7 Καλύτερα Εργαλεία παρακολούθησης και ελέγχου διαμόρφωσης διακομιστή

Η εύρεση της σωστής διαμόρφωσης υλικού διακομιστή και η επιτυχής εκτέλεση είναι μόνο η μισή μάχη.

Μετά από αυτό, είναι απαραίτητο να παρακολουθείτε συνεχώς τα αρχεία καταγραφής διαμόρφωσης και ελέγχου, ώστε όλες οι υπηρεσίες, οι εφαρμογές και οι υπηρεσίες να λειτουργούν σωστά και να μην υπάρχουν προβλήματα συμμόρφωσης.

Η έγκαιρη ανταπόκριση σε αστοχίες και απειλές ασφάλειας σάς επιτρέπει να αποφύγετε σημαντικές απώλειες παραγωγικότητας και οικονομικές. Χωρίς παρακολούθηση, είναι δύσκολο να προσδιοριστεί αμέσως εάν ο διακομιστής είναι ελαττωματικός ή ορισμένες από τις υπηρεσίες του δεν λειτουργούν σωστά.

Η παρακολούθηση της διαμόρφωσης διακομιστή συλλέγει και αναλύει δεδομένα σχετικά με την τρέχουσα διαμόρφωση των διακομιστών και των στοιχείων του διακομιστή. Για αυτό, χρησιμοποιούνται ειδικά εργαλεία και υπηρεσίες, η λειτουργικότητα των οποίων είναι κάπως διαφορετική μεταξύ τους.

Ορισμένα προγράμματα για Windows ή Linux έχουν σχεδιαστεί μόνο για παρακολούθηση ελεύθερης μνήμης και φορτίου CPU διακομιστή, ενώ άλλα είναι κατάλληλα για προηγμένη παρακολούθηση εταιρικών και εταιρικών διακομιστών.

Γιατί χρειάζεστε παρακολούθηση διαμόρφωσης διακομιστή;

Ο κύριος στόχος της παρακολούθησης της διαμόρφωσης διακομιστή είναι η παρακολούθηση τυχόν αλλαγών στο σημείο αναφοράς ή στη διαμόρφωση βασικής γραμμής του διακομιστή, ωστόσο, συχνά περιλαμβάνει επίσης την απόδοση παρακολούθησης, την κατοχή μνήμης και τη λειτουργικότητα σε πραγματικό χρόνο.

Το πιο σημαντικό πράγμα της παρακολούθησης διαμόρφωσης είναι ο εντοπισμός τυχόν αλλαγών στη διαμόρφωση και ο συσχετισμός τους με τις μετρήσεις απόδοσης. Αυτό βοηθά στον εντοπισμό προβλημάτων ακόμη και πριν τα αντιμετωπίσουν οι χρήστες. Για παράδειγμα, εάν μειώσετε τον ελεύθερο χώρο στον SSD του διακομιστή σε ένα κρίσιμο επίπεδο, μπορείτε να έχετε χρόνο για να λύσετε το πρόβλημα.

Ας υποθέσουμε ότι αυτό δεν γίνεται εγκαίρως (κάτι που συνήθως συμβαίνει χωρίς βοηθητικά προγράμματα παρακολούθησης). Σε αυτήν την περίπτωση, η υπηρεσία web, η εφαρμογή, ο ιστότοπος ή τα δεδομένα ενδέχεται να υποφέρουν: ο ιστότοπος, η υπηρεσία και οι εφαρμογές θα σταματήσουν να λειτουργούν για όλους τους χρήστες και ενδέχεται να χαθούν δεδομένα. Είναι δύσκολο να εκτιμηθούν οι οικονομικές απώλειες σε αυτήν την περίπτωση – αυτό είναι γεμάτο όχι μόνο με εκροή χρηστών και αγοραστών αλλά και με μακροπρόθεσμα ζητήματα εμπιστοσύνης και φήμης.

  Πώς να ελέγξετε τις ζώνες 5G που υποστηρίζονται στο τηλέφωνό σας

Η παρακολούθηση της διαμόρφωσης διακομιστή περιλαμβάνει την ανάλυση των ακόλουθων δεδομένων:

 • Αλλαγές στη διαμόρφωση
 • Αρχεία καταγραφής διακομιστή
 • Απόδοση επεξεργαστή
 • Μνήμη
 • Κατάσταση μονάδων αποθήκευσης που είναι συνδεδεμένες στον διακομιστή
 • Η γενική κατάσταση του εξοπλισμού
 • Κατάσταση εργασιών που έχουν ανατεθεί
 • Κυκλοφοριακή ροή
 • Εξωτερική θερμοκρασία και κατάσταση συστήματος ψύξης.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, μπορείτε να παρακολουθείτε τον ελεύθερο και κατειλημμένο χώρο αποθήκευσης, την κατάσταση του εξοπλισμού (ενεργό ή όχι), τον όγκο κυκλοφορίας, το φορτίο της CPU, τη θερμοκρασία της συσκευής και την απόδοση μεμονωμένων στοιχείων αποθήκευσης (για παράδειγμα, ένα ενεργό σύστημα ψύξης σε εταιρικά μοντέλα).

