7 λόγοι για τους οποίους πρέπει να χρησιμοποιήσετε ένα VPN

Βασικά Takeaways

  • Παραμείνετε ασφαλείς στο δημόσιο Wi-Fi: Χρησιμοποιήστε ένα VPN για να κρυπτογραφήσετε τα δεδομένα σας και να προστατέψετε τη σύνδεσή σας από πιθανούς κινδύνους ασφαλείας όταν χρησιμοποιείτε δημόσια δίκτυα Wi-Fi.
  • Εξοικονομήστε χρήματα και αποκτήστε πρόσβαση σε περιορισμένο περιεχόμενο: Χρησιμοποιώντας ένα VPN, μπορείτε να παρακάμψετε τον αποκλεισμό περιοχής και να αποκτήσετε πρόσβαση σε ιστότοπους και υπηρεσίες ροής από διαφορετικές χώρες. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να εξοικονομήσετε χρήματα στις ηλεκτρονικές αγορές και να αποκτήσετε πρόσβαση σε ένα ευρύτερο φάσμα περιεχομένου.
  • Διασφαλίστε το απόρρητο και παρακάμψτε τη λογοκρισία: Τα VPN σάς επιτρέπουν να διατηρείτε το απόρρητό σας στο διαδίκτυο και να παρακάμπτετε την κρατική λογοκρισία ή αποκλεισμούς σε ορισμένους ιστότοπους ή υπηρεσίες. Ωστόσο, η χρήση ενός VPN σε ορισμένες χώρες μπορεί να έχει κινδύνους, επομένως είναι σημαντικό να είστε προσεκτικοί.

Έχετε ακούσει για VPN, αλλά δεν είστε σίγουροι αν πρέπει να χρησιμοποιείτε ένα. Ίσως χρησιμοποιείτε ένα στη δουλειά – αλλά γιατί να χρησιμοποιείτε ένα VPN στο σπίτι;

Τι είναι ένα VPN;

Ένα VPN (Virtual Private Network) είναι ουσιαστικά μια μυστική σήραγγα μεταξύ δύο υπολογιστών, με κρυπτογραφημένα δεδομένα που μεταφέρονται μεταξύ των δύο συσκευών. Τα λειτουργικά συστήματα διαθέτουν λογισμικό για τη ρύθμιση ενός VPN από το ένα στο άλλο σε ένα μόνο δίκτυο.

Stefan.co/Shutterstock

Οι υπηρεσίες VPN όπως οι NordVPN, ExpressVPN, PrivadoVPN, κ.λπ., παρέχουν κρυπτογραφημένη, ιδιωτική πρόσβαση μέσω των διακομιστών VPN τους στο ευρύτερο διαδίκτυο. Μεταξύ του υπολογιστή σας και του διακομιστή τους, τα δεδομένα είναι κρυφά. Είναι ένας καλός τρόπος για να παραμείνετε κρυφοί στο διαδίκτυο, αν και η σύνδεση σε κοινωνικά δίκτυα και άλλους λογαριασμούς θα μειώσει το απόρρητο ανεξάρτητα.

  Πώς να εγκαταστήσετε ένα VPN σε έναν δρομολογητή [All Major Brands]

Εδώ είναι γιατί πρέπει να χρησιμοποιήσετε ένα VPN

Ακούγεται καλό να αυξήσετε το απόρρητό σας στο διαδίκτυο, σωστά; Αλλά γίνεται καλύτερο—ακολουθούν οι κύριοι τρόποι με τους οποίους οι άνθρωποι χρησιμοποιούν ένα VPN:

  • Χρησιμοποιήστε το δημόσιο Wi-Fi με ασφάλεια
  • Εξοικονομήστε χρήματα κάνοντας online αγορές και κάνοντας κράτηση για διακοπές
  • Παρακολουθήστε βιβλιοθήκες Netflix στο εξωτερικό και κερδίστε άλλες υπηρεσίες αποκλεισμένες από την περιοχή
  • Αποφύγετε την κυβερνητική λογοκρισία
  • Διασφαλίστε το απόρρητο όταν εργάζεστε εξ αποστάσεως και συνεργάζεστε στο διαδίκτυο
  • Βελτιώστε την ταχύτητα του Διαδικτύου
  • Χρησιμοποιήστε δίκτυα peer-to-peer με ασφάλεια

Παρακάτω, θα εξετάσουμε περαιτέρω καθέναν από αυτούς τους λόγους για τους οποίους πρέπει να χρησιμοποιήσετε ένα VPN.

