7 καλύτερες εφαρμογές παρακολούθησης κύκλου ύπνου για Android και iPhone

Ο επαρκής ύπνος είναι απαραίτητος για την επίτευξη της βέλτιστης υγείας και τη διατήρηση της συνολικής ευεξίας, επομένως, η αδυναμία να κοιμηθείτε αρκετά μπορεί να επηρεάσει την υγεία σας.

Άτομα όλων των ηλικιών υποφέρουν από απώλεια ύπνου, αϋπνία και κακή ποιότητα ύπνου, τα οποία οδηγούν σε πολλά προβλήματα ψυχικής και σωματικής υγείας. Οι κύριες αιτίες πίσω από αυτό είναι η καθιστική ζωή, το επαγγελματικό εργασιακό άγχος και αρκετοί προσωπικοί λόγοι.

Αν και η διάρκεια του ύπνου σας είναι σημαντική, δεν πρέπει να παραμελείτε την ποιότητα του ύπνου για να κατανοήσετε εάν η ώρα που κοιμηθήκατε ήταν ικανοποιητική ή όχι.

Ο ύπνος περιλαμβάνει διάφορα στάδια στα οποία τα ανθρώπινα όντα συνεχίζουν να ταλαντώνονται ενώ κοιμούνται σχηματίζοντας έναν κύκλο ύπνου. Ας το καταλάβουμε καλύτερα.

Τι είναι ο κύκλος ύπνου;

Ο ύπνος δεν είναι ομοιόμορφος αλλά έρχεται με τη μορφή κύκλων που εξελίσσονται ομαλά από καθένα από τα τέσσερα διαφορετικά στάδια ύπνου μη ομοιόμορφης διάρκειας. Κάθε στάδιο παίζει καθοριστικό ρόλο στο να διατηρείτε το μυαλό και το σώμα σας σε ηρεμία για να παραμένετε ανανεωμένοι όλη την ημέρα.

Τα τέσσερα στάδια ύπνου ταξινομούνται σε δύο ευρείες κατηγορίες: ύπνο ταχείας κίνησης των ματιών (REM) και ύπνο μη REM (NREM). Τα τέσσερα διαφορετικά στάδια απεικονίζουν ξεχωριστές εγκεφαλικές δραστηριότητες κατά τη διάρκεια του ύπνου και αναλύονται παρακάτω.

#1. Αποκοιμούμαι

Το στάδιο 1 / N1 είναι αυτό που ονομάζουμε γενικά το στάδιο του ύπνου, το οποίο συνήθως διαρκεί πέντε έως δέκα λεπτά. Εδώ το σώμα δεν είναι σε εντελώς χαλαρή κατάσταση, αλλά η δραστηριότητα του σώματος και του εγκεφάλου επιβραδύνεται. Ένα άτομο μπορεί εύκολα να ξυπνήσει σε αυτό το στάδιο. Εάν όχι, θα μεταβούν γρήγορα στο στάδιο 2.

#2. Ελαφρύς ύπνος

Το Στάδιο 2 / Ν2 χαρακτηρίζεται από πτώση της θερμοκρασίας του σώματος και μυϊκή χαλάρωση. Η αναπνοή και ο καρδιακός ρυθμός σταδιακά επιβραδύνονται καθώς το σώμα εισέρχεται σε ένα ήσυχο στάδιο χωρίς κινήσεις των ματιών. Το στάδιο 2 διαρκεί έως και 10-25 λεπτά και η εγκεφαλική δραστηριότητα επιβραδύνεται και μπορεί να παραταθεί ακόμη περισσότερο κατά τη διάρκεια της νύχτας.

#3. Βαθύ ύπνο

Το στάδιο 3 / N3 είναι αυτό που ονομάζουμε βαθύ ύπνο και το να ξυπνήσει κάποιος σε αυτή τη φάση γίνεται ακόμα πιο δύσκολο. Οι μύες χαλαρώνουν περαιτέρω και ο παλμός και ο ρυθμός της αναπνοής μειώνονται ακόμη περισσότερο σε αυτό το στάδιο.

Η εγκεφαλική δραστηριότητα δείχνει ένα οικείο μοτίβο κυμάτων δέλτα. Σε αυτό το στάδιο το σώμα ανακάμπτει, αναπτύσσεται και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.

