7 Παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν αγοράζετε μια λύση αποθήκευσης Cloud

Η τοπική αποθήκευση δεδομένων στη συσκευή σας είναι ο προφανής τρόπος αποθήκευσης φωτογραφιών, εγγράφων και βίντεο εδώ και λίγο καιρό. Ωστόσο, η αντιστάθμιση με την τοπική αποθήκευση δεδομένων είναι ότι μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο εάν η συσκευή σας υποστεί ζημιά ή κλαπεί. Αυτό είναι μια ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία για άτομα που εργάζονται από το σπίτι ή διαχειρίζονται μια μικρή επιχείρηση.

Εδώ μπαίνει ο χώρος αποθήκευσης cloud. Πλατφόρμες όπως το Dropbox, το Google Drive, το OneDrive και το iCloud είναι εξαιρετικές για τη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας και την αποθήκευση δεδομένων εκτός τοποθεσίας. Αλλά προτού πάτε και επενδύσετε σε οποιαδήποτε από αυτές τις λύσεις, θα πρέπει να εξετάσετε προσεκτικά τις ανάγκες σας για να πάρετε τη σωστή απόφαση. Από την ασφάλεια μέχρι την εξυπηρέτηση πελατών, ορίστε τι πρέπει να λάβετε υπόψη πριν αγοράσετε μια λύση αποθήκευσης cloud.

1. Χαρακτηριστικά ικανότητας και συνεργασίας

Προκειμένου να εξοικονομήσετε λίγα δολάρια, μπορείτε εύκολα να κάνετε το λάθος να υποτιμήσετε τις ανάγκες αποθήκευσης. Σκοπεύετε μόνο να αποθηκεύσετε με ασφάλεια τις φωτογραφίες σας ή χρειάζεστε μια πλατφόρμα που να μπορεί να αποθηκεύει σημαντικά αρχεία της επιχείρησής σας; Και οι δύο περιπτώσεις χρήσης είναι τελείως διαφορετικές και απαιτούν διαφορετικά επίπεδα χωρητικότητας.

Θα θελήσετε επίσης να βεβαιωθείτε ότι μπορείτε εύκολα και γρήγορα να μοιράζεστε αρχεία με συναδέλφους ή φίλους και συγγενείς. Εάν αγοράζετε μια λύση αποθήκευσης για την ομάδα σας, βεβαιωθείτε ότι υποστηρίζει λειτουργίες συνεργασίας. Θα πρέπει να μπορείτε να σχολιάζετε, να περιορίζετε ή να δίνετε πρόσβαση σε ορισμένα αρχεία και να προσθέτετε ετικέτες σε άλλους χρήστες με σχετική ευκολία.

2. Ασφάλεια και απόρρητο

Η ασφάλεια και το απόρρητο θα πρέπει να είναι οι κορυφαίες προτεραιότητές σας εάν έχετε να κάνετε με ευαίσθητα δεδομένα. Αναζητήστε υπηρεσίες που προσφέρουν κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο. Αυτό διασφαλίζει ότι μόνο εσείς έχετε πρόσβαση στα δεδομένα και ότι ο πάροχος ή οποιοδήποτε τρίτο μέρος δεν μπορεί να διαβάσει τα αρχεία σας.

  Πώς να αλλάξετε την εικόνα του προφίλ σας στο Gmail

Βεβαιωθείτε ότι τα δεδομένα είναι επίσης κρυπτογραφημένα όταν μεταφέρονται μεταξύ της συσκευής σας και της υπηρεσίας cloud. Βεβαιωθείτε ότι κατανοείτε πώς λειτουργούν τα πρωτόκολλα κρυπτογράφησης όπως το TSL και το SSL, καθώς είναι σημαντικά για την ασφάλεια του αποθηκευτικού σας χώρου.

Η υπηρεσία αποθήκευσης cloud θα πρέπει επίσης να διαθέτει ισχυρό έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων, πρόσβαση βάσει ρόλων και ισχυρή πολιτική απορρήτου. Πολλοί από τους μεγαλύτερους παρόχους υποβάλλονται σε τακτικούς ελέγχους ασφαλείας από τρίτους, επομένως βεβαιωθείτε ότι ο πάροχος σας υποβάλλεται σε αυτούς τους ελέγχους.

