8 εφαρμογές συγκριτικής αξιολόγησης Android για δοκιμή της απόδοσης του τηλεφώνου σας

Εκατοντάδες smartphone κυκλοφορούν κάθε χρόνο και οι κατασκευαστές κάνουν περίεργους ισχυρισμούς για τα προϊόντα τους. Ένα εργαλείο αναφοράς στο smartphone σας σάς επιτρέπει να ελέγξετε με ακρίβεια τον ισχυρισμό του κατασκευαστή.

Τα σημεία αναφοράς τηλεφώνου σάς βοηθούν να δοκιμάσετε και να δοκιμάσετε παραμέτρους όπως η απόδοση της CPU, η απόδοση της GPU, οι ταχύτητες αποθήκευσης και οι προδιαγραφές της συσκευής σας.

Κάθε εφαρμογή συγκριτικής αξιολόγησης τηλεφώνου είναι ελαφρώς διαφορετική στην ανάλυση του smartphone σας, αλλά το σύστημα βαθμολόγησης είναι κυρίως ομοιόμορφο στον κλάδο. Όσο υψηλότερη είναι η βαθμολογία αναφοράς του τηλεφώνου σας, τόσο καλύτερη είναι η απόδοση του τηλεφώνου σας, με αποτέλεσμα να κατατάσσεστε καλύτερα μεταξύ άλλων ανταγωνιστικών smartphone. Ας δούμε μερικές από τις καλύτερες εφαρμογές αναφοράς Android και τα οφέλη τους.

Αντούτου

Αντούτου είναι το κορυφαίο όνομα στη θέση αναφοράς για τηλέφωνα Android λόγω του αποκλειστικού συνόλου χαρακτηριστικών του. Η εφαρμογή σάς δίνει την επιλογή να εκτελέσετε μια πλήρη δοκιμή, συμπεριλαμβανομένων όλων των δοκιμών στην πλατφόρμα, ή μπορείτε να επιλέξετε μια προσαρμοσμένη δοκιμή. Επιπλέον, λαμβάνετε προσαρμοσμένες δοκιμές για UX (User Experience), CPU, RAM, GPU και IO (Αποθήκευση). Ο σε βάθος δείκτης απόδοσης της CPU δείχνει διαφορετικές βαθμολογίες για απόδοση ενός πυρήνα και απόδοση πολλαπλών πυρήνων.

Η συνολική βαθμολογία στο σημείο αναφοράς Antutu δεν έχει μεγάλη σημασία από μόνη της. Αντίθετα, η βαθμολογία σάς βοηθά να συγκρίνετε το smartphone σας με άλλα smartphone κοιτάζοντας τις βαθμολογίες τους. Μιλώντας με απλούς όρους, ένα τηλέφωνο με βαθμολογία 20.000 είναι δύο φορές πιο γρήγορο από ένα τηλέφωνο με 10.000.

Έχετε επίσης την επιλογή να συγκρίνετε το τηλέφωνό σας μεταξύ άλλων smartphone και να λάβετε την κατάταξή σας στον πίνακα κορυφαίων Antutu. Επί του παρόντος, η εφαρμογή συγκριτικής αξιολόγησης τηλεφώνου προσφέρει τις υπηρεσίες της για iPhone, Ubuntu, Windows και Android.

PassMark

PassMark είναι μια ελαφριά και εύχρηστη εφαρμογή συγκριτικής αξιολόγησης με όλα τα είδη δοκιμών απόδοσης κάτω από μια ενιαία στέγη. Επί του παρόντος, μπορείτε να κάνετε συγκριτική αξιολόγηση των Windows, Linux, macOS και προφανώς Android χρησιμοποιώντας την εφαρμογή PassMark. Επιπλέον, το εργαλείο συγκριτικής αξιολόγησης τηλεφώνου διαθέτει δοκιμές CPU, Δοκιμές δίσκου, Δοκιμές μνήμης, δοκιμές γραφικών 2D και δοκιμές γραφικών 3D για να μπορείτε να δοκιμάσετε την απόδοση του τηλεφώνου σας.

Οι ξεχωριστές δοκιμές για γραφικά 2D και γραφικά 3D σημαίνουν ότι λαμβάνετε μια ολοκληρωμένη ανάλυση των γραφικών δυνατοτήτων της συσκευής σας. Επίσης, οι δοκιμές μνήμης και δίσκου είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αναλύσετε τους συνολικούς χρόνους εκκίνησης της εφαρμογής και την ευελιξία της συσκευής σας.

