7 ευαίσθητες λειτουργίες των Windows που πρέπει να σκεφτείτε δύο φορές πριν τις τροποποιήσετε

Το να μπερδεύω στα Windows είναι μέρος της καθημερινής μου δουλειάς, ακόμα κι αν είναι μόνο για πειραματισμούς και μάθηση. Με δεκάδες κατεστραμμένα Windows κάτω από τη ζώνη μου, πρέπει να τονίσω ότι δεν πρέπει να τροποποιείτε ορισμένες από τις ευαίσθητες λειτουργίες των Windows χωρίς την απαραίτητη γνώση.

Είναι εντάξει να τα τροποποιήσετε εάν έχετε τις ακριβείς οδηγίες στο χέρι. Θέλω να πω, συχνά σας συνιστώ να τα τροποποιείτε για να βελτιώσετε την εμπειρία σας στα Windows. Μιλάω κυρίως για να τα τσιμπήσω από περιέργεια και για πειραματισμό.

Αυτές οι δυνατότητες μπορούν εύκολα να καταστρέψουν τα Windows ή τα δεδομένα στο εσωτερικό τους, επομένως πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν κάνετε μικροαλλαγές. Σε αυτήν την ανάρτηση, θα μιλήσω για αυτά τα ευαίσθητα χαρακτηριστικά και πώς να διατηρήσετε τον υπολογιστή σας ασφαλή εάν σκοπεύετε να τα τροποποιήσετε ή εάν έχετε ήδη μπερδέψει τα πράγματα.

Έχετε ένα σχέδιο ανάκαμψης

Η πρώτη σας γραμμή άμυνας είναι να έχετε καταρτίσει ένα σχέδιο αποκατάστασης πριν αντιμετωπίσετε επικίνδυνες λειτουργίες των Windows. Εάν τα πράγματα πάνε νότια, θα πρέπει να μπορείτε να επιστρέψετε ή τουλάχιστον να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας σημαντικών δεδομένων σε ασφαλές μέρος.

Ακολουθούν ορισμένες κοινές λύσεις ανάκτησης που θα πρέπει να εξετάσετε τη ρύθμιση:

Επαναφοράς συστήματος

Η επαναφορά συστήματος θα σας επιτρέψει να επαναφέρετε τον υπολογιστή σας σε προηγούμενη κατάσταση και να επαναφέρετε τυχόν αλλαγές που έγιναν μετά το χρόνο του σημείου επαναφοράς. Τα Windows μπορούν να δημιουργήσουν αυτόματα σημεία επαναφοράς, αλλά μπορείτε επίσης να δημιουργήσετε μη αυτόματα ένα πριν κάνετε κάτι επικίνδυνο. Αναζητήστε το Restore στην Αναζήτηση των Windows και ανοίξτε την επιλογή Δημιουργία σημείου επαναφοράς από τα αποτελέσματα.

Αυτό θα ανοίξει το παράθυρο Προστασία συστήματος, όπου μπορείτε να προσαρμόσετε τον εκχωρημένο χώρο για αυτόματη επαναφορά συστήματος και να δημιουργήσετε με μη αυτόματο τρόπο ένα σημείο επαναφοράς.

Μονάδα ανάκτησης

Μπορείς δημιουργήστε μια μονάδα ανάκτησης στα Windows που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση προβλημάτων ή την επαναφορά των Windows. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμο όταν τα Windows είναι κατεστραμμένα και δεν μπορούν να εκκινήσουν. Μπορείτε να εκκινήσετε τον υπολογιστή μέσω της μονάδας USB για να επαναφέρετε την προηγούμενη κατάσταση ή να διορθώσετε ανιχνεύσιμα προβλήματα.