#4. Ύπνος REM

Στο στάδιο του ύπνου REM, η εγκεφαλική δραστηριότητα δείχνει σημάδια επιτάχυνσης και το ανθρώπινο σώμα υφίσταται ατονία, μια κατάσταση κατά την οποία ολόκληρο το σώμα, εκτός από τα μάτια και τους αναπνευστικούς μύες, παραλύει. Αυτό το στάδιο ενισχύει τις γνωστικές ικανότητες του εγκεφάλου για την ενίσχυση λειτουργιών όπως η μάθηση, η μνήμη και η δημιουργικότητα.

Συναρπαστικό, σωστά; Ο ύπνος είναι πράγματι μυστηριώδης και η παρακολούθησή του είναι μια περίπλοκη εργασία.

Ευτυχώς, διαθέτουμε αρκετούς κατάλληλους ιχνηλάτες ύπνου που σας βοηθούν να παρακολουθείτε τα μοτίβα ύπνου σας και διασφαλίζουν ότι κοιμάστε αρκετά ποιοτικά. Αυτά τα στατιστικά στοιχεία βοηθούν να καταλάβουμε τις βαθύτερες αιτίες πίσω από τέτοια ζητήματα και υποδεικνύουν εάν χρειάζεστε ιατρική βοήθεια.

  Το SwiP είναι μια δωρεάν εφαρμογή αυτοματισμού εναλλαγής προφίλ για Android

Αφού αναζητήσαμε ισχυρές εφαρμογές παρακολούθησης ύπνου, συγκεντρώσαμε τις καλύτερες που είναι πιθανό να βρείτε για τη βελτίωση του τρόπου ζωής σας και την ενίσχυση της παραγωγικότητάς σας.

Αυτοί οι ιχνηλάτες ύπνου αναλύουν τον ύπνο σας, είναι ευαίσθητοι στους ήχους που παράγονται κατά τη διάρκεια του ύπνου, τις κινήσεις του σώματος και άλλες συμπεριφορές και σας παρουσιάζουν μια ζωντανή εικόνα της ποιότητας του ύπνου. Ας τα εξερευνήσουμε λοιπόν ένα-ένα!

SleepScore

Το SleepScore, που εμφανίζεται στους New York Times, προσφέρει την καλύτερη εφαρμογή παρακολούθησης ύπνου που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να παρακολουθείτε με ακρίβεια τους κύκλους ύπνου σας και να λαμβάνετε επαγγελματικές συμβουλές και πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου σας.

Το SleepScore παρέχει εξατομικευμένες λεπτομέρειες σχετικά με τους κύκλους ύπνου σας, οι οποίες μπορούν να συμπεριληφθούν για να κάνετε ουσιαστικές αλλαγές στον τρόπο ζωής σας για να βελτιώσετε τα πρότυπα ύπνου σας. Το SleepScore αξιοποιεί την τεχνολογία σόναρ για να προσφέρει ακριβή αποτελέσματα σε συσκευές Android και iPhone.

Τα βασικά χαρακτηριστικά του SleepScore είναι τα εξής:

 • Αποκτήστε την ημερήσια βαθμολογία ύπνου σας με πολύτιμες πληροφορίες.
 • Στατιστικά στοιχεία για 4 στάδια του ύπνου σας – ελαφρύ, βαθύ, REM και ξαφνικά ξυπνήματα.
 • Ένα έξυπνο ξυπνητήρι σχεδιασμένο για να σας ξυπνά απαλά την ιδανική ώρα του κύκλου ύπνου σας.
 • Λάβετε απλές συστάσεις για να βελτιώσετε τα τέσσερα στάδια ύπνου.
 • Λάβετε εξατομικευμένες επιστημονικές λεπτομέρειες σχετικά με τα πρότυπα ύπνου σας από τους κορυφαίους ειδικούς στον ύπνο σε όλο τον κόσμο.
 • Μια λεπτομερής σύγκριση των προτύπων ύπνου με άτομα παρόμοιας ηλικίας και φύλου.

Κύκλος ύπνου

Χρησιμοποιήστε το Sleep Cycle, μια έξυπνη εφαρμογή παρακολούθησης ύπνου με ενσωματωμένο ξυπνητήρι που σας βοηθά να χαλαρώσετε, να κοιμάστε καλύτερα και να παρακολουθείτε τη ρουτίνα ύπνου σας.

Θα λάβετε επίσης μια λεπτομερή ανάλυση του κύκλου του ύπνου σας για να παρακολουθείτε τον ύπνο σας από την ώρα του ύπνου μέχρι να ξυπνήσετε, η οποία αργότερα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να βελτιώσετε τις συνήθειες ύπνου σας.

