8 Καλύτερο λογισμικό ηλεκτρονικών φορητών εργαστηρίων (ELN).

Με τον καιρό, ολόκληρος ο κόσμος προσαρμόζεται στην ψηφιακή μετάβαση, και είναι κάπως το ίδιο με τα τετράδια εργαστηρίου.

Στις μέρες μας, τα τετράδια εργαστηρίου χαρτιού έχουν την εναλλακτική των ηλεκτρονικών εργαστηριακών τετράδια (ELN), που προφανώς είναι η ψηφιακή του έκδοση. Ωστόσο, αυτό σημαίνει επίσης καλύτερη οργάνωση και λιγότερες επιπλοκές και σύγχυση μακροπρόθεσμα, καθώς μπορείτε να διαχειριστείτε τα πράγματα από ένα μέρος.

Για να το θέσω με τα πιο απλά λόγια, ένα ηλεκτρονικό σημειωματάριο εργαστηρίου είναι ένα λογισμικό που σας βοηθά να συλλέγετε πληροφορίες και να σημειώνετε σημειώσεις ψηφιακά. Προορίζεται για αυτόν τον σκοπό και κάνει εξαιρετική δουλειά εκπληρώνοντας αυτόν τον σκοπό, καθώς οι ερευνητές μπορούν να καταγράφουν αποτελεσματικά την εργασία τους και να αναφέρονται σε εξετασμένες πληροφορίες όποτε παραστεί ανάγκη.

Θα μπορούσατε να είστε σε οποιονδήποτε τομέα, τεχνολογία τροφίμων, χημεία ή βιολογία. Ένα ηλεκτρονικό τετράδιο εργαστηρίου θα σας φανεί χρήσιμο. Δεν υπάρχουν δεύτερες σκέψεις σχετικά με την εξέλιξη αυτής της ψηφιακής μετάβασης, καθώς όλο και περισσότεροι επαγγελματίες στρέφονται σε αυτήν από το παραδοσιακό χαρτί.

Διαφορά μεταξύ του ELN και μιας κανονικής εφαρμογής τήρησης σημειώσεων

Υπάρχουν πολλές διαφορές μεταξύ ενός ηλεκτρονικού σημειωματάριου εργαστηρίου και μιας κανονικής εφαρμογής τήρησης σημειώσεων όπως το Evernote και το Google Keep, αλλά η κύρια είναι σίγουρα το γεγονός ότι το ELN είναι ειδικά κατασκευασμένο για επιστημονική έρευνα.

Ένα ELN θα σας επιτρέψει να σχεδιάσετε σχήματα όπως η χημική δομή ή να τεκμηριώσετε ένα πρωτόκολλο βιοπροσδιορισμού με απόλυτη ευκολία σε σύγκριση με μια κανονική εφαρμογή τήρησης σημειώσεων. Βασικά έχει όλα τα συγκεκριμένα εργαλεία σε κατάσταση αναμονής όποτε τα χρειάζεστε, σε αντίθεση με το να πρέπει να βρείτε μια διέξοδο από την κατάσταση εάν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε μια κανονική εφαρμογή τήρησης σημειώσεων.

Αυτό δεν σημαίνει ότι οι εφαρμογές διατήρησης σημειώσεων είναι κακές, αλλά απλώς ότι για σκοπούς όπως η επιστημονική έρευνα, ένα ELN είναι ιδανικό για χρήση και έχει ξεκάθαρο πλεονέκτημα.

Χαρακτηριστικά ενός ιδανικού ELN

Ενώ οι δυνατότητες μπορεί να διαφέρουν από λογισμικό σε λογισμικό, ακολουθούν ορισμένα κοινά χαρακτηριστικά που πρέπει να διαθέτει κάθε λύση ELN:

 • Υποστήριξη ηλεκτρονικής υπογραφής 🖊️
 • Σημειώστε τις ενσωματώσεις εφαρμογών 📝
 • Δυνατότητα διαχείρισης του αποθέματος του εργαστηρίου 🧪
 • Εργαλεία συνεργασίας με τη διοίκηση της ομάδας για ανάθεση ρόλων 👥
 • Φιλική προς το χρήστη διεπαφή 🖥️
 • Ασφαλές και συμβατό με τις οδηγίες ⚖️
 • Δημιουργήστε, εισαγάγετε, αποθηκεύστε και ανακτήστε βασικά δεδομένα 💾
 • Αποκριτική σχεδίαση για προβολή σε πολλές πλατφόρμες 📲
 • Περιορισμοί σε επίπεδο χρήστη για τη διατήρηση ορισμένων δεδομένων χωρίς επεξεργασία από κανέναν 👤
  Πώς να εγκαταστήσετε και να χρησιμοποιήσετε επεκτάσεις στο νέο Microsoft Edge

Τα παραπάνω χαρακτηριστικά είναι καλοί αρχικοί δείκτες που πρέπει να θυμάστε πριν επιλέξετε το λογισμικό ηλεκτρονικού φορητού εργαστηρίου.

Οφέλη από τη χρήση ELN

Υπάρχουν πολλά οφέλη από τη χρήση του λογισμικού ELN, κυρίως λόγω της ευελιξίας και της ευκολίας που παρέχει. Εδώ είναι μερικά από τα πολλά:

 • Εξαιρετικά προσαρμόσιμο για να ταιριάζει στις ανάγκες σας
 • Προσβάσιμο έξω από το εργαστήριο και σχεδόν οπουδήποτε
 • Εργαλεία που κρατούν το σημειωματάριο οργανωμένο και λειτουργικό
 • Μοιράζεται εύκολα με την ομάδα σε αντίθεση με ένα χάρτινο σημειωματάριο

Εξαλείφει επίσης την ταλαιπωρία της προσπάθειας να θυμάστε πού αποθηκεύσατε τα χάρτινα σημειωματάρια σας, επειδή τα πάντα είναι προσβάσιμα ψηφιακά.

Με όλα αυτά στην άκρη, ας δούμε το καλύτερο λογισμικό ηλεκτρονικών φορητών υπολογιστών που μπορείτε να επιλέξετε.

Labguru

Πρώτον, στη λίστα, Labguru προωθεί καλύτερα αποτελέσματα, καινοτομία και γνώσεις μόλις αρχίσετε να το χρησιμοποιείτε. Είναι ισχυρό και χρησιμοποιείται από μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της αγοράς, όπως η AstraZeneca και η Moderna.

Βασικά παρέχει μια πλατφόρμα all-in-one που περιέχει ELN, LIMS, αυτοματισμό, διαχείριση αποθέματος και πληροφορική για να το κάνει την απόλυτη λύση στην οποία θα μπορούσατε να βασιστείτε.

Το ELN τους είναι μια απόλαυση στη χρήση, με χαρακτηριστικά όπως διαχείριση δειγμάτων, ενσωματωμένο απόθεμα, ασφαλή φιλοξενία δεδομένων και διαχείριση εργαστηριακών δεδομένων. Σας βοηθά να παρακολουθείτε την πρόοδο και να μοιράζεστε κάθε αποτέλεσμα με άλλα μέλη, εάν το επιθυμείτε.

Benchling

Λειτουργήστε το εργαστήριό σας αποτελεσματικά με Benchling, μια λύση ELN που κάνει πολύ περισσότερα από όσα θα περίμενες. Είναι εξαιρετικά φιλικό προς το χρήστη και χρησιμοποιείται από περισσότερους από 200.000 επιστήμονες σε όλο τον κόσμο.

Μερικά κύρια σημεία του Benchling περιλαμβάνουν:

 • Καλύτερη ακεραιότητα δεδομένων
 • Ενσωματώσεις τρίτων
 • Συνεργασία και δικαιώματα βάσει ρόλων
 • Λήψη και μεταφορά δεδομένων
 • Διαχείριση οργάνων
 • Στιγμιαίο ιστορικό όλων των καταχωρήσεων σημειωματάριου
 • Αναφορές και στατιστικές
 • Διαχείριση δειγμάτων

Υπάρχουν επίσης ορισμένα εργαλεία παραγωγικότητας όπως λίστες υποχρεώσεων, πρόγραμμα επεξεργασίας μεταφοράς και απόθεσης και πίνακες τύπου excel. Μπορείτε να συλλέγετε καθημερινά πειραματικά δεδομένα στο ELN και βασικά να συνδέσετε τις τελείες με σχετικά στοιχεία στο μητρώο.

