7 καλύτερα εργαλεία ανάλυσης API για να δημιουργήσετε μια εξαιρετική εμπειρία

Βρισκόμαστε στην εποχή της αφαίρεσης, όπου οι τελικοί χρήστες δεν ενδιαφέρονται για τις κρυφές λεπτομέρειες, εφόσον εκπληρώνονται οι εργασίες τους.

Το Compactness είναι ένας από τους προδρόμους που οδήγησαν στην εννοιολόγηση των API, της προτιμώμενης μεθόδου για την ενοποίηση εσωτερικών και εξωτερικών ψηφιακών στοιχείων και δεσμευτικών εφαρμογών.

Εξετάστε το ακόλουθο παράδειγμα εστιατορίου: Είναι ένας χώρος όπου τα άτομα μπορούν να μιλήσουν με τους σερβιτόρους για το τι θέλουν, να δώσουν μια παραγγελία από ένα μενού και στη συνέχεια να καθίσουν για να απολαύσουν το γεύμα τους. Δεν απαιτείται από τους επισκέπτες να κατανοήσουν τι συμβαίνει στα παρασκήνια όταν γίνονται παραγγελίες, τη λειτουργία της κουζίνας ή οποιεσδήποτε άλλες μικροδουλειές στο εστιατόριο.

Το API αποτελείται από τον σερβιτόρο και το μενού: ενημερώνει τους καταναλωτές για τις επιλογές τους. Ο σερβιτόρος επικοινωνεί και παραδίδει αυτές τις επιλογές ενώ φροντίζει και τα χρήματα.

Όταν πρόκειται για τη συντριπτική πλειοψηφία των εταιρειών, τα API είναι απλώς κομμάτια κώδικα που βοηθούν στην εκτέλεση των εργασιών. Ένα εργαλείο διαχείρισης API μπορεί να βοηθήσει έναν οργανισμό να επιτύχει διαλειτουργικότητα δεδομένων μεταξύ διαφόρων εφαρμογών.

Στον σημερινό κόσμο που είναι υπερσυνδεδεμένος, πρέπει να χειρίζεστε τα API με μεγαλύτερη βελτιστοποίηση, εάν συμμετέχετε στην οικονομία των API και θέλετε να αρχίσετε να βλέπετε τα API ως πηγή εσόδων ή ανάπτυξης.

Τι είναι το API Analytics;

Τα αναλυτικά στοιχεία και η παρακολούθηση API περιλαμβάνουν μετρήσεις που εστιάζονται στη μηχανική, όπως η απόδοση, ο χρόνος λειτουργίας, οι μετρήσεις προϊόντων, η διατήρηση και η μετατροπή προγραμματιστή.

Τα αναλυτικά στοιχεία API σάς επιτρέπουν να φιλτράρετε, να ταξινομείτε και να συγκεντρώνετε δεδομένα συμβάντων API πριν παρουσιάσετε τα αποτελέσματα σε συσχετισμένα γραφήματα, πίνακες και χάρτες.

Για να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε τα επίπεδα υπηρεσιών, να ορίσετε ποσοστώσεις, να δημιουργήσετε ελέγχους, να δημιουργήσετε πολιτικές ασφαλείας, να διαχειριστείτε κοινότητες και να αναλύσετε τις τάσεις. και πολλές μεθόδους για την εκτέλεση αυτής της ανάλυσης, που κυμαίνονται από βασικές SQL και Excel έως στοχευμένες πλατφόρμες ανάλυσης API.

API Analytics KPI (Key Performance Insight)

Τα API analytics αποκαλύπτουν εκπληκτικές τάσεις που βοηθούν τόσο τους ηγέτες της πληροφορικής όσο και των επιχειρήσεων να βελτιστοποιήσουν τους KPI που χρησιμοποιούν τα analytics για να δημιουργήσουν. Ας δούμε μερικά βασικά στοιχεία απόδοσης κατά την ανάλυση και την παρακολούθηση των API σας.