1. Ασφαλής πρόσβαση στο δημόσιο Wi-Fi

Όλοι χρησιμοποιούν δημόσιο Wi-Fi σε κάποιο σημείο. Είτε σε εμπορικό κέντρο, συγκοινωνιακό κόμβο, κολέγιο, καφέ κ.λπ., υπάρχει σχεδόν σίγουρα δωρεάν Wi-Fi. Πόσο ασφαλές είναι όμως; Δεν υπάρχει εύκολος τρόπος να το μάθετε, αλλά οι μη ασφαλείς ασύρματοι δρομολογητές είναι ένα πρόβλημα. Επίσης, δεν είναι εύκολο να διακρίνει κανείς εάν συνδέεστε σε ένα γνήσιο δίκτυο Wi-Fi ή σε ένα ψεύτικο δίκτυο που έχει δημιουργηθεί από απατεώνες—την ψηφιακή έκδοση μιας επίθεσης Man-in-the-Middle (MITM).

Η χρήση ενός VPN είναι μια εξαιρετική λύση σε αυτό το πρόβλημα. Μια δωρεάν ή επί πληρωμή συνδρομή VPN μέσω μιας προσθήκης προγράμματος περιήγησης, ενός προγράμματος-πελάτη για υπολογιστές ή μιας εφαρμογής για κινητά μπορεί να κρυπτογραφήσει τα δεδομένα σας, προστατεύοντας οποιαδήποτε σύνδεση κάνετε.

Rahai1/Shutterstock

Οι περισσότεροι πάροχοι VPN διαθέτουν αρκετούς διακομιστές σε όλο τον κόσμο. Αυτό επιτρέπει την παράκαμψη του αποκλεισμού περιοχής και του εντοπισμού.

Ένα αποτέλεσμα αυτού είναι ότι μπορείτε να εξοικονομήσετε χρήματα όταν κάνετε αγορές μέσω Διαδικτύου ή κάνετε κράτηση σε ξενοδοχεία, πτήσεις και διακοπές. Έχει αποδειχθεί ότι οι διαδικτυακοί έμποροι λιανικής χρησιμοποιούν τη “δυναμική τιμολόγηση”, η οποία καθορίζεται από την τοποθεσία σας και τη συχνότητα που επισκέπτεστε ένα προϊόν για να δείτε τις τιμές.

Ο οδηγός μας για την εύρεση φθηνότερων πτήσεων με VPN εξηγεί γιατί συμβαίνει αυτό και πώς μπορείτε να επωφεληθείτε από ένα VPN για να αποκτήσετε φθηνότερες πτήσεις. Η ίδια τακτική μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλά άλλα αντικείμενα, από αυτοκίνητα και υπολογιστές μέχρι παπούτσια και βιβλία.

  Τι είναι το Split Tunneling στο VPN;

3. Παρακολουθήστε Netflix και Κερδίστε άλλους περιορισμούς ροής

Πιθανώς η πιο διάσημη χρήση των VPN είναι η αξιοποίηση των βιβλιοθηκών Netflix από άλλες χώρες. Για παράδειγμα, στην Ινδία, η συλλογή ταινιών και εκπομπών που μπορείτε να μεταδώσετε είναι αρκετά διαφορετική από αυτή που είναι διαθέσιμη στις ΗΠΑ.

Οι βιβλιοθήκες του Netflix διαφέρουν από χώρα σε χώρα, επομένως μπορείτε εύκολα να αλλάξετε τοποθεσία για να δείτε τι είναι διαθέσιμο σε όλο τον κόσμο. Αυτό έχει ένα δευτερεύον όφελος. Εάν ταξιδεύετε συχνά και έχετε λογαριασμό Netflix, μπορείτε να συνεχίσετε να παρακολουθείτε τις αγαπημένες σας εκπομπές από τη χώρα σας, αντί να περιορίζεστε στις τοπικές επιλογές.

Φυσικά, το Netflix δεν είναι η μόνη διαδικτυακή υπηρεσία ροής. μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα περισσότερα από αυτά με τον ίδιο τρόπο.

Δεν προσφέρουν όλες οι υπηρεσίες VPN λύση στον αποκλεισμό περιοχής, επομένως ελέγξτε τις δυνατότητες πριν εγγραφείτε.

Άλλοι περιορισμοί τοπικής προσαρμογής μπορούν επίσης να αποφευχθούν με ένα VPN. Τα παιχνίδια που κυκλοφορούν στην επικράτεια Α είναι προσβάσιμα μέσω της περιοχής Β, υποθέτοντας ότι συνδέεστε σε διακομιστή VPN στην πρώτη τοποθεσία.

4. Αποφύγετε την κυβερνητική λογοκρισία

Ελνούρ/Shutterstock

Ορισμένες χώρες και οικονομικές ζώνες σε όλο τον κόσμο εφαρμόζουν βάναυσους περιορισμούς στην ανθρώπινη έκφραση. Άλλοι απλώς εμποδίζουν την πρόσβαση σε συγκεκριμένες διαδικτυακές υπηρεσίες.