Εφεδρικές λύσεις τρίτων

Εάν έχετε αναντικατάστατα δεδομένα στον υπολογιστή σας, τότε αξίζει τον κόπο μια εφεδρική λύση. Μπορείτε είτε να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας δεδομένων στο cloud είτε να χρησιμοποιήσετε ένα εργαλείο όπως Acronis Advanced Backup για τοπικά αντίγραφα ασφαλείας. Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρει η κλωνοποίηση δίσκων εάν προτιμάτε να έχετε ένα ακριβές αντίγραφο του λειτουργικού συστήματος και των δεδομένων σας.

Μητρώο των Windows

Εάν έχετε διαβάσει ποτέ μια οδηγία στο διαδίκτυο που περιελάμβανε μικροαλλαγές στο μητρώο των Windows, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να υπήρχε μια ειδική ενότητα προειδοποίησης με τις οδηγίες δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας του μητρώου. Το Μητρώο δεν είναι μόνο επικίνδυνο στην επεξεργασία αλλά και πολύπλοκο στην επεξεργασία, γεγονός που καθιστά δύσκολη την αναίρεση των αλλαγών. Εμπιστέψου με; Αναγκάστηκα να επαναφέρω τον δοκιμαστικό υπολογιστή μου από τις τελευταίες μου προσπάθειες εισβολής στο Μητρώο επειδή δεν δημιούργησα σωστά αντίγραφα ασφαλείας.

Το μητρώο των Windows, όπως υποδηλώνει το όνομα, λειτουργεί σαν μητρώο για όλες τις ρυθμίσεις και τις εφαρμογές στα Windows. Οτιδήποτε αλλάζετε σε αυτό επηρεάζει άμεσα τα Windows και τον τρόπο λειτουργίας τους. Αυτό σημαίνει ότι η διαγραφή ή η προσθήκη οτιδήποτε σε αυτό θα μπορούσε εύκολα να σπάσει τις λειτουργίες. Δεν υπάρχει κουμπί αναίρεσης ή εύκολα βήματα για να επεξεργαστείτε ή να αφαιρέσετε τις αλλαγές.

Μερικά κοινά ζητήματα που θα μπορούσαν να προκύψουν περιλαμβάνουν σφάλματα, αργή απόδοση, κατεστραμμένες εφαρμογές, αποτυχία εκκίνησης και, σε ορισμένες περιπτώσεις, έκθεση του συστήματός σας σε ευπάθειες ασφαλείας.

Συνιστώμενα βήματα ανάκτησης

Δυστυχώς, δεν υπάρχει μέθοδος επαναφοράς του μητρώου των Windows για να το διορθώσετε, καθώς καταγράφει επίσης τις εφαρμογές και τα δεδομένα σας που θα χαλάσουν εάν το Μητρώο των Windows οριστεί ως προεπιλογή. Το Μητρώο έχει μια ενσωματωμένη λειτουργία «Εξαγωγή» για τη δημιουργία αντιγράφου ασφαλείας του Μητρώου, το οποίο συνιστάται να χρησιμοποιείτε κάθε φορά που επεξεργάζεστε το Μητρώο.

Εάν δεν δημιουργήσατε αντίγραφο ασφαλείας του Μητρώου και δεν έχετε σημείο επαναφοράς για να επιστρέψετε, τότε δυστυχώς, θα πρέπει να επαναφέρετε τον υπολογιστή. Παρόλο που τα εργαλεία καθαρισμού μητρώου μπορούν να διορθώσουν βασικές καταχωρίσεις που σχετίζονται με εφαρμογές, δεν μπορούν να διορθώσουν ένα κατεστραμμένο μητρώο.

Για να επαναφέρετε τα Windows, ανοίξτε τις Ρυθμίσεις των Windows και μεταβείτε στο Σύστημα > Ανάκτηση > Επαναφορά αυτού του υπολογιστή.

Εδώ επιλέξτε Διατήρηση των αρχείων μου και ακολουθήστε τις οδηγίες.