Το PassMark διαθέτει την επιλογή δοκιμής πολλαπλών δοκιμών CPU, παρέχοντάς σας αναφορές απόδοσης ενός πυρήνα και πολλαπλών πυρήνων για τη συσκευή σας. Χρησιμοποιώντας τη διαδικτυακή βάση δεδομένων τους, μπορείτε να συγκρίνετε τη συσκευή σας με πολλές άλλες συσκευές σε κρίσιμα ζητήματα όπως οι ταχύτητες ανάγνωσης και εγγραφής και η απόδοση γραφικών. Τούτου λεχθέντος, η εφαρμογή εμφανίζει επίσης τη λεπτομερή λίστα προδιαγραφών της συσκευής σας, εξαλείφοντας την ανάγκη για πρόσθετο λογισμικό όπως το CPU-Z.

  Πώς να χρησιμοποιήσετε το Facetime σε Android και Windows

Androbench

Υπάρχει ευρεία γνώση σχετικά με τις διαφορετικές επιλογές αποθήκευσης στη βιομηχανία υπολογιστών. Σκληροί Δίσκοι, PCIe SSD, NVMe SSD και πολλά άλλα. Αυτές οι επιλογές αποθήκευσης διαφέρουν σημαντικά ως προς τις διαδοχικές ταχύτητες ανάγνωσης και εγγραφής και τη συνολική εμπειρία χρήστη που προσφέρουν. Αλλά πολύ λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν ότι τα smartphone έρχονται επίσης με διαφορετικές προδιαγραφές αποθήκευσης.

Οι κατασκευαστές smartphone συνήθως τείνουν να αποκρύπτουν τις προδιαγραφές αποθήκευσης, όπως τις εκδόσεις UFS (Universal Flash Storage) ενώ διαφημίζουν τις συσκευές χαμηλού επιπέδου τους. Οι καταναλωτές όπως εσείς θα πρέπει πάντα να δοκιμάζουν τις ταχύτητες αποθήκευσης των smartphone σας και το Androbench χρησιμεύει ως το τέλειο εργαλείο για να το κάνετε αυτό.

Το Androbench είναι ένα εργαλείο συγκριτικής αξιολόγησης τηλεφώνου «Μόνο αποθήκευση» που σας προσφέρει μια εις βάθος ανάλυση της Διαδοχικής ανάγνωσης, της Διαδοχικής εγγραφής, της Τυχαίας ανάγνωσης, της Τυχαίας εγγραφής, της Εισαγωγής SQLite, της Ενημέρωσης SQLite και της Διαγραφής SQLite. Επιπλέον, έχετε την επιλογή να επιλέξετε τη δοκιμή Micro ή τη δοκιμή SQLite. Η δοκιμή Micro σάς βοηθά να αναλύσετε τη συνολική ταχύτητα αποθήκευσης της συσκευής σας δοκιμάζοντάς την σε διαφορετικά σενάρια. Από την άλλη πλευρά, η δοκιμή SQLite σάς δίνει τη δυνατότητα να ελέγξετε την απόδοση αποθήκευσης με εισαγωγή, ενημέρωση και διαγραφή ερωτημάτων σε έναν πίνακα βάσης δεδομένων.

Τα αποτελέσματα αντικατοπτρίζονται στην ενότητα Αποτελέσματα της εφαρμογής, που περιέχει όλες τις παραμέτρους δοκιμής και τις αντίστοιχες ταχύτητες αποθήκευσης. Μπορείτε επίσης να δείτε τα αποτελέσματα προηγούμενων δοκιμών στη συσκευή σας χρησιμοποιώντας την ενότητα Ιστορικό στο Androbench.

Ενημέρωση: Τη στιγμή της σύνταξης, το Androbench δεν είναι πλέον διαθέσιμο στο Google Playstore.

