8 Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα ενός συστήματος ενιαίας ψηφιακής ταυτότητας

Πολλές κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένων της Ινδίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, επιδιώκουν να ψηφιοποιήσουν τους πολίτες τους. Οι υποστηρικτές ενός συστήματος κεντρικής αναγνώρισης (ID) διαφημίζουν τα πολλά πλεονεκτήματά του, όπως η βελτιωμένη απόδοση. Ωστόσο, πολλοί πιστεύουν ότι ένα ενιαίο σύστημα ψηφιακής ταυτότητας θα προκαλούσε περισσότερο κακό παρά καλό.

Θα ωφελούσε τους πολίτες ένα ενιαίο σύστημα ψηφιακής ταυτότητας ή θα εγκυμονούσε περισσότερους κινδύνους παρά οφέλη;

Τα πλεονεκτήματα ενός συστήματος ενιαίας ψηφιακής ταυτότητας

Κάθε πάροχος υπηρεσιών έχει μια βάση δεδομένων χρηστών. Θα μπορούσε να είναι η τράπεζα, το σχολείο, η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης ή η κυβέρνησή σας. Αυτοί οι πάροχοι έχουν επίσης τις μεθόδους επαλήθευσης ταυτότητάς τους, οι οποίες μπορεί να είναι οι ίδιες ή να διαφέρουν εντελώς από άλλους παρόχους υπηρεσιών.

Θα μπορούσατε να έχετε πολλούς συνηθισμένους λογαριασμούς σε διαφορετικές πλατφόρμες με διαφορετικά διαπιστευτήρια. Ένα ενιαίο σύστημα ψηφιακής ταυτότητας στοχεύει στην εξάλειψη αυτού του προβλήματος, απλοποιώντας τη διαδικασία επαλήθευσης ταυτότητας.

Ακολουθούν τέσσερα πλεονεκτήματα ενός συστήματος ψηφιακής ταυτότητας.

1. Ευκολία

Με ένα ψηφιακό σύστημα ενιαίας ταυτότητας, δεν χρειάζεται να θυμάστε διάφορα ονόματα χρήστη και κωδικούς πρόσβασης για πολλές πλατφόρμες. Μπορείτε επίσης να δημιουργήσετε προφίλ με ένα μόνο σύνολο διαπιστευτηρίων, απλοποιώντας τις διαδικασίες ελέγχου ταυτότητας.

  Από την έντεχνη διεκδίκηση στην αριστοτεχνική προσαρμογή

2. Ασφαλέστερες διαδικτυακές συναλλαγές

Ένα ψηφιακό σύστημα ενιαίας ταυτότητας βοηθά στην επαλήθευση της ταυτότητας των ατόμων που συμμετέχουν σε διαδικτυακές συναλλαγές.

Οι συμβατικές μέθοδοι ελέγχου ταυτότητας μπορούν να παραβιαστούν χρησιμοποιώντας επιθέσεις ωμής βίας, phishing ή απλές εικασίες. Ένα ψηφιακό σύστημα ενιαίας ταυτότητας θα εφαρμόσει αυστηρότερες μεθόδους, όπως βιομετρικά στοιχεία ή μάρκες. Αυτό θα καθιστούσε πιο δύσκολη τη χρήση της ταυτότητάς σας από μη εξουσιοδοτημένα άτομα, μειώνοντας τα περιστατικά πλαστοπροσωπίας.

3. Μειωμένη απάτη και κλοπή ταυτότητας

Ένα κεντρικό ψηφιακό σύστημα θα μπορούσε επίσης να αναλύσει τα πρότυπα συναλλαγών και τη συμπεριφορά των χρηστών χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη και μηχανική μάθηση. Αυτό θα σήμαινε ότι ύποπτα μοτίβα και ασυνήθιστες δραστηριότητες θα επισημαίνονταν αυτόματα.

Ως αποτέλεσμα, η απάτη μπορεί να εντοπιστεί σε πραγματικό χρόνο, μετριάζοντας τους πιθανούς κινδύνους.