Διαθέσιμη για συσκευές Android και iOS, η εφαρμογή σας ξυπνά μόνο όταν βρίσκεστε σε φάση ελαφρού ύπνου για να μην σας κάνει να αισθάνεστε χάλια όλη την ημέρα.

Το Sleep Cycle μπορεί να αποδειχθεί ο τέλειος ιχνηλάτης ύπνου για τους ακόλουθους λόγους:

 • Σας ξυπνά απαλά με μια φυσική κλήση αφύπνισης.
 • Απολαύστε χαλαρή ώρα ύπνου και παρακολουθήστε τον ύπνο σας για να μάθετε εξατομικευμένα μοτίβα ύπνου με λεπτομερή ανάλυση.
 • Το smartphone μπορεί να τοποθετηθεί στο κομοδίνο ή στο πάτωμα και όχι απαραίτητα κάτω από το μαξιλάρι για να παρακολουθεί τον ύπνο.
 • Λάβετε ρεαλιστικές πληροφορίες σχετικά με τον ελαφρύ ύπνο, τον βαθύ ύπνο και τη συνολική υγεία μέσω της πατενταρισμένης τεχνολογίας ήχου ή ενός επιταχυνσιόμετρου.
 • Επιλέξτε εξατομικευμένους ήχους συναγερμού.
 • Συγκρίνετε τα δεδομένα ύπνου σας με τα στατιστικά του ύπνου άλλων χρηστών.

Μαξιλάρι- Auto Sleep Tracker

Το μαξιλάρι μπορεί να είναι ο έξυπνος βοηθός ύπνου σας εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα με τον ύπνο ή θέλετε να αναλύσετε τους κύκλους ύπνου.

Αυτή η αυτόματη παρακολούθηση ύπνου συγχρονίζεται επίσης με το Apple Watch σας και αν δεν έχετε, μην ανησυχείτε! Η εφαρμογή λειτουργεί εξίσου καλά όταν τοποθετείτε τη συσκευή iOS στο στρώμα σας ή κάτω από το μαξιλάρι.

  Πώς να ενεργοποιήσετε τη λειτουργία Windows Freeform στο Android 7.0 [No Root]

Το Pillow λειτουργεί ως ένα έξυπνο ξυπνητήρι που ξυπνά μόνο όταν βρίσκεστε στο πιο ελαφρύ στάδιο ύπνου, ώστε να ξεκινάτε τη μέρα σας ανανεωμένοι. Η εφαρμογή καταγράφει με ακρίβεια όλα τα σημαντικά γεγονότα, όπως το ροχαλητό, την υπνική άπνοια και την ομιλία στον ύπνο, και σας ειδοποιεί για αυτό αργότερα.

Η εφαρμογή σάς δίνει την ελευθερία να εξερευνήσετε τις τάσεις ύπνου και συγκρίνει την ποιότητα του ύπνου σας με τις μετρήσεις Apple Health που επηρεάζουν τα πρότυπα ύπνου σας.

Το μαξιλάρι έχει σχεδιαστεί για να ανιχνεύει αυτόματα τον κύκλο του ύπνου σας και να αναλύει τον καρδιακό σας ρυθμό, αλλά μπορείτε πάντα να κάνετε εναλλαγή μεταξύ χειροκίνητης και αυτόματης λειτουργίας ανά πάσα στιγμή. Το Pillow υποστηρίζει επίσης γραφικά στοιχεία για συσκευές που εκτελούνται σε iOS 14 ή νεότερη έκδοση, τα οποία εμφανίζουν την αναφορά ύπνου στην οθόνη όταν ξυπνάτε.

Sleep As Android

Θεωρούμενο ως ελβετικό μαχαίρι για τη βελτιστοποίηση και την παρακολούθηση του προγράμματος ύπνου σας, το Sleep As Android είναι μια από τις καλύτερες εφαρμογές παρακολούθησης ύπνου, την οποία δεν μπορείτε να αγνοήσετε ως χρήστης Android.