  Χρησιμοποιήστε ένα σενάριο Google ως εναλλακτικό Unroll.me ανοιχτού κώδικα

Για να μην αναφέρουμε, είναι επίσης προσαρμόσιμο και προσαρμόσιμο στις ανάγκες σας. Για παράδειγμα, μπορείτε να προσθέσετε τα δικά σας πεδία για καταχωρίσεις.

LabArchives

LabArchives μπορεί να χειριστεί ομάδες οποιουδήποτε μεγέθους, επομένως αυτό το ELN αποτελεί μια καλή λύση συνεργασίας και όταν θέλετε τα μέλη να συγκεντρωθούν για έρευνα. Το εμπιστεύονται γνωστές ερευνητικές ομάδες και ιδρύματα, επομένως μπορείτε να είστε σίγουροι ότι μπορείτε να βασιστείτε σε αυτήν τη λύση.

Για ευκολία, μπορεί να ενσωματωθεί με πολλές δημοφιλείς λύσεις τελικού σημείου. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε πρότυπα και διάφορους τύπους καταχώρισης και να τα προσαρμόσετε. Παρέχει μια απρόσκοπτη οργάνωση των δεδομένων της έρευνάς σας.

Επιπλέον, έχουν επίσης ELN για εκπαίδευση, χρησιμοποιώντας το οποίο μπορείτε να δημιουργήσετε το μάθημά σας και να διαχειριστείτε τη βιβλιοθήκη περιεχομένου σας.

SciNote

Ένα ELN που δίνει προτεραιότητα στον χρόνο σας, SciNote πιέζει για λειτουργίες που σας βοηθούν να ολοκληρώσετε την εργασία σας πιο γρήγορα από ό,τι συνήθως. Μια μελέτη από τη Liane Kober κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι εργασίες ολοκληρώνονται χρησιμοποιώντας αυτήν τη λύση με μείωση χρόνου κατά 86% σε σύγκριση με εκείνες που δεν χρησιμοποιούν αυτήν τη λύση.

Για να μην ξεχνάμε, η ευκολία χρήσης και η αξιοπιστία τους σας οδηγούν τελικά σε μια μεγάλη απόδοση επένδυσης γεμάτη μόνο οφέλη.

eLabJournal

Μια πλήρως προσαρμόσιμη, all-in-one λύση ELN, eLabJournal σας επιτρέπει να βελτιώσετε την αποτελεσματικότητά σας στο εργαστήριο και βασικά να καταλήγετε να κάνετε περισσότερα αποτελέσματα στον ίδιο χρόνο. Θα αυξήσετε επίσης την παραγωγικότητά σας με τα απαιτούμενα εργαλεία που το συνοδεύουν.

Μερικά από τα βασικά χαρακτηριστικά περιλαμβάνουν:

 • Ορίστε σημαντικές ειδοποιήσεις
 • Συνεργαστείτε με τα μέλη και αναθέστε ρόλους
 • Δημιουργήστε λεπτομερή πειράματα από πολλά τμήματα
 • Χρησιμοποιήστε δωρεάν πρόσθετα για να επεκτείνετε τη λειτουργικότητα

Μπορείτε να εξάγετε τα δεδομένα σας σε διάφορες μορφές όπως PDF, HTML και XML.

Σάπιο

Όπως τους αρέσει να το λένε, Σάπιο Το “Seamless” είναι αυτό που πραγματικά είναι. Είναι απρόσκοπτη και σας επιτρέπει να καταγράφετε αμέσως τις λεπτομέρειες του πειράματός σας, ακόμη και χωρίς προηγούμενη εμπειρία με παρόμοιο λογισμικό. Εάν δεν προτιμάτε να χρησιμοποιείτε λογισμικό, μπορείτε να το εκτελέσετε σε οποιοδήποτε πρόγραμμα περιήγησης στο διαδίκτυο και να έχετε πρόσβαση σε αυτό από οπουδήποτε.