4. Αποτελεσματικά συστήματα και βάσεις δεδομένων

Ένα κεντρικό σύστημα αναγνώρισης διασφαλίζει τη διαλειτουργικότητα μεταξύ διαφορετικών πλατφορμών, επιτρέποντας την απρόσκοπτη ανταλλαγή δεδομένων. Θα μπορούσατε εύκολα να μετακινηθείτε από τη μια πλατφόρμα στην άλλη χωρίς να περνάτε συνεχώς επίπονους ελέγχους επαλήθευσης ταυτότητας που χάνουν χρόνο.

Τα μειονεκτήματα ενός συστήματος ενιαίας ψηφιακής ταυτότητας

Τι γίνεται αν η ταυτότητά σας πέσει σε λάθος χέρια; Τι γίνεται αν τα σωστά χέρια χρησιμοποιούν τα δεδομένα με λάθος τρόπο; Η ιδιωτικότητα δεν θα γίνει παρελθόν; Τι συμβαίνει όταν το σύστημα χρησιμοποιείται ως βάση δεδομένων για πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες όπως η υγειονομική περίθαλψη;

Υπάρχουν πολλά ερωτήματα και ανησυχίες σχετικά με τη χρήση ενός ενιαίου συστήματος ψηφιακής ταυτότητας. Οι περισσότερες από αυτές τις ανησυχίες δεν έχουν αντιμετωπιστεί πλήρως και τα ερωτήματα παραμένουν σε μεγάλο βαθμό αναπάντητα.

  15 καλύτερες επαγγελματικές προσφορές Black Friday που δεν μπορείτε να χάσετε

Ακολουθούν τέσσερα μειονεκτήματα ενός συστήματος ψηφιακής ταυτότητας.

1. Κατάχρηση Προσωπικών Δεδομένων

Πολλοί υποστηρίζουν ότι αυτό το σύστημα θα μπορούσε να διαχωρίσει μέρη της κοινωνίας με βάση τη φυλή, τον σεξουαλικό προσανατολισμό, τη φυσική εμφάνιση και τις αναπηρίες.

Όπως κάθε τεχνολογία, το ψηφιακό σύστημα είναι κατασκευασμένο από ανθρώπους και θα μπορούσε να περιέχει αλγόριθμους που θα ομαδοποιούσαν τα άτομα σύμφωνα με μετρήσεις. Αν και αυτό μπορεί να βοηθήσει στην άμβλυνση διαφόρων οικονομικών και κοινωνικών προκλήσεων, εξακολουθούν να υπάρχουν κίνδυνοι που συνδέονται με τον διαχωρισμό και την ομαδοποίηση.

Επιπλέον, ένα κεντρικό σύστημα αναγνώρισης παρουσιάζει το πρόβλημα του μειωμένου ελέγχου από τους χρήστες, όπου δεν έχετε πολύ λόγο για το ποιος έχει πρόσβαση στα δεδομένα σας ή πώς χρησιμοποιούνται. Η διαφάνεια είναι ένας σημαντικός αποφασιστικός παράγοντας και η έλλειψή της θα οδηγούσε σε ζητήματα εμπιστοσύνης και ανησυχίες για το απόρρητο.

2. Ανησυχίες για το απόρρητο και την ανωνυμία

Σε ορισμένες χώρες, κεντρικά ψηφιακά συστήματα έχουν χρησιμοποιηθεί για επιτήρηση και δημιουργία προφίλ. Για παράδειγμα, η κινεζική κυβέρνηση χρησιμοποιεί ένα σύστημα κοινωνικής πίστωσης για να αποδώσει στους πολίτες μια πιστωτική βαθμολογία. Αυτό το πιστωτικό σύστημα παρακολουθεί αγορές, οικονομικές αλληλεπιδράσεις, ακόμη και συμπεριφορές.

