7 καλύτερα Open Banking API για τη δημιουργία χρηματοοικονομικού προϊόντος

Η ανοιχτή τραπεζική αναφέρεται στην πρακτική παροχής πρόσβασης στα οικονομικά δεδομένα των πελατών της τράπεζας σε τρίτους παρόχους χρηματοοικονομικών υπηρεσιών με τη βοήθεια API.

Παραδοσιακά, μόνο εσείς και η τράπεζα μπορούσατε να έχετε πρόσβαση στα οικονομικά δεδομένα, αλλά με την ανοιχτή τραπεζική, οι υπηρεσίες τρίτων μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν ορισμένα από αυτά τα οικονομικά δεδομένα και να εφαρμόσουν νέες δυνατότητες στις εφαρμογές τους για τη βελτίωση της εμπειρίας χρήστη.

Πώς λειτουργεί το Open Banking;

Η ανοιχτή τραπεζική λειτουργεί με την ασφαλή έκθεση των οικονομικών δεδομένων ενός πελάτη σε μια υπηρεσία τρίτου μέρους, όπως μια εφαρμογή πληρωμής ή ένα εργαλείο χρηματοοικονομικής ανάλυσης.

Πηγή: unnax.com

Με τη βοήθεια της ανοιχτής τραπεζικής, μπορείτε να πραγματοποιείτε πληρωμές, να λαμβάνετε ανταμοιβές και να αναλύετε τις συναλλαγές σας χρησιμοποιώντας εφαρμογές τρίτων.

Υπάρχουν ορισμένες παραλλαγές στην ανοιχτή τραπεζική σε όλο τον κόσμο. Σε ορισμένα μέρη του κόσμου, ρυθμίζεται. Σε άλλα, καθοδηγείται από τη βιομηχανία.

Το καλύτερο παράδειγμα ανοιχτής τραπεζικής είναι η υπηρεσία UPI (Unified Payments Interface) στην Ινδία. Επιτρέπει στους χρήστες να διαχειρίζονται πολλούς τραπεζικούς λογαριασμούς σε μία εφαρμογή για κινητά και επίσης να κάνουν άμεσες συναλλαγές σε πραγματικό χρόνο.

Τι είναι το Open Banking API;

Ένα ανοιχτό τραπεζικό API είναι ένα ασφαλές κανάλι μέσω του οποίου οι τράπεζες και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα μπορούν να μοιράζονται δεδομένα πελατών με τρίτους παρόχους υπηρεσιών. Είναι μια πύλη για την απρόσκοπτη μεταφορά δεδομένων χωρίς να διακυβεύεται η ασφάλεια.

Πλεονεκτήματα του Open Banking API

Δεν υπάρχει μόνο ένας δικαιούχος των API ανοιχτής τραπεζικής. Ωφελεί τους πελάτες, τις τράπεζες, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και τις επιχειρήσεις συλλογικά.

Ακολουθούν ορισμένα από τα οφέλη των API ανοιχτής τραπεζικής:

 • Εξατομίκευση: Είναι χρήσιμο για τις επιχειρήσεις επειδή μπορούν να μετατρέψουν τα δεδομένα των πελατών σε μια εξατομικευμένη εμπειρία.
 • Εμπειρία πελατών: Οι καταναλωτές επωφελούνται από αυτό λόγω της καινοτομίας και του ανταγωνισμού για τη δημιουργία καλύτερων υπηρεσιών.
 • Υψηλότερο ποσοστό μετατροπής: Η εξατομίκευση και η εξαιρετική εμπειρία πελατών οδηγούν σε υψηλότερα ποσοστά μετατροπών επιχειρήσεων.
 • Προσωπικά οικονομικά: Οι χρήστες μπορούν να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις και να ξοδεύουν με σύνεση χρησιμοποιώντας διάφορα χρηματοοικονομικά εργαλεία που παρέχονται από υπηρεσίες τρίτων.
 • Μειωμένο κόστος υπηρεσιών: Οι πελάτες επωφελούνται από αυτό λόγω του ανταγωνισμού στην αγορά.
 • Ασφάλεια: Τα δεδομένα μεταφέρονται με ασφάλεια μεταξύ ενός παρόχου χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και του κατόχου δεδομένων χρησιμοποιώντας ισχυρά API.
  Πώς να δημιουργήσετε κανόνες στο Gmail

Με αυτά τα λόγια, ας δούμε μερικά ανοιχτά τραπεζικά API και ας δούμε τι έχουν να προσφέρουν.

Έργο Open Bank

Το έργο ανοιχτής τράπεζας είναι μια συλλογή από API ανοιχτού κώδικα που χρησιμοποιούνται από περισσότερους από 11.000 προγραμματιστές και εταιρείες fintech. Δημιουργήθηκε έχοντας κατά νου τους προγραμματιστές fintech και παρέχει πρόσβαση σε διάφορα εργαλεία για καλύτερη παραγωγικότητα προγραμματιστών.