Η διαδικασία επαναφοράς δεν θα διαγράψει τα δεδομένα σας μέσα στα διαμερίσματα, όπως έγγραφα, μέσα, αρχεία κ.λπ. Ωστόσο, θα επαναφέρει πλήρως τις ρυθμίσεις των Windows και θα απεγκαταστήσει όλες τις εφαρμογές και τα προγράμματα.

Διαχειριστή της συσκευής

Η Διαχείριση Συσκευών ελέγχει πλήρως τα προγράμματα οδήγησης που είναι υπεύθυνα για τη λειτουργία του υλικού του υπολογιστή σας. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να εγκαταστήσετε νέα προγράμματα οδήγησης, να ενημερώσετε προγράμματα οδήγησης και να τα απεγκαταστήσετε/απενεργοποιήσετε. Είναι επικίνδυνο γιατί οποιαδήποτε λανθασμένη εγκατάσταση ή απεγκατάσταση του προγράμματος οδήγησης μπορεί να καταστήσει άχρηστα τα στοιχεία υλικού.

Πρόσφατα έκανα τα γραφικά μου εντελώς άχρηστα εγκαθιστώντας ένα λάθος πρόγραμμα οδήγησης, έπρεπε να μεταβώ στην ενσωματωμένη κάρτα γραφικών για να δω ακόμη και την οθόνη. Τα προγράμματα οδήγησης συσκευών μπορεί να οδηγήσουν σε παρόμοια προβλήματα που μπορεί να απαιτούν ακόμη και πλήρη επαναφορά του υπολογιστή από την αρχική οθόνη.

Δεν πρέπει να εγκαταστήσετε ή να απεγκαταστήσετε μη αυτόματα προγράμματα οδήγησης. Τα Windows μπορούν να χειριστούν τα βασικά προγράμματα οδήγησης και συνιστώ ανεπιφύλακτα τη χρήση ενός προγράμματος ενημέρωσης προγραμμάτων οδήγησης τρίτου κατασκευαστή για την αυτόματη διαχείριση των ενημερώσεων προγραμμάτων οδήγησης. Αυτά τα εργαλεία έχουν ενσωματωμένες μεθόδους για την επίλυση προβλημάτων, εάν τα πράγματα πάνε στραβά.

Συνιστώμενα βήματα ανάκτησης

Εάν απενεργοποιήσετε ή απεγκαταστήσετε ένα πρόγραμμα οδήγησης, συνήθως μόλις επανεκκινήσετε τον υπολογιστή το διορθώσετε, καθώς τα Windows τα επανεγκαθιστούν αυτόματα. Ωστόσο, η λανθασμένη εγκατάσταση προγραμμάτων οδήγησης ή οι εσφαλμένες ενημερώσεις πρέπει να διορθωθούν με επαναφορά στη σωστή έκδοση.

Στη Διαχείριση Συσκευών, κάντε δεξί κλικ στο πρόγραμμα οδήγησης που δεν λειτουργεί και επιλέξτε Ιδιότητες. Εδώ μεταβείτε στην καρτέλα Driver και κάντε κλικ στο Roll Back Driver για να επιστρέψετε στο πρόγραμμα οδήγησης που λειτουργούσε προηγουμένως. Εναλλακτικά, μπορείτε να κάνετε δεξί κλικ στο πρόγραμμα οδήγησης και να επιλέξετε Ενημέρωση προγράμματος οδήγησης. Στη συνέχεια, επιλέξτε Browser my computer for drivers για να δείτε τη λίστα με τα διαθέσιμα προγράμματα οδήγησης στον υπολογιστή για εγκατάσταση.

Εάν μπορείτε να κάνετε λήψη ενός εργαλείου αυτόματης ενημέρωσης προγραμμάτων οδήγησης, τότε αυτά τα εργαλεία μπορούν επίσης να διορθώσουν προβλήματα προγραμμάτων οδήγησης βρίσκοντας αυτόματα το σωστό πρόγραμμα οδήγησης και εγκαθιστώντας το.

