7 ελαφριά προγράμματα περιήγησης Windows που έχουν δοκιμαστεί για χρήση RAM: Ποιο είναι το καλύτερο;

Η χρήση ενός προγράμματος περιήγησης με ένταση πόρων σε έναν υπολογιστή χαμηλού επιπέδου μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την απόδοσή του. Έτσι, η βέλτιστη λύση είναι να επιλέξετε μια ελαφριά εναλλακτική λύση προγράμματος περιήγησης που δεν εξαντλεί τη μνήμη. Δοκιμάσαμε την κατανάλωση μνήμης RAM διαφόρων προγραμμάτων περιήγησης με αποδοτική χρήση πόρων, ώστε να μπορείτε να επιλέξετε το ελαφρύτερο για τις ανάγκες σας.

Πώς έγιναν οι δοκιμές;

Η κατανάλωση πόρων των προγραμμάτων περιήγησης εξαρτάται από τον τρόπο που τα χρησιμοποιείτε. Ενώ ένα πρόγραμμα περιήγησης μπορεί να είναι λιγότερο απαιτητικό σε πόρους κατά την εκτέλεση εφαρμογών ιστού, μπορεί να μην είναι τόσο αποδοτικό από πλευράς πόρων κατά την αναπαραγωγή βίντεο.

Για το λόγο αυτό, επιλέξαμε επτά ελαφριά προγράμματα περιήγησης: K-Meleon, Falkon, SlimBrowser, Pale Moon, Maxthon, SeaMonkey και UR Browser. Στη συνέχεια, τα δοκιμάσαμε λαμβάνοντας υπόψη τρία τυπικά καθημερινά σενάρια: ψυχαγωγία, γραφείο και εργασία.

Για να απλοποιήσουμε τη σύγκριση της κατανάλωσης πόρων από διαφορετικά προγράμματα περιήγησης, διατηρήσαμε τις διαδικασίες συνεπείς, δηλαδή, εκτελέσαμε τις ίδιες διαδικασίες για κάθε σενάριο σε όλα τα προγράμματα περιήγησης.

Ακολουθούν οι διαδικασίες που εκτελέσαμε στα προγράμματα περιήγησης κατά τον έλεγχο της κατανάλωσης μνήμης για κάθε καθημερινό σενάριο:

1. Ψυχαγωγία: Η χρήση ενός προγράμματος περιήγησης για ψυχαγωγία συνήθως περιλαμβάνει σερφάρισμα στο YouTube, ροή ταινιών, ακρόαση μουσικής στο διαδίκτυο κ.λπ. Εκτελέσαμε τέσσερις διαφορετικές διαδικασίες σε ξεχωριστές καρτέλες για να αξιολογήσουμε διεξοδικά τη χρήση της μνήμης για ψυχαγωγία. Ανάμεσά τους ήταν δύο βίντεο στο YouTube (το ένα ήταν σε παύση και το άλλο έπαιζε ενεργά), μια ταινία και ένα τραγούδι.

2. Εργασία: Στο γραφείο, χρησιμοποιούμε κυρίως προγράμματα περιήγησης για την εκτέλεση εφαρμογών ιστού, για να περάσουμε από τα email μας σε ένα πρόγραμμα-πελάτη ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, να παρακολουθούμε περιστασιακά μαθήματα στο YouTube ή να εργαζόμαστε σε ένα CMS (σύστημα διαχείρισης περιεχομένου). Έτσι, για να ελέγξουμε την κατανάλωση μνήμης RAM, εκτελέσαμε διαδικασίες σε τέσσερις καρτέλες: μια με τα Φύλλα Google, τη δεύτερη με σύστημα διαχείρισης περιεχομένου, μια άλλη με ένα πρόγραμμα-πελάτη ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και την τέταρτη με έναν οδηγό YouTube.

  Πώς να απενεργοποιήσετε το Copilot στα Windows 11

3. Γενική χρήση: Περιλαμβάνει την ανάγνωση ειδήσεων, την κύλιση στο Twitter ή το Facebook και τις ηλεκτρονικές αγορές. Επομένως, όπως και στις προηγούμενες περιπτώσεις χρήσης, ανοίξαμε τέσσερις καρτέλες: μία για το Twitter, μία για το Facebook, μία άλλη για έναν ιστότοπο διαδικτυακών αγορών και την τελευταία για ένα άρθρο ειδήσεων.

Χρησιμοποιήσαμε τη Διαχείριση εργασιών των Windows για να μετρήσουμε την κατανάλωση μνήμης RAM, όχι τους ενσωματωμένους διαχειριστές εργασιών που προσφέρονται από ορισμένα προγράμματα περιήγησης. Επομένως, ο έλεγχος της κατανάλωσης πόρων μέσω ενός ενσωματωμένου διαχειριστή εργασιών σε οποιοδήποτε από τα δοκιμασμένα προγράμματα περιήγησης μπορεί να διαφέρει από τις τιμές που αναφέρονται παρακάτω.

