8 καλύτερα πρότυπα OKR για στρατηγική για το επόμενο επαγγελματικό σας τρίμηνο

Τα OKR (Objective and Key Results) βοηθούν τους εργαζόμενους να ευθυγραμμιστούν με τα μακροπρόθεσμα οράματα και τους στόχους της εταιρείας.

Ο καθορισμός μετρήσιμων στόχων βοηθά τις ομάδες και τα άτομα να επικεντρωθούν σε εργασίες προτεραιότητας.

Η ομορφιά των καλά καθορισμένων προτύπων OKR είναι ότι ενδυναμώνει τη σημαντική πρόοδο για τους υπαλλήλους και τους κρατά παρακινημένους.

Σε αυτό το άρθρο, θα δούμε μερικές από τις δημοφιλείς πλατφόρμες λογισμικού που παρέχουν πρότυπα OKR για την έναρξη της παρακολούθησης στόχων

Τι είναι τα OKR;

Το OKR σημαίνει στόχους και βασικά αποτελέσματα. Παρέχουν ένα οπτικό και συνεργατικό περιβάλλον όπου οι ομάδες μπορούν να κάνουν καταιγισμό ιδεών, να δώσουν προτεραιότητα και να παρακολουθούν την πρόοδο των OkR τους με συνεργατικό και οπτικό τρόπο

Με άλλα λόγια, είναι ένα πλαίσιο που παρακινεί έναν οργανισμό να επιτύχει τους στόχους του. Η διαδικασία αυξάνει την παραγωγικότητα κρατώντας τους ανθρώπους εστιασμένους σε βασικούς στόχους χωρίς να αγνοούν εργασίες χαμηλής προτεραιότητας.

Τα OKR διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων, βελτιώνοντας την εστίαση μιας εταιρείας και οδηγώντας τη συνεχή βελτίωση προς τη σωστή κατεύθυνση. Προτού προχωρήσουμε και καταλάβουμε γιατί τα OKR είναι απαραίτητα για τις επιχειρήσεις.

Γιατί τα OKR είναι σημαντικά για τις επιχειρήσεις;

Ο καθορισμός και η επίτευξη OKR μπορεί να ωφελήσει άτομα, ομάδες και οργανισμούς. Εδώ είναι μερικά οφέλη που πρέπει να λάβετε υπόψη:

Ορισμός στόχων: Τα OKR είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να τυποποιήσετε τη διαδικασία καθορισμού στόχων για ολόκληρη την ομάδα ή την εταιρεία σας.

Ενίσχυση της αφοσίωσης: Μπορείτε να μετρήσετε την απόδοση των μελών της ομάδας σας με λειτουργίες όπως παρακολούθηση προόδου, εβδομαδιαία check-in και αξιολογήσεις απόδοσης. Το σύστημα σάς επιτρέπει να ανταμείβετε τους καλλιτέχνες και να εκπαιδεύετε τους παίκτες με χαμηλότερη απόδοση ταυτόχρονα.

Παρακολούθηση απόδοσης: Βοηθά στη σύνοψη βασικών πληροφοριών που πρέπει να περιλαμβάνει κάθε μέλος της ομάδας, όπως το χρονοδιάγραμμα και η κατάσταση του έργου. Αποκτήστε μια εικόνα σε πραγματικό χρόνο για το πώς προχωρά η ομάδα σας προς την ολοκλήρωση σημαντικών πρωτοβουλιών.

Προσαρμοστικότητα: Τα OKR υποστηρίζουν την ευέλικτη μεθοδολογία. Εκπαιδεύουν τα μέλη της ομάδας να προσαρμόζονται στην ευέλικτη ροή εργασίας και να ανταποκρίνονται σε γρήγορα μεταβαλλόμενες συνθήκες, ενώ επιτρέπουν στις ομάδες να είναι συνεργατικές.

Ανάπτυξη: Ορίζοντας και αναθεωρώντας με σαφήνεια τα OKR, ένας οργανισμός μπορεί να μάθει από τα λάθη και να βελτιώσει τις ικανότητες καθορισμού στόχων.

Επιπλέον, η ύπαρξη OKR φέρνει περισσότερη σαφήνεια και εστίαση και παρακινεί τους εργαζόμενους να επιτύχουν τους στόχους πιο γρήγορα. Προωθεί μια κουλτούρα υπευθυνότητας που βοηθά στην ευθυγράμμιση των στόχων και των στόχων των ανθρώπων με την εταιρεία.