Φάκελος σελίδας

Τα Windows χρησιμοποιούν το Φάκελος σελίδας στη μονάδα αποθήκευσης για εξοικονόμηση λιγότερο σημαντικών διεργασιών από τη μνήμη RAM όταν τοποθετείται περισσότερο φορτίο σε αυτήν. Είναι πολύ σημαντικό για τη σταθερή απόδοση του υπολογιστή, καθώς αποτρέπει σφάλματα μνήμης ελευθερώνοντας τη μνήμη RAM για σημαντικές εργασίες. Ωστόσο, ανάλογα με το πόση μνήμη RAM διαθέτετε, το Pagefile μπορεί να τροποποιηθεί για να ελευθερώσει χώρο αποθήκευσης ή να βελτιώσει την απόδοση.

Εάν τροποποιήσετε λανθασμένα το Pagefile ή το απενεργοποιήσετε, τότε μπορεί να παγώσει το σύστημα εάν η RAM του υπολογιστή σας δεν μπορεί να χειριστεί τη δραστηριότητά σας.

Συνιστώμενα βήματα ανάκτησης

Ο καλύτερος τρόπος για να το διορθώσετε είναι να αναιρέσετε τις αλλαγές που κάνατε στο Αρχείο σελίδας. Ωστόσο, θα δυσκολευτείτε να το κάνετε εάν ο υπολογιστής σας έχει ήδη αρχίσει να παγώνει. Για να το διορθώσετε, επανεκκινήστε τον υπολογιστή και μην ενεργοποιήσετε άλλες εφαρμογές. Προσπαθήστε επίσης να κλείσετε τυχόν εφαρμογές εκκίνησης από το δίσκο συστήματος, εάν υπάρχουν.

Τώρα πατήστε τα πλήκτρα Windows+R και πληκτρολογήστε SystemPropertiesPerformance στο παράθυρο διαλόγου Εκτέλεση για να ανοίξετε τις Επιλογές απόδοσης. Εδώ, στην καρτέλα Για προχωρημένους, κάντε κλικ στην Αλλαγή και, στη συνέχεια, ενεργοποιήστε την επιλογή Αυτόματη διαχείριση μεγέθους αρχείου σελίδας για όλες τις μονάδες δίσκου.

τείχος προστασίας των Windows

Το Τείχος προστασίας των Windows είναι υπεύθυνο για τη διαχείριση της κυκλοφορίας του δικτύου σας, ώστε να διασφαλίζεται ότι καμία εισερχόμενη ή εξερχόμενη επιβλαβής κυκλοφορία δεν θα μπορούσε να βλάψει τον υπολογιστή σας. Είναι εξαιρετικά προσαρμόσιμο και σας επιτρέπει να δημιουργείτε χειροκίνητα λίστες επιτρεπόμενων/αποκλεισμού και ακόμη και να διαχειρίζεστε διαφορετικές θύρες.

Το Τείχος προστασίας των Windows είναι εξαιρετικά ευαίσθητο σε λανθασμένες αλλαγές, καθώς επιτρέποντας κακόβουλες συνδέσεις μπορεί να οδηγήσει σε κλοπή δεδομένων και ακόμη και πλήρη έλεγχο της συσκευής σας. Επιπλέον, ο αποκλεισμός σημαντικών συνδέσεων ή θυρών μπορεί να καταστήσει τις εφαρμογές άχρηστες ή να επιβραδύνει την απόδοση.

