7 Ρυθμίσεις κάμερας για φωτογραφία σε χαμηλό φωτισμό

Βασικά Takeaways

  • Η προσαρμογή του ISO είναι ζωτικής σημασίας για τη λήψη εξαιρετικών φωτογραφιών σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Διατηρήστε το ISO όσο το δυνατόν χαμηλότερα για να αποφύγετε την κοκκοποίηση, αλλά αυξήστε το όταν χρειάζεται. Αντισταθμίστε ρυθμίζοντας την ταχύτητα κλείστρου ή το διάφραγμα.
  • Χρησιμοποιήστε τη λειτουργία συνεχούς λήψης για να αυξήσετε τις πιθανότητές σας να έχετε καθαρή εικόνα σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για εκδηλώσεις με γρήγορους ρυθμούς ή νυχτερινές φωτογραφίες σε εξωτερικούς χώρους. Μπορείτε ακόμα να αποθηκεύσετε θολές φωτογραφίες αργότερα.
  • Σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε τη λειτουργία προτεραιότητας διαφράγματος για να διευρύνετε το διάφραγμα και να αφήσετε περισσότερο φως στην κάμερά σας. Αυτή η λειτουργία είναι ιδανική για τη λήψη μοναδικών εικόνων όπως πορτρέτα bokeh. Ωστόσο, λάβετε υπόψη το θέμα που φωτογραφίζετε πριν ρυθμίσετε το διάφραγμα.
  • Μάθετε να χρησιμοποιείτε τον μετρητή φωτισμού για να προσδιορίζετε τα σωστά επίπεδα έκθεσης. Στόχος να μείνετε κοντά στο 0, αλλά η πτώση στο -1 είναι μερικές φορές αποδεκτή.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι η φωτογραφία έχει να κάνει με τον φωτισμό, η λήψη εξαιρετικών φωτογραφιών σε καταστάσεις χωρίς πολύ φως απαιτεί να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις της φωτογραφικής μηχανής ανάλογα. Υπάρχουν πολλές ρυθμίσεις με τις οποίες μπορείτε να παίξετε, και θα περιγράψουμε τις πιο βασικές σήμερα.

1. ISO

Το ISO είναι μια κρίσιμη πτυχή του τριγώνου έκθεσης (τι είναι το τρίγωνο έκθεσης στη φωτογραφία;). Αυτή η ρύθμιση καθορίζει πόσο φωτεινή ή σκοτεινή είναι η εικόνα σας και συνήθως χρειάζεστε υψηλότερο ISO κατά τη λήψη εικόνων σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού.

Πολλοί φωτογράφοι φωτογραφίζουν οπουδήποτε από το ISO 400-1.000 για συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Εάν τραβάτε φωτογραφίες με συννεφιά, κάτι γύρω από το 400-640 πιθανότατα θα λειτουργήσει. Αλλά τη νύχτα, πιθανότατα θα χρειαστεί να αυξήσετε αυτόν τον αριθμό (εκτός εάν χρησιμοποιείτε τρίποδο).

Παρά το γεγονός ότι χρειάζεται να αυξήσετε το ISO σας, θα πρέπει να διατηρήσετε τον αριθμό όσο το δυνατόν χαμηλότερο. Μετά από ένα ορισμένο σημείο, οι εικόνες σας θα γίνουν πιο κοκκώδεις. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λειτουργίες τεχνητής νοημοσύνης στο Lightroom για να το διορθώσετε αυτό, μαζί με ορισμένα χειροκίνητα ρυθμιστικά — αλλά είναι πολύ καλύτερο να κάνετε τα πράγματα σωστά στην κάμερα.

  Πώς να επισημάνετε και να σχολιάσετε αρχεία PDF στο iPad σας

Σημειώστε ότι όταν αυξάνετε το ISO σας, θα πρέπει να το αντισταθμίσετε μειώνοντας την ταχύτητα κλείστρου ή στενεύοντας το διάφραγμα.

2. Συνεχής Σκοποβολή

Η φωτογραφία χειρός είναι συνήθως καλή σε συνθήκες ηλιοφάνειας, αλλά ο κίνδυνος να γίνουν θολές οι φωτογραφίες σας είναι πολύ μεγαλύτερος σε ρυθμίσεις με χαμηλότερο φωτισμό. Ακόμα κι αν χρησιμοποιείτε τρίποδο, πιθανότατα θα χρειαστεί να αντιμετωπίσετε μερικές θολές εικόνες από την έξοδό σας.

Είναι δύσκολο να εμποδίσετε τις εικόνες σας να είναι θολές σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού και μέρος αυτού είναι η τύχη της κλήρωσης. Ωστόσο, η λειτουργία συνεχούς λήψης μπορεί να σας βοηθήσει να διασφαλίσετε ότι θα έχετε τουλάχιστον μία καλή εικόνα από τη σειρά λήψεών σας.

