6 Τρόποι για να αντιμετωπίσετε την εξουθένωση στα παιχνίδια

Εάν παίζετε παιχνίδια για μεγάλο χρονικό διάστημα και νιώθετε ότι δεν ήταν το ίδιο, μπορεί να αντιμετωπίζετε εξάντληση. Πιο σοβαρές περιπτώσεις επαγγελματικής εξουθένωσης μπορεί να είναι επιζήμιες για την ψυχική και ακόμη και τη σωματική σας υγεία.

Είμαστε εδώ για να σας βοηθήσουμε να ξεπεράσετε την εξάντληση των παιχνιδιών με μερικές λύσεις που ίσως θέλετε να δοκιμάσετε.

Τι είναι το Gaming Burnout;

Η επαγγελματική εξουθένωση, όπως κάθε επαγγελματική εξουθένωση, προκαλείται από ψυχική, συναισθηματική, ακόμη και σωματική εξάντληση.

Το παιχνίδι για πολύ καιρό μπορεί να επιβαρύνει το σώμα σας, ειδικά αν δεν κινείστε και έχετε κακή στάση σώματος. Ο εθισμός και η εξάρτηση μπορεί επίσης να σας κάνουν να αισθάνεστε εξαντλημένοι ψυχικά και συναισθηματικά, ειδικά αν νιώθετε συχνά απογοητευμένοι ή θυμωμένοι.

Το χειρότερο πράγμα που μπορείς να κάνεις όταν νιώθεις καμένος είναι να μην αλλάξεις τίποτα. Θα αγχωθείτε πάρα πολύ και ενδεχομένως θα πάθετε κατάθλιψη. Εάν αντιμετωπίζετε εξάντληση τυχερών παιχνιδιών, ακολουθούν μερικές συμβουλές για να το αντιμετωπίσετε:

1. Δοκιμάστε τις νέες πλατφόρμες και τα είδη παιχνιδιών

Εάν έχετε παίξει μόνο λίγα, ή ίσως μόνο ένα είδος παιχνιδιού για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να υπάρχει ένα σημείο όπου τίποτα δεν σας εκπλήσσει πια. Τίποτα δεν είναι πρωτότυπο, και η πιο πρόσφατη έκδοση είναι προβλέψιμη για εσάς.

Σε αυτήν την περίπτωση, ίσως θελήσετε να δοκιμάσετε άλλα παιχνίδια. Ίσως δοκιμάσετε ένα είδος που δεν πίστευες ποτέ ότι θα δοκιμάσατε ποτέ πριν, όπως να πάτε από τα shooters στα MOBA ή το αντίστροφο. Ζητήστε από έναν φίλο να σας προτείνει μερικά παιχνίδια και δοκιμάστε τα χωρίς να υποθέσετε ότι δεν θα τα απολαύσετε εκ των προτέρων.

  Ανακαλύψτε ταινίες με πρωταγωνιστή τον αγαπημένο σας ηθοποιό και πολλά άλλα

Ίσως θέλετε ακόμη και να δοκιμάσετε μια διαφορετική πλατφόρμα. Δεν χρειάζεται να δεσμευτείτε και να εξοφλήσετε χρήματα εάν δεν μπορείτε να τα προσφέρετε—μπορείτε πάντα να δοκιμάσετε πρώτα την εξομοίωση εάν έχετε υπολογιστή ή να δοκιμάσετε τον υπολογιστή του φίλου σας εάν προέρχεστε από κονσόλα.

Φυσικά, υπάρχουν και οι μυριάδες ρετρό κονσόλες και φορητές συσκευές που μπορείτε να αγοράσετε φθηνά. Ένα Sony PSP θα ήταν πολύ καλό, καθώς μπορείτε ακόμη και να μιμηθείτε ένα Game Boy σε ένα PSP, δίνοντάς σας πολύ περισσότερα για την αγορά σας. Εάν δεν θέλετε να αγοράσετε τίποτα απολύτως, θα μπορούσατε πάντα να μιμηθείτε παιχνίδια στο τηλέφωνό σας.

Ποιος ξέρει, ίσως ανακαλύψετε ένα άλλο είδος στο οποίο θα βυθίσετε τις ώρες σας.

2. Δοκιμάστε τα Indie Games

Τα indie παιχνίδια ξεχωρίζουν από μεγάλους mainstream τίτλους καθώς σε πολλές περιπτώσεις είναι απίστευτα ποικίλα και μοναδικά. Τα indie παιχνίδια δεν είναι είδος, είναι μια ολόκληρη βιομηχανία γεμάτη με παθιασμένους παίκτες που προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα παιχνίδι που θέλουν να παίξουν οι ίδιοι.

Θα ανακαλύψετε νέους μηχανισμούς, γραφικά, αφήγηση και πολλά άλλα που δεν μπορείτε να βρείτε στα περισσότερα παιχνίδια. Αυτό που είναι υπέροχο είναι ότι υπάρχει συνήθως μια στενά δεμένη κοινότητα πίσω τους, με τον δημιουργό να απέχει μόνο ένα μήνυμα για τυχόν προτάσεις και βελτιώσεις.

Τα indie παιχνίδια μπορούν να σας ρίξουν μια τρύπα από κρυμμένους θησαυρούς με δυνατές ιστορίες, ενδιαφέροντες μηχανισμούς ή απίστευτη δυνατότητα αναπαραγωγής. Ρίξτε μια ματιά σε αυτά τα indie παιχνίδια στο Nintendo Switch, αν θέλετε να ξεκινήσετε από κάπου, μερικά από αυτά είναι επίσης διαθέσιμα σε υπολογιστή και άλλες πλατφόρμες.