Μερικά από τα API που παρέχονται στο πλαίσιο του έργου ανοιχτής τραπεζικής περιλαμβάνουν:

 • Λογαριασμοί – Μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση στη λίστα των λογαριασμών και στο υπόλοιπό τους.
 • Συναλλαγές – Το ιστορικό συναλλαγών διατίθεται σε εσάς μέσω αυτού του API.
 • Πληρωμές – Μπορείτε να ξεκινήσετε πληρωμές μέσω αυτού.
 • KYC – Εκτελέστε KYC (Γνωρίστε τον πελάτη σας) χρησιμοποιώντας αυτό το API.

Υποστηρίζει περιφερειακά πρότυπα και πλαίσια ανοιχτής τραπεζικής όπως το UK Open Banking & το Berlin Group.

Basiq

Η Basiq είναι μια πλατφόρμα που σας επιτρέπει να έχετε πρόσβαση στα οικονομικά δεδομένα των χρηστών μέσω ενός μόνο API. Το κάνει αυτό με τρόπο συμβατό με το CDR (Δικαιώματα Δεδομένων Καταναλωτή). Το CDR είναι ένα σύστημα που λειτουργεί από την ACCC (Αυστραλιανή Επιτροπή Ανταγωνισμού & Καταναλωτή) προκειμένου οι καταναλωτές να έχουν πρόσβαση με ασφάλεια και να μοιράζονται τα δεδομένα που διαθέτουν οι επιχειρήσεις για αυτούς.

Η Basiq είναι διαθέσιμη μόνο σε όλη την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία και υποστηρίζει 146 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Ακολουθούν μερικά από τα χαρακτηριστικά του API της Basiq:

 • Ασφαλής συνδεσιμότητα με δεδομένα – Η συμμόρφωση με το CDR καθιστά το API ασφαλές και βασίζεται στη συναίνεση.
 • Πίνακας ελέγχου σε πραγματικό χρόνο – Ανάκτηση τραπεζικών συναλλαγών και υπολοίπων λογαριασμών κατά παραγγελία.
 • Financial Insights – Αναλύστε τα έξοδα, τα περιουσιακά στοιχεία και τις υποχρεώσεις.
  12 Εναλλακτικές λύσεις ClickFunnels για χρήση το 2022

Παρέχει δεδομένα που σχετίζονται με λογαριασμούς, συναλλαγές, έξοδα, έσοδα, περιουσιακά στοιχεία, υποχρεώσεις, υποθήκες και την ταυτότητα ενός χρήστη.

Τελειότητα

Το Finicity είναι μια ανοιχτή τραπεζική πλατφόρμα της Mastercard. Τα ανοιχτά τραπεζικά API του θέτουν τον πελάτη υπεύθυνο για τα δεδομένα του για καλύτερη ασφάλεια. Υποστηρίζει περισσότερα από 10.000 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε όλες τις ΗΠΑ.

Το finicity API υποστηρίζει τη διαχείριση των:

 • Λογαριασμοί
 • Περιουσιακά στοιχεία
 • Τραπεζικές καταστάσεις
 • Πληρωμές
 • Χαρτοφυλάκια
 • Αναφορές
 • Συναλλαγές
 • Αναλύσεις και χαρακτηριστικά
 • Ιδρύματα

Επιπλέον, μπορεί να διαχειριστεί και φοιτητικά δάνεια. Σύμφωνα με τη Mastercard, «η ανοιχτή τραπεζική πλατφόρμα της Finicity εκσυγχρονίζει το οικοσύστημα φοιτητικών δανείων με απρόσκοπτη πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας, κανονικοποιημένα, ολοκληρωμένα δεδομένα φοιτητικών δανείων σε πραγματικό χρόνο».

Η ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης και της βαθιάς μάθησης για την παροχή εξελιγμένων πληροφοριών είναι το βασικό χαρακτηριστικό της ανοιχτής τραπεζικής πλατφόρμας της finicity.

Apigee

Το Apigee είναι μια πλατφόρμα διαχείρισης API καθώς και μια πλατφόρμα ανάπτυξης. Τα στοιχεία του αποτελούνται από χρόνο εκτέλεσης Apigee, υπηρεσίες GCP και υπηρεσίες υποστήριξης. Όλα αυτά τα στοιχεία παρέχουν μια αξιοπρεπή λύση για διαχείριση, δημιουργία, ασφάλεια και λειτουργία API.

Η Google εξαγόρασε την Apigee το 2016.

Η Apigee παρέχει επίσης μια λύση για ανοιχτή τραπεζική με το API ανοιχτής τραπεζικής. Είναι συμβατό με πρότυπα όπως το Open Banking (Ηνωμένο Βασίλειο), το CDR (Αυστραλία), το PSD2 (ΕΕ) και το Sistema Financeiro Aberto (Βραζιλία).

