8 κίνδυνοι ελεύθερου επαγγελματία που πρέπει να γνωρίζετε πριν παραιτηθείτε από τη δουλειά σας

Βασικά Takeaways

  • Ο ελεύθερος επαγγελματίας προσφέρει ένα ευέλικτο πρόγραμμα και την ευκαιρία να είστε το αφεντικό του εαυτού σας, αλλά συνοδεύεται από τον κίνδυνο ασταθούς εισοδήματος και οικονομικής αστάθειας. Εξετάστε το ενδεχόμενο να ξεκινήσετε ως πλευρική φασαρία πριν κάνετε την αλλαγή πλήρους απασχόλησης.
  • Ο ελεύθερος επαγγελματίας συχνά περιλαμβάνει έναν ασυνεπή φόρτο εργασίας, με κάποιους μήνες να κατακλύζονται από δουλειά και άλλους να αγωνίζονται να βρουν έργα. Χρησιμοποιήστε εργαλεία διαχείρισης έργου και προσφέρετε ευέλικτες προθεσμίες για να διαχειριστείτε αποτελεσματικά τον φόρτο εργασίας σας.
  • Σε αντίθεση με την παραδοσιακή απασχόληση, ο ελεύθερος επαγγελματίας δεν προσφέρει οφέλη όπως άδεια μετ’ αποδοχών ή προγράμματα συνταξιοδότησης. Θα είστε υπεύθυνοι για τον προγραμματισμό του δικού σας ελεύθερου χρόνου και τη δημιουργία των δικών σας συνταξιοδοτικών αποταμιεύσεων.

Η οικονομία των συναυλιών αυξάνεται και το να είσαι ελεύθερος επαγγελματίας δεν ήταν ποτέ τόσο δημοφιλές. Όπου κι αν πάτε, ακούτε ιστορίες για ανθρώπους που εγκαταλείπουν τη δουλειά τους και παίρνουν την καριέρα τους στα χέρια τους. Αυτό μπορεί να σας αφήσει να αναρωτιέστε αν πρέπει να κάνετε το ίδιο.

Τελικά, ποιος δεν θέλει να είναι το αφεντικό του εαυτού του, να έχει ένα ευέλικτο πρόγραμμα και να αποφεύγει τις μετακινήσεις στην κίνηση κάθε μέρα; Αλλά προτού κάνετε την αλλαγή, σκεφτείτε αυτούς τους 10 κινδύνους του ελεύθερου επαγγελματία που θα πρέπει να υπομείνετε εάν επιλέξετε να το ακολουθήσετε με πλήρη απασχόληση. Ας ΡΙΞΟΥΜΕ μια ΜΑΤΙΑ. Μπορεί να καταλήξετε να αλλάξετε γνώμη.

1. Ασταθές εισόδημα

Η μεγαλύτερη πρόκληση που θα αντιμετωπίσετε ως ελεύθερος επαγγελματίας είναι να έχετε ένα ασταθές εισόδημα. Αυτή είναι η μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ απασχόλησης και ελεύθερου επαγγελματία. Στην πρώτη, παίρνετε σταθερό μηνιαίο μισθό. στο τελευταίο, πληρώνεστε με βάση τον αριθμό των πελατών που έχετε, τα έργα που αναλαμβάνετε και τι χρεώνετε για τις υπηρεσίες σας.

Εάν σχεδιάζετε να γίνετε ελεύθερος επαγγελματίας, πρέπει να είστε πρόθυμοι να ανεχτείτε τον κίνδυνο και την οικονομική αστάθεια. Ακόμη και έμπειροι ελεύθεροι επαγγελματίες που εργάζονται στην επιχείρηση για αρκετά χρόνια, μερικές φορές δυσκολεύονται οικονομικά.

  Τι σημαίνει «ITT» και πώς το χρησιμοποιείτε;

Για να μετριαστείτε αυτόν τον κίνδυνο, ξεκινήστε με τον ελεύθερο επαγγελματία ως δευτερεύουσα φασαρία. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να κερδίσετε σταθερό μισθό ενώ ταυτόχρονα επιδιώκετε ελεύθερους επαγγελματίες για επιπλέον εισόδημα. Μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, εάν το τελευταίο γίνει πιο προσοδοφόρο, μπορείτε να κάνετε τη μετάβαση.

