8 καλύτερα μέρη για να μάθετε JavaScript το 2023

Η JavaScript είναι μια από τις πιο δημοφιλείς και αγαπημένες γλώσσες προγραμματισμού.

Οι χρήσεις του κυμαίνονται από την ανάπτυξη ιστοσελίδων έως τη σύνταξη κώδικα για το Mars Rover. Παρά την απλότητά της, είναι μια ανταποδοτική γλώσσα προγραμματισμού για εκμάθηση. Αυτό το άρθρο είναι ένας οδηγός για τα καλύτερα μέρη για εκμάθηση JavaScript.

Τι είναι η JavaScript και σε τι χρησιμοποιείται;

Η JavaScript είναι μια δημοφιλής γλώσσα προγραμματισμού που χρησιμοποιείται κυρίως στην ανάπτυξη Ιστού. Είναι μια από τις πιο δημοφιλείς γλώσσες στον κόσμο και είναι επίσης πολύ αγαπητή από τους προγραμματιστές. Έχει σύνταξη που μοιάζει με την οικογένεια C και γενικά θεωρείται εύκολο στην εκμάθηση.

Σύντομη Ιστορία

Η JavaScript είναι μια γλώσσα προγραμματισμού που αναπτύχθηκε από τον Brendan Eich το 1995 στο Netscape. Σχεδιάστηκε για να χρησιμοποιείται στο πρόγραμμα περιήγησης του Netscape, Netscape Navigator, για να κάνει τις ιστοσελίδες διαδραστικές. Με τον καιρό, η JavaScript υιοθετήθηκε από όλο και περισσότερα προγράμματα περιήγησης.

Ένα άλλο κρίσιμο σημείο ήταν η ανάπτυξη του Node.js, ενός προγράμματος ικανού να διαβάζει και να εκτελεί JavaScript εκτός του προγράμματος περιήγησης. Αυτό επέτρεψε στην JavaScript να αναπτυχθεί πέρα ​​από το πρόγραμμα περιήγησης και να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία όλων των ειδών εφαρμογών, συμπεριλαμβανομένων εφαρμογών για κινητά, επιτραπέζιους υπολογιστές και διακομιστή.

Χρήσεις JavaScript

  • Η JavaScript είναι χρήσιμη για τη δημιουργία και την κατασκευή ιστοσελίδων. Όταν προστίθεται σε ιστοσελίδες, η JavaScript τις κάνει πιο διαδραστικές. Αυτό μπορεί να γίνει με καθαρή JavaScript ή χρησιμοποιώντας ένα από τα πολλά πλαίσια.
  • Χρησιμοποιείται επίσης για τη δημιουργία εφαρμογών από την πλευρά του διακομιστή χρησιμοποιώντας έναν καθιερωμένο χρόνο εκτέλεσης όπως το Node.js ή το σχετικά νεότερο – Bun.
  • Η γλώσσα χρησιμοποιείται επίσης για την ανάπτυξη εφαρμογών για επιτραπέζιους υπολογιστές χρησιμοποιώντας το Electron.js και εφαρμογές για κινητά χρησιμοποιώντας NativeScript.
  • Πολλές άλλες χρήσεις της JavaScript δεν είναι τόσο συνηθισμένες. Αυτά περιλαμβάνουν ανάπτυξη παιχνιδιών, μηχανική εκμάθηση, δημιουργία σεναρίων εφαρμογών Google Workspace και δημιουργία εφαρμογών εικονικής πραγματικότητας.
  Πώς να κάνετε streaming gameplay από ένα PS4

Παρά τις συντακτικές ομοιότητες, η JavaScript είναι διαφορετική γλώσσα από την Java.

