8 ενέργειες που πρέπει να κάνετε αν νομίζετε ότι το Mac σας έχει παραβιαστεί

Είναι δύσκολο να εντοπίσετε ότι το Mac σας έχει παραβιαστεί. Αυτό συμβαίνει επειδή οι καλοί χάκερ στοχεύουν να παραμείνουν κρυφοί ενώ κλέβουν τα δεδομένα σας ή προκαλούν προβλήματα στον υπολογιστή σας. Υπάρχουν ορισμένα σημάδια, όπως ενδείξεις απομακρυσμένης πρόσβασης, περίεργα προγράμματα που δεν εγκαταστήσατε στο Mac σας και πολλά άλλα.

Εάν είστε ύποπτοι, έχουμε μια λίστα με πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να περιορίσετε ή να σταματήσετε περαιτέρω κακόβουλες ενέργειες στο Mac σας. Ωστόσο, η αποτελεσματικότητά τους θα ποικίλλει ανάλογα με τον τρόπο με τον οποίο ο χάκερ είχε πρόσβαση στο Mac σας αρχικά.

Το Διαδίκτυο είναι ο κύριος τρόπος με τον οποίο οι χάκερ μπορούν να έχουν πρόσβαση στο Mac σας. Μέσω του Διαδικτύου, οι χάκερ μπορούν να κάνουν τα ακόλουθα, για παράδειγμα:

Τα περισσότερα από αυτά τα προβλήματα θα μπορούσαν να προκληθούν από τη σύνδεση σε δημόσιο Wi-Fi, όπως ένα καφέ ή ένα αεροδρόμιο. Όταν υποψιάζεστε ότι το Διαδίκτυό σας μπορεί να μην είναι ασφαλές ή ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια επίθεση, απενεργοποιήστε αμέσως το Wi-Fi και το Bluetooth από τις Ρυθμίσεις συστήματος. Ως πρόσθετο μέτρο, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τις συμβουλές απορρήτου μας για τη δημόσια χρήση του Mac σας.

Η αποσύνδεση από το Wi-Fi μπορεί να είναι μια προσωρινή λύση. Όταν είστε εκτός σύνδεσης, θα πρέπει να προσπαθήσετε να εξαλείψετε τη βασική αιτία και να εγκαταστήσετε προληπτικά μέτρα.

Το macOS χρησιμοποιεί επίσης δείκτες για να σας ενημερώνει εάν μια εφαρμογή έχει πρόσβαση στην κάμερα ή το μικρόφωνό σας. Σας ειδοποιεί επίσης όταν κάποιος έχει απομακρυσμένη πρόσβαση στο Mac σας. Αν νομίζετε ότι σας κατασκοπεύουν ενώ χρησιμοποιείτε το Mac σας, αποσυνδεθείτε από το διαδίκτυο και ακολουθήστε τον οδηγό μας.

2. Αλλάξτε τους κωδικούς πρόσβασης και τα στοιχεία σύνδεσης

Μια πιο μόνιμη λύση για να παραβιαστείτε είναι να αλλάξετε όλους τους ευαίσθητους κωδικούς πρόσβασής σας. Και αν δεν είχατε κωδικό πρόσβασης, τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να το διορθώσετε.

  Πώς να ανακατεύετε σταθμούς στην Pandora

Ακολουθεί μια λίστα με τους κωδικούς πρόσβασης που πρέπει να αλλάξετε στο Mac σας:

 • Κωδικός πρόσβασης λογαριασμού χρήστη: Αλλάξτε τον κωδικό πρόσβασης σύνδεσης για τον λογαριασμό διαχειριστή σας. Είναι επίσης ο κωδικός μπρελόκ του Mac σας, όπου μπορεί να έχετε αποθηκεύσει άλλους κωδικούς πρόσβασης και πληροφορίες πιστωτικής κάρτας.
 • Κωδικός πρόσβασης Wi-Fi ή διαπιστευτήρια σύνδεσης δρομολογητή: Τοποθετήστε έναν ισχυρότερο, πιο δύσκολο να μαντέψετε κωδικό πρόσβασης εάν έχετε πρόσβαση διαχειριστή στο δίκτυο Wi-Fi. Επίσης, ασφαλίστε τον δρομολογητή και το δίκτυο Wi-Fi σας αλλάζοντας τα προεπιλεγμένα διαπιστευτήρια για τη διεπαφή ιστότοπου του δρομολογητή σας (συνήθως είναι “διαχειριστής”).
 • Κωδικός πρόσβασης Apple ID: Το Apple ID είναι το κλειδί για τις συσκευές σας Apple. Αλλάξτε το για να βεβαιωθείτε ότι κανείς δεν μπορεί να έχει πρόσβαση στις συσκευές σας και στις πληροφορίες iCloud.
 • Κωδικοί πρόσβασης για email και διαδικτυακούς λογαριασμούς: Αλλάξτε τους κωδικούς πρόσβασης στο email, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στις τραπεζικές υπηρεσίες και στις υπηρεσίες αγορών. Δεν θέλετε να μάθετε ότι ένας χάκερ έχει πρόσβαση σε αυτό με μια δυσάρεστη ειδοποίηση.
 • Η αλλαγή αυτού θα βοηθήσει στην αποτροπή περαιτέρω μη εξουσιοδοτημένης πρόσβασης, στην προστασία των προσωπικών σας στοιχείων και στη διακοπή οποιασδήποτε συνεδρίας εισβολής σε εξέλιξη που χρησιμοποιεί τα διαπιστευτήριά σας. Ωστόσο, κρατήστε το Mac σας αποσυνδεδεμένο από το Διαδίκτυο ενώ το κάνετε αυτό και προσπαθήστε να κάνετε τις ηλεκτρονικές αλλαγές κωδικού πρόσβασης από το τηλέφωνό σας ή οποιαδήποτε άλλη συσκευή.