2. Ασυνεπής φόρτος εργασίας

Ένα πράγμα για το οποίο παραπονιούνται σχεδόν όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες είναι ότι έχουν ασυνεπή φόρτο εργασίας. Έναν μήνα, μπορεί να βρεθείτε εντελώς καταβεβλημένοι με τη δουλειά και τον επόμενο, ίσως να δυσκολεύεστε να βρείτε δουλειά.

Ευτυχώς, αυτό είναι ένα επιλύσιμο πρόβλημα. Υπάρχουν πολλά εργαλεία διαχείρισης έργων εκεί έξω που μπορούν να σας βοηθήσουν να οργανώσετε τις εργασίες σας και να αποφύγετε τη σπατάλη χρόνου για να μεγιστοποιήσετε την παραγωγικότητά σας. Ανάλογα με τους στόχους και τον τρόπο ζωής σας, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα πρόγραμμα ανάλογα.

Μπορείτε επίσης να χρεώσετε επιπλέον πελάτες που θέλουν να γίνουν τα έργα τους επειγόντως και να προσφέρετε μικρές εκπτώσεις σε όσους είναι πρόθυμοι να ωθήσουν την προθεσμία για να ταιριάζουν στο πρόγραμμά σας.

3. Χωρίς οφέλη

Ενώ ένας εργοδότης μπορεί να σας κάνει ντους με όλα τα είδη των παροχών, όπως άδειες μετ’ αποδοχών, ασφάλιση υγείας, συνταξιοδοτικά προγράμματα και πολλά άλλα, ένας πελάτης δεν θα ασχοληθεί ποτέ με τέτοια πράγματα. Γιατί; Γιατί η σχέση τους μαζί σου περιορίζεται στις τρέχουσες απαιτήσεις τους.

Μόλις εκπληρωθούν αυτές οι απαιτήσεις, το ενδιαφέρον τους για εσάς θα λήξει και θα πρέπει να είστε εντάξει με αυτό. Είναι στο χέρι σας να αποφασίσετε πόσα φύλλα θα πάρετε και πότε. Θα πρέπει επίσης να προγραμματίσετε τη συνταξιοδότησή σας μόνοι σας, κάτι που είναι πιο δύσκολο με ένα ασταθές εισόδημα.

4. Ιδιαίτερα ανταγωνιστική βιομηχανία

Πίστωση εικόνας: Upwork

Πλατφόρμες όπως το Fiverr, το Upwork και το Freelancer έχουν καταστήσει πολύ εύκολο για πελάτες και ελεύθερους επαγγελματίες να συναντηθούν και να δραστηριοποιηθούν μαζί. Είναι σαν το LinkedIn της οικονομίας των συναυλιών. Ωστόσο, όσο χρήσιμα κι αν σας βοηθούν να βρείτε προσοδοφόρες συναυλίες, σας δυσκολεύουν να ξεχωρίσετε.

Λόγω του συστήματος κατάταξης αυτών των τοποθεσιών, οι έμπειροι ελεύθεροι επαγγελματίες συνεχίζουν να λαμβάνουν νέα έργα, ενώ οι αρχάριοι τείνουν να αγνοούνται. Είναι ένας βασικός λόγος για τον οποίο οι νέοι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν μπορούν να βρουν πελάτες. Συχνά, ο μόνος τρόπος για έναν αρχάριο να αποκτήσει πελάτες είναι να προσφέρει τις υπηρεσίες του σε χαμηλές τιμές, κάτι που δεν είναι βιώσιμο επιχειρηματικό μοντέλο.

  Πώς να μάθετε αν κάποιος είναι παντρεμένος

5. Απομόνωση και Μοναξιά

Με την πάροδο του χρόνου, η απομόνωση που έρχεται με το να είσαι ελεύθερος επαγγελματίας μπορεί να είναι πραγματικά επιβλαβής για την ψυχική σου υγεία. Ως υπάλληλος, μιλάτε με τους συναδέλφους σας σε καθημερινή βάση για θέματα εργασίας και που δεν σχετίζονται με την εργασία, γεγονός που διατηρεί τις κοινωνικές σας ανάγκες ικανοποιημένες.