Η λειτουργία συνεχούς λήψης είναι ιδιαίτερα χρήσιμη εάν καταγράφετε αθλητικά γεγονότα με γρήγορο ρυθμό που λαμβάνουν χώρα τη νύχτα. Είναι επίσης ιδανικά για υπαίθρια νυχτερινή φωτογραφία. Ορισμένες κάμερες σάς επιτρέπουν να χρησιμοποιήσετε αυτήν τη ρύθμιση μέσω επιλογέα, ενώ θα χρειαστεί να μεταβείτε στο κύριο μενού σας σε άλλες.

Τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε ακόμα μερικές φορές να αποθηκεύσετε θολές φωτογραφίες. Μπορείτε να διαβάσετε αυτόν τον οδηγό που εξηγεί τρόπους για να διορθώσετε θολές εικόνες εάν αντιμετωπίζετε αυτό το ζήτημα.

3. Λειτουργία προτεραιότητας διαφράγματος

Εκτός από την προσαρμογή των επιμέρους ρυθμίσεων μέσα στην κάμερά σας, μπορείτε συχνά να επιλέξετε διαφορετικές λειτουργίες που θα σας βοηθήσουν να τραβήξετε καλύτερες φωτογραφίες σε χαμηλό φωτισμό. Η λειτουργία προτεραιότητας διαφράγματος είναι αυτή που πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψη σας.

Όταν χρησιμοποιείτε την Προτεραιότητα Διαφράγματος στην κάμερά σας, μπορείτε να κάνετε το διάφραγμα —γνωστό και ως F-stop— ευρύτερο. Με αυτόν τον τρόπο θα επιτρέψετε περισσότερο φως στη συσκευή σας και το ISO και η ταχύτητα κλείστρου θα προσαρμοστούν αυτόματα. Αυτή η λειτουργία είναι ιδιαίτερα χρήσιμη εάν προσπαθείτε να τραβήξετε μοναδικούς τύπους εικόνων, όπως πορτρέτα bokeh.

  Πώς να ελέγξετε εάν ένας ιστότοπος υποστηρίζει HTTP/3;

Η λειτουργία προτεραιότητας διαφράγματος εξακολουθεί να απαιτεί από εσάς να σκεφτείτε τι φωτογραφίζετε. Για παράδειγμα, η διεύρυνση του διαφράγματος μπορεί να μην έχει πολύ νόημα εάν θέλετε να καταγράψετε ένα τοπίο τη νύχτα. Μπορείτε να διαβάσετε πώς να χρησιμοποιήσετε την Προτεραιότητα Διαφράγματος εάν είστε εντελώς αρχάριοι και θέλετε να μάθετε περισσότερα.

4. Ο Μετρητής Φωτισμού

Οι αρχάριοι φωτογράφοι συχνά κάνουν το λάθος να μην προσδιορίζουν πόσο συνολικό φως εισέρχεται στις κάμερές τους, αλλά αυτό θα μπορούσε εύκολα να λυθεί μαθαίνοντας πώς να χρησιμοποιούν το φωτόμετρο. Και τα καλά νέα είναι ότι ο μετρητής φωτισμού είναι πολύ εύκολο να κατανοηθεί.

Τι ακριβώς είναι λοιπόν ο μετρητής φωτισμού; Με απλά λόγια, είναι ο μετρητής που βλέπετε που κυμαίνεται από +3 έως -3. Για να λάβετε τα σωστά επίπεδα έκθεσης, κανονικά θέλετε να παραμείνετε όσο το δυνατόν πιο κοντά στο 0. Αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι πολύ καλό να πέσει γύρω στο -1.

Μπορείτε να ελέγξετε τον μετρητή φωτισμού με διάφορους τρόπους. Εάν χρησιμοποιείτε τη χειροκίνητη λειτουργία, ο μετρητής θα μετακινηθεί αυτόματα ανάλογα με το διάφραγμα, την ταχύτητα κλείστρου και τις ρυθμίσεις ISO. Αλλά στην Προτεραιότητα Διαφράγματος και Προτεραιότητα Κλείστρου, μπορείτε να αλλάξετε τον επιλογέα της κάμεράς σας για να προσαρμόσετε τις άλλες πτυχές σύμφωνα με αυτό.

Ο μετρητής φωτισμού είναι επίσης γνωστός ως αντιστάθμιση έκθεσης (τι είναι η αντιστάθμιση έκθεσης στη φωτογραφία;).

5. Σταθεροποίηση εικόνας

Ανάλογα με το αν φωτογραφίζετε με το χέρι ή με τρίποδο, η σταθεροποίηση εικόνας και φακού μπορεί να είναι ευλογία ή κατάρα.

