7 χαρακτηριστικά και προδιαγραφές που πρέπει να λάβετε υπόψη κατά την αγορά ενός φορητού υπολογιστή υψηλής απόδοσης

Βασικά Takeaways

  • Εξετάστε την ισχύ της CPU και της GPU ενός φορητού υπολογιστή υψηλής απόδοσης, καθώς επηρεάζει τόσο την ισχύ όσο και τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας.
  • Η συχνότητα RAM και η χωρητικότητα αποθήκευσης είναι σημαντικά ζητήματα, με 5200MHz DDR5 RAM και 1 TB NVMe SSD.
  • Δώστε προσοχή στην οθόνη: στοχεύστε σε ανάλυση QHD, ρυθμό ανανέωσης 120 Hz και λόγο διαστάσεων 16:10 για βέλτιστη παραγωγικότητα και εμπειρία χρήστη.

Η αγορά ενός φορητού υπολογιστή μπορεί να είναι μια αποθαρρυντική εργασία, ειδικά δεδομένου του τρελού αριθμού επιλογών που θα έχετε σε εύρος τιμών και απόδοσης. Εάν αγοράζετε φορητό υπολογιστή για πρώτη φορά ή δεν γνωρίζετε καλά τη γλώσσα των ρολογιών του πυρήνα της CPU και των τύπων VRAM GPU, μεταξύ άλλων, είναι πολύ εύκολο να κάνετε τη λάθος επιλογή, μια που μπορεί να συνοδεύεται από μεγάλη τιμή.

Ανάλογα με το τι θα κάνετε με τον φορητό υπολογιστή σας, τις απαιτήσεις υλικού σας και, κατ’ επέκταση, η τιμή του φορητού υπολογιστή σας μπορεί να διαφέρει πολύ. Το καλύτερο κομμάτι? Δεν είναι σχεδόν τόσο περίπλοκο όσο φαίνεται.

CPU και GPU Wattage

Εάν αγοράζετε φορητό υπολογιστή υψηλής απόδοσης, το πιθανότερο είναι ότι έχετε ήδη μηδενίσει τον συνδυασμό CPU και GPU που θέλετε. Ενώ οι ταχύτητες ρολογιού της CPU, οι πυρήνες και τα νήματα είναι κοινή γνώση, που συχνά διαφημίζονται ως κύριο σημείο πώλησης από τον κατασκευαστή, η βατ είναι ένας άλλος σημαντικός αριθμός που συχνά παραβλέπεται.

Η ισχύς της CPU, μια έννοια που ισχύει επίσης για τις GPU, υποδηλώνεται με τη χρήση TDP (Thermal Design Power) ή, στην περίπτωση των GPU, TGP (Total Graphics Power). Μετρούν τη μέγιστη ισχύ που μπορούν να αντλήσουν η CPU και η GPU σας από το σύστημα.

Πίστωση εικόνας: Gavin Phillips/MakeUseOf

Σε γενικές γραμμές, όσο μεγαλύτερη είναι η κατανάλωση ενέργειας, τόσο πιο ισχυρή είναι η CPU/GPU. Ωστόσο, η υψηλότερη κατανάλωση ενέργειας μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας, επομένως, όταν πρόκειται για φορητούς υπολογιστές, το TDP ή το TGP συχνά μειώνεται (σε ​​σύγκριση με τα αντίστοιχα των επιτραπέζιων εξαρτημάτων) για να εξισορροπηθεί η απόδοση με τη βέλτιστη διάρκεια ζωής της μπαταρίας.

Για παράδειγμα, μπορεί να δείτε δύο φορητούς υπολογιστές με i7-13600K με πανομοιότυπες προδιαγραφές. Αλλά αν κάποιος έχει χαμηλότερο TDP, το τελευταίο θα έχει καλύτερη απόδοση, αν και με κόστος τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας. Αυτό επεκτείνεται και στις GPU. δύο φορητοί υπολογιστές με πανομοιότυπο RTX 4060s θα έχουν διαφορετική απόδοση εάν υπάρχει διαφορά TGP μεταξύ τους.

Μνήμη και αποθήκευση

Ακολουθεί η RAM και ο αποθηκευτικός σας χώρος. Τη στιγμή της γραφής, η καλύτερη μνήμη RAM που μπορείτε να πάρετε είναι η DDR5. Ωστόσο, υπάρχουν περισσότερα στη RAM από τον τύπο RAM. Η συχνότητα μνήμης κάνει μεγάλη διαφορά.