KPI για λειτουργίες

Καθυστέρηση κλήσεων (μέσος και μέγιστος): Ο λανθάνοντας χρόνος P1, γνωστός και ως χρόνος που έχει παρέλθει, είναι μια κρίσιμη μέτρηση που επηρεάζει τις εμπειρίες των πελατών. Η ανάλυση αυτού του KPI σε λεπτομερείς μετρήσεις (π.χ. χρόνους δικτύωσης, διαδικασία διακομιστή και ταχύτητες λήψης) μπορεί να προσφέρει πρόσθετες πληροφορίες για τη μέτρηση της απόδοσης των API.

Συνολικά ποσοστά περασμάτων και σφαλμάτων: Η επιτυχία των Λειτουργιών API μπορεί να μετρηθεί ως η συνάρτηση του αριθμού των κλήσεων API που καταλήγουν σε μη 200 κωδικούς κατάστασης ενώ βοηθούν τους οργανισμούς να προσδιορίσουν πόσο προβληματικό ή επιρρεπές σε σφάλματα είναι ένα API. Για να παρακολουθείτε τα ποσοστά συνολικών περασμάτων και σφαλμάτων, είναι απαραίτητο πρώτα να κατανοήσετε τους τύπους σφαλμάτων που εμφανίζονται κατά τη χρήση του API.

  Πώς να χρησιμοποιήσετε το iPad σας ως δευτερεύουσα οθόνη Mac χωρίς Sidecar

Συμφωνίες επιπέδου υπηρεσίας API (SLA): Αν και είναι μια από τις πιο στοιχειώδεις μετρήσεις, οι συμφωνίες επιπέδου υπηρεσίας API (SLA) αποτελούν το σημείο αναφοράς για τη μέτρηση της διαθεσιμότητας μιας υπηρεσίας. Πολλά εταιρικά SLA αφήνουν ελάχιστα έως καθόλου περιθώρια για σφάλματα στους παρόχους λογισμικού.

Για την παροχή αυτού του επιπέδου υπηρεσίας, τα upstream API ενός παρόχου πρέπει να είναι λειτουργικά, γεγονός που απαιτεί παρακολούθηση και ανάλυση API για να διασφαλιστεί ότι η υπηρεσία λειτουργεί καλά και διαγιγνώσκοντας γρήγορα τυχόν προβλήματα.

KPI υιοθέτησης

KPI για προγραμματιστές υιοθέτησης API: Αυτός ο στόχος συνήθως στοχεύει στη βελτίωση της υιοθέτησης API. Οι επιχειρήσεις πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο χρήσης αυτής της μέτρησης σε συνδυασμό με άλλες μετρήσεις που επιβεβαιώνουν την επιχειρηματική χρησιμότητα ενός δεδομένου API.

Επισκεψιμότητα API: Με τη συνεχή παρακολούθηση, τη βελτίωση και την αύξηση της αξίας μέσω των API, αυτός ο στόχος μπορεί να βοηθήσει τα προγράμματα API να αναπτύξουν μια ισχυρή κουλτούρα DevOps. Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο σύζευξης αυτού του στόχου με σχετικές μετρήσεις πάνω-κάτω στην αλυσίδα αξίας, όπως η αξιοπιστία του backend και η επεκτασιμότητα.

Υιοθέτηση προϊόντος API: Τα βασικά μοτίβα στην υιοθέτηση API μπορούν να εντοπιστούν μέσω της διατήρησης και της ανάκλησης. Ένα προϊόν με υψηλό ποσοστό διατήρησης, για παράδειγμα, είναι πιο κοντά στο να βρει την κατάλληλη θέση στην αγορά από ένα προϊόν με πρόβλημα ανατροπής. Αντί για διατήρηση συνδρομής, η διατήρηση προϊόντος παρακολουθεί την πραγματική χρήση, όπως ένα API.

KPI για Επιχειρηματικό αντίκτυπο

Έσοδα, άμεσα και έμμεσα: Η παρακολούθηση του τρόπου με τον οποίο τα API συμβάλλουν στο εισόδημα είναι ένας από τους σκοπούς αυτών των στόχων. Οι επιχειρήσεις μπορούν να δημιουργούν άμεσα έσοδα από API προσφέροντας τους ως πληρωμένες υπηρεσίες ή αγαθά σε συνεργάτες και εξωτερικούς προγραμματιστές, όταν παρέχουν πρόσβαση σε σπάνια και πολύτιμα σύνολα δεδομένων ή σε ιδιαίτερα σημαντικές και δύσκολα αναπαραγόμενες λειτουργίες.