Ένα VPN μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανατροπή αυτών των μπλοκ, αν και αυτό δεν είναι χωρίς κίνδυνο. Ορισμένες χώρες έχουν αποκλείσει τα VPN, για παράδειγμα, όπως η Κίνα, αν και ορισμένες αναφορές δείχνουν ότι εξακολουθεί να είναι δυνατή η σύνδεση με διακομιστές που ανήκουν σε μεγάλους παρόχους VPN.

Οι κρυπτογραφημένες συνδέσεις στο Διαδίκτυο δεν μπορούν να παρατηρηθούν από κυβερνητικούς λειτουργούς. Ως αποτέλεσμα, οι αντιφρονούντες και οι ομάδες της κυβερνητικής αντιπολίτευσης σε καταπιεστικά κράτη έχουν την ευκαιρία να συλλέξουν και να μοιραστούν πληροφορίες. Μια τέτοια δραστηριότητα ενέχει φυσικά κινδύνους.

  Ενεργοποιήστε τις δυνατότητες του δρομολογητή Netgear VPN για το σπίτι ή το γραφείο σας

5. Συναντηθείτε και εργαστείτε συνεργατικά και με απόρρητο

Η χρήση ενός VPN έφερνε πάντα μαζί της ένα επίπεδο επιθυμητού απορρήτου, αλλά αυτό έγινε βασικό σημείο πώλησης για την απομακρυσμένη εργασία και τη διεθνή συνεργασία μετά την επανάσταση «εργασία από το σπίτι», που ωθήθηκε από τα γεγονότα του 2020.

Ενώ οι υπηρεσίες συνομιλίας μέσω βίντεο και τα εργαλεία διαδικτυακής συνεργασίας προσφέρουν κρυπτογράφηση, δεν βλάπτει να προσθέσετε ένα επιπλέον επίπεδο προστασίας. Αυτό ισχύει διπλά εάν είστε συνδεδεμένοι με έναν εταιρικό πόρο.

Το απόρρητο της εργασίας σας και των συναδέλφων σας ενισχύεται με μια υπηρεσία VPN.

6. Η κρυπτογράφηση μπορεί να βελτιώσει τις ταχύτητες του Διαδικτύου

Εδώ είναι μια ελαφρώς εκπληκτική χρήση για ένα VPN. Παρά το γεγονός ότι η όλη δυναμική της χρήσης ενός VPN περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας επιπλέον σύνδεσης (στον διακομιστή VPN), η χρήση ενός μπορεί πραγματικά να επιταχύνει την πρόσβασή σας στο Διαδίκτυο.

Αυτό οφείλεται στο ότι οι πάροχοι υπηρεσιών διαδικτύου χρησιμοποιούν κάτι που ονομάζεται “διαμόρφωση κυκλοφορίας” για να προσδιορίσουν τα δεδομένα που διέρχονται από τους κόμβους του και να ιεραρχήσουν ανάλογα. Έτσι, οι τραπεζικές συναλλαγές, οι ηλεκτρονικές αγορές, οι επιχειρήσεις και άλλα σημαντικά δεδομένα έχουν πιο γρήγορη διαδρομή από τα παιχνίδια, τη ροή βίντεο και την τυπική περιήγηση.

Ωστόσο, καθώς οι ISP δεν μπορούν να αναγνωρίσουν κρυπτογραφημένα δεδομένα, δεν μπορούν να τεθούν σε προτεραιότητα. Κατά συνέπεια, θα διαπιστώσετε συχνά ότι η κρυπτογράφηση της σύνδεσής σας με ένα VPN έχει μια μικρή βελτίωση ταχύτητας για τυπική οικιακή χρήση.

7. Χρησιμοποιήστε τα δίκτυα Torrent με ασφάλεια

sdx15/Shutterstock

Ο τελευταίος κύριος λόγος για να χρησιμοποιήσετε ένα VPN είναι η ασφαλής πρόσβαση σε ομότιμα ​​δίκτυα όπως το BitTorrent. Ενώ ορισμένα torrents παραβιάζουν τα πνευματικά δικαιώματα και μπορούν να σας φέρουν σε πολλά προβλήματα, αυτή δεν είναι η πλήρης ιστορία.

Το torrenting και άλλα δίκτυα peer-to-peer, έχουν διάφορες νομικές χρήσεις, από την πρόσβαση σε έργα δημόσιου τομέα έως τη λήψη διανομών Linux. Ορισμένοι υπερβολικά ζήλοι ISP αποκλείουν οποιονδήποτε ιστότοπο με συνδέσμους BitTorrent, ακόμη και όταν παρέχουν την ευκαιρία λήψης και κοινής χρήσης νόμιμων αρχείων.

Με ενεργό VPN στον υπολογιστή ή την κινητή συσκευή σας, μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε αρχεία torrent χωρίς τέτοιους αποκλεισμούς.