Αλλά ως ελεύθερος επαγγελματίας, πιθανότατα τον περισσότερο χρόνο σας θα ξοδέψετε δουλεύοντας μόνοι στο σπίτι χωρίς καμία εξωτερική συνεισφορά. Για να το λύσετε αυτό, μπορείτε να εργαστείτε σε δημόσια πάρκα, να συμμετάσχετε σε εθελοντικά προγράμματα, να δικτυωθείτε με άλλους ελεύθερους επαγγελματίες ή να εγγραφείτε σε έναν χώρο εργασίας.

6. Αυξημένη υπευθυνότητα

Το να είσαι το αφεντικό του εαυτού σου είναι υπέροχο συναίσθημα, αλλά δεν έρχεται δωρεάν. Αν και θα έχετε μεγαλύτερο έλεγχο του χρόνου και του εισοδήματός σας, θα πρέπει επίσης να βρείτε νέους πελάτες, να δημιουργήσετε συμβόλαια, να ορίσετε τις δικές σας προθεσμίες, να βρείτε τι να χρεώσετε και πολλά άλλα, όλα μόνοι σας.

Θα πρέπει επίσης να δημιουργήσετε ένα χαρτοφυλάκιο, να προωθήσετε τον εαυτό σας, να διαπραγματευτείτε με πελάτες, να διαχειριστείτε τα έργα σας και να συνεχίσετε να αναβαθμίζετε τις δεξιότητές σας στο μεταξύ. Αν όλα αυτά σας ακούγονται εξαιρετικά αγχωτικά, είναι ένα σημάδι ότι δεν είστε έτοιμοι να γίνετε ελεύθερος επαγγελματίας και είστε πιο κατάλληλοι για μια δουλειά.

7. Ενισχύει την αναβλητικότητα και τον καθιστικό τρόπο ζωής

Δεδομένου ότι δεν χρειάζεται να υποβάλετε αναφορά σε έναν διευθυντή, ο ελεύθερος επαγγελματίας μπορεί να διευκολύνει πραγματικά την αναβολή και την αποφυγή των καθηκόντων σας. Η λήψη εφαρμογών λίστας υποχρεώσεων μπορεί να βοηθήσει, αλλά ειλικρινά, δεν αντικαθιστούν τη γνήσια εργασιακή ηθική και πειθαρχία. Θα πρέπει να διδάξετε τον εαυτό σας πώς να παραμένει συγκεντρωμένος χωρίς να χρειάζεται εξωτερική επίβλεψη.

Επίσης, δεδομένου ότι δεν χρειάζεται να μετακινηθείτε στη δουλειά ή να ντυθείτε, ο ελεύθερος επαγγελματίας μπορεί να σας οδηγήσει σε έναν οκνηρό, καθιστικό τρόπο ζωής. Είναι σύνηθες φαινόμενο οι ελεύθεροι επαγγελματίες να εργάζονται στο κρεβάτι, κάτι που δεν συνιστούμε. Είναι καλύτερα να στήσετε το γραφείο στο σπίτι σας, ώστε να έχετε έναν καθορισμένο χώρο για εργασία.

  Τι, Τύποι, Εργασία [+4 Tools]

8. Αναντιστοιχία τιμής-δεξιότητας

Η τιμολόγηση είναι δύσκολη για κάθε επιχείρηση, από ελεύθερους επαγγελματίες μέχρι καταστήματα γωνιών έως πολυεθνικούς ομίλους ετερογενών δραστηριοτήτων. Και αν οι τιμές σας δεν ανταποκρίνονται στο επίπεδο των δεξιοτήτων και της εμπειρίας σας, η μετατροπή πελατών θα είναι πολύ πιο δύσκολη.

