8 καλύτερες μηχανές αναζήτησης AI για χρήση ως εναλλακτικές λύσεις Google

Οι μηχανές αναζήτησης που τροφοδοτούνται από την τεχνητή νοημοσύνη έχουν κερδίσει τόσο μεγάλη σημασία τον τελευταίο καιρό. Με αυτό το κύμα έρχεται επίσης η πιθανή υπόσχεση και οι κίνδυνοι της απώλειας πάρα πολύ πολύ σύντομα από τις δεξιότητες ανθρώπινης έρευνας και εύρεσης δεδομένων.

Στο παρελθόν, άτομα έψαχναν μέσα από τόμους κειμένου για να αποκτήσουν εξειδίκευση σε ένα συγκεκριμένο θέμα. Αλλά τώρα, ακόμη και ένας μη ειδικός μπορεί να χρησιμοποιήσει εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης για να δημιουργήσει αξιοσημείωτα έργα τέχνης που θα περνούσαν απαρατήρητα, εκτός και αν εξαλειφθούν από το λογισμικό ανίχνευσης AI.

Με τις έξυπνες συσκευές να γίνονται στήριγμα, τα ερωτήματα αναζήτησης και τα αποτελέσματά τους που δημιουργούνται έχουν γίνει πιο συνομιλητικά. Ωστόσο, σε αντάλλαγμα για δωρεάν αποτελέσματα αναζήτησης, παραδίδουμε το απόρρητό μας δίνοντας τη δυνατότητα στους παρόχους μηχανών αναζήτησης να δημιουργούν έσοδα από τις αναζητήσεις, τις προτιμήσεις και τα δεδομένα τοποθεσίας μας.

Υπάρχει ένας βασικός διαφοροποιητής κατά την ανάλυση μεταξύ μιας αναζήτησης Google και μιας αναζήτησης που βασίζεται σε AI. Μια αναζήτηση τεχνητής νοημοσύνης παράγει πιο σχετικά αποτελέσματα λαμβάνοντας υπόψη παράγοντες όπως το ιστορικό περιήγησης του χρήστη και την πρόθεση αναζήτησης για να δημιουργήσει αυτό ακριβώς που αναζητά.

Και καθώς το σύστημα AI μαθαίνει συνεχώς από τα δεδομένα που συλλέγει, συνεχίζει να βελτιώνει τα αποτελέσματα στο παρασκήνιο καθώς αναζητά ο χρήστης, λαμβάνοντας υπόψη προηγούμενες αγορές, ορθογραφικά λάθη, ακόμη και την πρόθεση πίσω από το ερώτημα. Όλα αυτά γίνονται αυτόματα χωρίς χειροκίνητη παρέμβαση.

Οφέλη αναζήτησης AI σε σχέση με την Αναζήτηση Google

Όταν πρόκειται για την επιλογή μιας μηχανής αναζήτησης με τεχνητή νοημοσύνη έναντι μιας κανονικής μηχανής αναζήτησης, εδώ είναι δύο πράγματα που θα σας βοηθήσουν να εδραιώσετε την απόφασή σας. Τα κύρια χαρακτηριστικά των μηχανών αναζήτησης AI είναι η ενσωμάτωση τεχνολογιών όπως η Επεξεργασία Φυσικής Γλώσσας (NLP) και η Μηχανική Εκμάθηση (ML). Αυτό δίνει στις μηχανές αναζήτησης AI ένα ξεχωριστό πλεονέκτημα σε σχέση με τις συμβατικές ως μηχανές αναζήτησης Google.

Παρά την ευρεία χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στον εξορθολογισμό διαφόρων βιομηχανιών, είναι η ενοποίηση των τεχνολογιών NLP και ML που πραγματικά ξεχωρίζει τις μηχανές αναζήτησης που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη από τις υπόλοιπες. Το NLP επιτρέπει στις μηχανές αναζήτησης AI να κατανοούν και να ερμηνεύουν καλύτερα την ανθρώπινη γλώσσα, ενώ η ML επιτρέπει την επεξεργασία τεράστιων ποσοτήτων δεδομένων για τη δημιουργία προβλέψεων υψηλής ακρίβειας.