3D Mark

Οι δυνατότητες παιχνιδιού ενός smartphone εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τη γραφική του ισχύ και τη GPU που χρησιμοποιεί. 3D Mark είναι η κορυφαία εφαρμογή συγκριτικής αξιολόγησης γραφικών στον κλάδο. Η εφαρμογή συγκριτικής αξιολόγησης τηλεφώνου συνοδεύεται από πολλές δοκιμές εντατικών γραφικών όπως:

3DMark Wild Life

Το τεστ 3DMark Wild Life είναι το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο τεστ γραφικών στην πλατφόρμα. Αναλύει το smartphone σας με ισορροπημένο φορτίο γραφικών και στη συνέχεια το συγκρίνει με άλλα smartphone που έκαναν την ίδια δοκιμή. Επιπλέον, έχετε δύο επιλογές στη δοκιμή 3DMark Wild Life. ένα γρήγορο σημείο αναφοράς και ένα εκτεταμένο stress test. Το γρήγορο σημείο αναφοράς ελέγχει την απόδοση του τηλεφώνου σας κάτω από διακριτά αλλά βαριά φορτία και τα μακροχρόνια stress test προσομοιώνουν τη μεγάλη απόδοση παιχνιδιού της συσκευής σας.

3DMark Wild Life Extreme

Η δοκιμή 3DMark Wild Life Extreme είναι ιδανική για τις νεότερες συσκευές Android που διαθέτουν καλύτερες δυνατότητες γραφικών. Ο φόρτος γραφικών σε αυτήν τη δοκιμή είναι εξαιρετικά υψηλός και τα περισσότερα smartphone δυσκολεύονται να φτάσουν κοντά στο σημάδι 15 FPS. Θα πρέπει επίσης να περιμένετε το τηλέφωνό σας να παράγει υπερβολική θερμότητα κατά την εκτέλεση του σημείου αναφοράς του τηλεφώνου.

Sling Shot/ Sling Shot Extreme

Το σημείο αναφοράς τηλεφώνου Sling Shot/Sling Shot Extreme είναι ιδανικό για σύγκριση παλαιότερων τηλεφώνων με την απόδοση γραφικών παλαιότερων iPhone ή iPad. Οι αναφορές σάς παρέχουν μια εις βάθος ανάλυση της γραφικής ικανότητας του τηλεφώνου σας.

  Διαχειριστής αιωρούμενου προχείρου που αποθηκεύει πολλά αποσπάσματα [Android]

Η εφαρμογή 3DMark είναι εντελώς δωρεάν και δεν έχει διαφημίσεις εντός εφαρμογής, κάτι που ενισχύει την εμπειρία χρήστη και σας προσφέρει ακριβή αποτελέσματα.

Geekbench 5

Geekbench 5 είναι το βιομηχανικό πρότυπο για τη δοκιμή της ικανότητας CPU των smartphone Android. Τα σύγχρονα smartphone διαθέτουν επεξεργαστές πολλαπλών πυρήνων για να μοιράζουν το φόρτο εργασίας μεταξύ διαφορετικών εφαρμογών. Αυτή η ελαφριά εφαρμογή σάς δίνει μια εις βάθος ανάλυση της απόδοσης ενός πυρήνα και πολλών πυρήνων. Επιπλέον, το Geekbench 5 βομβαρδίζει την CPU σας με εντατικές και μη εντατικές εργασίες σε όλη τη διαδικασία συγκριτικής αξιολόγησης του τηλεφώνου για να αναλύσει πλήρως το smartphone σας.

Το Compute Benchmark είναι μια νέα προσθήκη στο Geekbench 5 που σας επιτρέπει να προσδιορίσετε τις δυνατότητες γραφικών της συσκευής σας χρησιμοποιώντας εργαλεία όπως OpenCL, CUDA και Metal API. Επιπλέον, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το εργαλείο σύγκρισης μεταξύ πλατφορμών για να συγκρίνετε τις συσκευές σας με tablet, υπολογιστές και άλλα.

Το Geekbench εμφανίζει επίσης τις σε βάθος προδιαγραφές της συσκευής σας, όπως το όνομα της CPU, οι πυρήνες της CPU, οι ταχύτητες ρολογιού της CPU, το μοντέλο συσκευής, το λειτουργικό σύστημα, η μητρική πλακέτα, το Governor και πολλά άλλα. Μπορείτε να συγκρίνετε άλλα smartphone με τη συσκευή σας αφού λάβετε τα αποτελέσματα από το σημείο αναφοράς της CPU.

