8 λόγοι για τους οποίους η τεχνητή νοημοσύνη δεν μπορεί να αντικαταστήσει τους ανθρώπους στην εργασία

Βασικά Takeaways

  • Η συναισθηματική νοημοσύνη κάνει τους ανθρώπους να ξεχωρίζουν από την τεχνητή νοημοσύνη στο χώρο εργασίας. Οι άνθρωποι μπορούν να δημιουργήσουν ουσιαστικές συνδέσεις και να συμπάσχουν με τους άλλους, κάτι που είναι κρίσιμο για την ανάπτυξη της επιχείρησης.
  • Η τεχνητή νοημοσύνη περιορίζεται από τα δεδομένα που λαμβάνει και αγωνίζεται να προσαρμοστεί σε νέες καταστάσεις. Ο ανθρώπινος συλλογισμός και η δημιουργικότητα δεν μπορούν εύκολα να αναπαραχθούν από τις μηχανές.
  • Οι μαλακές δεξιότητες, όπως η ομαδική εργασία και η αποτελεσματική επικοινωνία, δίνουν στους ανθρώπους ένα πλεονέκτημα έναντι της τεχνητής νοημοσύνης. Η ανάπτυξη αυτών των δεξιοτήτων είναι απαραίτητη για την επαγγελματική επιτυχία.

Όταν αντιμετωπίζουν την ταχεία ανάπτυξη της τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης (AI) στη σημερινή αγορά εργασίας, οι εργοδότες πιθανώς σκέφτονται αυτοματοποιημένες διαδικασίες που κάνουν την εργασία ευκολότερη, ταχύτερη και πιο αποτελεσματική. Από την άλλη πλευρά, οι εργαζόμενοι πιθανότατα φοβούνται ότι θα χάσουν τη δουλειά τους και θα αντικατασταθούν από ένα μηχάνημα.

Ενώ η τεχνητή νοημοσύνη έχει σχεδιαστεί για να αντικαθιστά τη χειρωνακτική εργασία με έναν πιο αποτελεσματικό και ταχύτερο τρόπο εκτέλεσης της εργασίας, δεν μπορεί να παρακάμψει την ανάγκη για ανθρώπινη συνεισφορά στο χώρο εργασίας. Σε αυτό το άρθρο, θα δείτε γιατί οι άνθρωποι εξακολουθούν να είναι εξαιρετικά πολύτιμοι στον χώρο εργασίας και δεν μπορούν να αντικατασταθούν πλήρως από την τεχνητή νοημοσύνη.

1. Η τεχνητή νοημοσύνη στερείται συναισθηματικής νοημοσύνης

Η συναισθηματική νοημοσύνη είναι ένας χαρακτηριστικός παράγοντας που κάνει τους ανθρώπους για πάντα επίκαιρους στο χώρο εργασίας. Η σημασία της συναισθηματικής νοημοσύνης στον χώρο εργασίας δεν μπορεί να υπερτονιστεί, ειδικά όταν έχουμε να κάνουμε με πελάτες.

Ως κοινωνικά ζώα, μια βασική, αδιαμφισβήτητη ανάγκη των ανθρώπων είναι η ανάγκη για συναισθηματική σύνδεση με τους άλλους. Το AI προσπαθεί να μιμηθεί την ανθρώπινη νοημοσύνη, αλλά η συναισθηματική νοημοσύνη δεν είναι τόσο εύκολο να αναπαραχθεί όσο η πνευματική νοημοσύνη. Γιατί; Επειδή απαιτεί ενσυναίσθηση και βαθιά κατανόηση της ανθρώπινης εμπειρίας, ιδιαίτερα του πόνου και του πόνου, και η τεχνητή νοημοσύνη απλά δεν αισθάνεται πόνο.

  Οι 10 καλύτερες εφαρμογές Wear OS για λήψη στο Smartwatch σας το 2022

Οι έξυπνοι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων και τα στελέχη εταιρειών κατανοούν τη σημασία της απήχησης στα συναισθήματα του προσωπικού και των πελατών. Μια μηχανή δεν μπορεί να επιτύχει τέτοια επίπεδα ανθρώπινης σύνδεσης, αλλά, ως άνθρωπος, υπάρχουν τρόποι να αυξήσετε τη συναισθηματική σας νοημοσύνη.