Συμβατό με όλες τις πιο πρόσφατες συσκευές Android και φορητές συσκευές όπως Wear OS, Galaxy/Gear (Tizen), Garmin (ConnectIQ), Mi Band + Amazfit (μέσω συνοδευτικών εφαρμογών), Polar (H10, OH10, Senes), FitBit (Ionic, Sense, Versa), PineTime, Pebble, Sleep As Android σας παρέχει τις ακόλουθες δυνατότητες:

 • Έξυπνη παρακολούθηση του κύκλου αφύπνισης και ύπνου, συμπεριλαμβανομένου του συναγερμού πλούσιου σε λειτουργίες και των προγραμμάτων εργασίας δύο φορές την εβδομάδα και σε βάρδιες.
 • Χρησιμοποιεί το Sonar, μια επαναστατική λειτουργία παρακολούθησης ύπνου με υπερήχους χωρίς επαφή που λειτουργεί χωρίς να τοποθετείτε το τηλέφωνο στο κρεβάτι.
 • Προσφέρει λειτουργίες όπως το Sleep Score: πλήρης αξιολόγηση της ποιότητας του ύπνου σας από έλλειμμα, κανονικότητα, αποτελεσματικότητα, φάσεις ύπνου, ροχαλητό, οξυγόνωση (SPO2) και μεταβλητότητα καρδιακού ρυθμού (HRV) σε φορητές συσκευές.
 • Προηγμένος και αξιόπιστος μηχανισμός ταξινόμησης ήχου με τεχνητή νοημοσύνη για ειδοποίηση εγγραφής ομιλίας ύπνου, ανίχνευσης ασθένειας και ανίχνευσης ροχαλητού.
 • Αναλύει τον συναγερμό χαμηλού ρυθμού αναπνοής χρησιμοποιώντας την ανάλυση αναπνοής ύπνου.
 • Οι ενσωματωμένες υπενθυμίσεις ώρας ύπνου και οι ακανόνιστες λειτουργίες παρακολούθησης ύπνου σάς βοηθούν να επιτύχετε ένα τακτικό πρόγραμμα ύπνου.

Παρακολούθηση ύπνου

Γεμάτο με ισχυρά χαρακτηριστικά, το Sleep Monitor είναι μια άλλη εφαρμογή που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να παρακολουθείτε τους κύκλους ύπνου σας και να λαμβάνετε λεπτομερείς αναλύσεις των τάσεων ύπνου.

Διαθέσιμο τόσο για χρήστες Android όσο και για iOS, αυτό που μου αρέσει σε αυτήν την έμπειρη εφαρμογή είναι οι φιλικές υπενθυμίσεις της που διασφαλίζουν ότι θα κοιμάστε στην ώρα σας και θα ξυπνάτε με τον πιο ήπιο δυνατό τρόπο την ανατολή του ηλίου.

Μερικά από τα εκπληκτικά χαρακτηριστικά του καταγράφονται παρακάτω.

 • Λάβετε τάσεις που σχετίζονται με τον ύπνο μαζί με εβδομαδιαία και μηνιαία στατιστικά δεδομένα για να βελτιώσετε την ποιότητα του ύπνου.
 • Καταγράφει τους ήχους του ροχαλητού και του τριξίματος που κάνετε κατά τη διάρκεια του ύπνου και σας επιτρέπει να τους ακούσετε αργότερα.
 • Λαμβάνει υπόψη το ποτό, το φαγητό, την άσκηση και οποιεσδήποτε άλλες ιατρικές ή συναισθηματικές καταστάσεις και δείχνει τον αντίκτυπό τους στον ύπνο σας.
 • Η εφαρμογή χρησιμοποιεί το μικρόφωνο και τους αισθητήρες επιτάχυνσης για να καταγράφει τις κινήσεις του σώματος και τις αλλαγές του περιβαλλοντικού θορύβου και να κατανοεί τα στάδια του ύπνου σας.
 • Υποστηρίζει περισσότερες από 20 γλώσσες
 • Παρέχει χρήσιμες πληροφορίες όπως βαθμολογίες ύπνου, γραφικά του κύκλου ύπνου, στατιστικά στοιχεία ύπνου και ηχητικά θόρυβο ύπνου.
 • Προσφέρει μουσική υψηλής ποιότητας που προκαλεί ύπνο για να ηρεμήσει το μυαλό σας και να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε.
  Πώς να αποκλείσετε έναν αριθμό σε μια συσκευή Android

ShutEye

Το ShutEye είναι μια εφαρμογή για χρήστες που δυσκολεύονται να αποκοιμηθούν, αντιμετωπίζουν στέρηση ύπνου ή υποφέρουν από άπνοια ύπνου. Η εφαρμογή παρακολουθεί με ακρίβεια τον κύκλο του ύπνου σας και κάνει ειλικρινείς συστάσεις για να βελτιώσετε τις συνήθειες ύπνου σας και να επιτύχετε την υψηλότερη ποιότητα ύπνου που χρειάζεστε.