  3. Ενεργοποιήστε τη λειτουργία κλειδώματος ως έκτακτης ανάγκης

  Το macOS διαθέτει μια λειτουργία προστασίας έκτακτης ανάγκης που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εάν υποψιάζεστε ότι μπορεί να γίνετε στόχος μιας εξελιγμένης, σκόπιμης απόπειρας hacking. Ονομάζεται Λειτουργία κλειδώματος και μπορείτε να την ενεργοποιήσετε από τον πίνακα Απόρρητο και ασφάλεια στις Ρυθμίσεις συστήματος.

  Η Apple εισήγαγε αυτή τη δυνατότητα ασφαλείας παράλληλα με το macOS Ventura. Επομένως, εάν το Mac σας εκτελεί μια παλαιότερη έκδοση macOS, δεν θα μπορείτε να το εκμεταλλευτείτε.

    Πώς να φορτίσετε ένα διακόπτη Nintendo χωρίς το Dock

  Η λειτουργία κλειδώματος θα απενεργοποιήσει τα συνημμένα μηνυμάτων, τους συνδέσμους και τις προεπισκοπήσεις συνδέσμων, θα σταματήσει τις κλήσεις και τις προσκλήσεις FaceTime από άτομα που δεν βρίσκονται στη λίστα επαφών σας, θα απενεργοποιήσει τα κοινόχρηστα άλμπουμ και θα σταματήσει πολύπλοκες λειτουργίες περιήγησης στον ιστό που μπορεί να σας θέσουν σε κίνδυνο.

  4. Δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας σε εξωτερική μονάδα δίσκου, επαναφορά και ενημέρωση

  Θα πρέπει να δημιουργείτε τακτικά αντίγραφα ασφαλείας του Mac σας για διάφορους λόγους, αλλά στον πυρήνα του, θα προστατεύει τα δεδομένα σας εάν χάσετε ποτέ το Mac σας ή εάν χρειαστεί να πραγματοποιήσετε επαναφορά.

  Μόλις υποψιαστείτε ότι το Mac σας έχει παραβιαστεί και αποσυνδεθείτε από το Διαδίκτυο, πρέπει να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας του Mac σας σε μια εξωτερική μονάδα δίσκου χρησιμοποιώντας το Time Machine.

  Μόλις ολοκληρωθεί η δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας, θα πρέπει να επαναφέρετε εργοστασιακά το Mac σας. Αυτό θα αφαιρέσει εφαρμογές τρίτων και οποιοδήποτε κακόβουλο λογισμικό ή λογισμικό υποκλοπής spyware που θα μπορούσατε να έχετε κατεβάσει στο Mac σας. Και όταν ολοκληρωθεί η επανεγκατάσταση του macOS, θα πρέπει να το ενημερώσετε πριν φορτώσετε ξανά τις πληροφορίες σας σε αυτό.

  Η Apple κυκλοφορεί συχνά διορθώσεις σφαλμάτων και ενημερώσεις κώδικα ασφαλείας για το macOS με τις ενημερώσεις της. Αλλά η καλύτερη ασφάλεια είναι ένας από τους πολλούς λόγους για τους οποίους πρέπει να διατηρείτε το Mac σας ενημερωμένο.

  5. Προστατέψτε τα αρχεία σας με την κρυπτογράφηση FileVault

  Μια άλλη εξαιρετική δυνατότητα απορρήτου και ασφάλειας του macOS που μπορεί να σας βοηθήσει είναι το FileVault. Είναι μια ενσωματωμένη δυνατότητα κρυπτογράφησης που προστατεύει τον εσωτερικό σκληρό σας δίσκο. Λειτουργεί αυτόματα μόλις το ενεργοποιήσετε, κρυπτογραφώντας όλες τις πληροφορίες στη μονάδα δίσκου σας και αποκρυπτογραφώντας τις αμέσως μετά την εισαγωγή του κωδικού πρόσβασης χρήστη του Mac σας.

  Έτσι, όχι μόνο θα ήταν αδύνατη η απομακρυσμένη πρόσβαση στη μονάδα δίσκου σας χωρίς τον κωδικό πρόσβασης χρήστη, αλλά και ένας κλεμμένος Mac θα είναι εξίσου άχρηστος εκτός εάν ο χάκερ μπορεί να αποκρυπτογραφήσει το FileVault.