Ωστόσο, ένα API μπορεί συχνά να δημιουργήσει μεγαλύτερη αξία εάν οι επιχειρήσεις επικεντρωθούν στην υιοθέτηση και όχι στα αρχικά έσοδα.

Συνεργάτες: Χρησιμοποιήστε αυτόν τον στόχο για να αυξήσετε την προσέγγιση των συνεργατών, να προωθήσετε την υιοθέτηση και να επιδείξετε επιτυχία στις υπάρχουσες επιχειρηματικές μονάδες.

Κόστος: Με την επαναχρησιμοποίηση των API αντί για την έναρξη νέων προσαρμοσμένων προσπαθειών ενοποίησης για κάθε νέο έργο, οι επιχειρήσεις μπορούν να εξοικονομήσουν χρήματα.

Όταν οι προγραμματιστές χρησιμοποιούν τυποποιημένα API για να συνδέονται με υπάρχοντα δεδομένα και υπηρεσίες, οι επιχειρήσεις μπορούν να εντοπίσουν περιπτώσεις όπου τα επαναχρησιμοποιήσιμα API εξοικονομούσαν χρήματα που διαφορετικά θα πήγαιναν σε νέα έργα ενοποίησης παρακολουθώντας τη χρήση του API.

Ομοίως, επειδή τα API αυτοματοποιούν και επιταχύνουν πολλές διαδικασίες, οι επιχειρήσεις μπορούν να προσδιορίσουν πώς συγκεκριμένα API συμβάλλουν σε επιταχυνόμενους κύκλους ανάπτυξης και γρήγορη ολοκλήρωση των επιχειρηματικών διαδικασιών και τον αριθμό των πόρων που εξοικονομούνται στη διαδικασία.

  Ποια είναι η διαφορά μεταξύ του HBO Max, του HBO NOW και του HBO Go;

Ας δούμε τώρα τις κορυφαίες λύσεις ανάλυσης API.

Ο Μοεσίφ

Ο Μοεσίφ είναι ένα εξαιρετικό πλαίσιο παρακολούθησης API. Όχι μόνο μπορεί κανείς να ανιχνεύσει κάθε ένα από τα αιτήματα (ολοκληρώνεται με ωφέλιμα φορτία αιτημάτων/απόκρισης), αλλά μπορεί επίσης να κάνει ερώτημα με οποιαδήποτε παράμετρο.

Σε δευτερόλεπτα, μπορεί κανείς να δημιουργήσει ερωτήματα όπως “Δείξε μου τις μηνιαίες οντότητες που ζητήθηκαν από την εταιρεία Α με χρόνο απόκρισης μεγαλύτερο από X”.

Η διεπαφή χρήστη ερωτήματος είναι απλή και ισχυρή, υποστηρίζει λειτουργίες και πολλά άλλα. Η ευκολία ενσωμάτωσης του Moesif με την Εφαρμογή είναι μια άλλη προστιθέμενη αξία. Κάποιος μπορεί να ενσωματώσει το Moesif με όλα τα περιβάλλοντα. Όλα τα αιτήματα που κάνει κάποιος στον Moesif παρατίθενται και μπορούν να αναζητηθούν.

APImetrics

Η APImetrics έχει δημιουργήσει το πρώτο σύστημα παρακολούθησης απόδοσης από άκρο σε άκρο για να βοηθά τους προγραμματιστές, τους παρόχους API και τους οργανισμούς. Χρησιμοποιώντας APImetricsμπορείτε να αυτοματοποιήσετε τη δοκιμή του λανθάνοντος χρόνου και της απόδοσης των API που παρέχετε ή χρησιμοποιείτε και στη συνέχεια να προσφέρετε δεδομένα σε πραγματικό χρόνο στους πελάτες και τους συνεργάτες σας μέσω πινάκων εργαλείων και API αναφοράς.