  Πώς να παίξετε το Couch Co-Op στο "Animal Crossing: New Horizons" (με One Switch Console)

Η εταιρεία χρειάστηκε κυριολεκτικά δεκαετίες σκληρής δουλειάς για τη δημιουργία διαφορετικών λύσεων όπως ELN, SDMS και LIMS για να τις συγχωνεύσει σε ένα ολοκληρωμένο προϊόν, εξοικονομώντας χρήματα και χρόνο μακροπρόθεσμα.

Χαρακτηριστικά όπως η παρακολούθηση της καθημερινής προόδου και η επεξεργασία εργαστηριακής διαχείρισης δειγμάτων είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου για το Sapio. Έχει πολλά περισσότερα να ανακαλύψετε, οπότε φροντίστε να το ελέγξετε αυτό.

eLabFTW

Εντελώς δωρεάν και ανοιχτού κώδικα, eLabFTW διευκολύνει την παρακολούθηση των πειραμάτων σας και την απρόσκοπτη εκτέλεση έργων συνεργασίας. Στην πραγματικότητα, αυτή η λύση μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για άλλους τομείς όπως η βιοτεχνολογία, τα πανεπιστήμια και οι τεχνίτες.

Διαθέτει μια ισχυρή και ευέλικτη βάση δεδομένων και ολόκληρο το λογισμικό είναι ασφαλές, εύκολο στη συνεννόηση και, το πιο σημαντικό, συμβατό με τις πολιτικές.

Άλλα χαρακτηριστικά περιλαμβάνουν:

 • Υποστήριξη πολλαπλών πλατφορμών
 • Σχεδίαση με απόκριση σε όλες τις συσκευές
 • Διαχείριση αποθεμάτων
 • Χρονικές σημάνσεις για καλύτερη αναφορά δεδομένων
 • Διατίθεται μετάφραση σε διάφορες γλώσσες
 • Ενσωματωμένος προγραμματιστής για τον προγραμματισμό ορισμένων πραγμάτων εκ των προτέρων για το μέλλον

Το eLabFTW κάνει πολύ περισσότερα από όσα θα περιμένατε για λογισμικό που παρέχεται χωρίς κόστος.

Σημειωματάριο σημάτων

Ένα ηλεκτρονικό σημειωματάριο εργαστηρίου που είναι ασφαλές για το μέλλον με προηγμένα χαρακτηριστικά, Σημειωματάριο σημάτων μπορεί πραγματικά να είναι μια λύση στην οποία θα θέλατε να επενδύσετε. Διαθέτει ένα ισχυρό πλεονέκτημα και δυνατότητες, όπως αυτοματισμό εργαστηρίου, απρόσκοπτη ροή εργασιών, βελτιωμένη συνεργασία και πολλά άλλα.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μια δέσμη περιπτώσεων χρήσης, είτε για εκτεταμένη βιολογία, ανάλυση, χημεία κ.λπ. Έχει επίσης API και διεπαφές για ενοποίηση για να επεκτείνει τη λειτουργικότητα και να το κάνει πιο ευέλικτο.

Δεν έχω γρατσουνίσει καν την επιφάνεια εδώ, γι’ αυτό θα συνιστούσα να προχωρήσετε και να δώσετε σε αυτό μια δωρεάν δοκιμή για να τα δοκιμάσετε όλα μόνοι σας.

συμπέρασμα

Το λογισμικό ηλεκτρονικών φορητών εργαστηρίων μπορεί σίγουρα να κάνει τη ζωή πολύ πιο εύκολη για εσάς, ειδικά εάν αυτήν τη στιγμή χρησιμοποιείτε ένα χάρτινο σημειωματάριο για όλες τις καταχωρήσεις και τους σχηματισμούς σας. Οι παραπάνω λύσεις προσφέρουν τις καλύτερες δυνατότητες που θα θέλατε να βρείτε σε ένα ELN, επομένως επιλέξτε μία ανάλογα με αυτό που σας ταιριάζει περισσότερο.