  Οι 18 μεγαλύτερες απειλές για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο που πρέπει να γνωρίζετε

Ανεξάρτητα από τον τύπο της μνήμης RAM, κάθε stick RAM συνοδεύεται από μια συγκεκριμένη συχνότητα: την ταχύτητα με την οποία λειτουργεί η μνήμη. Όσο μεγαλύτερος είναι αυτός ο αριθμός, τόσο καλύτερη θα είναι η απόδοση της μνήμης RAM και τόσο πιο ακριβή θα είναι.

Τα 5200 MHz είναι μια καλή ταχύτητα για να στοχεύσετε εδώ. Περίπου 32 GB μνήμης RAM DDR5 5200 MHz είναι υπεραρκετές για σχεδόν κάθε παιχνίδι και για τους περισσότερους επαγγελματικούς φόρτους εργασίας. Ωστόσο, εάν κάνετε κάποια πραγματικά βαριά ανύψωση, ίσως χρειαστεί να το αυξήσετε στα 64 GB (βαριά επεξεργασία βίντεο, προγράμματα σχεδίασης 3D κ.λπ.). Από την άλλη πλευρά, μπορείτε επίσης να τα βγάλετε πέρα ​​με μνήμη 16 GB, αλλά φροντίστε να μην πάτε κάτω από αυτό, ακόμα κι αν πρέπει να μειώσετε την ταχύτητα μνήμης για να ταιριάξετε στον προϋπολογισμό σας.

Όσον αφορά την αποθήκευση, το 1TB NVMe SSD είναι το ελάχιστο που πρέπει να στοχεύσετε. Εάν ο φορητός υπολογιστής σας διαθέτει υποδοχή SATA SSD 2,5 ιντσών, μη διστάσετε να τον χρησιμοποιήσετε για μαζική αποθήκευση ή δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας, αλλά δεν είναι καλή ιδέα να τον κάνετε τη μονάδα εκκίνησης. Οι σκληροί δίσκοι του 2023 είναι ένα αυστηρό όχι για έναν φορητό υπολογιστή υψηλής απόδοσης.

Η οθόνη

Ένα άλλο σημαντικό μέρος ενός φορητού υπολογιστή υψηλής απόδοσης είναι μια καλή οθόνη, κάτι που συχνά παραβλέπεται. Η οθόνη είναι αυτό που χρησιμοποιείτε περισσότερο σε φορητό υπολογιστή (ή σε οποιονδήποτε υπολογιστή για αυτό το θέμα) και θα πρέπει να είναι άριστη, ειδικά εάν χρησιμοποιείτε τον φορητό υπολογιστή σας για επαγγελματικές εργασίες, όπως επεξεργασία φωτογραφιών ή βίντεο.

Οι φορητοί υπολογιστές υψηλής τεχνολογίας, ανεξαρτήτως μάρκας, έχουν συνήθως καλές οθόνες. Τούτου λεχθέντος, υπάρχουν μερικά ελάχιστα σημεία αναφοράς στα οποία πρέπει να στοχεύσετε. Για αρχάριους, η ανάλυση Full HD 1920 x 1080 ενδέχεται να μην την κόψει στο μέλλον. Μπορεί να είναι εντάξει αν έχετε μια πιο αδύναμη GPU, όπως το RTX 4050, αλλά δεν το συνιστούμε εκτός και αν χρειαστεί να περικόψετε τις γωνίες ανάλογα με τον προϋπολογισμό σας.

Δεν χρειάζεστε απαραίτητα μια οθόνη OLED 4k σε φορητό υπολογιστή 15 ιντσών. Το QHD (2560 x 1440) είναι ένα καλό σημείο, καθώς θα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την οθόνη στο μέγιστο των δυνατοτήτων της με τις περισσότερες, αν όχι όλες, σύγχρονες GPU.

Ένα άλλο σημαντικό πράγμα που πρέπει να έχετε κατά νου είναι ο ρυθμός ανανέωσης, ο οποίος είναι διαφορετική μέτρηση σε σχέση με τον ρυθμό καρέ. Τα 120 Hz είναι το ελάχιστο εδώ, καθώς θα είναι χρήσιμο όταν παίζετε παιχνίδια και θα βελτιώσει τη γενική εμπειρία χρήστη σας, είτε επεξεργάζεστε ένα βίντεο, εκτελείτε προσομοιώσεις ή απλώς περιηγείστε στο διαδίκτυο.

  15 καλύτερα ακουστικά PS5 για να βελτιώσετε την εμπειρία παιχνιδιού σας [2023]

Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, προσπαθήστε να βρείτε μια οθόνη με λόγο διαστάσεων 16:10, αν μπορείτε. Μπορεί να μην φαίνεται μεγάλη διαφορά στο χαρτί, αλλά αυτός ο μικρός επιπλέον κατακόρυφος χώρος μπορεί να κάνει θαύματα για την παραγωγικότητα—είτε διαβάζετε ένα μεγάλο άρθρο είτε έχετε επιπλέον χώρο στο χρονοδιάγραμμα στο Premiere Pro.