Διαβάστε επίσης: Κατανόηση Java vs JavaScript

Γιατί είναι η Javascript μια καλή πρώτη γλώσσα;

  • Το JavaScript είναι σχετικά εύκολο στην εκμάθηση σε σύγκριση με άλλες γλώσσες προγραμματισμού όπως η Java ή η C++.
  • Όπως αναφέρθηκε, είναι πολύ χρήσιμο, με πολλές χρήσεις να εκτείνονται πέρα ​​από το αρχικό πρόγραμμα περιήγησης για το οποίο σχεδιάστηκε.
  • Η JavaScript είναι μια δημοφιλής γλώσσα, πράγμα που σημαίνει ότι έχει πολλούς πόρους για να μάθει κανείς, μερικούς από τους οποίους παραθέτω παρακάτω.
  • Είναι επίσης εύκολο να λάβετε υποστήριξη εάν κολλήσετε, κάτι που αναπόφευκτα θα το κάνετε καθώς μαθαίνετε μια νέα γλώσσα προγραμματισμού.
  • Η εγκατάσταση ενός μεταγλωττιστή JavaScript είναι εύκολη. Μπορείτε να το εκτελέσετε στο πρόγραμμα περιήγησης (το οποίο έχετε ήδη αν διαβάζετε αυτό το άρθρο) ή να εγκαταστήσετε το Node.js ή το Bun – και τα δύο είναι εύκολα στην εγκατάσταση.

Τα καλύτερα μέρη για να μάθετε JavaScript

Τέλος, η ενότητα που πιθανώς θέλετε. Ακολουθεί μια λίστα με τα καλύτερα μέρη για να μάθετε JavaScript στο διαδίκτυο. Ορισμένοι από αυτούς τους πόρους πληρώνονται, αλλά οι περισσότεροι είναι δωρεάν.

YouTube

Το YouTube είναι αναμφίβολα ο πιο δημοφιλής ιστότοπος για εκμάθηση προγραμματισμού. Περιέχει εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες, δωρεάν σεμινάρια για να σας μεταφέρει από τη μηδενική γνώση JavaScript σε έναν προγραμματιστή αρχικού επιπέδου. Μερικά από τα καλύτερα μαθήματα JavaScript στο YouTube περιλαμβάνουν αυτό το σεμινάριο από το κανάλι Προγραμματισμός με το Mosh και άλλο από Traversy Media. Και τα δύο μαθήματα είναι δωρεάν διαθέσιμα στο YouTube.

  Hemingway Editor: A Viable Grammarly Alternative;

w3schools

w3schools είναι ένας από τους πιο καθιερωμένους πόρους εκμάθησης για όλα τα θέματα προγραμματισμού στο διαδίκτυο. Έχουν μαθήματα που καλύπτουν JavaScript, HTML, CSS, Python, C++, Java και πολλές άλλες γλώσσες.

Επιπλέον, έχουν μαθήματα για βιβλιοθήκες JavaScript όπως React και JQuery και χρόνους εκτέλεσης όπως το Node.js. Αυτά τα μαθήματα είναι διαθέσιμα δωρεάν. Προσφέρουν επίσης πιστοποιήσεις σε premium.

Εύγλωττη JavaScript

Το Eloquent JavaScript είναι ένα από τα πιο ολοκληρωμένα βιβλία JavaScript που κυκλοφορούν. Ο Marijn Haverbeke το έγραψε και αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην τρίτη του έκδοση, που δημοσιεύτηκε το 2018. Σε αντίθεση με τα περισσότερα άλλα σεμινάρια, το βιβλίο σας διδάσκει JavaScript ανεξάρτητα από HTML.

Ωστόσο, τα επόμενα κεφάλαια θα σας δείξουν πώς να χρησιμοποιείτε JavaScript με HTML για να κάνετε τις ιστοσελίδες διαδραστικές. Επιπλέον, το βιβλίο καλύπτει επίσης το Node.js. Η έκδοση PDF είναι δωρεάν, ενώ μπορείτε να αγοράσετε την έντυπη έκδοση.

FreeCodeCamp

Το FreeCodeCamp είναι ένα από τα καλύτερα μέρη για να μάθετε προγραμματισμό στο διαδίκτυο. Έχουν σεμινάρια για διάφορες τεχνολογίες και άρθρα για να σας διδάξουν διάφορες έννοιες. Το σεμινάριο JavaScript είναι ένα από τα πιο δημοφιλή στο YouTube. Προσφέρουν επίσης ένα αναλυτικό πρόγραμμα ανάπτυξης Web Front-End για να καθοδηγήσει το μαθησιακό σας ταξίδι.