Όλες οι πληροφορίες αναλύονται και εμφανίζονται σε πραγματικό χρόνο. Τα εργαλεία και οι υπηρεσίες με φιλική προς το χρήστη διεπαφή διαθέτουν λειτουργία ειδοποίησης, επομένως ο διαχειριστής του συστήματος θα παρατηρήσει αμέσως οποιοδήποτε σφάλμα.

Η παρακολούθηση των διακομιστών πραγματοποιείται με τη χρήση ειδικών εργαλείων ή υπηρεσιών. Τις περισσότερες φορές, οι υπηρεσίες παρακολούθησης χρησιμοποιούνται για 24ωρη παρακολούθηση. Ακολουθούν μερικά από τα καλύτερα και ευρέως γνωστά εργαλεία παρακολούθησης και ελέγχου διαμόρφωσης διακομιστή:

SolarWinds

SolarWinds’ οθόνη διαμόρφωσης διακομιστή είναι ένα εργαλείο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον εντοπισμό τυχόν αλλαγών στο σημείο αναφοράς ή σε μια βασική διαμόρφωση τόσο σε διακομιστές Windows όσο και σε διακομιστές Linux. Δεν σας επιτρέπει μόνο να συγκρίνετε διαφορετικές αλλαγές διαμόρφωσης σε πραγματικό χρόνο και επίσης να εντοπίσετε ποιος κάνει αλλαγές και πώς επηρεάζει την απόδοση του διακομιστή. Το SolarWinds σάς επιτρέπει επίσης να παρακολουθείτε το υλικό και τις εφαρμογές διακομιστή.

ManageEngine

OpManager του ManageEngine είναι ένα εργαλείο παρακολούθησης σε πραγματικό χρόνο που σας επιτρέπει να παρακολουθείτε πάνω από 2000+ μετρήσεις απόδοσης. Σας επιτρέπει επίσης να παρακολουθείτε πραγματικούς και εικονικούς διακομιστές, συμπεριλαμβανομένων των VM και του Hyper-V. Το OpManager σάς δίνει επίσης την επιλογή να ορίσετε όρια πολλαπλών επιπέδων τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να λάβετε μια ειδοποίηση εάν υπάρχουν σημαντικές αλλαγές στη διαμόρφωση του διακομιστή.

  Πώς να καταργήσετε το Family Link χωρίς άδεια γονέα

Netwrix

Netwrix είναι ένα εργαλείο ελέγχου δικτύου που παρακολουθεί το δίκτυό σας και εντοπίζει απειλές για την ασφάλεια. Σας επιτρέπει να μετριάζετε τις αδυναμίες μέσω της αυτοματοποιημένης αξιολόγησης κινδύνου. Το Netwrix διευκολύνει επίσης τον έλεγχο συμμόρφωσης παρακολουθώντας τα δεδομένα σας και ποιος έχει πρόσβαση σε αυτά και εάν υπάρχουν κρίσιμα ζητήματα λαμβάνετε ειδοποιήσεις σε πραγματικό χρόνο.

Datadoghq

Datadoghq είναι μια πλατφόρμα με ένα ευρύ φάσμα διαφορετικών εργαλείων για την παρακολούθηση διακομιστών, συμπεριλαμβανομένης της παρακολούθησης υποδομής και απόδοσης. Σας παρέχει επίσης διαχείριση αρχείων καταγραφής και ευαίσθητες λειτουργίες παρακολούθησης δεδομένων για την επίλυση προβλημάτων συμμόρφωσης.

Το Datadog διαθέτει επίσης μια σειρά από επιλογές διαχείρισης ασφάλειας και μια δυνατότητα παρακολούθησης σφαλμάτων για την παροχή ειδοποιήσεων σε πραγματικό χρόνο για τυχόν αλλαγές που γίνονται στο δίκτυο ή ζητήματα ασφάλειας.