Ανεξάρτητα από το πόσο καλά είναι προγραμματισμένες οι μηχανές AI να ανταποκρίνονται στους ανθρώπους, είναι απίθανο οι άνθρωποι να αναπτύξουν ποτέ μια τόσο ισχυρή συναισθηματική σύνδεση με αυτές τις μηχανές. Ως εκ τούτου, η τεχνητή νοημοσύνη δεν μπορεί να αντικαταστήσει τους ανθρώπους, ειδικά καθώς η σύνδεση με άλλους είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων.

2. Το AI μπορεί να λειτουργήσει μόνο με δεδομένα εισόδου

Το AI μπορεί να λειτουργήσει μόνο με βάση τα δεδομένα που λαμβάνει. Οτιδήποτε περισσότερο από αυτό θα χρειαζόταν περισσότερο από αυτό που μπορεί να χειριστεί, και οι μηχανές δεν κατασκευάζονται με αυτόν τον τρόπο. Έτσι, όταν οι εισαγωγές δεδομένων στο μηχάνημα δεν περιλαμβάνουν μια νέα περιοχή εργασίας ή ο αλγόριθμός του δεν περιλαμβάνει απρόβλεπτες συνθήκες, το μηχάνημα γίνεται άχρηστο.

Αυτές οι καταστάσεις είναι κοινές στον κλάδο της τεχνολογίας και της μεταποιητικής βιομηχανίας και οι κατασκευαστές τεχνητής νοημοσύνης προσπαθούν συνεχώς να βρουν προσωρινές λύσεις. Η ιδέα ότι τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης θα προσαρμοστούν σε οποιαδήποτε κατάσταση είναι ένας από τους πολλούς κοινούς μύθους γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη.

Επομένως, εάν φοβάστε ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να διεισδύσει σε όλες τις βιομηχανίες και να εξαλείψει τη ζήτηση για τις επαγγελματικές σας δεξιότητες, μπορείτε να είστε σίγουροι ότι αυτό δεν θα συμβεί. Η ανθρώπινη λογική και η δύναμη του ανθρώπινου εγκεφάλου να αναλύει, να δημιουργεί, να αυτοσχεδιάζει, να ελίσσεται και να συλλέγει πληροφορίες δεν μπορούν εύκολα να αναπαραχθούν από την τεχνητή νοημοσύνη.

3. Η δημιουργική διαδικασία του AI περιορίζεται στα δεδομένα που λαμβάνει

Κατά τη δημιουργία καταιγισμού ιδεών με δημιουργικές έννοιες και τρόπους εκτέλεσης εργασίας, η τεχνητή νοημοσύνη στερείται αυτής της ανθρώπινης ικανότητας επειδή, όπως έχει ήδη διαπιστωθεί, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να λειτουργήσει μόνο με τα δεδομένα που λαμβάνει. Ως εκ τούτου, δεν μπορεί να βρει νέους τρόπους, στυλ ή μοτίβα εργασίας και περιορίζεται στα δεδομένα πρότυπα.

Οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι γνωρίζουν πόσο σημαντική είναι η δημιουργικότητα στο χώρο εργασίας. Η δημιουργικότητα προσφέρει την ευχάριστη αίσθηση ενός νέου και διαφορετικού αντί για τις βαρετές, επαναλαμβανόμενες ενέργειες στις οποίες η τεχνητή νοημοσύνη έχει σχεδιαστεί να λειτουργεί. Η δημιουργικότητα είναι το θεμέλιο της καινοτομίας.

Σχετίζεται με τη δημιουργική σκέψη η ικανότητα να σκέφτεσαι έξω από το κουτί. Οι μηχανές έχουν σχεδιαστεί για να «σκέφτονται μέσα στο κουτί». Αυτό σημαίνει ότι τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να λειτουργήσουν μόνο σύμφωνα με τις επιταγές των δεδομένων τους.

  Πώς να υπολογίσετε το επιτόκιο με τη συνάρτηση RATE του Excel

Από την άλλη πλευρά, οι άνθρωποι μπορούν να σκεφτούν έξω από το κουτί, αντλώντας πληροφορίες από διάφορα μέσα και δημιουργώντας λύσεις σε πολύπλοκα προβλήματα με λίγα ή καθόλου διαθέσιμα δεδομένα. Δεδομένου ότι η τεχνητή νοημοσύνη δεν έχει την ικανότητα να σκέφτεται από το κουτί και να δημιουργεί δημιουργικές ιδέες για καινοτομία, η τεχνητή νοημοσύνη δεν μπορεί να αναλάβει τους ανθρώπους στο χώρο εργασίας.