Τα κεντρικά συστήματα αναγνώρισης περιορίζουν επίσης τον έλεγχο των χρηστών στα προσωπικά τους στοιχεία. Αν και αυτό είναι απαραίτητο για να αποτραπεί η απεριόριστη επεξεργασία από ορισμένους χρήστες για να ταιριάζουν στους σκοπούς τους, θα μπορούσε να οδηγήσει τους πολίτες να αντιμετωπίσουν προκλήσεις όταν προσπαθούν να διορθώσουν ανακριβείς πληροφορίες.

  Αυτοματοποιήστε τη δοκιμή εφαρμογών με αυτά τα κορυφαία εργαλεία

Ένα ενιαίο σύστημα ψηφιακής ταυτότητας θα μείωνε περαιτέρω την ανωνυμία, εμποδίζοντας τις δραστηριότητες όπου απαιτείται τέτοια ανωνυμία. Αυτές οι δραστηριότητες περιλαμβάνουν καταγγελίες, έκφραση αντίθετων απόψεων και ακτιβισμό.

3. Παραβιάσεις δεδομένων

Ενώ τα τείχη προστασίας είναι απαραίτητα για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, κανένα τείχος προστασίας ή λογισμικό ασφαλείας δεν είναι εντελώς αδιαπέραστο. Παραθυράκια πάντα θα βρίσκονται. Το πρόβλημα όμως βρίσκεται στην ανακάλυψή του.

Θα μπορούσε να ανακαλυφθεί από τους δημιουργούς του συστήματος ή από κακόβουλο τρίτο μέρος. Εάν πρόκειται για το δεύτερο, τα δεδομένα εκατομμυρίων χρηστών θα ήταν στο έλεος ενός χάκερ, ο οποίος θα μπορούσε να αναζητήσει μια σημαντική ημέρα πληρωμής.

Επιπλέον, μια κεντρική παραβίαση δεδομένων συστήματος ταυτότητας θα μπορούσε να οδηγήσει στον χάκερ να αποκτήσει πρόσβαση σε όλες τις πλατφόρμες που συνδέονται με τους λογαριασμούς των χρηστών, αυξάνοντας τον κίνδυνο απάτης ταυτότητας.

4. Ενιαίο Σημείο Αποτυχίας

Μια κεντρική βάση δεδομένων θα μπορούσε να διακοπεί λόγω δυσλειτουργίας υλικού, καταστροφής λογισμικού ή παραβίασης ασφάλειας. Αυτό θα οδηγούσε σε καθυστερήσεις στην πρόσβαση στη βάση δεδομένων, συνήθως για αρκετές ημέρες. Καθώς η βάση δεδομένων βοηθά επίσης στην επαλήθευση ταυτότητας, δεν θα μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε διάφορες πλατφόρμες και υπηρεσίες που εξαρτώνται από τη βάση δεδομένων.

Αυτή η κατάσταση άρνησης υπηρεσίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε απογοήτευση, μεγάλες ενοχλήσεις και οικονομικές απώλειες για τους χρήστες της βάσης δεδομένων.

Ένα ενιαίο ψηφιακό σύστημα αναγνώρισης: Πάρα πολλά μειονεκτήματα

Υπάρχουν πλεονεκτήματα από την ύπαρξη ενός ενιαίου συστήματος ψηφιακής ταυτότητας, αλλά τα μειονεκτήματα είναι επίσης σημαντικά. Ίσως πολύ σημαντικά. Ένα ενιαίο σύστημα ψηφιακής ταυτότητας δίνει υπερβολική ισχύ στα χέρια των παρόχων βάσεων δεδομένων και των κυβερνήσεων και κακόβουλα τρίτα μέρη θα μπορούσαν να κλέψουν ευαίσθητα δεδομένα.

Υπάρχουν επίσης ανησυχίες για το απόρρητο, καθώς θα έχετε περιορισμένο έλεγχο στον τρόπο συλλογής, ταξινόμησης και κοινής χρήσης των δεδομένων σας.