Μια επισκόπηση της κατανάλωσης RAM από διάφορα προγράμματα περιήγησης

Ακολουθεί ένας πίνακας που δείχνει πόση μνήμη RAM κατανάλωσε κάθε πρόγραμμα περιήγησης για τις τρεις περιπτώσεις χρήσης που αναφέρονται παραπάνω:

Όνομα προγράμματος περιήγησης

Περίπτωση χρήσης

Κατανάλωση μνήμης (MBs)

Κ-Μελέων

Αδρανής

78

Ψυχαγωγία

450

Δουλειά

526

Γενικής χρήσης

320

Falkon

Αδρανής

235

Ψυχαγωγία

1749

Δουλειά

1170

Γενικής χρήσης

935

Λεπτό πρόγραμμα περιήγησης

Αδρανής

320

Ψυχαγωγία

968

Δουλειά

1000

Γενικής χρήσης

902

Χλωμό φεγγάρι

Αδρανής

175

Ψυχαγωγία

830

Δουλειά

805

Γενικής χρήσης

820

Maxthon

Αδρανής

323

Ψυχαγωγία

875

Δουλειά

1172

Γενικής χρήσης

790

SeaMonkey

Αδρανής

82

Ψυχαγωγία

550

Δουλειά

570

Γενικής χρήσης

562

Πρόγραμμα περιήγησης UR

Αδρανής

239

Ψυχαγωγία

831

Δουλειά

921

Γενικής χρήσης

647

Υπάρχουν μερικά συμπεράσματα που μπορείτε να βγάλετε από τα αποτελέσματα που συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια της δοκιμής:

  • Το K-Meleon καταναλώνει τους λιγότερους πόρους, ενώ το Falkon είναι το πιο διψασμένο για πόρους.
  • Το K-Meleon και το SeaMonkey καταναλώνουν πολύ λίγη μνήμη όταν είναι σε αδράνεια, ενώ το SlimBrowser καταναλώνει την περισσότερη.
  • Μετά το K-Meleon και το SeaMonkey, το Pale Moon είναι η καλύτερη επιλογή σας για παρακολούθηση βίντεο YouTube, ροή ταινιών και ακρόαση μουσικής και δουλειά γραφείου.
  • Το πρόγραμμα περιήγησης UR φαίνεται να είναι η καλύτερη επιλογή για γενική περιήγηση στο web μετά το K-Meleon και το SeaMonkey.
  Διορθώστε το Creative Sound Blaster που δεν εντοπίστηκε στα Windows 10

Η δοκιμή πραγματοποιήθηκε σε φορητό υπολογιστή Microsoft Surface 3 με 16 GB μνήμης RAM. Λαμβάνοντας υπόψη ότι η πραγματική κατανάλωση πόρων οποιασδήποτε εφαρμογής ή προγράμματος περιήγησης εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως η απόδοση της μνήμης RAM, ο κατασκευαστής της συσκευής, η ηλικία της, η πραγματική χρήση της μνήμης RAM των προγραμμάτων περιήγησης που δοκιμάστηκαν παραπάνω ενδέχεται να διαφέρουν ελαφρώς στη συσκευή σας.

Γιατί το K-Meleon και το SeaMonkey μπορεί να μην είναι η καλύτερη επιλογή;

Το K-Meleon και το SeaMonkey είναι τα προγράμματα περιήγησης που απαιτούν λιγότερους πόρους, αλλά μπορεί να μην είναι η καλύτερη επιλογή για τις παραπάνω περιπτώσεις χρήσης.

Σε σύγκριση με τα άλλα προγράμματα περιήγησης αυτής της λίστας, το K-Meleon είναι εξαιρετικά αργό και η διεπαφή του δεν είναι διαισθητική, επομένως μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος για να το συνηθίσετε. Το πιο σημαντικό είναι ότι το πρόγραμμα περιήγησης δεν υποστηρίζει κύριες εφαρμογές ιστού όπως το Slack. Η χρήση εφαρμογών ιστού κοινωνικών μέσων στο K-Meleon είναι επίσης πρόκληση, καθώς συχνά επιστρέφουν σφάλματα.