Πώς να δημιουργήσετε ένα πρότυπο OKR;

Η δημιουργία OKR από την αρχή περιλαμβάνει την παρακολούθηση μιας σειράς βημάτων σε δομημένη μορφή. Μπορείτε να δημιουργήσετε ένα υπολογιστικό φύλλο, ένα έγγραφο Word ή ένα οπτικό γραφικό σχέδιο ως μορφή προτύπου OKR.

Ξεκινήστε γράφοντας στο πρότυπό σας στόχους προτεραιότητας που ευθυγραμμίζονται με το όραμα της εταιρείας. Στη συνέχεια, ορίστε τα βασικά αποτελέσματα που δείχνουν ότι προχωράτε προς τους στόχους σας. Θέστε στόχους που είναι μετρήσιμοι και μετρήσιμοι για καλύτερη παρακολούθηση.

  Τι είναι η προσωρινή μνήμη DNS και πώς να την ενημερώσετε

Τώρα είναι ώρα να μοιραστείτε το φύλλο/έγγραφο OKR με τους επικεφαλής και τα μέλη της ομάδας σας. Συμβουλευτείτε τους για να βελτιώσετε και να βελτιώσετε τα OKR με βάση τις πληροφορίες, τις προτάσεις και τα σχόλιά τους.

Ελέγχετε περιοδικά τους στόχους και παρακολουθείτε την πρόοδο των διευθυντών και των μελών της ομάδας. Συνεχίστε να ενημερώνετε τα OKR για να ανταποκρίνονται στις μεταβαλλόμενες απαιτήσεις και να παραμείνετε ευθυγραμμισμένοι με στόχους υψηλότερου επιπέδου.

Τι είναι τα πρότυπα OKR;

Τα πρότυπα OKR είναι προκατασκευασμένα πρότυπα που χρησιμοποιούνται από οργανισμούς που μόλις ξεκινούν με τα OKR. Είναι ένας επαναχρησιμοποιήσιμος οδηγός που καθιστά ευκολότερο να αποφασίσετε ποιοι πρέπει να είναι οι στόχοι της ομάδας σας και ποια βασικά αποτελέσματα θέλετε να επιτύχετε.

Δημιουργώντας ένα απλό πρότυπο OKR, μπορείτε εύκολα να σχεδιάσετε, να παρακολουθήσετε και να εμφανίσετε τα OKR σας. Σας βοηθά να τυποποιήσετε τη διαδικασία καθορισμού στόχων και χρησιμεύει ως σημείο αναφοράς για τους συμπαίκτες σας. Τα πρότυπα OKR απλοποιούν επίσης τη διαδικασία παρακολούθησης της προόδου σας προς τους στόχους της εταιρείας σας σε ένα μόνο μέρος.

Η τοποθέτηση ενός προτύπου εξοικονομεί πολύ χρόνο και γραφική εργασία. Αντί να ξεκινάτε από την αρχή κάθε τρίμηνο, απλώς αντιγράψτε το πρότυπο και συμπληρώστε προκαθορισμένα πεδία. Αφού συμπληρώσετε όλες τις λεπτομέρειες, μπορείτε να μοιραστείτε τους στόχους με τα ενδιαφερόμενα μέρη της εταιρείας και να τους δείξετε την εκτέλεσή σας σε πραγματικό χρόνο.

Όχι μόνο τα πρότυπα OKR είναι εύκολα επεξεργάσιμα, αλλά μπορούν να τροποποιηθούν σε περίπτωση αλλαγής των προτεραιοτήτων. Μπορείτε να επισυνάψετε έγγραφα όπως φύλλα, γραφήματα, παρουσιάσεις, εικόνες και βίντεο στα OKR σας.

Ας δούμε μερικά από τα καλύτερα εργαλεία προτύπων OKR που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να διαμορφώσουμε τη στρατηγική των τμημάτων της επιχείρησής σας προς μια πιο ευέλικτη μεθοδολογία.

Ατλασιανός

Η Atlassian είναι μια εταιρεία λογισμικού που δημιουργεί μια πλατφόρμα διαχείρισης διαδικασιών ανάπτυξης λογισμικού. Χρησιμοποιείται από εταιρείες για τη διαχείριση έργων και τη συνεργασία με τις ομάδες τους.

Η Atlassian είναι επίσης γνωστή για τα εργαλεία της για ανάπτυξη λογισμικού, όπως τα Jira, Confluence, Bitbucket και Trello.

Μπορείτε να ξεκινήσετε δημιουργώντας μια σελίδα Confluence για κάθε στόχο. Εδώ μπορείτε να συμπεριλάβετε τον στόχο, τα βασικά αποτελέσματα και άλλες λεπτομέρειες σχετικά με τους στόχους σας. Στη συνέχεια, ενσωματώστε τους πίνακες Jira ή Trello στη σελίδα Confluence για να παρακολουθείτε την πρόοδο.