Καρό ύφασμα

Το Plaid είναι ένα εργαλείο χρηματοοικονομικής τεχνολογίας που επιτρέπει στις επιχειρήσεις να έχουν πρόσβαση με ασφάλεια στα οικονομικά δεδομένα των πελατών μέσω API και, με τη σειρά τους, λαμβάνει μια αμοιβή από τις επιχειρήσεις που το χρησιμοποιούν.

Λειτουργεί σαν ενδιάμεσο λογισμικό μεταξύ επιχειρήσεων και τραπεζών. Οι Venmo, Chime, Dave και άλλες εφαρμογές τελικού χρήστη χρησιμοποιούν το Plaid για να παρέχουν χρηματοοικονομικές υπηρεσίες στους χρήστες τους.

Αυτή τη στιγμή συνδέεται με περισσότερα από 11.000 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Ευρώπη. Ετσι δουλευει:

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Plaid για τις ακόλουθες δυνατότητες που προσφέρει:

 • Πληρωμές καταναλωτή
 • Εγγραφή τράπεζας
 • Διαχείριση δανείων
 • Πληρωμές λογαριασμών για επιχειρήσεις
 • Διαχείριση προσωπικών οικονομικών
  8 καλύτερες προσθήκες επεξεργασίας κειμένου Gedit

Το Plaid είναι δωρεάν για αναπτυξιακούς σκοπούς, αλλά προσφέρει επίσης ένα πρόγραμμα τιμολόγησης pay-as-you-go καθώς και ένα προσαρμοσμένο σχέδιο τιμολόγησης.

Τινκ

Το Tink είναι μια ανοιχτή τραπεζική πλατφόρμα με έδρα την Ευρώπη, η οποία παρέχει πρόσβαση στα οικονομικά δεδομένα των καταναλωτών σε επιχειρήσεις, τράπεζες και startups fintech. Τους επιτρέπει να δημιουργούν πιο καινοτόμες και καλύτερες χρηματοοικονομικές υπηρεσίες για να προσελκύσουν καταναλωτές.

Η Tink ιδρύθηκε το 2012 και αργότερα εξαγοράστηκε από τη Visa το 2022.

Οι τράπεζες μπορούν να λάβουν τα ακόλουθα οφέλη χρησιμοποιώντας το Tink:

 • Προσέλκυση νέων πελατών
 • Αύξηση της δέσμευσης
 • Βελτιωμένος δανεισμός χρημάτων

Εκτός από τον τραπεζικό τομέα, η Tink έχει και άλλες περιπτώσεις χρήσης σε βιομηχανίες όπως ο δανεισμός και οι πληρωμές. Το Tink παρέχει μόνο ένα API, το οποίο είναι αρκετό για τη διαχείριση τραπεζικών λογαριασμών σε εφαρμογές τελικού χρήστη. Είναι επίσης συμβατό με PSD2.

Υποστηρίζει περισσότερες από 3400 τράπεζες και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και έχει περίπου 10.000 προγραμματιστές που χρησιμοποιούν το API.

Το Tink προσφέρει μια επίδειξη του SDK του front-end που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να δοκιμάσετε διάφορες υπηρεσίες.

Truelayer

Το Truelayer είναι μια πλατφόρμα API προγραμματιστών που παρέχει ανοιχτές τραπεζικές υπηρεσίες στο fintech. Συγκεντρώνει τα API διαφόρων τραπεζών και τα συνδυάζει σε ένα ενιαίο API για χρήση από τις επιχειρήσεις.

Το API του Truelayer χωρίζεται σε πολλά προϊόντα:

 • API πληρωμών
 • API δεδομένων
 • Συνδέσεις API
 • Signup+ API
 • API επαλήθευσης

Κατανέμεται στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ευρώπη και την Αυστραλία και αποτελεί το 50% της κίνησης ανοιχτών τραπεζών στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ισπανία και την Ιρλανδία.

Τελικές Λέξεις

Τα API ανοιχτής τραπεζικής χρησιμοποιούν μια σύγχρονη προσέγγιση για την αναπαράσταση δεδομένων στον καταναλωτή αντί της παραδοσιακής τραπεζικής. Επιτρέπει σε διάφορες επιχειρήσεις να καινοτομούν και να ανταγωνίζονται μεταξύ τους, κάτι που τελικά οδηγεί σε καλύτερα προϊόντα και υπηρεσίες.

Η ασφάλεια και η περιφερειακή συμμόρφωση είναι τα βασικά πράγματα που πρέπει να έχετε υπόψη κατά την επιλογή ενός ανοιχτού τραπεζικού API. Εξαρτάται επίσης από την περίπτωση χρήσης της εφαρμογής σας.

Στη συνέχεια, ελέγξτε τα καλύτερα API για τους εμπόρους για ενσωμάτωση σε χρηματοοικονομικά προϊόντα.