7 συμβουλές και κόλπα για μια ομαλή ροή εργασίας στο μπλέντερ

Παρά το γεγονός ότι είναι ανοιχτού κώδικα, το Blender είναι ένα από τα πιο γεμάτα χαρακτηριστικά και δημοφιλή εργαλεία τρισδιάστατης μοντελοποίησης που είναι διαθέσιμα για σχεδιαστές. Είτε φτιάχνετε βιντεοπαιχνίδια, τρισδιάστατα μοντέλα για CAD, είτε απλώς απολαμβάνετε να παίζετε με τα εργαλεία στο κιτ του Blender, οι συμβουλές και τα κόλπα σε αυτό το άρθρο θα σας βοηθήσουν να βελτιώσετε τη ροή εργασίας σας και να αξιοποιήσετε στο έπακρο τις δυνατότητες που προσφέρονται.

1. Χρησιμοποιήστε συντομεύσεις πληκτρολογίου και συνδέσμους

Οι συντομεύσεις πληκτρολογίου είναι ένα από τα πιο ισχυρά χαρακτηριστικά του Blender ή οποιουδήποτε πολύπλοκου λογισμικού. Σας δίνουν τη δυνατότητα να ολοκληρώσετε ενέργειες που συνήθως απαιτούν πολλά κλικ με έναν μόνο συνδυασμό πλήκτρων, εξοικονομώντας χρόνο και κάνοντας τη ροή εργασίας σας πιο ομαλή.

Το Blender έχει πολλές συντομεύσεις πληκτρολογίου διαθέσιμες στους χρήστες. Μερικές από τις ενέργειες που εκτελείτε στο Blender μπορούν να γίνουν μόνο με το πληκτρολόγιο. Μια γρήγορη ματιά σε αυτό το cheatsheet συντομεύσεων πληκτρολογίου Blender 3.0 είναι το μόνο που χρειάζεστε για να ξεκινήσετε, αλλά εδώ είναι μερικές από τις πιο κρίσιμες συντομεύσεις που πρέπει να γνωρίζετε:

 • Πατήστε Tab για να κάνετε κυκλική εναλλαγή μέσω της λειτουργίας Object και Edit στο Blender.
 • Πατήστε G για να μετακινήσετε αντικείμενα, S για να κλιμακώσετε αντικείμενα και R για να περιστρέψετε αντικείμενα.
 • Τα Ctrl + Z θα αναιρέσουν τις προηγούμενες ενέργειές σας, ενώ τα Shift + Ctrl + Z θα επαναλάβουν τυχόν ενέργειες αναίρεσης που πραγματοποιείτε.
 • Κρατήστε πατημένο το Ctrl ενώ μετακινείτε, κλιμακώνετε ή περιστρέφετε ένα αντικείμενο για να κάνετε την αλλαγή σε βήματα.
 • Κρατήστε πατημένο το Shift ενώ μετακινείτε, κλιμακώνετε ή περιστρέφετε ένα αντικείμενο για να κάνετε την αλλαγή με μεγαλύτερο έλεγχο.

Μπορείτε να αλλάξετε οποιοδήποτε keybinding στο Blender μεταβαίνοντας στο Edit > Preferences > Keymap.

2. Διαχειριστείτε τα αντικείμενά σας με το Blender Outliner

Θα αναπτύξετε τη ροή εργασιών σας καθώς χρησιμοποιείτε το Blender όλο και περισσότερο, αλλά αξίζει να ξεκινήσετε με μερικές καλές συνήθειες για να διευκολύνετε τη διαδικασία. Μία από τις απλούστερες και καλύτερες συνήθειες που πρέπει να ακολουθήσετε είναι να χρησιμοποιήσετε το παράθυρο Outliner του Blender για να διαχειριστείτε τα αντικείμενα στη σκηνή σας. Από προεπιλογή, το Outliner βρίσκεται στην επάνω δεξιά γωνία κάθε χώρου εργασίας του Blender.

  Πώς μπορείτε να διαγράψετε τον λογαριασμό σας Xbox

Το Blender Outliner είναι μια ιεραρχική απεικόνιση όλων των αντικειμένων στη σκηνή σας. Μπορείτε να διαγράψετε, να επιλέξετε και να επεξεργαστείτε αντικείμενα από το Outliner, αλλά υπάρχουν μερικές βασικές χρήσεις για αυτό το τμήμα του Blender:

 • Ονομάστε αντικείμενα: Η αντιστοίχιση ενός σχετικού ονόματος σε καθένα από τα αντικείμενα στη σκηνή του Blender θα διευκολύνει πολύ την εύρεση τους αργότερα.
 • Δημιουργία και διαχείριση συλλογών: Οι συλλογές Blender είναι ομάδες αντικειμένων. Μπορείτε να τοποθετήσετε δύο αντικείμενα στην ίδια συλλογή χωρίς να χρειάζεται να τους δώσετε μια σχέση γονέα/παιδιού, και έτσι μπορείτε να επιλέξετε όλα τα αντικείμενα με ευκολία, ενώ παράλληλα κάνει το Outliner πιο καθαρό και πιο ευανάγνωστο.
 • Απόκρυψη αντικειμένων: Κάνοντας κλικ στο εικονίδιο του ματιού δίπλα σε κάθε αντικείμενο ή συλλογή, μπορείτε να αποκρύψετε το αντικείμενο και να το κάνετε αόρατο στη θύρα προβολής. Ομοίως, το εικονίδιο της κάμερας θα σταματήσει την εμφάνιση του αντικειμένου στις αποδόσεις.