Επικοινωνήστε OKR στις ομάδες σας αναθέτοντάς τους εργασίες και δευτερεύουσες εργασίες που ευθυγραμμίζονται με τα βασικά αποτελέσματα. Χρησιμοποιήστε τη σελίδα Confluence για να παρακολουθείτε την πρόοδο και να μοιραστείτε το ίδιο με τους συμπαίκτες σας.

Έξυπνο φύλλο

Το Smartsheet είναι μια πλατφόρμα διαχείρισης έργου που βασίζεται σε σύννεφο που επιτρέπει σε οργανισμούς και ομάδες να συνεργάζονται σε δραστηριότητες έργου. Μεταξύ των δυνατοτήτων του είναι οι προβολές του πίνακα εργαλείων, οι ροές εργασίας, οι αναφορές και τα εργαλεία προγραμματισμού.

Ως πλατφόρμα σχεδιασμού και προγραμματισμού έργων, προσφέρει μια σειρά προτύπων OKR για ξεκάθαρο καθορισμό στόχων και παρακολούθηση της προόδου. Τα πρότυπα είναι διαθέσιμα σε μορφές Excel, Word, PDF και Φύλλα Google, καθιστώντας εύκολη την προσαρμογή και την κοινή χρήση με τις ομάδες σας.

Το Smartsheet κατηγοριοποιεί τα πρότυπα με βάση διαφορετικά στάδια του έργου. Για παράδειγμα, ξεκινά με το πρότυπο εγγράφου, όπου μπορείτε να προσθέσετε το χρονικό πλαίσιο, τους στόχους και τα σχετικά βασικά αποτελέσματα. Στη συνέχεια, είναι το πρότυπο παρακολούθησης OKR για την παρακολούθηση της προόδου και τον καθορισμό ρόλων για τα μέλη της ομάδας.

  Τι είναι το Cyber ​​Resilience και σε τι διαφέρει από το Cybersecurity;

Αφού καθορίσετε τους στόχους, θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε τα πρότυπα αναφοράς και αναθεώρησης για να αναλύσετε τα στοχευόμενα αποτελέσματα, τη συνεχή πρόοδο και τη βαθμολογία που επιτεύχθηκε. Αυτά τα πρότυπα έξυπνων φύλλων είναι ένα εξαιρετικό σημείο εκκίνησης εάν μόλις μαθαίνετε OKR.

Miro

Το Miro είναι ένα οπτικό εργαλείο συνεργασίας για απομακρυσμένες ομάδες και εργάζονται συλλογικά για την επίλυση καθημερινών εργασιών. Είναι ένας δωρεάν, εύχρηστος εικονικός πίνακας που διαθέτει πολλές δυνατότητες, όπως αυτοκόλλητες σημειώσεις, emoji, σχήματα και μια λειτουργία ανώνυμης ψηφοφορίας που καταγράφει την αντίδραση όλων.

Εκτός από τα πρότυπα λευκού πίνακα, η Miro παρέχει επίσης δωρεάν πρότυπα OKR για τη ρύθμιση των επιχειρηματικών σας στόχων. Η χρήση αυτών των προτύπων θα εξορθολογίσει τη διαδικασία καθορισμού στόχων, θα βελτιώσει την ορατότητα και θα προωθήσει την ευθυγράμμιση σε όλη την ομάδα και τον οργανισμό σας. Αυτά τα πρότυπα είναι προσαρμόσιμα και χρησιμοποιούνται για τον καθορισμό στόχων, βασικών αποτελεσμάτων και σχεδίων δράσης.

Για να αποκτήσετε πρόσβαση σε πρότυπα Miro, μεταβείτε στη Συλλογή προτύπων Miro και επιλέξτε ένα πρότυπο OKR από την ενσωματωμένη βιβλιοθήκη προτύπων. Μόλις ολοκληρώσετε το πρότυπο, μπορείτε να ξεκινήσετε την προσαρμογή του προτύπου προσθέτοντας τους στόχους, τα βασικά αποτελέσματα και άλλα πεδία.

Χρησιμοποιώντας τις δυνατότητες οπτικής μορφοποίησης του Miro, μπορείτε να χρωματίσετε διαφορετικά τμήματα του προτύπου OKR για να δείτε ποια ομάδα είναι υπεύθυνη για το βασικό αποτέλεσμα με μια ματιά. Συνολικά, είναι ιδανικό για ομαδική συνεργασία από απόσταση.