Στο πεδίο της τεχνητής νοημοσύνης, το NLP μπορεί να ενσωματωθεί στην αναζήτηση τεχνητής νοημοσύνης για να αποκτήσετε τις ακόλουθες περιπτώσεις χρήσης:

  • Αναγνώριση ομιλίας, μετατροπή προφορικών λέξεων σε κείμενο και αντίστροφα.
  • Τμηματοποίηση προηγουμένως αποτυπωμένης ομιλίας σε μεμονωμένες λέξεις, προτάσεις και φράσεις.
  • Αναγνώριση διαφορετικών μορφών λέξεων και γραμματικής δομής μέσα στις προτάσεις.
  • Εξαγωγή της σημασίας των φράσεων, συμπεριλαμβανομένων των φράσεων επιθέτου, των προθετικών φράσεων και των ονομαστικών φράσεων.
  • Κατανόηση του πλαισίου των προτάσεων και της σχέσης μεταξύ των προτάσεων.
  • Διεξαγωγή γλωσσικής ανάλυσης κειμένου, ανάλυσης συναισθημάτων και μεταφράσεων για την ενίσχυση των φωνητικών βοηθών και των chatbots.
  Πώς να χρησιμοποιήσετε το Canva για να σχεδιάσετε σαν επαγγελματίας

Χαρακτηριστικά της Μηχανικής Μάθησης σε μηχανές αναζήτησης που βασίζονται σε AI:

  • Εποπτευόμενη μάθηση: Το σύστημα εκπαιδεύεται με σύνολα δεδομένων με ένα ευρύ φάσμα πιθανών μεταβλητών που συνδέονται με γνωστά θετικά ή αρνητικά αποτελέσματα. Το μοντέλο έχει σχεδιαστεί για να κατανοήσει πώς να αναγνωρίζει και να σταθμίζει τους παράγοντες που βασίζονται σε προηγούμενα δεδομένα για να παράγει ένα θετικό αποτέλεσμα.
  • Σύστημα ανταμοιβής: Μόλις το σύστημα ρυθμιστεί με τα σύνολα δεδομένων, τροφοδοτείται με νέα δεδομένα χωρίς το γνωστό θετικό ή αρνητικό αποτέλεσμα. Όταν επιλέξει σωστά, του δίνεται μια ανταμοιβή και προστίθεται στο σύστημα βαθμολόγησης του κάθε φορά που επιλέγει τη σωστή απάντηση.
  • Ενσωμάτωση: Μόλις οι μετρήσεις επιτυχίας είναι αρκετά υψηλές ώστε να ξεπερνούν τα υπάρχοντα συστήματα ή να πληρούν τα όρια, το σύστημα μηχανικής μάθησης ενσωματώνεται στους αλγόριθμους.

Ακολουθούν οι πιο πρόσφατες εναλλακτικές λύσεις αναζήτησης που βασίζονται σε AI αντί της Αναζήτησης Google.

Κόμο

Το Komo Search είναι μια μηχανή αναζήτησης με τεχνητή νοημοσύνη που δίνει προτεραιότητα στην ταχύτητα, το απόρρητο και την περιήγηση χωρίς διαφημίσεις.

Η μηχανή αναζήτησης προσφέρει τρία βασικά χαρακτηριστικά: Συνομιλία, Εξερεύνηση και Αναζήτηση. Το Chat επιτρέπει στους χρήστες να εμβαθύνουν στη δημιουργία ιδεών και να συμμετέχουν σε συζητήσεις για θέματα, ενώ η Εξερεύνηση κρατά τους χρήστες ενήμερους για μοντέρνα θέματα στην κοινότητα. Η λειτουργία Αναζήτηση είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτη για τις γρήγορες και αποτελεσματικές απαντήσεις σε ερωτήματα, προσφέροντας σχετικούς συνδέσμους και πόρους.

Η Αναζήτηση Komo επιτρέπει στους χρήστες να εξερευνήσουν τα ενδιαφέροντά τους και να βρίσκουν απαντήσεις με έναν ελκυστικό, ιδιωτικό και αποτελεσματικό τρόπο.

Neeva

Το Neeva Search σάς δίνει τη δυνατότητα να κάνετε αναζήτηση με ασφάλεια και ιδιωτικά χρησιμοποιώντας την επέκταση Chrome και επίσης ως εφαρμογή για κινητά.