Η παρακολούθηση API της APImetrics σάς δίνει τη δυνατότητα να εντοπίζετε ζητήματα μόλις προκύψουν προτού προλάβουν να βλάψουν τους πελάτες σας ή να βλάψουν τη φήμη της εταιρείας σας.

Nevatech Sentinet

Nevatech Sentinet είναι μια λύση διαχείρισης και διακυβέρνησης API που περιλαμβάνει πρότυπα REST και SOAP και πρωτόκολλα επικοινωνίας και μοντέλα ασφαλείας ειδικά για τη Microsoft.

Η οπτικοποίηση δεδομένων μπορεί επίσης να πραγματοποιηθεί χρησιμοποιώντας τις ενσωματωμένες αναφορές και τους πίνακες εργαλείων του Sentinet. Το Sentinet μπορεί να βελτιωθεί προσθέτοντας τις αναφορές σας.

Με την προγνωστική ανάλυση Sentinet, μπορείτε να προβλέψετε μελλοντικές απαιτήσεις χρήσης, απόδοσης και επεκτασιμότητας. Οι Βασικοί Δείκτες Απόδοσης (KPI) μπορούν εύκολα να ταξινομηθούν και να υπολογιστούν στην προβολή πίνακα ελέγχου.

Smartbear ReadyAPI

Το ReadyAPI επιτρέπει στις ομάδες να ρυθμίζουν, να διαχειρίζονται και να εκτελούν αυτοματοποιημένες δοκιμές λειτουργίας, ασφάλειας και απόδοσης σε ένα μόνο μέρος. ReadyAPI επιταχύνει την ποιότητα API για τις ομάδες λογισμικού Agile και DevOps.

Κάποιος μπορεί να προσθέσει ορισμούς API όπως OpenAPI/Swagger ή AsyncAPI, να εκτελέσει δοκιμές και να καταγράψει ζωντανή κίνηση API ή να εικονικοποιήσει υπηρεσίες ιστού για να αφαιρέσει τις εξαρτήσεις διοχέτευσης.

Ένα απλό κλικ σάς επιτρέπει να κάνετε λεπτομερείς λειτουργικές δοκιμές API βάσει δεδομένων. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε σαρώσεις ασφαλείας με ένα μόνο κλικ. Βεβαιωθείτε ότι το API σας μπορεί να χειριστεί πραγματικές δοκιμές φορτίου κυκλοφορίας, πίεσης και ανόδου.

Οι υπηρεσίες RESTful, SOAP, TCP, JMS και άλλες υπηρεσίες Ιστού μπορούν να εικονικοποιηθούν, ώστε να μην χρειάζεται να τις χρησιμοποιείτε στη δοκιμαστική γραμμή.

IBM API Connect

Το IBM API Connect είναι ένα φανταστικό εργαλείο για την ανάπτυξη, τη διαχείριση και την παρακολούθηση τελικών σημείων API και διατίθεται δωρεάν. Είναι συμβατό με μηχανισμούς ασφαλείας ελέγχου ταυτότητας API όπως OAUTH, MTLS, JWK, κ.λπ. Αυτό το εργαλείο σάς επιτρέπει να προσαρμόσετε τα API χρησιμοποιώντας YAML και στοιχεία γραφικής διεπαφής χρήστη.

  Ο Microsoft Edge αποκτά μια πλαϊνή γραμμή αναζήτησης στο Web

IBM API Connect σας δίνει τη δυνατότητα να δημιουργείτε, να διαχειρίζεστε, να ασφαλίζετε και να κοινωνικοποιείτε API σε υβριδικά περιβάλλοντα cloud χρησιμοποιώντας μια ενιαία πλατφόρμα. Οι τεχνολογίες που βασίζονται σε μοντέλα διευκολύνουν τον εντοπισμό υπαρχόντων API και πηγών δεδομένων υποστήριξης από τις παραδοσιακές μεθόδους.