HubSpot

Το HubSpot είναι μια από τις πιο δημοφιλείς πλατφόρμες για δραστηριότητες μάρκετινγκ για αποτελεσματική επικοινωνία. Μοιάζει περισσότερο με μια πλατφόρμα CRM που συνδέει τις δραστηριότητές σας μέσω email και τις απαντήσεις των πελατών. Το Hubspot είναι γνωστό για το εύχρηστο σύστημα διαχείρισης περιεχομένου, τον κόμβο πωλήσεων, τον κόμβο υπηρεσιών, τις σελίδες προορισμού, τα πρότυπα και τις επιλογές δημιουργίας δυνητικών πελατών.

Όπως και άλλα πρότυπα μάρκετινγκ, το Hubspot προσφέρει δωρεάν πρότυπα OKR που μπορούν να ληφθούν ως PDF, φύλλα Excel ή Φύλλα Google. Χρησιμοποιώντας το έτοιμο πρότυπο OKR του Hubspot, μπορείτε να προσθέσετε στόχους που συνδέονται με τα βασικά τους αποτελέσματα μέσα σε λίγα λεπτά.

Asana

Το Asana είναι ένα λογισμικό διαχείρισης έργων που χρησιμοποιείται από επιχειρήσεις για την παρακολούθηση των εργασιών και των έργων τους με την πάροδο του χρόνου. Είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να διαχειρίζεστε τα OKR σας και να παρακολουθείτε την πρόοδό σας προς τους στόχους του οργανισμού.

Η δημιουργία ενός προτύπου OKR στο Asana αναφέρεται στη δημιουργία στόχων. Χρησιμοποιώντας τους στόχους Asana, μπορείτε να δημιουργήσετε έργα, να ορίσετε ορόσημα και να τα συνδέσετε με τις προτεραιότητες του οργανισμού σας. Μπορείτε να ξεκινήσετε δημιουργώντας εταιρικούς στόχους και στη συνέχεια να προχωρήσετε στη δημιουργία ομαδικών στόχων.

Αφού ορίσετε στόχους, μπορείτε να τους μοιραστείτε με τους ενδιαφερόμενους και τους διευθυντές σας. Οι ηγέτες ομάδων μπορούν να προσαρμόσουν περαιτέρω τις προτεραιότητες χρησιμοποιώντας φίλτρα, εκχωρώντας περιόδους και κατάσταση παρακολούθησης. Τα μεμονωμένα μέλη της ομάδας μπορούν να ελέγξουν τους στόχους τους μεταβαίνοντας στην καρτέλα “Οι στόχοι μου” στο εργαλείο Asana.

Κατασκήνωση σελήνης

Το Mooncamp είναι μια πλατφόρμα OKR που έχει κατασκευαστεί για ευέλικτες και στοχευμένες ομάδες. Μπορείτε να αυτοματοποιήσετε τις ροές εργασίας σε ένα λειτουργικό σύστημα χώρου εργασίας, εισάγοντας ευέλικτους στόχους, εβδομαδιαία check-in και πολλά άλλα.

Εάν δεν έχετε χρησιμοποιήσει κανένα σύστημα OKR στο παρελθόν, μπορείτε να ξεκινήσετε να χρησιμοποιείτε το δωρεάν πρότυπο OKR Excel του Mooncamp. Είναι διαισθητικό, εύκολο στη συμπλήρωση και μπορεί να προσαρμοστεί για να καλύψει τις ανάγκες σας. Ανεξάρτητα από το μέγεθος ή τον κλάδο, χρησιμοποιείται από οποιαδήποτε εταιρεία ή ομάδα.

  Πώς να ενημερώσετε τον λογαριασμό Disney Plus

Ξεκινήστε κάνοντας λήψη του προτύπου OKR Excel και ανοίξτε το στο Microsoft Excel ή χρησιμοποιήστε την έκδοση των Φύλλων Google. Μοιραστείτε την πρόσβαση σε φύλλο με τους συμπαίκτες σας και κάντε κλικ στην καρτέλα “Ξεκινώντας” που θα σας καθοδηγήσει στο πρότυπο παρακολούθησης OKR του Mooncamp.

Από τη δεύτερη καρτέλα, θα δείτε τον πίνακα εργαλείων OKR που αντλεί πληροφορίες από διαφορετικά φύλλα ομάδας. Μπορείτε επίσης να παρακολουθείτε τα εβδομαδιαία check-in από την καρτέλα “check-in”. Τέλος, μπορείτε να τακτοποιήσετε στόχους και βασικά αποτελέσματα σε αντίστοιχες καρτέλες για τις ομάδες σας.