Με το Neeva, μπορείτε να κάνετε αναζήτηση απευθείας από τη γραμμή διευθύνσεων του προγράμματος περιήγησής σας και να αποκτήσετε πρόσβαση σε γνήσια και αμερόληπτα αποτελέσματα αναζήτησης. Η Neeva διατηρεί το ιστορικό αναζήτησής σας απόρρητο, προστατεύει τις δραστηριότητές σας στο διαδίκτυο από χιλιάδες trackers που χρησιμοποιούνται από διαφημιστές και προσφέρει δωρεάν προγράμματα Basic και Premium, ώστε να μπορείτε να προσαρμόσετε τη μηχανή αναζήτησής σας για να λαμβάνετε τα πιο σχετικά αποτελέσματα.

Χρησιμοποιώντας το Neeva, μπορείτε να περιηγηθείτε με σιγουριά, καθώς εμφανίζει αυθεντικά αποτελέσματα και συνομιλίες από τα φόρουμ που προτιμάτε, ενώ εμποδίζετε την παρακολούθηση τρίτων.

You.com

Το You.com είναι μια νέα μηχανή αναζήτησης που δίνει στους χρήστες τον έλεγχο των αναζητήσεών τους, του χρόνου τους και του απορρήτου τους.

Το You.com συνδυάζει τις προτιμήσεις των χρηστών με την τεχνητή νοημοσύνη και την επεξεργασία φυσικής γλώσσας, επιτρέποντας στους χρήστες να ανακτήσουν τον έλεγχο της κατανάλωσης πληροφοριών τους χωρίς να επηρεάζονται από μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας διαφημίσεων. Είναι επίσης ευέλικτο στο ότι οι προγραμματιστές μπορούν να δημιουργήσουν εφαρμογές για εκτέλεση μέσα στις σελίδες αποτελεσμάτων.

Οι εγκέφαλοι πίσω από το You.com είναι ο Richard Socher, πρώην επικεφαλής επιστήμονας στο Salesforce και κορυφαίος ερευνητής στην επεξεργασία φυσικής γλώσσας, και ο Bryan McCann, ο οποίος ηγήθηκε των ομάδων επεξεργασίας φυσικής γλώσσας στο Salesforce. Η εταιρεία έχει υποστήριξη από το ταμείο VC Radical Ventures που εστιάζει στην τεχνητή νοημοσύνη, καθώς και από τους Marc Benioff και Jim Breyer, Day One Ventures και άλλους επενδυτές.

  Παρακολουθήστε ποιες τροφές έχετε κάψει με το επίπεδο καθημερινής δραστηριότητάς σας

Waldo

Ο Waldo εμπνέεται από το ευρέως δημοφιλές παιχνίδι “Where’s Waldo” και χρησιμοποιεί ευρετήρια αναζήτησης που λαμβάνονται από μηχανές αναζήτησης όπως το Google και το Bing. Ωστόσο, διαφοροποιείται παρέχοντας μια χαρακτηριστική διεπαφή που επιτρέπει στους χρήστες να προσαρμόζουν τις αναζητήσεις τους με λίγα μόνο κλικ.

Με το Waldo, μπορείτε να επιλέξετε αβίαστα τον τύπο αρχείου που θέλετε, να επισημάνετε συγκεκριμένες αριθμητικές τιμές με ποσοστά και να προσδιορίσετε εισαγωγικά σε δευτερόλεπτα. Ο Waldo έχει επαινεθεί από τους πελάτες για τη μείωση του χρόνου αναζήτησης στο μισό.

Ο Waldo φέρνει επανάσταση στη σελίδα προορισμού αναζήτησης μετατρέποντάς την σε μια προσαρμόσιμη διεπαφή, επιτρέποντας στους χρήστες να έχουν μεγαλύτερο έλεγχο των αποτελεσμάτων αναζήτησής τους χωρίς να χρειάζεται να ανοίξουν πολλές καρτέλες.

Επιπλέον, το Waldo περιλαμβάνει ένα ενσωματωμένο σημειωματάριο για τη διευκόλυνση της λήψης σημειώσεων που μπορεί στη συνέχεια να μετατραπεί σε πλήρη παρουσίαση ή να εξαχθεί στα Έγγραφα Google. Εν ολίγοις, το Waldo ενισχύει την αποδοτικότητα και την αποτελεσματικότητα των διαδικασιών αναζήτησης, καθιστώντας τις πιο ομαλές και πιο απλές για τους χρήστες.

