8 μεγάλα έργα που σκότωσε η Apple όπως το ηλεκτρικό της αυτοκίνητο

Γρήγοροι Σύνδεσμοι

Το Apple Car είναι ένα από τα έργα με το υψηλότερο προφίλ που η Apple δεν κατάφερε να ολοκληρώσει, αλλά απέχει πολύ από το μοναδικό. Εδώ, θα κάνουμε ένα ταξίδι στη λωρίδα μνήμης και θα ξαναεπισκεφτούμε τα ακυρωμένα έργα της Apple και άλλα προϊόντα που δεν βγήκαν στην αγορά.

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

1 AirPower

91Tech/Wikimedia Commons

Το AirPower είναι ίσως το μεγαλύτερο ανακοινωμένο προϊόν της Apple που δεν έφτασε ποτέ στα ράφια των καταστημάτων. Τον Σεπτέμβριο του 2017, η Apple ξεκαθάρισε αρχικά τις προθέσεις της να λανσάρει ένα μοναδικό στο είδος του χαλάκι ασύρματης φόρτισης που θα επέτρεπε στους χρήστες να φορτίζουν ταυτόχρονα iPhone, Apple Watch και AirPods, αλλά ο δρόμος προς την κυκλοφορία ήταν δύσκολος.

Η Apple αντιμετώπισε προκλήσεις για την τήρηση των προτύπων υλικού της, όπως αναφέρει TechCrunchκαι η εταιρεία ακύρωσε επίσημα το προϊόν το 2019 μετά από πολλαπλές καθυστερήσεις.

Αν και το AirPower απέτυχε να εισέλθει στην αγορά, μπορείτε ακόμα να αγοράσετε ασύρματους φορτιστές τρεις σε ένα για αυτές τις συσκευές στο Amazon. Και αν σας ενδιαφέρει η φόρτιση χωρίς καλώδιο, ίσως θέλετε να δείτε μερικούς από τους καλύτερους φορτιστές MagSafe για το iPhone σας.

2 PenLite

Marcin Wichary/Wikimedia Commons

Η σειρά προϊόντων iPad είναι μια από τις μεγαλύτερες ιστορίες επιτυχίας της Apple, αλλά η εταιρεία πειραματιζόταν με tablet πολύ πριν κυκλοφορήσει ένα. Το PenLite είναι ένα πρώιμο παράδειγμα αυτού που επρόκειτο να έρθει σύντομα, καθώς η Apple δημιούργησε πρωτότυπα για αυτό το προϊόν το 1992.

Το tablet διέθετε μια οθόνη αφής στην οποία μπορούσατε να πλοηγηθείτε με ένα μολύβι, που έμοιαζε με το iPad και το Apple Pencil. Σε σύγκριση με τα πρώτα iPad, το PenLite είχε ογκώδη πλαίσια γύρω από την οθόνη του. Το μέγεθος της οθόνης ήταν εννέα ίντσες, αλλά θα ήταν σε κλίμακα του γκρι, σε αντίθεση με το iPad.

  10 Polygon (MATIC) NFT Marketplaces για Αγορά/Πώληση

Η Apple ακύρωσε το PenLite το 1993, αλλά αργότερα το ίδιο έτος, κυκλοφόρησε προϊόντα με οθόνη αφής μέσω του έργου Apple Newton που απέτυχε παταγωδώς.

3 The Bashful Tablet

Ένα άλλο πρώιμο παράδειγμα της επιθυμίας της Apple να δημιουργήσει tablet υψηλής τεχνολογίας ήταν το Bashful, το οποίο η εταιρεία άρχισε να σχεδιάζει περίπου μια δεκαετία πριν από το PenLite και το επόμενο έργο Newton. Αυτή η ιδέα του 1983 αναπτύχθηκε από την Frog Design, αλλά όπως αναφέρεται από Engadget και άλλες εκδόσεις, ο σχεδιασμός του tablet εμφανίστηκε μόλις το 2010.