3. Τιμολόγηση και σχέδια

Υπηρεσίες όπως το Dropbox, το Google Drive, ακόμη και το iCloud προσφέρουν σχεδόν τις ίδιες δυνατότητες. Η διαφορά οφείλεται στην ασφάλεια, στο οικοσύστημα και, κυρίως, στην τιμολόγηση. Θα πρέπει να είστε δύσπιστοι σχετικά με τυχόν κρυφές χρεώσεις, επομένως βεβαιωθείτε ότι τα σχέδια τιμολόγησης είναι διαφανή. Οι περισσότερες από αυτές τις κρυφές χρεώσεις ισχύουν όταν υπερβαίνετε τα όρια αποθήκευσης.

Ένα άλλο σημαντικό πράγμα που πρέπει να θυμάστε είναι ότι αυτές οι παροχές αποθήκευσης cloud δίνουν έμφαση σε ορισμένα σχέδια έναντι άλλων. Για παράδειγμα, πολλοί από αυτούς θα πουν ότι το “premium σχέδιο” τους είναι η καλύτερη αξία. Αυτό δεν συμβαίνει πάντα, καθώς συχνά μπορείτε να ξεφύγετε από το δωρεάν πρόγραμμα ή το πρόγραμμα εκκίνησης. Αγοράζοντας απλώς την ποσότητα αποθηκευτικού χώρου που θα χρειαστείτε πραγματικά, μπορείτε να αποτρέψετε πολλές υπερβολικές δαπάνες.

4. Δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας

Οι περισσότεροι άνθρωποι αγοράζουν χώρο αποθήκευσης στο cloud επειδή έχουν περισσότερο χώρο για την αποθήκευση σημαντικών αρχείων. Ωστόσο, είναι εξίσου σημαντικό η υπηρεσία στην οποία απευθύνεστε να διαθέτει ισχυρές δυνατότητες δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας και ανάκτησης δεδομένων. Τα αντίγραφα ασφαλείας πρέπει να είναι τακτικά και αυτόματα, ώστε να μπορείτε να ανακτήσετε οποιαδήποτε μορφή χαμένων δεδομένων με ευκολία.

  Πώς να δημιουργήσετε εύκολα έναν ελκυστικό κώδικα QR χρησιμοποιώντας AI

Θα πρέπει επίσης να μπορείτε να επιλέγετε και να επιλέγετε ποια αρχεία θέλετε να δημιουργείτε αντίγραφα ασφαλείας σε τακτική βάση. Ορισμένες υπηρεσίες θα σας επιτρέψουν να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας δεδομένων από άλλες εφαρμογές και μπορείτε να ορίσετε μη αυτόματα πόσο συχνά θέλετε να δημιουργούνται αντίγραφα ασφαλείας αυτών των δεδομένων. Πολλές παροχές προσφέρουν επίσης σχέδια ανάκτησης δεδομένων, τα οποία μπορούν να σας βοηθήσουν να ανακτήσετε αρχεία που χάθηκαν λόγω προβλημάτων διακομιστή ή κακής μονάδας δίσκου.

5. Λειτουργίες συγχρονισμού

Το καλύτερο πράγμα για το cloud computing είναι ότι μπορείτε να εργαστείτε σε οποιοδήποτε τύπο αρχείου εξ αποστάσεως από οποιαδήποτε συσκευή. Ενώ η αποθήκευση cloud είναι διαφορετική από την υπολογιστική νέφος, προσφέρει το ίδιο πλεονέκτημα. Οι περισσότερες λύσεις αποθήκευσης cloud διαθέτουν συγχρονισμό πολλών συσκευών, πράγμα που σημαίνει ότι μπορείτε να έχετε πρόσβαση στα δεδομένα σας από σχεδόν οποιαδήποτε συσκευή.

Ωστόσο, υπάρχουν εξαιρέσεις σε αυτό. Για παράδειγμα, ενώ μπορείτε να συγχρονίσετε τα δεδομένα iCloud με έναν υπολογιστή με Windows, απαιτεί μια ξεχωριστή εφαρμογή που μπορεί να είναι λίγο προβληματική. Αναζητήστε μια λύση αποθήκευσης cloud που δημιουργεί αντίγραφα ασφαλείας και συγχρονίζει τα δεδομένα σας σε πραγματικό χρόνο σε διαφορετικές συσκευές. Ποτέ δεν ξέρετε πότε θα χρειαστεί να στείλετε ένα αρχείο από το τηλέφωνό σας και μπορεί να αντιμετωπίζετε προβλήματα εάν τα αρχεία σας δεν συγχρονίζονται μεταξύ των συσκευών.

6. Υποστήριξη πελατών

Είναι σημαντικό ο πάροχος αποθήκευσης cloud που σχεδιάζετε να έχει ένα ισχυρό κανάλι επικοινωνίας. Μπορεί να αντιμετωπίσετε τεχνικά προβλήματα, προβλήματα λογαριασμού ή χρέωσης ή ακόμα και παραβιάσεις ασφάλειας. Σε όλα αυτά τα σενάρια, θα πρέπει να μπορείτε να αναζητήσετε τεχνική βοήθεια το συντομότερο δυνατό.