  Μπορείτε να ενεργοποιήσετε το FileVault στον πίνακα Απόρρητο και ασφάλεια στις Ρυθμίσεις συστήματος του Mac σας.

  6. Χρησιμοποιήστε Antivirus για να εξαλείψετε κακόβουλο λογισμικό και να ελέγξετε τα στοιχεία σύνδεσης

  Τα προγράμματα προστασίας από ιούς μπορούν να σταματήσουν προληπτικά το κακόβουλο λογισμικό και να σαρώνουν συνεχώς το Mac σας για προβληματικό λογισμικό. Αυτό που είναι υπέροχο είναι ότι μπορείτε να κάνετε λήψη ορισμένων εφαρμογών προστασίας από ιούς στο Mac σας δωρεάν. Ένα καλό εργαλείο προστασίας από ιούς θα παρακολουθεί το Mac σας σε πραγματικό χρόνο και κατ’ απαίτηση και, στη συνέχεια, θα σας ειδοποιεί όταν υπάρχει υποψία παραβίασης ασφαλείας.

    Πώς μπορώ να αφαιρέσω τον λογαριασμό μου PSN από άλλο PS4

  Μόλις αποκτήσετε μια καλή εφαρμογή προστασίας από ιούς, θα πρέπει στη συνέχεια να ελέγξετε τα στοιχεία σύνδεσης του Mac σας για να δείτε εάν υπάρχουν ύποπτα προγράμματα. Θα βρείτε όλες τις διεργασίες που εκτελούνται μόλις συνδεθείτε και στο παρασκήνιο από εκεί. Μεταβείτε στις Ρυθμίσεις συστήματος > Γενικά > Στοιχεία σύνδεσης και αφαιρέστε τυχόν ύποπτα προγράμματα που δεν χρειάζεστε.

  7. Ελέγξτε τις ρυθμίσεις του τείχους προστασίας σας

  Το τείχος προστασίας είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο ασφάλειας δικτύου για να εμποδίζει τους χάκερ να εκμεταλλεύονται ευπάθειες στο δίκτυό σας. Ένα τείχος προστασίας macOS μπορεί να λειτουργήσει ως εμπόδιο, ελέγχοντας την εισερχόμενη και εξερχόμενη κυκλοφορία δικτύου, προστατεύοντάς σας έτσι από μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση και απομακρυσμένες εκμεταλλεύσεις.

  Μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση στις ρυθμίσεις τείχους προστασίας στο macOS από τις Ρυθμίσεις συστήματος. Μεταβείτε στην ενότητα Δίκτυο από την πλαϊνή γραμμή και κάντε κλικ στο Τείχος προστασίας. Μόλις εισέλθετε, ενεργοποιήστε το Τείχος προστασίας και κάντε κλικ στο Επιλογές για να ελέγξετε ποιες εφαρμογές και υπηρεσίες μπορούν να επιτρέψουν τις εισερχόμενες συνδέσεις. Μπορείτε επίσης να αποκλείσετε όλες τις εισερχόμενες συνδέσεις από αυτό το παράθυρο.

  8. Συμβουλευτείτε έναν ειδικό σε θέματα κυβερνοασφάλειας ή την Apple

  Δοκιμάστε να επικοινωνήσετε με έναν ειδικό στον τομέα της κυβερνοασφάλειας εάν βρίσκετε τον εαυτό σας ή την επιχείρησή σας στόχο πολλαπλών επιθέσεων στον κυβερνοχώρο. Θα γνωρίζουν ποια μέτρα πρέπει να λάβετε ανάλογα με τη φύση του προβλήματός σας.

  Εάν δεν θέλετε να προβείτε σε μια τέτοια επίσημη δραστική ενέργεια, μπορείτε να προσπαθήσετε να επικοινωνήσετε με την Υποστήριξη της Apple ή να επισκεφτείτε ένα κοντινό Apple Store. Μπορούν να αναζητήσουν το υλικό σας για trackers όπως keyloggers και να απενεργοποιήσουν ορισμένες λειτουργίες στο Mac σας που μπορούν να εκμεταλλευτούν οι χάκερ.

  Να είστε προσεκτικοί με το Mac σας στο μέλλον

  Μην θεωρείτε ποτέ τον εαυτό σας ως πολύ μικρό στόχο κυβερνοεπιθέσεων. Οι χάκερ συχνά απλώνουν το δίχτυ τους όσο το δυνατόν ευρύτερα για να δουν τι μπορούν να αγκιστρώσουν. Εάν είστε ξεκάθαροι αφού ακολουθήσετε μερικές από τις συμβουλές εδώ, μια μικρή προληπτική δράση μπορεί να βοηθήσει πολύ ώστε να μην επαναληφθεί ποτέ. Εγκαταστήστε λογισμικό προστασίας από ιούς, να είστε προσεκτικοί όταν συνδέεστε σε δημόσια δίκτυα Wi-Fi και να χρησιμοποιείτε VPN κατά την περιήγηση στον Ιστό.