Ακολουθούν ορισμένα παραδείγματα πιθανών εσφαλμένων διαμορφώσεων τείχους προστασίας που θα μπορούσαν να είναι επικίνδυνες για τον υπολογιστή σας:

  • Ο αποκλεισμός των θυρών 43, 53 και 443 μπορεί να διακόψει τη σύνδεσή σας με τον ιστό και τις υπηρεσίες που εξαρτώνται από το HTTP/HTTPS για ενημερώσεις.
  • Εάν επιτρέψετε κατά λάθος όλη την εισερχόμενη κίνηση σε ένα δημόσιο δίκτυο, ο υπολογιστής σας μπορεί να γίνει εξαιρετικά ευάλωτος σε εξωτερικές επιθέσεις.
  • Επιτρέποντας τη θύρα 3389 για δωρεάν εισερχόμενη κυκλοφορία μπορεί να επιτρέψει σε άλλους να αποκτήσουν απομακρυσμένη πρόσβαση στον υπολογιστή σας.

Είναι ενδιαφέρον ότι πολλές από αυτές τις τροποποιήσεις γίνονται αυτόματα από κακόβουλες εφαρμογές, επομένως προσέξτε ποιες εφαρμογές επιτρέπετε να διαμορφώνουν τους κανόνες του τείχους προστασίας.

Συνιστώμενα βήματα ανάκτησης

Εκτός από τη μη αυτόματη κατάργηση των κανόνων που προσθέσατε, μια απλή λύση είναι να επαναφέρετε το Τείχος προστασίας στην προεπιλεγμένη κατάσταση. Το Τείχος προστασίας των Windows έχει την επιλογή επαναφοράς όλων των αλλαγών που έγιναν από τους χρήστες και επαναφοράς σε καθαρή κατάσταση.

Αναζητήστε το τείχος προστασίας των Windows στην αναζήτηση των Windows για να ανοίξετε το Τείχος προστασίας των Windows. Εδώ κάντε κλικ στο Restore defaults στο αριστερό πλαίσιο και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στο Restore defaults ξανά στην επόμενη σελίδα για να το επαναφέρετε.

Πολιτική ομάδας

Η πολιτική ομάδας είναι ισχυρή για τη διαχείριση τόσο του τοπικού υπολογιστή όσο και των υπολογιστών σε ένα κοινόχρηστο δίκτυο. Σας επιτρέπει να ορίσετε πολιτικές που θα μπορούσαν να ελέγξουν πολλές κρίσιμες λειτουργίες των Windows, όπως το Τείχος προστασίας των Windows, τις πολιτικές κωδικών πρόσβασης, την εγκατάσταση εφαρμογών, τα δικαιώματα χρήστη κ.λπ.

Αν ανοίξετε την ενότητα Όλες οι ρυθμίσεις σε αυτό, θα βρείτε πολλές επιλογές που θα μπείτε στον πειρασμό να ενεργοποιήσετε/απενεργοποιήσετε. Εάν εφαρμοστούν εσφαλμένα, μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια και να αποτρέψουν την πρόσβαση στις λειτουργίες των Windows.

Συνιστώμενα βήματα ανάκτησης

Ευτυχώς, η ανάκτηση από λανθασμένες διαμορφώσεις στην Πολιτική ομάδας είναι αρκετά εύκολη και στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν θα χρειάζεται να επαναφέρετε τα πάντα. Στην πολιτική ομάδας, μετακινηθείτε στην παρακάτω τοποθεσία:

Διαμόρφωση υπολογιστή > Πρότυπα διαχείρισης > Όλες οι ρυθμίσεις

Εδώ στο δεξιό πλαίσιο, κάντε κλικ στη στήλη Κατάσταση και θα εμφανιστούν όλες οι ρυθμίσεις με τις τροποποιημένες στην κορυφή. Απλώς αλλάξτε τα ξανά σε Δεν έχει διαμορφωθεί για να εφαρμόσει την προεπιλεγμένη συμπεριφορά.

Τώρα κάντε το ίδιο και στο All Settings for User Configuration.

Εάν έχετε κάνει πάρα πολλές αλλαγές και θέλετε να επαναφέρετε τα πάντα με μία κίνηση, τότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια εντολή Γραμμής εντολών. Αναζητήστε τη γραμμή εντολών στην Αναζήτηση των Windows και, στη συνέχεια, κάντε δεξί κλικ στη Γραμμή εντολών και επιλέξτε Εκτέλεση ως διαχειριστής.