Κάποιος μπορεί να δημιουργήσει μια πύλη προγραμματιστών για τα API σας για να σας βοηθήσει να διαφημιστείτε, να προωθήσετε την αγορά και να πουλήσετε. Η διαχείριση των προνομίων κατανάλωσης API για να παρακολουθείτε ποιος χρησιμοποιεί τα API σας, πότε χρησιμοποιούνται και πόσο συχνά χρησιμοποιούνται γίνεται εύκολη υπόθεση. Μπορείτε να αποκτήσετε ολοκληρωμένα δεδομένα σχετικά με τη χρήση του API και την ποιότητα της υπηρεσίας φιλτράροντας προσεκτικά τις αναζητήσεις και την πλοήγηση.

Mulesoft Anypoint

Το Anypoint API Manager αποτελεί μέρος του Πλατφόρμα οποιουδήποτε σημείου που σας επιτρέπει να διαχειρίζεστε, να ελέγχετε και να προστατεύετε τα API. Τα αναλυτικά στοιχεία API σάς δίνουν τη δυνατότητα να δείτε πώς χρησιμοποιούνται τα API και πόσο καλά λειτουργούν.

Μπορείτε επίσης να δείτε πόσοι άνθρωποι τα χρησιμοποιούν και πόσο καλά λειτουργούν. Το API Manager σάς επιτρέπει να δημιουργείτε τους πίνακες εργαλείων σας, να αλλάζετε γραφήματα και να δημιουργείτε αναφορές. Μια αναφορά Διαχείριση API περιλαμβάνει τα εξής: Αναλύσεις δεδομένων API, παρακολούθηση συμβάντων API και γραφήματα Διαχείρισης API είναι μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε με τα δεδομένα από τα API.

Google APIGEE

Ως κορυφαία πλατφόρμα διαχείρισης API, Apigee δίνει τη δυνατότητα στις ψηφιακές επιχειρήσεις να ευδοκιμήσουν. Πολλές εταιρείες του Fortune 100 και γνωστές μάρκες όπως οι First Data, Live Nation, Shell, Burberry, eBay και Walgreens χρησιμοποιούν αυτήν την υπηρεσία καθημερινά. Η Apigee με έδρα την Καλιφόρνια απασχολεί περισσότερα από 400 άτομα σε όλο τον κόσμο.

Εκτός από τη διαχείριση προγραμματιστών API και τα αναλυτικά στοιχεία, το Apigee Edge παρέχει μια απλή στη χρήση αλλά ισχυρή πλατφόρμα διαχείρισης API. Το πρόγραμμα μπορεί να διαχειριστεί καλά την αύξηση της επισκεψιμότητας των χρηστών.

Παρέχει έναν ιστότοπο ανάπτυξης API για εσωτερική χρήση, διευκολύνοντας τους υπαλλήλους να μοιράζονται πληροφορίες. Έλεγχος πρόσβασης, OAuth, επαλήθευση κλειδιού API και προστασία από απειλές XML/JSON είναι μερικές μόνο από τις διαθέσιμες τεχνικές για την προστασία backend, API και επικοινωνιών.

Συμπέρασμα 👇

Η επιτυχία με ένα προϊόν API διαφέρει από άτομο σε άτομο και οι βασικοί δείκτες απόδοσης (KPI) για το προϊόν που χρησιμοποιείτε θα διαφέρουν από τους δείκτες άλλης εταιρείας.

Οι άνθρωποι του κλάδου fintech μπορεί να ενδιαφέρονται να μάθουν πόσοι καταναλωτές έχουν χρησιμοποιήσει το API τους για να πραγματοποιήσουν πληρωμές. Στην περίπτωση μιας εταιρείας ηλεκτρονικού εμπορίου, θα θέλετε να μάθετε πόσα άτομα έχουν εγγραφεί για το ενημερωτικό δελτίο σας χρησιμοποιώντας ένα API email.

Τα αναλυτικά στοιχεία API χρησιμοποιούνται για την επίτευξη των στόχων της εταιρείας σας, ανεξάρτητα από την κατάσταση. Ακριβώς επειδή έχετε ένα API δεν σημαίνει ότι κάτι ωραίο θα σας συμβεί αμέσως. Η χρήση του νέου εταιρικού σας API με βάση δεδομένα, αναλυτικό και σκόπιμα τρόπο θα αποκομίσει τα οφέλη.

Μπορείτε να δείτε μερικά από τα καλύτερα εργαλεία για τη δημιουργία API.