Όταν χρησιμοποιείτε σταθεροποίηση εικόνας, η κάμερά σας κουνιέται λίγο κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Για αυτόν τον λόγο, η λειτουργία μπορεί να προκαλέσει τον όλεθρο στις εικόνες σας εάν χρησιμοποιείτε τρίποδο. Αλλά αν φωτογραφίζετε με το χέρι, μπορεί πραγματικά να σας βοηθήσει να διασφαλίσετε ότι οι φωτογραφίες σας είναι πιο καθαρές από ό,τι θα ήταν διαφορετικά.

Μπορείτε κανονικά να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις σταθεροποίησης εικόνας μέσω ενός κουμπιού στην κάμερά σας. Θα γνωρίζετε εάν είναι ενεργοποιημένο ή απενεργοποιημένο επειδή η οθόνη σας θα πρέπει να σας ειδοποιεί.

6. Χρονοδιακόπτης

Ακόμα κι αν τοποθετήσετε τη φωτογραφική μηχανή σας σε τρίποδο, η λήψη στιγμιαίων εικόνων μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα το σώμα σας να μετακινεί υπερβολικά την κάμερα. Και όταν συμβεί αυτό, οι πιθανότητές σας για καθαρές φωτογραφίες θα μειωθούν σημαντικά.

  Κύκλος ζωής ανάπτυξης λογισμικού (SDLC): Ένας πλήρης οδηγός

Ένας εύκολος τρόπος για να μετριαστείτε αυτό το πρόβλημα είναι να χρησιμοποιήσετε τη λειτουργία χρονοδιακόπτη στην κάμερά σας. Μπορείτε συχνά να επιλέξετε εάν θέλετε καθυστέρηση δύο ή 10 δευτερολέπτων αφού κάνετε κλικ στο κουμπί κλείστρου. Αυτό σας δίνει αρκετό χρόνο για να απομακρυνθείτε από τη συσκευή και αρκετό χρόνο για να καταγράψει η κάμερά σας τη σκηνή χωρίς να υφίσταται πολύ κούνημα στη συσκευή σας.

7. Ταχύτητα κλείστρου

Η ταχύτητα κλείστρου είναι μια από τις πρώτες πτυχές που οι αρχάριοι φωτογράφοι μαθαίνουν να ελέγχουν με την κάμερά τους. Και σε χαμηλό φωτισμό, θα χρειαστεί συχνά να χρησιμοποιείτε χαμηλότερη ταχύτητα κλείστρου από ό,τι σε καταστάσεις με κανονικό φως.

Οι χαμηλότερες ταχύτητες κλείστρου θα αφήσουν περισσότερο φως στην κάμερά σας και θα σας επιτρέψουν να αποτυπώσετε σωστά τη σκηνή σας. Αλλά ένα πρόβλημα που εμφανίζεται συχνά είναι ότι οι φωτογραφίες σας είναι πολύ πιο πιθανό να γίνουν θολές χωρίς σταθερή επιφάνεια.

Πολλοί φωτογράφοι τηρούν τον κανόνα της ίδιας ταχύτητας κλείστρου με την εστιακή απόσταση του φακού τους το πολύ (π.χ. 80 mm = 1/80 του δευτερολέπτου). Αλλά με μικρότερους φακούς, έχω διαπιστώσει ότι μερικές φορές μπορείς να μειώσεις στο μισό την ταχύτητα κλείστρου (π.χ. φακός 50 mm = 1/25 του δευτερολέπτου). Ίσως χρειαστεί να πειραματιστείτε, καθώς θα εξαρτηθεί από τον κατασκευαστή και το μοντέλο της κάμερας. Εάν τραβάτε φωτογραφίες με τρίποδο, που είναι ένα από τα βασικά αξεσουάρ φωτογραφίας για αρχάριους, έχετε πολύ μεγαλύτερη ευελιξία.

Τραβήξτε καλύτερες φωτογραφίες σε χαμηλό φωτισμό προσαρμόζοντας αυτές τις ρυθμίσεις κάμερας

Οι ρυθμίσεις χαμηλού φωτισμού θέτουν πολλές προκλήσεις για τους φωτογράφους, αλλά η προσαρμογή των ρυθμίσεων της φωτογραφικής μηχανής σας είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να διασφαλίσετε ότι εξακολουθείτε να λαμβάνετε υπέροχες φωτογραφίες. Μπορείτε να τροποποιήσετε το ISO, να χρησιμοποιήσετε χρονοδιακόπτες, ακόμη και να ενεργοποιήσετε ή να απενεργοποιήσετε τη σταθεροποίηση εικόνας.

Τώρα που διαβάσατε αυτόν τον οδηγό, ελπίζουμε να γνωρίζετε ποιες ρυθμίσεις κάμερας να αλλάξετε την επόμενη φορά που θα βγείτε έξω για να τραβήξετε φωτογραφίες τη νύχτα. Αυτές οι συμβουλές θα λειτουργήσουν επίσης σε συννεφιασμένες ρυθμίσεις και για σενάρια φωτογραφιών εσωτερικών χώρων όπου έχετε περιορισμένο τεχνητό φωτισμό.