Αρχικά, προτεραιότητά σας είναι να δημιουργήσετε ένα σταθερό χαρτοφυλάκιο και να λάβετε θετικές μαρτυρίες πελατών. Μπορείτε να το κάνετε αυτό ορίζοντας προσωρινά χαμηλές τιμές για να προσελκύσετε πελάτες και να τους αξιοποιήσετε στο μέλλον ως απόδειξη της αξιοπιστίας σας στη μετατροπή πελατών με υψηλή αμοιβή.

9. Πρέπει να αγοράσετε τον δικό σας εξοπλισμό

Ως εργαζόμενος, ο εργοδότης σας είναι αυτός που σας παρέχει όλα τα εργαλεία και τον εξοπλισμό που είναι απαραίτητο για να κάνετε τη δουλειά σας, αλλά ως ελεύθερος επαγγελματίας, πρέπει να αγοράζετε τα πάντα μόνοι σας. Αυτό σημαίνει ότι ξεκινάτε τη σταδιοδρομία του ελεύθερου επαγγελματία με σημαντικά έξοδα—το πόσο υψηλά είναι αυτά τα έξοδα θα εξαρτηθεί από τον τύπο της εργασίας που κάνετε.

Εάν η εργασία σας είναι τέτοια που απαιτεί μεγάλη υπολογιστική ισχύ, όπως ένα πρόγραμμα επεξεργασίας βίντεο, πιθανότατα θα χρειαστεί να αγοράσετε έναν πιο ισχυρό φορητό υπολογιστή. Εάν είστε γραφίστας, θα πρέπει να αγοράσετε μια οθόνη με ακρίβεια χρώματος, η οποία θα είναι επίσης πιο ακριβή. Και μην ξεχνάτε ότι θα πρέπει να πληρώσετε για να δημιουργήσετε ένα γραφείο στο σπίτι και να το συντηρήσετε επίσης.

Εάν είστε νέος στον ελεύθερο επαγγελματισμό και δεν έχετε ήδη επαρκή εμπειρία στον κλάδο σας, μπορεί να είναι πολύ δύσκολο και χρονοβόρο να μάθετε πώς να χρησιμοποιείτε βιομηχανικά πρότυπα προγράμματα λογισμικού.

Υπάρχουν διαθέσιμα εργαλεία για σχεδόν τα πάντα: διαχείριση έργου, παρακολούθηση χρόνου, λογιστική, τιμολόγηση, CMS, CRM, αυτοματοποίηση μέσων κοινωνικής δικτύωσης, επεξεργασία φωτογραφιών, γραφιστική, ανάλυση δεδομένων και πολλά άλλα.

Ως υπάλληλος, λαμβάνετε κατάλληλη εκπαίδευση για το πώς να χρησιμοποιείτε τέτοια εργαλεία. Ως ελεύθερος επαγγελματίας, πρέπει όχι μόνο να μάθετε πώς να χρησιμοποιείτε αυτά τα εργαλεία μόνοι σας αλλά και να πληρώνετε για τη συνδρομή τους.

Ο ελεύθερος επαγγελματίας δεν είναι για όλους

Για τους περισσότερους ανθρώπους, το να έχεις μια δουλειά με σταθερό μισθό είναι πολύ καλύτερο και λιγότερο προβληματικό από το να είσαι ελεύθερος επαγγελματίας. Ωστόσο, εάν μπορείτε να αντιμετωπίσετε τους κινδύνους που είδαμε παραπάνω, ο ελεύθερος επαγγελματίας μπορεί να αποδειχθεί πιο κερδοφόρος, πιο ικανοποιητικός, λιγότερο αγχωτικός και πιο απελευθερωτικός.

Αλλά για να αντιμετωπίσετε αυτούς τους κινδύνους, θα χρειαστεί να μάθετε ορισμένες δεξιότητες που ίσως δεν είχατε τον κόπο να μάθετε ως υπάλληλος, όπως λογική λογική, επίλυση προβλημάτων, γρήγορη σκέψη, αυτομάθηση και πολλά άλλα. Όσο πιο ικανός είσαι, τόσο πιο εύκολος γίνεται ο ελεύθερος επαγγελματίας.