Ενσύρματο συγκέντρωσε μερικές εικόνες για το πώς θα ήταν το tablet. Σε σύγκριση με τα σύγχρονα iPad, το tablet Bashful θα έμοιαζε περισσότερο με υπολογιστή και ήταν επίσης πολύ πιο παχύ. Το Bashful πήρε το όνομά του από τον χαρακτήρα της Χιονάτης και η Apple χρησιμοποίησε το σχέδιο της Χιονάτης -που επίσης ζωντανεύει από την Frog Design- στους υπολογιστές που κυκλοφόρησε μεταξύ 1984 και 1990.

Αν και το tablet δεν είδε ποτέ το φως της δημοσιότητας, μας βοηθά να κατανοήσουμε πώς η Apple ανέπτυξε την ιδέα του iPad με την πάροδο του χρόνου.

4 Apple Interactive Television Box

Staecker/Wikimedia Commons

Κάποιος μπορεί να υποστηρίξει ότι τα τηλεοπτικά εγχειρήματα της Apple δεν είναι τόσο γνωστά όσο το MacBook, το iPad, το iPhone ή το Apple Watch. Αλλά η εταιρεία έχει ασχοληθεί με αυτόν τον χώρο για λίγο, και το Apple Interactive Television Box (AITB) είναι ένα παράδειγμα αυτού.

Η Apple άρχισε να δοκιμάζει το AITB τη δεκαετία του 1990 και πειραματίστηκε τόσο στην ευρωπαϊκή όσο και στην αμερικανική αγορά. Η εταιρεία συνεργάστηκε επίσης με τη βελγική εταιρεία επικοινωνιών Proximus (τότε γνωστή ως Belgacom), μαζί με τη Verizon (τότε γνωστή ως Bell Atlantic) και άλλες παγκόσμιες εταιρείες επικοινωνιών, για να συλλάβει και να δημιουργήσει το κουτί.

  13 καλύτερα παιχνίδια ζόμπι PS3 όλων των εποχών

Αν είχε κυκλοφορήσει, οι χρήστες θα μπορούσαν να έχουν πρόσβαση σε ευρεία πρόσβαση σε τηλεοπτικές εκπομπές αφού συνδέσουν το κουτί στην τηλεόραση. Το έργο διαλύθηκε παρά το γεγονός ότι κυκλοφόρησε σε επιλεγμένα νοικοκυριά στις ΗΠΑ και την Ευρώπη το 1994 και το 1995.

Ενώ η Apple δεν κυκλοφόρησε πλήρως το AITB, το έργο άνοιξε το δρόμο για το Apple TV — τη συσκευή ροής, δηλαδή. Αν σας μπερδεύουν αυτά τα ονόματα προϊόντων, αξίζει να μάθετε τη διαφορά μεταξύ Apple TV, Apple TV+ και εφαρμογής Apple TV.

5 Μαγικός φορτιστής

Ενώ το AirPower ήταν ένα από τα πιο ξεκάθαρα παραδείγματα πειραματισμού της Apple με ασύρματη φόρτιση πριν φέρει το MagSafe στα iPhone, ίσως να μην ήταν το μόνο. Τον Νοέμβριο του 2022, ορισμένοι χρήστες δημοσίευσαν στο X (πρώην Twitter) μια φωτογραφία που έμοιαζε με ακυκλοφόρητο φορτιστή για συσκευές Apple.

Ο φορτιστής σε αυτές τις εικόνες έχει μια πλατφόρμα που μπορείτε να σηκώσετε, και όπως αναφέρθηκε από Το χείλος, φαίνεται ότι αυτός ο φορτιστής μπορεί να τροφοδοτήσει μόνο ένα iPhone. Δεν ταιριάζει με μερικούς εξαιρετικούς σταθμούς φόρτισης 3 σε 1 για συσκευές Apple, επομένως δεν μας εκπλήσσει που δεν μπήκε σε μαζική παραγωγή.

6 Ο Υπολογιστής Τζόναθαν

Η Apple έφερε επανάσταση στο τοπίο των υπολογιστών. Ένας λόγος που αυτό ήταν δυνατό είναι επειδή η εταιρεία πειραματίστηκε με πολλά πρωτότυπα όλα αυτά τα χρόνια. Ο υπολογιστής Jonathan είναι ένας από αυτούς, και Ιστορίες της Apple το κάλυψε αναλυτικά.