Αμηχανία

Το Perplexity AI είναι ένα εργαλείο μηχανής αναζήτησης αιχμής που χρησιμοποιεί εξελιγμένες τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης, συμπεριλαμβανομένου του μοντέλου GPT-3 του OpenAI, για να προσφέρει άμεσες απαντήσεις σε ερωτήματα με τη μορφή περιλήψεων και παραπομπών ως αποτελέσματα αναζήτησης.

Αυτή είναι μια σημαντική απόκλιση από τις παραδοσιακές μηχανές αναζήτησης που προσφέρουν μια απλή λίστα συνδέσμων και επιτρέπουν στους χρήστες να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες γρήγορα και αβίαστα χωρίς να χρειάζεται να περιηγηθούν σε άσχετα αποτελέσματα ή να περιηγηθούν σε πολλές σελίδες. Από αυτή την άποψη, το Perplexity AI είναι παρόμοιο με τον αλγόριθμο Google PageRank, ο οποίος χρησιμοποιεί αναφορές για την αξιολόγηση της ποιότητας και της συνάφειας μιας ιστοσελίδας.

Το Perplexity AI δεν περιέχει ενοχλητικές διαφημίσεις και δεν απαιτεί εγγραφή ή σύνδεση. Επιπλέον, είναι ένα ασφαλές και ιδιωτικό μέσο αναζήτησης καθώς δεν συλλέγει προσωπικά στοιχεία.

Και εγώ

Αξιοποιώντας τη δύναμη των μοντέλων γλώσσας, ο Andi μπορεί να κατανοήσει καλύτερα τα ερωτήματα αναζήτησης των χρηστών και να προβλέψει τις πιο σχετικές πηγές πληροφοριών, όλα σε πραγματικό χρόνο. Αυτή η προσέγγιση ξεχωρίζει την Andi από τις παραδοσιακές μηχανές αναζήτησης που βασίζονται σε στατικά ευρετήρια λέξεων-κλειδιών.

Η προσέγγιση του Andi στην αναζήτηση είναι παρόμοια με το πώς σκέφτονται οι άνθρωποι, με γλωσσικά μοντέλα που συμπληρώνονται από συλλογισμό και κοινή λογική.

Η διεπαφή χρήστη του Andi είναι μια αναζωογονητική αλλαγή από την τυπική διάταξη της μηχανής αναζήτησης. Η μηχανή συνοψίζει και εξηγεί σύνθετες πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν από τις καλύτερες πηγές και εμφανίζει αποτελέσματα αναζήτησης μαζί με κάθε απάντηση σε μια οπτικά ελκυστική ροή.

Οι δυνατότητες “Ανάγνωση”, “Σύνοψη” και “Εξήγηση” του Andi επιτρέπουν στους χρήστες να προβάλλουν άρθρα σε καθαρή μορφή χωρίς διαφημίσεις, να εξοικονομούν χρόνο φτάνοντας στο σημείο και να κατανοούν πολύπλοκες σελίδες με ευκολία.

  10 καλύτερα φόντο πράσινης οθόνης για ροή και συνάντηση

Ναι

Ναι, η τελευταία μηχανή αναζήτησης που επιβραβεύει και αποζημιώνει τους δημιουργούς περιεχομένου είναι το πνευματικό τέκνο του Dmytro Gerasymenko και της ομάδας του στο Ahrefs. Το Ahrefs, γνωστό για το κορυφαίο σύνολο εργαλείων SEO του, τρέχει ένα bot σε κλίμακα Διαδικτύου που ανιχνεύει ολόκληρο τον ιστό από το 2010, αποθηκεύοντας, ευρετηριάζοντας και δομώντας petabyte πληροφοριών.

Οι σελίδες αποτελεσμάτων αναζήτησης (SERP) του Yep υπερηφανεύονται για μινιμαλισμό. Οι χρήστες μπορούν να επιλέξουν μεταξύ αποτελεσμάτων ιστού ή ειδήσεων. Επιπλέον, υπάρχουν πλαίσια «γνώσης» στη δεξιά πλευρά ορισμένων SERP, τα οποία παρουσιάζουν περιεχόμενο που προέρχεται από τη Wikipedia σχετικά με την αναζήτησή σας.