Ταχύτητα δίσκου

Ταχύτητα δίσκου είναι μια ακόμη εφαρμογή συγκριτικής αξιολόγησης αποθήκευσης που συνοδεύεται από μια πληθώρα χαρακτηριστικών. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτήν την εφαρμογή για τη συγκριτική αξιολόγηση της εσωτερικής αποθήκευσης, της εξωτερικής αποθήκευσης, της δευτερεύουσας αποθήκευσης (συνδεδεμένες συσκευές USB ή σκληροί δίσκοι) ή μιας προσαρμοσμένης τοποθεσίας. Το Disk Speed ​​εντοπίζει αυτόματα τον εσωτερικό και τον εξωτερικό χώρο αποθήκευσης του τηλεφώνου σας, εξοικονομώντας σας από την ταλαιπωρία της μη αυτόματης επιλογής χώρου αποθήκευσης.

Το απλό και ισχυρό εργαλείο συγκριτικής αξιολόγησης τηλεφώνου έχει μέγεθος μόλις 1,5 MB, καθιστώντας το μια τέλεια επιλογή, ειδικά αν έχετε χαμηλό αποθηκευτικό χώρο. Επιπλέον, η εφαρμογή συνοδεύεται από ένα ρυθμιστικό αποθήκευσης που σας επιτρέπει να επιλέξετε το φορτίο με το οποίο θα προχωρήσει η δοκιμή. Βεβαιωθείτε ότι έχετε επιλέξει μια αξιοπρεπή ποσότητα αποθήκευσης, καθώς ο μικρότερος χώρος αποθήκευσης μπορεί να οδηγήσει σε ανακριβή αποτελέσματα. Θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι η τοποθεσία δοκιμής έχει 20% ελεύθερο χώρο, έτσι ώστε η δοκιμή να μην παγώσει τη συσκευή σας. Επίσης, φροντίστε να κλείσετε όλες τις εφαρμογές παρασκηνίου πριν εκτελέσετε τη συγκριτική αξιολόγηση του τηλεφώνου.

PCMark

PCMark χρησιμοποιεί μια πολύ διαφορετική προσέγγιση για τη συγκριτική αξιολόγηση του smartphone σας. Ενώ οι περισσότερες εφαρμογές συγκριτικής αξιολόγησης τηλεφώνου χρησιμοποιούν έναν προσαρμοσμένο αλγόριθμο που περιλαμβάνει μεγάλο φόρτο εργασίας, αυτοί οι φόρτοι εργασίας είναι συχνά μη ρεαλιστικοί. Από την άλλη πλευρά, το PCMark διασφαλίζει ότι ο φόρτος εργασίας βασίζεται σε εφαρμογές και API πραγματικού κόσμου.

Επιπλέον, η εφαρμογή δεν θεωρεί τον χώρο αποθήκευσης, την CPU και τη GPU ως διακριτά στοιχεία, αλλά θεωρεί την ενότητα αυτών των συσκευών ως σύστημα. Επομένως, οι περισσότερες δοκιμές στο PCMark δεν συγκρίνουν αυτά τα διακριτά στοιχεία. Αντίθετα, δοκιμάζει ολόκληρο το σύστημα ως σύνολο. Η δοκιμή Work 3.0 στο PCMark είναι η εξελιγμένη έκδοση της πολύ διάσημης σειράς συγκριτικής αξιολόγησης Work 2.0 και Work 1.0. Το Work 3.0 ελέγχει τη συσκευή σας για περιήγηση στον ιστό, επεξεργασία βίντεο, γραφή, χειρισμό δεδομένων και απόδοση επεξεργασίας φωτογραφιών για να σας δώσει πραγματικές πληροφορίες σχετικά με το τηλέφωνό σας σε σενάρια πραγματικού κόσμου.

  Πώς να ενεργοποιήσετε τη λειτουργία επιφάνειας εργασίας σε προγράμματα περιήγησης Android

Η δυνατότητα παρακολούθησης υλικού στο PCMark σάς επιτρέπει να βλέπετε την απόδοση του υλικού σας ενώ χειρίζεστε διαφορετικούς φόρτους εργασίας. Επιπλέον, η δυνατότητα παρακολούθησης υλικού είναι χρήσιμη για να γνωρίζετε την έκταση της βελτιστοποίησης υλικού από τον κατασκευαστή. Έχετε επίσης τη μοναδική δυνατότητα να δοκιμάσετε τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας της συσκευής σας ενώ χειρίζεστε πραγματικούς φόρτους εργασίας με το PCMark.

