

Τώρα που ελευθερώσατε χώρο αποθήκευσης, μπορείτε να αρχίσετε να χρησιμοποιείτε το Mac σας για να ολοκληρώσετε τη δουλειά σας. Ακολουθήστε αυτά τα βήματα κάθε τόσο και δεν θα πρέπει πλέον να ανησυχείτε για το χαμηλό χώρο στο δίσκο.

Υπάρχουν περισσότερες μικρές αλλαγές που μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε την καθημερινή σας εμπειρία χρήσης ενός Mac. Για παράδειγμα, μπορείτε να βάλετε το Dock στη δεξιά άκρη, να χρησιμοποιήσετε το Stacks για να οργανώσετε την επιφάνεια εργασίας σας και να αρχίσετε να χρησιμοποιείτε το Spaces για μια πιο οργανωμένη επιφάνεια εργασίας.