Θερμική Απόδοση

Η θερμική απόδοση ενός φορητού υπολογιστή είναι δύσκολο να κριθεί εκτός αν έχετε ήδη τη συσκευή στα χέρια σας, επομένως οι κριτικές είναι το καλύτερο στοίχημά σας εδώ. Οι κατασκευαστές μπορούν να συσκευάσουν ισχυρά εξαρτήματα σε ένα λεπτό, ελαφρύ πλαίσιο, αλλά η σωστή ψύξη τους μπορεί να είναι δύσκολη.

Οι CPU και οι GPU υψηλής τεχνολογίας εκπέμπουν πολλή θερμότητα. Όσο περισσότερη ισχύ αντλούν, τόσο μεγαλύτερη γίνεται η άντληση θερμότητας. Αυτό σημαίνει ότι οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, φορητοί υπολογιστές υψηλής απόδοσης θα λειτουργούν ζεστά σε κάποιο βαθμό.

Όσο πιο ζεστό λειτουργεί ο φορητός υπολογιστής σας, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να αντιμετωπίσετε προβλήματα όπως το θερμικό στραγγαλισμό και το μηχάνημα να είναι άβολο στη χρήση, εκτός εάν το κρατάτε πάνω σε γραφείο. Η κακή θερμική απόδοση μπορεί επίσης να επηρεάσει τη μακροζωία του μηχανήματος σας. Ως εκ τούτου, η εύρεση ενός φορητού υπολογιστή με μια καλή θερμική λύση είναι απαραίτητη.

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, η αξιολόγηση της θερμικής απόδοσης ενός φορητού υπολογιστή μπορεί να είναι δύσκολη κοιτάζοντας απλώς τις προδιαγραφές. Ωστόσο, ορισμένες θερμικές λύσεις, όπως οι θάλαμοι υγρού μετάλλου και ατμών, λειτουργούν καλύτερα από τις παραδοσιακές λύσεις ψύξης που χρησιμοποιούνται σε φορητούς υπολογιστές χαμηλής και μεσαίας κατηγορίας.

Το πληκτρολόγιο

Ενώ οι περισσότεροι παίκτες και άλλοι επαγγελματίες που χρειάζονται έναν φορητό υπολογιστή υψηλής απόδοσης μπορεί να έχουν ένα εξωτερικό πληκτρολόγιο που τους αρέσει να χρησιμοποιούν, το ενσωματωμένο πληκτρολόγιο του φορητού υπολογιστή σας πρέπει επίσης να είναι καλό.

Διαβάστε τις προδιαγραφές για να μάθετε τι είδους πληκτρολόγιο έχει ο φορητός υπολογιστής που σκέφτεστε. Οι μηχανικοί διακόπτες χαμηλού προφίλ είναι το χρυσό πρότυπο εδώ, αλλά το κύριο πράγμα εδώ είναι το ταξίδι των κλειδιών και η ανατροφοδότηση που λαμβάνετε.

Περίπου 1,2 έως 1,5 χιλιοστά διαδρομής κλειδιού θα είναι περισσότερο από αρκετό για μια άνετη εμπειρία πληκτρολόγησης. Οι πιθανότητες είναι ότι το πληκτρολόγιο θα έχει επίσης οπίσθιο φωτισμό, αλλά συνιστούμε να μην ιδρώνετε πολύ πάνω από το RGB, καθώς θα επηρεάσει επίσης σημαντικά τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας του φορητού υπολογιστή σας.

Η κατάσταση του λιμανιού

Οι περισσότεροι σύγχρονοι φορητοί υπολογιστές ρίχνουν διαφορετικές θύρες υπέρ του USB-C, και για καλό λόγο. Μπορείτε να συνδέσετε σχεδόν τα πάντα σε αυτό και ακόμη και να φορτίσετε τον φορητό υπολογιστή σας ταυτόχρονα, εάν υποστηρίζει παροχή ρεύματος. Ωστόσο, ανάλογα με την περίπτωση χρήσης και το πόσο συχνά ταξιδεύετε με το φορητό υπολογιστή σας, δεν είναι κακή ιδέα να έχετε μερικές επιπλέον θύρες στο χέρι.