Το SeaMonkey, από την άλλη πλευρά, έχει μια εξίσου πολύπλοκη διεπαφή. Πολλά βασικά χαρακτηριστικά, όπως το άνοιγμα μιας νέας καρτέλας, είναι θαμμένα στα μενού του προγράμματος περιήγησης. Ομοίως, πρέπει να κάνετε δεξί κλικ και να ανοίξετε το μενού περιβάλλοντος για να κλείσετε μια καρτέλα. Επομένως, η χρήση του ως κύριου προγράμματος περιήγησης θα εμποδίσει αναμφίβολα την παραγωγικότητά σας.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα μειονεκτήματα που έχει κάθε πρόγραμμα περιήγησης, είναι δίκαιο να πούμε ότι το K-Meleon και το SeaMonkey δεν είναι οι καλύτερες επιλογές για τακτική χρήση. Παρά το γεγονός ότι είναι λιγότερο απαιτητικοί πόροι, αυτοί οι λόγοι καθιστούν και τα δύο προγράμματα περιήγησης ακατάλληλα για τις περιπτώσεις χρήσης μας. Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τις δυνατότητες και τους περιορισμούς των δοκιμασμένων προγραμμάτων περιήγησης, ανατρέξτε στον οδηγό μας για τα καλύτερα παλιά και χαμηλού επιπέδου προγράμματα περιήγησης.

  Πώς να δείτε το ποσοστό μπαταρίας για χειριστήρια Xbox One στα Windows

Εάν η κατανάλωση RAM αυξηθεί στο 100 τοις εκατό στη Διαχείριση εργασιών, ακόμη και όταν το πρόγραμμα περιήγησής σας είναι αδρανές και δεν έχετε ανοιχτές καρτέλες, η μνήμη RAM μπορεί να είναι σχεδόν εξαντλημένη.

Ποιο πρόγραμμα περιήγησης πρέπει να χρησιμοποιήσετε;

Μετά την εξάλειψη των K-Meleon και SeaMonkey, το Pale Moon και το UR Browser έγιναν οι δύο κορυφαίοι υποψήφιοι για να είναι τα πιο ελαφριά και πλούσια σε χαρακτηριστικά προγράμματα περιήγησης.

1. Χλωμό φεγγάρι

Το Pale Moon βασίζεται σε ένα παράγωγο της μηχανής απόδοσης Gecko (Goanna) και βασίζεται σε ένα σκληρό πιρούνι του κώδικα Mozilla που ονομάζεται UXP. Το πρόγραμμα περιήγησης είναι γρήγορο, έχει απλή διεπαφή χρήστη και προσφέρει ασφάλεια υψηλής ποιότητας. Επιπλέον, είναι το πρόγραμμα περιήγησης με λιγότερους πόρους για χρήση που σχετίζεται με την εργασία μετά το K-Meleon και το SeaMonkey.

Επομένως, το Pale Moon θα πρέπει να είναι η πρώτη σας επιλογή εάν ψάχνετε για ένα πρόγραμμα περιήγησης πλούσιο σε χαρακτηριστικά, λιγότερο απαιτητικό για χρήση στο γραφείο.

Λήψη: Pale Moon για Windows

2. Πρόγραμμα περιήγησης UR

Το πρόγραμμα περιήγησης UR είναι κατασκευασμένο με Chromium, αλλά έχει αφαιρεθεί από ορισμένα προγράμματα παρακολούθησης της Google για βελτιωμένη προστασία απορρήτου. Το πρόγραμμα περιήγησης διαθέτει μια εύχρηστη διεπαφή, υποστηρίζει επεκτάσεις στο Chrome web store και προσφέρει προηγμένες λειτουργίες απορρήτου. Επίσης, το πρόγραμμα περιήγησης είναι εξοπλισμένο με ενσωματωμένο πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων και VPN.

Ο συνδυασμός αυτών των χαρακτηριστικών καθιστά το UR Browser μια καλή επιλογή για ψυχαγωγία και γενική χρήση, ειδικά αν κάνετε εναλλαγή από το Chrome.

Λήψη: UR Browser για Windows

Χρησιμοποιήστε ένα ελαφρύ πρόγραμμα περιήγησης για να μειώσετε τη χρήση της μνήμης RAM

Η υπερβολική κατανάλωση μνήμης από ένα πρόγραμμα περιήγησης μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την απόδοση της συσκευής. Επομένως, θα πρέπει να χρησιμοποιείτε ένα πρόγραμμα περιήγησης που καταπονεί λιγότερο τη RAM σας. Ας ελπίσουμε ότι η δοκιμή μας σας έδωσε μια ιδέα για το ποιο πρόγραμμα περιήγησης είναι λιγότερο εντατικό για εργασία, ψυχαγωγία και γενική χρήση.

Ωστόσο, δεν θα ήταν συνετό να επιλέξετε ένα πρόγραμμα περιήγησης αποκλειστικά με βάση τους λίγους πόρους που καταναλώνει. Αντίθετα, θα πρέπει επίσης να εξετάσετε πρόσθετες δυνατότητες και ενσωματώσεις που προσφέρει, όπως υποστήριξη για επεκτάσεις, ευκολία διαχείρισης λήψεων, προστασία απορρήτου και πολλά άλλα.