4. Το AI δεν έχει Soft Skills

Οι μαλακές δεξιότητες είναι κάτι που πρέπει να έχει κάθε εργαζόμενος στον χώρο εργασίας. Περιλαμβάνουν ομαδική εργασία, προσοχή στη λεπτομέρεια, κριτική και δημιουργική σκέψη, αποτελεσματική επικοινωνία και διαπροσωπικές δεξιότητες, για να αναφέρουμε μόνο μερικά. Αυτές οι μαλακές δεξιότητες είναι ζητούμενες σε κάθε κλάδο και πρέπει να τις αναπτύξετε για να πετύχετε επαγγελματικά.

Οι άνθρωποι διδάσκονται και απαιτείται να κατέχουν αυτές τις δεξιότητες. Η ανάπτυξή τους είναι πολύτιμη για όλους, ανεξαρτήτως θέσης. Τα στελέχη της εταιρείας τα χρειάζονται για να ευδοκιμήσουν, όπως και μια ομάδα εργαζομένων σε κάθε κλάδο. Ως εκ τούτου, αυτές οι μαλακές δεξιότητες σάς δίνουν το πάνω χέρι έναντι της τεχνητής νοημοσύνης στον χώρο εργασίας.

Ωστόσο, τα soft skills είναι ξένα για μηχανές με τεχνητή νοημοσύνη. Η τεχνητή νοημοσύνη δεν μπορεί να αναπτύξει αυτές τις μαλακές δεξιότητες που είναι κρίσιμες για την ανάπτυξη και την ανάπτυξη στο χώρο εργασίας. Η ανάπτυξη αυτών των δεξιοτήτων απαιτεί υψηλό επίπεδο λογικής και συναισθηματικής νοημοσύνης.

5. Οι άνθρωποι κάνουν την τεχνητή νοημοσύνη να λειτουργεί

Δεν θα υπήρχε τεχνητή νοημοσύνη χωρίς ανθρώπινη νοημοσύνη. Ο όρος τεχνητή νοημοσύνη σημαίνει ότι το σχεδιάζουν οι άνθρωποι. Οι άνθρωποι γράφουν τις γραμμές κώδικα με τις οποίες αναπτύσσεται η τεχνητή νοημοσύνη. Τα δεδομένα με τα οποία λειτουργούν οι μηχανές τεχνητής νοημοσύνης εισάγονται από ανθρώπους. Και είναι οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν αυτές τις μηχανές.

Καθώς οι εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης συνεχίζουν να αυξάνονται, το ίδιο θα αυξάνονται και οι υπηρεσίες των ανθρώπων. Κάποιος πρέπει να σχεδιάσει τις διαδικασίες AI του μηχανήματος, να δημιουργήσει αυτές τις μηχανές, να τις χειριστεί και να τις συντηρήσει. Μόνο οι άνθρωποι μπορούν να το κάνουν αυτό. Με βάση αυτά τα γεγονότα, μπορείτε με τόλμη να απορρίψετε τυχόν εικασίες ότι η τεχνητή νοημοσύνη υπερισχύει των ανθρώπων στον χώρο εργασίας.

6. Η τεχνητή νοημοσύνη προορίζεται να συμπληρώνει την ανθρώπινη ικανότητα και νοημοσύνη, όχι να την ανταγωνίζεται

Οι εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης κερδίζουν πράγματι έδαφος στο χώρο εργασίας και θα αντικαταστήσουν πολλές δουλειές που επιτελούν οι άνθρωποι σήμερα. Ωστόσο, οι εργασίες που απαιτούνται συχνά περιορίζονται σε επαναλαμβανόμενες εργασίες που απαιτούν λιγότερο έντονο συλλογισμό. Επιπλέον, οι εξελισσόμενες απαιτήσεις στο χώρο εργασίας θα δημιουργήσουν νέους ρόλους για τους ανθρώπους καθώς ο κόσμος κινείται προς ένα πιο ολοκληρωμένο τεχνολογικό τοπίο.

  5 Συμβουλές για Επιτυχία Χρησιμοποιώντας το Cartoon Animator της Reallusion

Μια αναφορά από το παγκόσμιο οικονομικό φόρουμ δείχνει ότι ενώ οι μηχανές με τεχνητή νοημοσύνη θα αντικαταστήσουν περίπου 85 εκατομμύρια θέσεις εργασίας το 2025, περίπου 97 εκατομμύρια θέσεις εργασίας θα διατεθούν το ίδιο έτος χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη. Έτσι, το μεγάλο ερώτημα είναι: Πώς μπορούν οι άνθρωποι να εργαστούν με την τεχνητή νοημοσύνη αντί να αντικατασταθούν από αυτήν; Αυτό πρέπει να είναι το επίκεντρό μας.