  8 φοβερά εργαλεία για σάρωση κακόβουλου λογισμικού ιστότοπου

Πρώτον, ένα αποκλειστικό HDMI ή DisplayPort είναι βολικό, καθώς δεν χρειάζεται να έχετε πάντα ένα dongle. Το ίδιο ισχύει και για μια θύρα Ethernet – όσο σημαντικό είναι να έχετε καλό Wi-Fi, μια απευθείας ενσύρματη σύνδεση Ethernet ξεπερνά τα πάντα. Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, φροντίστε να έχετε τουλάχιστον μερικές θύρες USB-A για τη σύνδεση μονάδων flash και άλλων περιφερειακών.

Η αλήθεια είναι ότι οι θύρες που χρειάζεστε στον φορητό υπολογιστή σας θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από τη συγκεκριμένη περίπτωση χρήσης σας. Σκεφτείτε προσεκτικά τι θα συνδέσετε στον φορητό υπολογιστή σας. Η φόρτιση USB-C είναι επίσης ένα καλό πράγμα που πρέπει να λάβετε υπόψη, καθώς η φόρτιση γύρω από ένα βαρύ τούβλο μπορεί γρήγορα να οδηγήσει σε πόνο στην πλάτη.

Σε τέτοιες περιπτώσεις, μια θύρα Thunderbolt 4 (ή τουλάχιστον μια θύρα USB-C με Power Delivery) γίνεται απαραίτητο. Έχουμε μια γρήγορη επεξήγηση σχετικά με την παροχή ρεύματος USB για αναφορά.

Διάρκεια ζωής μπαταρίας

Εάν πρόκειται να είστε εν κινήσει, η διάρκεια ζωής της μπαταρίας είναι κρίσιμη. Τώρα, λάβετε υπόψη ότι οι περισσότεροι φορητοί υπολογιστές υψηλής απόδοσης δεν θα σας προσφέρουν εκπληκτική διάρκεια ζωής της μπαταρίας, αλλά διαθέτουν βοηθητικά προγράμματα λογισμικού που σας επιτρέπουν να αλλάξετε τη λεγόμενη “Λειτουργία απόδοσης” του φορητού υπολογιστή σας, ώστε να μπορείτε να εξαγάγετε τα μέγιστα την μπαταρία σας.

Οι μπαταρίες των φορητών υπολογιστών μετρώνται σε Watt-hours (Wh). Όσο μεγαλύτερος είναι αυτός ο αριθμός, τόσο καλύτερη είναι η διάρκεια ζωής της μπαταρίας. Ωστόσο, αυτό συνεπάγεται και το κόστος του βάρους, καθώς οι μπαταρίες τείνουν να είναι μερικά από τα βαρύτερα εξαρτήματα του φορητού υπολογιστή σας.

Οι μπαταρίες φορητών υπολογιστών συνήθως ξεπερνούν τις 99 Wh, αλλά αυτές βρίσκονται σχεδόν αποκλειστικά σε φορητούς υπολογιστές 16 ιντσών ή μεγαλύτερους, κάτι που θα είναι μια ταλαιπωρία στη μεταφορά. Εάν ταξιδεύετε με το φορητό υπολογιστή σας, προτείνουμε μια συσκευή 14 ιντσών ή παρόμοια. Σίγουρα, δεν θα έχετε τα πιο ισχυρά εξαρτήματα. Ωστόσο, θα δείτε καλύτερη διάρκεια ζωής της μπαταρίας από φορητούς υπολογιστές με CPU/GPU υψηλότερης ισχύος. Τα 60Wh έως 70Wh είναι ένα καλό σημείο για να στοχεύσετε εάν η διάρκεια ζωής της μπαταρίας σας ενδιαφέρει.

Όταν αγοράζετε φορητούς υπολογιστές υψηλής τεχνολογίας, είναι εύκολο να χαθείτε στη λάμψη του μάρκετινγκ και να μην διαβάσετε τα ψιλά γράμματα. Ενώ οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, μοντέρνοι φορητοί υπολογιστές διαθέτουν καλό υλικό που θα αποδίδουν καλά ανεξάρτητα από την περίπτωση χρήσης σας, η επίγνωση του τι θέλετε και του φόρτου εργασίας που θα εκτελείτε στον υπολογιστή σας μπορεί να σας βοηθήσει να περιορίσετε την ακαταστασία και να επιλέξετε για εσάς τον καλύτερο φορητό υπολογιστή.

Εκεί η ανάγνωση των λεπτών γραμμάτων γίνεται σημαντική, καθώς συχνά εκεί έγκειται η διαφορά μεταξύ φορητών υπολογιστών που φαίνονται πανομοιότυποι στο χαρτί. Και σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτή η διαφορά μπορεί να είναι αυτό που χρειάζεστε.