Εάν η υπηρεσία αποθήκευσης cloud αντιμετωπίζει διακοπές λειτουργίας ή διακοπές λειτουργίας, ίσως χρειαστεί να επικοινωνήσετε με την υποστήριξη πελατών για να λάβετε ενημερώσεις σχετικά με την κατάσταση, τους εκτιμώμενους χρόνους επίλυσης και τυχόν λύσεις.

Ένα κόλπο εδώ είναι να δοκιμάσετε την υποστήριξη πελατών μιας υπηρεσίας αποθήκευσης cloud πριν την αγοράσετε. Απλώς μεταβείτε στον ιστότοπο της παροχής υπηρεσίας που εξετάζετε και αναζητήστε το εικονίδιο συνομιλίας υποστήριξης πελατών. Κάντε κλικ σε αυτό και προσπαθήστε να έρθετε σε επαφή με έναν πράκτορα. Αυτό θα σας πει πολλά για τη σκοπιμότητά τους στην επίλυση ζητημάτων πελατών.

  Τρόπος γρήγορης σίγασης ενοχλητικών ειδοποιήσεων σε Mac

Ένα άλλο πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να διαβάσετε κριτικές. Αν και θα σας βοηθήσουν να κρίνετε πόσο καλή είναι γενικά μια υπηρεσία αποθήκευσης cloud, θα σας πουν επίσης πώς ανταποκρίθηκε ο πάροχος σε ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι πελάτες.

7. Φιλική προς το χρήστη διεπαφή

Θα αλληλεπιδράτε με την υπηρεσία αποθήκευσης cloud σε καθημερινή βάση, επομένως είναι σημαντική η φιλική και εύκολη διεπαφή χρήστη. Η διεπαφή θα πρέπει να έχει έναν καλά σχεδιασμένο πίνακα εργαλείων που να δείχνει τη χρήση του αποθηκευτικού χώρου σας, τα πρόσφατα αρχεία και τις πληροφορίες δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας. Θα πρέπει επίσης να μπορείτε να μεταφέρετε και να αποθέσετε εύκολα αρχεία από τον υπολογιστή σας απευθείας στη διεπαφή.

Προσέξτε για αποτελεσματικά φίλτρα αναζήτησης και ταξινόμηση. Η ισχυρή λειτουργία αναζήτησης σάς βοηθά να εντοπίζετε γρήγορα συγκεκριμένα αρχεία ή φακέλους στο χώρο αποθήκευσης στο cloud, ακόμα κι αν έχετε μεγάλο όγκο δεδομένων. Τα φίλτρα βοηθούν στην ταξινόμηση των αρχείων κατά τύπο, ημερομηνία, μέγεθος και ημερομηνία, ώστε να μπορείτε να διαχειρίζεστε εύκολα διάφορα διαφορετικά αρχεία. Εκτός από αυτό, βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε έγκαιρες ειδοποιήσεις σχετικά με την κοινή χρήση αρχείων, τις ενημερώσεις και τα όρια αποθήκευσης για να είστε ενημερωμένοι.

Το Cloud Storage είναι το μέλλον

Η αποθήκευση στο cloud μας δίνει μια ματιά στο τι είναι δυνατό με τις υπηρεσίες απομακρυσμένης συνεργασίας και κοινής χρήσης αρχείων. Το να μπορείτε να στείλετε αρχεία αξίας δύο gigabyte με έναν απλό σύνδεσμο δεν είναι τίποτα λιγότερο από απίστευτο. Εφόσον γνωρίζετε τι να αναζητήσετε, δεν θα πρέπει να έχετε κανένα πρόβλημα να επιλέξετε έναν αξιόπιστο πάροχο αποθήκευσης cloud.

Πολλές από αυτές τις λύσεις είναι επεκτάσιμες, οικονομικά αποδοτικές και παρέχουν βελτιωμένη ασφάλεια. Λαμβάνοντας υπόψη αυτό, μερικές φορές είναι πιο αξιόπιστο να αποθηκεύονται σημαντικές πληροφορίες στο cloud. Είναι σίγουρα πιο αξιόπιστο από έναν σκληρό δίσκο που θα μπορούσε τελικά να σταματήσει να λειτουργεί. Η καλύτερη ασφάλεια και αξιοπιστία είναι μερικά μόνο από τα οφέλη που αποκομίζετε με το cloud computing.