GFXBench Benchmark

GFXBench είναι ένα ακόμη ολοκληρωμένο εργαλείο συγκριτικής αξιολόγησης γραφικών με μεγάλη ποικιλία δοκιμών και συμβατότητα μεταξύ πλατφορμών. Η εφαρμογή σάς επιτρέπει να δοκιμάζετε την απόδοση γραφικών, τη μακροπρόθεσμη σταθερότητα, την ποιότητα απόδοσης και την κατανάλωση ενέργειας ενώ συγκρίνετε τη συσκευή. Το καλύτερο μέρος του GFXBench Benchmark είναι η ικανότητά του να εκτελεί cross API benchmarks χρησιμοποιώντας Vulkan και OpenGL.

Η εφαρμογή συγκριτικής αξιολόγησης τηλεφώνου σάς παρέχει πολλές επιλογές για να διαλέξετε κατά τη δοκιμή της συσκευής σας. Κάθε ένα από αυτά τα τεστ ποικίλλει ως προς τον φόρτο εργασίας που εφαρμόζουν στη GPU σας:

 • Ερείπια των Αζτέκων
 • Car Chase
 • Μανχάταν 3.1
 • Μανχάταν
 • T-Rex
 • Ψηφίδωση
 • ALU 2
 • Υφή
 • Πρόγραμμα οδήγησης Overhead 2
 • Ποιότητα απόδοσης
 • Μπαταρία και σταθερότητα
 • ALU
 • Alpha Blending
 • Επιβάρυνση οδηγού
 • Γέμισμα

Η δοκιμή Aztec Ruins αξιολογεί τη συσκευή σας χρησιμοποιώντας φόρτους εργασίας που μοιάζουν με παιχνίδι χρησιμοποιώντας cross API όπως το Vulkan και το OpenGL ES 3.2. Επιπλέον, η λειτουργία ελέγχει τις δυνατότητες δυναμικού παγκόσμιου φωτισμού, HDR, δυναμικού φωτισμού και SSAO σε πραγματικό χρόνο της συσκευής σας. Η εφαρμογή GFXBench διαθέτει δοκιμή μπαταρίας και σταθερότητας μαζί με τις δοκιμές γραφικών για να σας δώσει μια εις βάθος ανάλυση των δυνατοτήτων χειρισμού γραφικών.

Μπορείτε να συγκρίνετε τα αποτελέσματα συγκριτικής αξιολόγησης της συσκευής σας με άλλα τηλέφωνα χρησιμοποιώντας την ενότητα Σύγκριση στο GFXBench. Επίσης, μπορείτε να δείτε ολόκληρες τις γραφικές προδιαγραφές του smartphone σας στην ενότητα Πληροφορίες.

Συμπέρασμα 👨‍💻

Η συγκριτική αξιολόγηση της συσκευής σας είναι μια ζωτική διαδικασία για την καλύτερη γνώση της συσκευής σας. Τα σημεία αναφοράς τηλεφώνου σάς βοηθούν να κατανοήσετε τις καθημερινές ικανότητες και τις αδυναμίες του οδηγού σας και σας επιτρέπουν να τις συγκρίνετε με άλλους ανταγωνιστές. Τα Antutu, PCMark και PassMark είναι εξαιρετικές εφαρμογές γενικής συγκριτικής αξιολόγησης που αναλύουν ολόκληρο το smartphone σας με μία κίνηση.

Η εφαρμογή PCMark είναι επωφελής για την οπτικοποίηση της καθημερινής απόδοσης του smartphone σας. Μπορείτε να επιλέξετε μεταξύ εφαρμογών Androbench και Disk Speed ​​για να μετρήσετε τον αποθηκευτικό σας χώρο. Η εφαρμογή 3DMark ή GFXBench είναι εξαιρετικές επιλογές για να δοκιμάσετε τα γραφικά. Τούτου λεχθέντος, φροντίστε να κλείσετε όλες τις εφαρμογές παρασκηνίου πριν εκτελέσετε οποιοδήποτε από αυτά τα σημεία αναφοράς για ακριβή αποτελέσματα.

Απελευθερώστε χώρο στη συσκευή σας Android με αυτές τις συμβουλές.