Εδώ εισάγετε τις δύο εντολές παρακάτω τη μία μετά την άλλη:

RD /S /Q “%WinDir%\System32\GroupPolicy

RD /S /Q “%WinDir%\System32\GroupPolicyUsers

Βεβαιωθείτε ότι πατάτε Enter μετά από κάθε εντολή. Δεν θα υπάρξει καμία επιβεβαίωση μιας επιτυχημένης εντολής λόγω του /Q (Quiet Mode) σε αυτήν, αλλά η Πολιτική Ομάδας θα επαναφερθεί στις προεπιλογές.

Αρχείο Hosts

Το αρχείο Hosts είναι προγενέστερο του συστήματος DNS που χρησιμοποιούμε σήμερα για να αντιστοιχίσουμε διευθύνσεις IP σε ονόματα κεντρικών υπολογιστών. Ωστόσο, εξακολουθεί να χρησιμοποιείται για διαφορετικούς σκοπούς για την τοπική επίλυση DNS, όπως τον αποκλεισμό ιστότοπων ή διαφημίσεων. Το πιο σημαντικό είναι ότι έχει προτεραιότητα έναντι της διαδικασίας αναζήτησης DNS των Windows, επομένως μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη σύνδεσή σας εάν ρυθμιστεί εσφαλμένα.

Αν και το αρχείο Hosts δεν είναι κάτι με το οποίο ενοχλούν οι τακτικοί χρήστες, πολλοί διαδικτυακοί οδηγοί συνιστούν την επεξεργασία του για διαφορετικούς σκοπούς. Για να μην αναφέρουμε, οι επιθέσεις κακόβουλου λογισμικού μπορούν να το επεξεργαστούν για να σας ανακατευθύνουν σε έναν ιστότοπο phishing.

Εάν χρειαστεί ποτέ να το επεξεργαστείτε, βεβαιωθείτε ότι ακολουθείτε ακριβώς τις οδηγίες και γνωρίζετε τι προσθέτετε σε αυτό. Θα σας προτείνω επίσης να χρησιμοποιήσετε μια εφαρμογή διαχείρισης κεντρικού υπολογιστή τρίτου μέρους αντί να την επεξεργαστείτε με μη αυτόματο τρόπο. Ένα εργαλείο σαν Hosts File Editor μπορεί να διευκολύνει τη διαδικασία και να αποτρέψει το ανθρώπινο λάθος.

Συνιστώμενα βήματα ανάκτησης

Εφόσον το αρχείο Hosts δεν αλλάζει από υπολογιστή σε υπολογιστή, μπορείτε να αντικαταστήσετε το εσφαλμένα ρυθμισμένο αρχείο Hosts με ένα νέο που έχει αντιγραφεί από οπουδήποτε. Ακολουθεί ένα σεμινάριο από τη Microsoft προς επαναφέρετε το αρχείο Hosts στα Windows. Υπάρχει ένα δείγμα αρχείου Hosts διαθέσιμο για να δημιουργήσετε ένα νέο και να αντικαταστήσετε το παλιό.

Τελευταίες λέξεις 🔧🤔

Οποιεσδήποτε λανθασμένες τροποποιήσεις στα παραπάνω χαρακτηριστικά μπορούν εύκολα να διορθωθούν δημιουργώντας απλώς ένα σημείο επαναφοράς πριν ξεκινήσετε το ξεφάντωμα. Επιπλέον, θα σας προτείνω να κάνετε πρώτα τέτοιες επικίνδυνες αλλαγές σε μια εικονική μηχανή, που θα αποτρέψουν τον υπολογιστή σας από τυχόν αρνητικές επιπτώσεις.

  Πώς να ρυθμίσετε τη φωτεινότητα σε έναν υπολογιστή με Windows 10