Το να μάθετε να χρησιμοποιείτε το Outliner του Blender από νωρίς είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να βελτιώσετε τη ροή εργασίας σας, αλλά μπορείτε να προχωρήσετε πολύ περισσότερο για να βελτιώσετε το χρόνο σας με αυτό το λογισμικό.

3. Προσαρμόστε τη διάταξη

Το Blender μπορεί να είναι πολύ τρομακτικό όταν το φορτώνετε για πρώτη φορά, με μια φαινομενικά ατελείωτη σειρά διαφορετικών επιλογών, παραθύρων και καρτελών για εργασία. Οι χώροι εργασίας βοηθούν στην ενοποίηση των εργαλείων που χρησιμοποιείτε πιο συχνά, δίνοντάς σας μια μοναδική διεπαφή χρήστη για καθεμία από τις εργασίες που εκτελείτε.

Το Blender διαθέτει 11 προκαθορισμένους χώρους εργασίας:

 • Διάταξη: Ο χώρος εργασίας Layout είναι ο πρώτος που βλέπετε όταν φορτώνετε το Blender. Αυτός ο χώρος εργασίας σάς παρέχει ένα σύνολο γενικών εργαλείων που βοηθούν στη μοντελοποίηση, την κινούμενη εικόνα και τη διαχείριση αντικειμένων.
 • Μοντελοποίηση: Ο χώρος εργασίας Modeling παρέχει εργαλεία που βοηθούν στη μοντελοποίηση.
 • Sculpting: Ο χώρος εργασίας Modeling παρέχει εργαλεία που βοηθούν στη γλυπτική.
 • Επεξεργασία UV: Ο χώρος εργασίας UV βοηθά στη χαρτογράφηση υφών σε τρισδιάστατα αντικείμενα.
 • Texture Paint: Ο χώρος εργασίας Texture Paint σάς δίνει τα εργαλεία για να ζωγραφίσετε υφές που βασίζονται σε εικόνες σε αντικείμενα.
 • Σκίαση: Ο χώρος εργασίας Shading διευκολύνει την επεξεργασία υλικών και τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρούν με το φως.
 • Κινούμενα σχέδια: Ο χώρος εργασίας Animation σάς παρέχει εργαλεία κινούμενων εικόνων, όπως ένα πρόγραμμα επεξεργασίας χρονοδιαγράμματος και γραφημάτων.
 • Rendering: Ο χώρος εργασίας Rendering σάς επιτρέπει να δημιουργείτε νέες renders χωρίς να ανοίγετε νέο παράθυρο.
 • Σύνθεση: Ο χώρος εργασίας Compositing σάς δίνει τη δυνατότητα να εισάγετε εικόνες και να αποδώσετε πληροφορίες για επεξεργασία ή συγχώνευση.
 • Geometry Nodes: Ο χώρος εργασίας Geometry Nodes διευκολύνει τη διαδικαστική μοντελοποίηση χρησιμοποιώντας κόμβους.
 • Scripting: Ο χώρος εργασίας Scripting δίνει στους προγραμματιστές τα εργαλεία για να γράφουν σενάρια που αλληλεπιδρούν με το Python API του Blender.
  Κατανόηση του React vs React Native

Πρόσθετοι χώροι εργασίας είναι διαθέσιμοι κάνοντας κλικ στο σύμβολο small + στη γραμμή επιλογής χώρου εργασίας. Μπορείτε επίσης να επεξεργαστείτε τους χώρους εργασίας που χρησιμοποιείτε για να ταιριάζουν στις προτιμήσεις σας ακόμη περισσότερο, δίνοντάς σας σχεδόν πλήρη έλεγχο στο περιβάλλον χρήστη του Blender.

Για να αλλάξετε την κύρια διάταξη, τοποθετήστε το δείκτη του ποντικιού στις λεπτές γραμμές μεταξύ των κύριων παραθύρων στο Blender. Θα πρέπει να δείτε τον κέρσορα να αλλάζει σε βέλος διπλού άκρου. Από εκεί, κάντε αριστερό κλικ και σύρετε για να προσαρμόσετε το μέγεθος των παραθύρων το ένα σε σχέση με το άλλο. Κάντε δεξί κλικ για να προσθέσετε κάθετες και οριζόντιες διαιρέσεις ή ανταλλάξτε/ενώστε παράθυρα για να τα μετατρέψετε σε ένα ενιαίο μπλοκ.

Μπορείτε να αλλάξετε το περιεχόμενο σε κάθε παράθυρο στο Blender κάνοντας κλικ στο μικρό αναπτυσσόμενο μενού στην επάνω αριστερή γωνία κάθε περιοχής.