Η εφαρμογή μπορεί να γίνει λήψη σε Android και iPhone και διαθέτει μια ποικιλία εργαλείων που σας βοηθούν να αποκοιμηθείτε αμέσως με τον πιο υγιεινό τρόπο και να παρακολουθείτε τους κύκλους ύπνου σας για να δώσετε πολύτιμες πληροφορίες.

Το ShutEye περιλαμβάνει επίσης ένα εργαλείο εγγραφής ύπνου που καταγράφει την ομιλία στον ύπνο, το ροχαλητό και άλλες δραστηριότητες που υποσυνείδητα εκτελείτε ενώ κοιμάστε.

Το πρόγραμμα παρακολούθησης ύπνου ShutEye είναι εξοπλισμένο με τις ακόλουθες λειτουργίες για τη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου σας.

 • Παρακολούθηση ύπνου για την κατανόηση της επιστημονικής προοπτικής πίσω από τους κύκλους ύπνου σας.
 • Έξυπνο ξυπνητήρι για να ξυπνάτε φρέσκοι το πρωί.
 • Ανιχνευτής ροχαλητού για να γνωρίζετε το επίπεδο του ροχαλητού σας τη νύχτα.
 • Τόνοι χαλαρωτικής μουσικής και ήχους ύπνου για να αρχίσετε να κοιμάστε μετά από μια αγχωτική μέρα.
 • Λάβετε μια συνολική βαθμολογία ύπνου από το CBTI Sleep Coaching για να κατανοήσετε την ποιότητα του ύπνου σας.

Νυσταγμένος

Ας μην ξεχνάμε το Sleepzy, μια εφαρμογή παρακολούθησης ύπνου για Android και iOS με φρέσκια εμφάνιση και αίσθηση για να παρακολουθείτε τις συνήθειες ύπνου σας ενώ κοιμάστε και να βελτιώνετε την ποιότητά της με την πάροδο του χρόνου. Το ενσωματωμένο ξυπνητήρι σας ξυπνά τη βέλτιστη ώρα, παρέχει στατιστικά στοιχεία για τον βραδινό ύπνο και ανιχνεύει το ροχαλητό.

Το Sleepzy αναλύει τον κύκλο ή το μοτίβο του ύπνου σας και σας ειδοποιεί για το χρέος ύπνου για να αναπτύξετε υγιεινές συνήθειες για ευεξία. Μια απαραίτητη εφαρμογή για όλους, είτε είστε πρωινοί είτε θέλετε να μένετε ξύπνιοι μέχρι αργά, το Sleepzy προσφέρει τα ακόλουθα οφέλη:

 • Σας ξυπνά τη βέλτιστη ώρα, ώστε να παραμένετε φρέσκοι όλη την ημέρα.
 • Θέστε στόχους ύπνου και παρακολουθήστε τα χρέη ύπνου για να διασφαλίσετε ότι κοιμάστε αρκετά.
 • Κάντε προσαρμογές στις καθημερινές σας συνήθειες για να βελτιώσετε την ποιότητα του ύπνου σας.
 • Λάβετε προσωπικές συμβουλές σχετικά με τον ύπνο με βάση τα εβδομαδιαία στατιστικά σας και συγκρίνετε τις με τα παγκόσμια στατιστικά.
 • Συγχρονίστε τα δεδομένα που σχετίζονται με τον ύπνο με την εφαρμογή Apple Health
 • Λάβετε σε βάθος πληροφορίες χρησιμοποιώντας προηγμένα στατιστικά και παρακολουθήστε την καθημερινή σας πρόοδο.

συμπέρασμα

Ο επαρκής και ξεκούραστος ύπνος είναι απαραίτητο συστατικό για την επίτευξη υγιούς υγείας, επομένως το να ξυπνάς με αίσθηση κούρασης ή υπνηλίας χρειάζεται σίγουρα προσοχή. Οι εφαρμογές που αναφέρονται παραπάνω μπορούν να παρακολουθούν τον κύκλο του ύπνου σας και να σας παρέχουν διορατική ανάλυση των προτύπων ύπνου σας, υποδεικνύοντας πόσο καλά κοιμάστε.

Οι αναφορές παρακολούθησης ύπνου είναι χρήσιμες για ιατρικούς σκοπούς και επίσης καθοδηγούν ένα άτομο να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου του προσπαθώντας να επιτύχει τους στόχους ύπνου του.

Μπορείτε επίσης να εξερευνήσετε μερικές καλύτερες εφαρμογές ύπνου και διαλογισμού.