Με το Yep, η ομάδα ανταμείβει και αποζημιώνει τους δημιουργούς περιεχομένου χρησιμοποιώντας ένα επιχειρηματικό μοντέλο μεριδίου εσόδων 90/10, όπου το 90% των εσόδων από διαφημίσεις πηγαίνει απευθείας σε αυτούς τους δημιουργούς. Με άλλα λόγια, χρησιμοποιώντας το Yep, οι χρήστες μπορούν να βάλουν χρήματα απευθείας στις τσέπες των αγαπημένων τους δημιουργών περιεχομένου.

Microsoft Bing

Το Bing που αναπτύχθηκε από τη Microsoft, μπορεί να υπερηφανεύεται για μια σειρά από λειτουργίες που υποστηρίζονται από AI που δίνουν τη δυνατότητα στους χρήστες να κάνουν περίπλοκες ερωτήσεις και να λαμβάνουν λεπτομερείς απαντήσεις. Για να το πετύχει αυτό, το Bing χτενίζει τα αποτελέσματα αναζήτησης στον ιστό για να παρουσιάσει ολοκληρωμένες απαντήσεις σε ερωτήματα των χρηστών.

Η εμπειρία συνομιλίας του Bing επιτρέπει στους χρήστες να βελτιώσουν την αναζήτησή τους μέχρι να λάβουν την πλήρη απάντηση που αναζητούν. Ζητώντας περισσότερες λεπτομέρειες, σαφήνεια και ιδέες, οι χρήστες μπορούν να αλληλεπιδράσουν με τη μηχανή αναζήτησης με πιο διαισθητικό και φυσικό τρόπο.

Η νέα έκδοση του Bing λειτουργεί σε ένα μοντέλο μεγάλης γλώσσας OpenAI επόμενης γενιάς, ειδικά προσαρμοσμένο για αναζήτηση. Αυτό το νέο μοντέλο είναι πιο ισχυρό από το ChatGPT, επιτρέποντας στους χρήστες να βρίσκουν τις πληροφορίες που χρειάζονται πιο γρήγορα και εύκολα.

συμπέρασμα

Καθώς ολοκληρώνουμε αυτό το κομμάτι στις κορυφαίες εναλλακτικές λύσεις αναζήτησης τεχνητής νοημοσύνης έναντι της Google, ακολουθούν μερικές προτάσεις που αξίζει να λάβετε υπόψη.

Δεν υπήρξαν πολλές επαναστατικές ανακαλύψεις ή σημαντικές καινοτομίες στις μηχανές αναζήτησης τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Ενώ οι αλγόριθμοι έχουν βελτιωθεί, η εμπειρία παρέμεινε σχετικά στάσιμη.

Μπορεί κανείς να υποστηρίξει ότι επιδεινώθηκε ακόμη και με τον βομβαρδισμό των διαφημίσεων. Η εμπειρία αναζήτησης δεν ήταν η βέλτιστη, εξυπηρετώντας συνδέσμους αντί για άμεσες απαντήσεις, κάτι που καθίσταται αναποτελεσματικό με την πάροδο του χρόνου για περιπτώσεις χρήσης εκτός αγοράς.

Οι νεοφυείς επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν μια τρομακτική πρόκληση, αλλά οι καιροί τεχνολογικής μεταμόρφωσης συχνά επιφέρουν σημαντικές αλλαγές στους ηγέτες του κλάδου. Το έχουμε δει αυτό να συμβαίνει επανειλημμένα με τις Altavista, Ask.com, Yahoo και άλλες μηχανές αναζήτησης πριν από την εμφάνιση της Google. Καθώς βλέπουμε την επιρροή της τεχνητής νοημοσύνης σε όλους τους τομείς, έτσι και η αγορά αναζήτησης θα γίνει μάρτυρας μιας σημαντικής αλλαγής στον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε την αναζήτηση.

Μπορείτε επίσης να εξερευνήσετε πώς να χρησιμοποιήσετε το ChatGPT-4 στις τέχνες, την επιστήμη, τα οικονομικά κ.λπ.