Τοιχογραφία

Το Mural είναι μια οπτική πλατφόρμα συνεργασίας για τον σχεδιασμό προϊόντων και στρατηγικής. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να βάλετε μεθοδολογίες όπως η σχεδιαστική σκέψη και το ευέλικτο σε μια οπτικά ελκυστική μορφή.

Με το πρότυπο OKR του Mural, μπορείτε να ορίσετε τους στόχους και τα βασικά αποτελέσματα για δύο συνεδρίες προγραμματισμού. Για να αποκτήσετε πρόσβαση στο πρότυπο OKR του Mural, πρέπει να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό και να συνδεθείτε στην εφαρμογή Mural. Στη συνέχεια, αναζητήστε τη “Βιβλιοθήκη προτύπων” για πρόσβαση στα πρότυπα.

Αφού επιλέξετε ένα πρότυπο OKR, προσαρμόστε το ώστε να ανταποκρίνεται στους συγκεκριμένους στόχους και στόχους σας. Μπορείτε να προσθέσετε πλαίσια κειμένου, αυτοκόλλητες σημειώσεις και άλλα στοιχεία. Συνεργαστείτε με τους συμπαίκτες προσκαλώντας τους να επεξεργαστούν το πρότυπο και να συνεισφέρουν στη συζήτηση OKR.

Καθώς η ομάδα σας προχωρά προς την επίτευξη των στόχων, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα οπτικά στοιχεία του Mural, όπως ετικέτες, για να υποδείξετε την ολοκλήρωση των εργασιών. Συνεχίστε να ελέγχετε τα αποτελέσματα της ομάδας σας, κάντε τις απαραίτητες προσαρμογές και επαναλάβετε τα βασικά αποτελέσματα.

Figma

Το Figma είναι μια ευρέως αναπτυσσόμενη πλατφόρμα all-in-one για το σχεδιασμό, τη δημιουργία πρωτοτύπων, την ανάπτυξη και τη δημιουργία διαγραμμάτων ροής για στρατηγικό σχεδιασμό. Διαθέτει μια διαισθητική και εύχρηστη διεπαφή που σας βοηθά να δημιουργήσετε πρωτότυπα για οποιοδήποτε έργο και να τα μοιραστείτε με την ομάδα σας χωρίς κανέναν κώδικα.

Με την πλατφόρμα FigJam της Figma, οι ομάδες κατασκευάζουν καλύτερα προϊόντα ευθυγραμμίζοντας τις αποφάσεις, ορίζοντας ιδέες και προωθώντας την εργασία. Από την προσθήκη των ιδεών σας για καταιγισμό ιδεών έως τη δημιουργία ευέλικτων ροών εργασίας, η πλατφόρμα προσφέρει λειτουργίες για καλύτερο στρατηγικό σχεδιασμό.

Παίρνετε πολλά έτοιμα πρότυπα για να δημιουργήσετε ροές εργασίας χωρίς να ξεκινήσετε από την αρχή. Το πρότυπο OKR του FigJam σάς βοηθά να παραθέσετε στόχους και βασικά αποτελέσματα για την ομάδα προϊόντων σας.

Για να ξεκινήσετε, περιηγηθείτε στα διαθέσιμα πρότυπα OKR του Figma και επιλέξτε αυτό που ταιριάζει στις ανάγκες σας. Αντιγράψτε το πρότυπο και προσαρμόστε το προσθέτοντας τους στόχους και τα βασικά σας αποτελέσματα. Προσκαλέστε τα μέλη της ομάδας να δώσουν στοιχεία για τη συζήτηση OKR και να παρακολουθήσουν την πρόοδό τους χρησιμοποιώντας σημάδια επιλογής και γραμμές προόδου.

Καλύτερη στρατηγική στα χέρια σας

Τα OKR χρησιμοποιούνται από όλους τους κλάδους και τα τμήματα όπως η πληροφορική, η ανάπτυξη προϊόντων, το μάρκετινγκ, τα οικονομικά και το ανθρώπινο δυναμικό για να συνεργάζονται αποτελεσματικά σε έργα και να επιτυγχάνουν στόχους. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα OKR διαφέρουν από τα KPI.

Τα έτοιμα πρότυπα OKR σάς δίνουν τη δυνατότητα να θέσετε τους στόχους της εταιρείας σας πιο γρήγορα χωρίς φανταχτερές απαιτήσεις λογισμικού. Το σύστημα OKR προωθεί την κοινή κατανόηση των στόχων και ενθαρρύνει την ανοιχτή συζήτηση, η οποία οδηγεί σε βελτιωμένη ομαδική εργασία.