Οθόνη Opsview

Οθόνη Ospview είναι μια λύση παρακολούθησης που παρακολουθεί τα λειτουργικά συστήματα, τα δίκτυα, τους διακομιστές email, το cloud, τα VM, τα κοντέινερ, τις βάσεις δεδομένων και τις εφαρμογές σας. Υποστηρίζει πρόσθετα από Ανταλλαγή Nagios που σας δίνει επιπλέον επιλογές παρακολούθησης. Το Opsview μπορεί να ενσωματωθεί εύκολα εάν χρησιμοποιείτε ένα σύστημα έκδοσης εισιτηρίων και ειδοποιήσεων μέσω του API του.

Atera

Atera είναι ένα λογισμικό απομακρυσμένης παρακολούθησης και διαχείρισης που σας επιτρέπει να παρακολουθείτε το δίκτυο σε πραγματικό χρόνο. Σας επιτρέπει να εκτελείτε άμεσες σαρώσεις δικτύου και να αυτοματοποιείτε εργασίες διαχείρισης και συντήρησης. Το Altera σάς επιτρέπει να διαχειρίζεστε συμβόλαια και SLA. Επιπλέον, σας επιτρέπει επίσης να ενσωματώσετε QuickBooks, Xero και Freshbooks.

Chef.io

Σεφ είναι μια λύση διαχείρισης διαμόρφωσης που βασίζεται σε πολιτικές που σας επιτρέπει να ορίσετε διαμορφώσεις και πολιτικές ως κώδικα και να αυτοματοποιήσετε την εξάλειψη drift. Το Chef automate μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την επικύρωση αυτών των πολιτικών και με το Chef infra μπορείτε εύκολα να τις εφαρμόσετε.

  14 καλύτερες εφαρμογές διαλείπουσας νηστείας που θα σας κρατήσουν σε φόρμα το 2022

Επιλογή των εργαλείων παρακολούθησης και ελέγχου διαμόρφωσης διακομιστή

Κατά την επιλογή εργαλείων και υπηρεσιών για την παρακολούθηση ή τον έλεγχο διακομιστών, είναι σημαντικό να ληφθούν υπόψη αρκετοί παράγοντες. Εδώ θα δούμε τρεις από τους πιο σημαντικούς παράγοντες:

 • Το πρώτο είναι το λειτουργικό σύστημα για το οποίο έχει σχεδιαστεί το εργαλείο. Για παράδειγμα, ορισμένα εργαλεία μπορούν να εκτελεστούν μόνο σε Windows Server 2016+, αν και παρακολουθούν οποιοδήποτε υλικό, συμπεριλαμβανομένων των διακομιστών Linux.
 • Ο δεύτερος παράγοντας επιλογής είναι η διαθεσιμότητα μιας βολικής διεπαφής διαχείρισης και ελέγχου. Είναι πολύ πιο βολικό εάν η υπηρεσία παρακολούθησης διαθέτει σύστημα ειδοποίησης και δείχνει οπτικά ποιο στοιχείο αποθήκευσης λειτουργεί σωστά και ποιο έχει σφάλμα.
 • Ο τρίτος παράγοντας είναι η λειτουργικότητα και ο αριθμός των παρακολουθούμενων παραμέτρων. Ορισμένες υπηρεσίες μπορούν να συμπληρωθούν χρησιμοποιώντας συστήματα ανάλυσης και παρακολούθησης αρχείων καταγραφής.

Οι περισσότερες υπηρεσίες εταιρικής παρακολούθησης είναι συμβατές με κοινούς επαγγελματικούς διακομιστές όπως οι Dell PowerEdge, HP ProLiant, IBM eServer xSeries, Dell PowerEdge Blade, HP BladeSystem, VMware vSphere και άλλοι, αλλά μερικές φορές είναι λογικό να τους επιλέγετε για μια στενότερη εξειδίκευση. Για παράδειγμα, ορισμένες λύσεις είναι πιο κατάλληλες για παρακολούθηση βάσεων δεδομένων, ενώ άλλες είναι πιο κατάλληλες για παρακολούθηση διαμόρφωσης σε πραγματικό χρόνο.

Τελικές Λέξεις

Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός επιλογών όσον αφορά την επιλογή ενός διακομιστή ή ενός εργαλείου που παρακολουθεί τη διαμόρφωση διακομιστή και τον έλεγχο. Είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη τις απαιτήσεις σας, όπως η υποδομή κατά την επιλογή του εργαλείου. Επιπλέον, συχνά οι διαχειριστές συστήματος είναι προκατειλημμένοι σχετικά με τα εργαλεία με τα οποία έχουν εργαστεί στο παρελθόν. Αν λοιπόν σκέφτεστε να μεταβείτε σε ένα νέο εργαλείο, προτιμήστε να επιλέξετε ένα εργαλείο με ρηχή καμπύλη εκμάθησης.