Το προεπιλεγμένο παράθυρο προβολής του Blender είναι ωραίο και μεγάλο, με ένα σύνολο στοιχείων ελέγχου προβολής στην επάνω δεξιά γωνία. Αυτά τα χειριστήρια σάς επιτρέπουν να περιστρέψετε την προβολή της σκηνής με μια σφαίρα άξονα, να μετακινήσετε την προβολή χρησιμοποιώντας ένα σύστημα κλικ και σύρετε, να κάνετε μεγέθυνση και σμίκρυνση και εναλλαγή μεταξύ προοπτικής και ορθογραφικής προβολής. Αλλά μπορείτε να κάνετε τα περισσότερα από αυτά μόνο με τον τροχό κύλισης.

  9 καλύτερες πλατφόρμες MLOps για να δημιουργήσετε και να αναπτύξετε τα μοντέλα μηχανικής εκμάθησης

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον τροχό κύλισης για μεγέθυνση και σμίκρυνση πιέζοντάς τον προς τα εμπρός και προς τα πίσω, αλλά μπορείτε επίσης να περιστρέψετε την προβολή σας πατώντας τον τροχό κύλισης προς τα μέσα. Εάν κρατήσετε πατημένο το Shift ενώ πατάτε το μεσαίο κουμπί του ποντικιού, μπορείτε να μετακινήσετε την προβολή. Η εκμάθηση της πλοήγησης στο παράθυρο προβολής του Blender θα κάνει τη ζωή σας πολύ πιο εύκολη.

6. Χρησιμοποιήστε πρόσθετα

Το Blender διαθέτει πληθώρα πρόσθετων διαθέσιμα, τόσο μέσω του ίδιου του λογισμικού όσο και μέσω διαδικτύου. Αξίζει πάντα να αναζητάτε πρόσθετα όταν δυσκολεύεστε με μια εργασία στο Blender, καθώς συνήθως υπάρχουν πρόσθετα διαθέσιμα για να σας βοηθήσουν.

Για παράδειγμα, η μοντελοποίηση ενός μπουλονιού με σπείρωμα για τρισδιάστατη εκτύπωση είναι μια χρονοβόρα εργασία που θα σας εμποδίσει να αφιερώσετε χρόνο σε πιο σημαντικές πτυχές του έργου σας. Μπορείτε να εξοικονομήσετε όλο αυτό τον χρόνο μεταβαίνοντας στη γραμμή εργασιών, κάνοντας κλικ στο Επεξεργασία > Προτιμήσεις > Πρόσθετα​​​​και αναζητώντας το BoltFactory στη λίστα.

Μόλις το βρείτε, κάντε κλικ στο μικρό πλαίσιο επιλογής δίπλα στο όνομα του πρόσθετου. Τώρα μπορείτε να προσθέσετε παξιμάδια και μπουλόνια μέσω του μενού Προσθήκη > Πλέγμα. Τα διαφορετικά πρόσθετα συμπεριφέρονται διαφορετικά, αλλά μπορείτε να βρείτε οδηγίες για αυτά στο διαδίκτυο.

7. Αναπτύξτε τις επιλογές μορφής αρχείου εισαγωγής/εξαγωγής

Το Blender είναι ένα τεράστιο κομμάτι λογισμικού με αμέτρητες δυνατότητες, αλλά δεν είναι πάντα δυνατό να εργαστείτε με τις μορφές που θέλετε με μια προεπιλεγμένη ρύθμιση. Ευτυχώς, ωστόσο, υπάρχουν διαθέσιμα πρόσθετα που σας επιτρέπουν να προσθέσετε διαφορετικές μορφές στο Blender.

Θέλετε να χρησιμοποιήσετε το Blender για να δημιουργήσετε μοντέλα για τρισδιάστατη εκτύπωση; Κανένα πρόβλημα, απλώς προσθέστε το πρόσθετο Εξαγωγή σε STL και η επιλογή θα βρίσκεται στο μενού Εξαγωγή για εσάς. Το ίδιο μπορεί να ειπωθεί για πολλές άλλες μορφές εξαγωγής και εισαγωγής στο Blender, καθιστώντας το αξίζει να εξερευνήσετε τις επιλογές σας πριν χρησιμοποιήσετε άλλο λογισμικό για τη μετατροπή των αρχείων σας.

Βελτιώστε τη ροή εργασίας σας και γίνετε επαγγελματίας Blender

Θα χρειαστεί χρόνος για να νιώσετε άνετα με το Blender και να κατακτήσετε τη ροή εργασίας σας, αλλά αυτές οι συμβουλές θα σας βοηθήσουν να ξεκινήσετε. Μπορείτε να βρείτε πολλούς εξαιρετικούς πόρους στον ιστό για να κάνετε αυτή τη διαδικασία πιο ομαλή, από τη δημιουργία πολύπλοκων μοντέλων μέχρι την επεξεργασία των δικών σας βίντεο χρησιμοποιώντας το Blender, και όλα αυτά θα σας κάνουν καλύτερο 3D καλλιτέχνη.