Udemy

Το Udemy είναι μια από τις πιο δημοφιλείς πλατφόρμες εκμάθησης για πολλά πράγματα, συμπεριλαμβανομένων των προγραμματιστών. Διαθέτει μαθήματα από ανεξάρτητους κατασκευαστές που καλύπτουν όλα τα είδη των θεμάτων. Μερικά από τα μαθήματα JavaScript με την καλύτερη βαθμολογία περιλαμβάνουν αυτό από Jonas Schmedtmannαυτό από Μπραντ Τράβερσικαι αυτό από Ακαδημαϊκός.

  Πώς να λαμβάνετε ειδοποιήσεις ώρας ύπνου με βάση το πότε πρέπει να ξυπνήσετε

Coursera

Όπως το Udemy, το Coursera είναι μια πλατφόρμα εκμάθησης με πολλαπλά μαθήματα. Ωστόσο, τα μαθήματα Coursera δημιουργούνται συνήθως από μεγαλύτερους οργανισμούς όπως η Google, η Meta και η IBM. Ως εκ τούτου, τείνουν να είναι εξαιρετικής ποιότητας.

Τα μαθήματα καλύπτουν πολλούς τομείς, από την Επιστήμη των Υπολογιστών και τον Προγραμματισμό έως τις Επιχειρήσεις και τα Οικονομικά. Είναι επίσης ένα εξαιρετικό μέρος για να μάθετε JavaScript. Μερικά από τα καλύτερα μαθήματα JavaScript Coursera περιλαμβάνουν JavaScript για αρχάριους από τη Meta, JavaScript για Beginners από το UC Davis, και Μάθετε JavaScript από Scrimba.

Codecademy

Codecademy έχει ένα από τα καλύτερα μαθήματα JavaScript για αρχάριους. Το μάθημα περιλαμβάνει μαθήματα, έργα, κουίζ και άρθρα που θα σας βοηθήσουν να βελτιώσετε την κατανόησή σας. Καλύπτει πολλές έννοιες, από βασικές έως ελαφρώς πιο προηγμένες έννοιες όπως ο αντικειμενοστραφής προγραμματισμός.

Το καλύτερο μέρος του Codecademy είναι ότι είναι πρακτικό. μπορείτε να γράφετε και να εκτελείτε κώδικα στο πρόγραμμα περιήγησης καθώς μαθαίνετε. Έχει υψηλή βαθμολογία και διατίθεται δωρεάν χωρίς πιστοποίηση. Για την πιστοποίηση, θα χρειαστεί να κάνετε αναβάθμιση σε πρόγραμμα επί πληρωμή. Το Codecademy έχει επίσης μαθήματα για άλλες γλώσσες, όπως Python, Ruby και C++ – τα περισσότερα από τα οποία είναι δωρεάν.

MDN

Δίκτυο προγραμματιστών Mozilla είναι ένας από τους πιο εκτεταμένους και λεπτομερείς πόρους για τις τεχνολογίες Ιστού στο Διαδίκτυο σήμερα. Έχει άρθρα και σεμινάρια που καλύπτουν διαφορετικές έννοιες όπως HTML, CSS και JavaScript. Ο οδηγός JavaScript καλύπτει όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για να είστε ικανοί. Είναι επίσης εντελώς δωρεάν.

συμπέρασμα

Η JavaScript είναι αναμφίβολα μια χρήσιμη γλώσσα για εκμάθηση. Όντας μια δημοφιλής γλώσσα, δεν υπάρχει έλλειψη πόρων εκμάθησης. Ενώ αυτό το άρθρο απαριθμούσε πολλούς πόρους εκμάθησης, υπάρχουν πολλοί άλλοι που είναι καλοί, ίσως και καλύτεροι. Η συμβουλή μου όταν μαθαίνετε JavaScript ή προγραμματισμό είναι να μην βασίζεστε σε μία πηγή.

Καλή μάθηση!

Στη συνέχεια, ρίξτε μια ματιά στα συναρπαστικά φύλλα εξαπάτησης JavaScript για προγραμματιστές και μαθητές.