6 Χρήσεις για έναν οικιακό διακομιστή Linux

Ένας οικιακός διακομιστής σάς επιτρέπει να συγκεντρώνετε κοινές εργασίες σε αποκλειστικό υλικό. Αλλά τι είδους πράγματα μπορείτε να επιτύχετε και ποια οφέλη θα φέρει αυτή η ρύθμιση;

1. Επαναχρησιμοποίηση παλιών υπολογιστών

Εάν έχετε έναν παλιό υπολογιστή που μαζεύει σκόνη, μπορείτε να τον χρησιμοποιήσετε ως διακομιστή εγκαθιστώντας το Linux.

Αν και είναι δυνατό να αγοράσετε φθηνά εξοπλισμό εταιρικής ποιότητας στην αγορά μεταχειρισμένων, οι απαιτήσεις ισχύος και ψύξης δεν είναι πρακτικές για οικιακή χρήση.

Αλλά δεν χρειάζεστε φανταχτερά μηχανήματα τοποθέτησης σε rack για να ρυθμίσετε έναν διακομιστή Linux. Επειδή το Linux είναι ελαφρύ, οι παλαιότεροι υπολογιστές θα τα πάνε μια χαρά. Δεδομένου ότι πολλοί διακομιστές θα λειτουργούν χωρίς GUI, αυτό απλώς τους κάνει πιο ισχυρούς για την εξυπηρέτηση των αντικειμένων σας.

2. Κοινή χρήση αρχείων αποτελεσματικά

Εάν έχετε πολλές συσκευές στο σπίτι σας, πιθανότατα έχετε σημαντικά αρχεία διάσπαρτα σε αυτές. Δεν θα ήταν υπέροχο αν όλα τα αρχεία σας ήταν σε μια βολική τοποθεσία;

  Πώς να δημιουργήσετε συντομεύσεις μενού εφαρμογών στο Linux

Ένας οικιακός διακομιστής μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε τα αρχεία σας. Μπορείτε να εγκαταστήσετε μια λύση αποθήκευσης συνδεδεμένη στο δίκτυο ή ακόμα και ένα προσωπικό σαν το cloud δικός σύννεφο σε διακομιστή. Στη συνέχεια, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε όλα τα αρχεία σας από οποιαδήποτε συσκευή στο δίκτυό σας.

Μια λύση όπως αυτή θα σας επιτρέψει να διατηρήσετε σημαντικές αναμνήσεις όπως οικογενειακές φωτογραφίες και βίντεο. Εάν ακολουθήσετε αυτήν τη διαδρομή, θα πρέπει να έχετε ένα εφεδρικό σχήμα, αλλά δεν χρειάζεται να είναι περίπλοκο. Μπορείτε επίσης να σκεφτείτε ένα αντίγραφο ασφαλείας εκτός τοποθεσίας, όπως μια υπηρεσία δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας cloud, σε περίπτωση που συμβεί το χειρότερο ποτέ στο σπίτι σας.

Μιλώντας για οικιακά μέσα, ένας διακομιστής οικιακών πολυμέσων που βασίζεται σε Linux είναι ένας διασκεδαστικός τρόπος για να έχετε όλο το αγαπημένο σας περιεχόμενο βίντεο προσβάσιμο στο δίκτυό σας.

Με μια λύση όπως Plexμπορείτε να αντιγράψετε και να αποθηκεύσετε τα αγαπημένα σας DVD και προσωπικά βίντεο σε έναν οικιακό διακομιστή για να τα παρακολουθήσετε όποτε θέλετε, καθώς και να μεταδώσετε τις αγαπημένες σας ταινίες και ζωντανή τηλεόραση στο Roku ή στην Apple TV σας.

  Πώς να χρησιμοποιήσετε την εντολή δακτύλου στο Linux

4. Αποκλείστε τους κακούς σε όλο το οικιακό σας δίκτυο

Ένας οικιακός διακομιστής Linux μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε το δίκτυό σας ασφαλές. Ο πυρήνας του Linux περιλαμβάνει τη δυνατότητα φιλτραρίσματος πακέτων. Μπορείτε επίσης να εγκαταστήσετε εργαλεία όπως το ufw και το Shorewall για τείχη προστασίας πέρα ​​από οτιδήποτε παρέχει ο δρομολογητής Wi-Fi σας ως βασικός εξοπλισμός.

Εάν θέλετε αποκλεισμό διαφημίσεων, μπορείτε να ρυθμίσετε Pi-τρύπα. Παρά το όνομα, δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε Raspberry Pi. Θα εκτελείται σε οποιοδήποτε εφεδρικό μηχάνημα και θα αποκλείει διαφημίσεις, ακόμη και με ιστότοπους όπως το YouTube που κάνουν ό,τι μπορούν για να σας εμποδίσουν να το κάνετε.

Αυτό μπορεί επίσης να έχει την παρενέργεια του αποκλεισμού μιας κύριας διαδρομής για κακόβουλο λογισμικό στο δίκτυό σας. Ο οικιακός διακομιστής σας θα μπορούσε να προστατεύσει όλους τους υπολογιστές σας και δεν χρειάζεται να εκτελούν όλοι Linux για να επωφεληθούν από αυτήν την προστασία.

  Πώς να παίξετε το 911 Operator στο Linux

Το πλεονέκτημα ενός οικιακού διακομιστή είναι ότι θα χρειαστεί να ρυθμίσετε την ασφάλεια μόνο σε ένα μηχάνημα.

5. Διατηρήστε τον έλεγχο των δεδομένων σας

Ένας σημαντικός λόγος για να δημιουργήσετε έναν οικιακό διακομιστή Linux είναι να διατηρήσετε τον έλεγχο των δεδομένων σας. Θέλετε τα αρχεία, τις οικογενειακές σας φωτογραφίες και τα βίντεό σας σε κάποιο κέντρο δεδομένων κάπου, όπου ένα τρίτο μέρος έχει τελικά τον έλεγχό τους;

Με έναν οικιακό διακομιστή, τα δεδομένα σας παραμένουν εκεί που ανήκουν: στο σπίτι. Οι σοβαροί υποστηρικτές του Linux λατρεύουν να διαφημίζουν τον τρόπο με τον οποίο η κοινότητα εκτιμά το απόρρητο των χρηστών, και εδώ είναι μια περίπτωση όπου ισχύει σίγουρα.

6. Αποκτήστε πρακτική εμπειρία πληροφορικής με έναν οικιακό διακομιστή Linux

Όπως συμβαίνει με πολλές δεξιότητες και τεχνικές, η εκμάθηση της ρύθμισης και διαχείρισης ενός διακομιστή Linux γίνεται καλύτερα μέσω της εξάσκησης και όχι απλώς με την ανάγνωση γι’ αυτόν σε βιβλία ή στον Ιστό.

Θα αποκτήσετε πολύτιμη πρακτική εμπειρία με αυτόν τον τρόπο. Μερικοί άνθρωποι που τρέχουν οικιακούς διακομιστές Linux θέλουν να αναβαθμίσουν τις δεξιότητές τους για την επαγγελματική τους σταδιοδρομία ή να ολοκληρώσουν τις πρακτικές εργασίες που αναφέρθηκαν προηγουμένως. Αλλά πολλοί το κάνουν απλώς για διασκέδαση και για πρόσθετες προκλήσεις που μπορεί να παρουσιάσει.