Διότι σε αυτήν την εποχή, θα είναι δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να ζήσουμε χωρίς τεχνητή νοημοσύνη – και χωρίς ανθρώπους, δεν θα υπήρχε τεχνητή νοημοσύνη. Οι οργανισμοί που στοχεύουν στο μέλλον αναπτύσσουν ήδη τρόπους για να ενσωματώσουν τις ανθρώπινες ικανότητες και την τεχνητή νοημοσύνη για να επιτύχουν υψηλότερα επίπεδα παραγωγικότητας και καινοτομίας.

7. Η τεχνητή νοημοσύνη πρέπει να ελέγχεται με στοιχεία

Πίστωση εικόνας: T. Schneider/Shutterstock

Ένα μεγάλο πρόβλημα με τα chatbot AI όπως το ChatGPT είναι ότι συχνά είναι ανακριβή και απαιτούν έλεγχο γεγονότων από ανθρώπινους συντονιστές. Ομολογουμένως, η τεχνητή νοημοσύνη είναι ικανή να μαθαίνει πολύ γρήγορα, αλλά στερείται κοινής λογικής και είναι απλά ανίκανη να συλλογιστεί και να αμφισβητήσει γεγονότα στον βαθμό που μπορούν οι άνθρωποι. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θα πρέπει πιθανώς να αποφύγετε να ρωτάτε συγκεκριμένα πράγματα στα chatbots AI.

Το βασικό εδώ είναι ότι δεδομένου ότι η τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι σε θέση να αυτοαστυνομηθεί και χρειάζεται εξωτερική μετριοπάθεια, ο έλεγχος γεγονότων πιθανότατα θα γίνει μια σημαντική καριέρα στο μέλλον. Έτσι, ίσως θέλετε να βελτιώσετε τις ερευνητικές σας δεξιότητες στο μεταξύ.

8. Η τεχνητή νοημοσύνη δεν μπορεί να εκτελέσει χειρωνακτική εργασία

Οι δουλειές του λευκού γιακά όπως ο συγγραφέας, ο προγραμματιστής, ο λογιστής και ο σχεδιαστής απαιτούν εργασία με λογισμικό και ως εκ τούτου είναι πιο επιρρεπείς στο να γίνουν —τουλάχιστον εν μέρει— από συστήματα τεχνητής νοημοσύνης.

Ωστόσο, θέσεις εργασίας όπως ο υδραυλικός, ο ηλεκτρολόγος, ο αστυνομικός, ο κτίστης και ο εργάτης οικοδομών δεν κινδυνεύουν να απαξιωθούν λόγω τεχνητής νοημοσύνης, καθώς απαιτούν χειρωνακτική εργασία.

Εξάλλου, δεν μπορείτε να ζητήσετε από το ChatGPT να χτίσει ένα κτίριο. Ίσως στο μακρινό μέλλον, τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούν να κατασκευάζουν σπίτια με αυτοματοποιημένους τρισδιάστατους εκτυπωτές, αλλά στο άμεσο μέλλον, η εργασία με γαλάζιο γιακά φαίνεται ασφαλής από την εισβολή της τεχνητής νοημοσύνης. Γιατί η δουλειά με γαλάζια μπορεί να γίνει πιο προσοδοφόρα στο εγγύς μέλλον.

Μάθετε να εργάζεστε με AI, όχι να το φοβάστε

Η τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι κάτι που πρέπει να φοβόμαστε. Ωστόσο, πρέπει να ενισχύσετε το παιχνίδι σας για να μην αντικατασταθείτε από AI. Αναβαθμίστε, μείνετε ενημερωμένοι με τις τελευταίες τάσεις στον τομέα σας και γίνετε καινοτόμοι και δημιουργικοί. Με αυτόν τον τρόπο, θα είστε ένα περιουσιακό στοιχείο που κανένας εργοδότης δεν θα κινδύνευε να χάσει.

Την επόμενη φορά λοιπόν που θα ακούσετε πώς η τεχνητή νοημοσύνη απειλεί να εξαλείψει τους ανθρώπους από το εργατικό δυναμικό, ανατρέξτε σε αυτό το άρθρο και να είστε σίγουροι ότι οι άνθρωποι θα έχουν πάντα το πάνω χέρι έναντι της τεχνητής νοημοσύνης.