Η ιδέα πίσω από τον υπολογιστή Jonathan ήταν ότι θα μπορούσατε να αναβαθμίζετε συνεχώς τα λειτουργικά συστήματα του υπολογιστή σας με πολλούς τρόπους. Ο ίδιος ο υπολογιστής είναι κάτι όμορφο, αλλά δεν είμαστε σίγουροι αν οι προτεινόμενες λειτουργίες θα είχαν λειτουργήσει με πρακτική έννοια.

Η Apple αποφάσισε να μην προχωρήσει με το έργο για διάφορους λόγους, με την κερδοφορία να είναι ένας μεγάλος παράγοντας. Ωστόσο, η εταιρεία ενσωμάτωσε μερικά από τα σχέδια σε μελλοντικά έργα, επομένως δεν ήταν εντελώς χάσιμο χρόνου.

  Πώς να ρυθμίσετε και να χρησιμοποιήσετε τις ρουτίνες Σπίτι και Εκτός με το Google Assistant

7 Κόπλαντ

Το Copland ήταν ίσως το πιο διάσημο έργο λογισμικού της Apple που δεν κυκλοφόρησε ποτέ. Η εταιρεία άρχισε να εργάζεται πάνω στο concept αφού είχε προβλήματα κλιμάκωσης με το Mac OS εκείνη την εποχή.

Ο Γκέρσουιν θα είχε αντικαταστήσει τελικά τον Κόπλαντ αν τα πράγματα πήγαιναν σύμφωνα με το σχέδιο. Το Copland υποτίθεται ότι ήταν επίσης η πύλη για μοναδικά νέα χαρακτηριστικά όπως το multitasking.

Εκτός από την κλιμάκωση, η Apple είχε επίσης πρόβλημα να ανταγωνιστεί τα Windows της Microsoft εκείνη την εποχή. Όπως αναφέρεται από Cult of Macπολλοί άνθρωποι ένιωσαν ότι το χάσμα μεταξύ των Windows 95 και του Mac OS System 7 δεν ήταν τόσο μεγάλο όσο με τις προηγούμενες εκδόσεις λογισμικού.

Παρά το πέρας ενός έτους σημαντικών δοκιμών, η Copland δεν είδε ποτέ το φως της δημοσιότητας, καθώς η Apple το εγκατέλειψε μαζί με το έργο Gershwin το 1996. Αντίθετα, η εταιρεία κυκλοφόρησε το Mac OS 8 το 1997 και μεταπήδησε σε μια πιο επεκτάσιμη λύση με το Mac OS X στο 2001.

8 Apple Paladin

Jim Abeles/Flickr

Η Apple πειραματίστηκε με συσκευές all-in-one πολύ πριν παρουσιάσει το αρχικό iMac το 1998. Το Apple Paladin ήταν ένα από αυτά και το πρωτότυπο απευθυνόταν κυρίως σε επιχειρήσεις και όχι σε καταναλωτές.

Το Paladin διέθετε έναν υπολογιστή και μια συσκευή φαξ ως μέρος της ίδιας συσκευής, εκτός από ένα τηλέφωνο. Αν είχε κυκλοφορήσει, οι εργαζόμενοι θα μπορούσαν να οργανώσουν τα πάντα από το ίδιο μέρος – θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο για τους ρεσεψιονίστ.

Παρά την υπόσχεσή του, το Paladin δεν βγήκε ποτέ επίσημα στην αγορά. Φανταζόμαστε ότι η τοποθέτηση τριών συστημάτων σε ένα αποτελούσε μια σημαντική πρόκληση για την Apple.

Όλα αυτά τα έργα υπογραμμίζουν τη σημασία της αποτυχίας εάν θέλετε να πετύχετε και καταδεικνύουν επίσης την καινοτόμο φύση της Apple. Πολλές από τις εγκαταλελειμμένες εκδόσεις και ιδέες, όπως τα tablet της Apple, άνοιξαν το δρόμο για μελλοντικές εκδόσεις. Έτσι, ακόμα κι αν δεν τα κατάφεραν ποτέ στην αγορά, εξακολουθούν να αποτελούν βασικό μέρος της ιστορίας της εταιρείας.