3. Θέστε Μοναδικές Προκλήσεις

Οι προκλήσεις είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να κερδίσετε περισσότερα από οποιοδήποτε παιχνίδι εκτός από αυτό που σας δίνει ήδη το παιχνίδι. Σκεφτείτε τις προκλήσεις ως το δικό σας παιχνίδι μέσα στο παιχνίδι που παίζετε.

Αυτές οι προκλήσεις θα μπορούσαν να είναι πράγματα όπως speedrun, kill challenges, κυνήγι επιτευγμάτων και πολλά άλλα. Μπορεί ακόμη και να είναι τόσο περίεργο όσο το να παίζετε σε όλο το παιχνίδι με όριο 15 FPS. Ο μόνος περιορισμός στις προκλήσεις είναι η φαντασία σας.

  11 καλύτερες εφαρμογές γυμναστικής που σας βοηθούν να γυμνάζεστε από οπουδήποτε

Υπάρχουν βίντεο εκεί έξω με ανθρώπους να παίζουν shooters σε τροχό, Resident Evil σε μια πίστα χορού και άλλα ανόητα πράγματα. Δεν χρειάζεται να πάτε τόσο μακριά όσο αυτοί, αλλά αν μαζέψετε μερικούς φίλους και το δοκιμάσετε, είναι σίγουρο ότι θα έχετε μια προπόνηση κοιλιακών από το γέλιο.

Εάν δεν μπορείτε να σκεφτείτε κάτι ακόμα, μην ανησυχείτε, έχουμε μερικές διασκεδαστικές προκλήσεις παιχνιδιού για να δοκιμάσετε.

4. Αποφύγετε παιχνίδια με εθιστικές τακτικές

Υπάρχουν τόσα πολλά παιχνίδια στις μέρες μας με μοναδικό σκοπό να βγάλουν χρήματα. Σε αγκιστρώνουν και σε κρατούν κλειδωμένο με ένα συνεχές αίσθημα FOMO (φόβος να χάσεις).

Είναι σχεδιασμένα για να σας δίνουν ελεγχόμενες απελευθερώσεις ντοπαμίνης, αρκετή για να σας κρατήσουν να παίζετε το παιχνίδι και να εξαρτάστε από αυτό για να κυνηγήσετε αυτό το συναίσθημα. Χρησιμοποιούν αυτό το συναίσθημα είτε για να σας κάνουν να ξοδέψετε χρήματα είτε για να συνεχίσετε να ακονίζετε και να αυξάνετε τον χρόνο παιχνιδιού σας. Αυτή η συναισθηματική ώθηση και έλξη μπορεί να είναι εξαιρετικά εξουθενωτική, τόσο συναισθηματικά όσο και σωματικά—οδηγώντας τελικά σε εξάντληση.

Αυτό είναι απίστευτα διαδεδομένο στα παιχνίδια για κινητά — και ενώ τα παιχνίδια για κινητά δεν είναι απαραίτητα κακά, ίσως θέλετε να μάθετε τα εθιστικά χαρακτηριστικά των παιχνιδιών για κινητά που πρέπει να προσέξετε. Τα παιχνίδια Gacha που είναι πρακτικά προσομοιωτές τζόγου και παιχνίδια που σας προτρέπουν να δώσετε προσοχή σε μια «έκτακτη ανάγκη» μπορούν να πάρουν τον έλεγχο της ζωής σας.

Εάν έχετε κακή σχέση με εθιστικά παιχνίδια, η επόμενη συμβουλή μπορεί να είναι σημαντική και για εσάς.

5. Κάντε ένα διάλειμμα

Το να κάνετε ένα διάλειμμα είναι σίγουρα μια λύση εάν αισθάνεστε εξαντλημένοι, ειδικά αν αυτό προκαλείται από εξάρτηση ή εθισμό.

  Πώς να ξεκινήσετε με τη Μηχανική Μάθηση;

Ενώ απομακρύνεστε, προσπαθήστε να αποφύγετε οτιδήποτε σχετίζεται με παιχνίδια. Αποφύγετε να το συζητάτε, να το σκέφτεστε ή να το κοιτάτε. Το να χωρίσετε τον εαυτό σας είναι ένας τρόπος για το σώμα και το υποσυνείδητό σας να γνωρίζουν ότι πραγματικά κάνουν ένα διάλειμμα από το gaming. Θα μπορούσε να είναι τόσο απλό όσο η ανάγνωση βιβλίων έως κάτι σαν να πηγαίνετε εκτός δικτύου όπως να πηγαίνετε στην παραλία ή σε ένα ταξίδι κάμπινγκ χωρίς υποδοχή.

Η διάρκεια του διαλείμματός σας θα εξαρτηθεί αποκλειστικά από εσάς. Για μερικούς ανθρώπους, μια μέρα άδεια είναι αρκετή, αλλά κάποιοι μπορεί να θέλουν να κάνουν μεγαλύτερα διαλείμματα. Εάν κάνετε ένα διάλειμμα λόγω εθισμού ή εξάρτησης

6. Πάρτε τα πράγματα λιγότερο σοβαρά

Ως κάποιος που έχει χτυπήσει το τραπέζι του από απογοήτευση στο Counter-Strike, το να παίρνω τα πράγματα λιγότερο σοβαρά έχει βελτιώσει την εμπειρία μου στο παιχνίδι.

Τα ανταγωνιστικά παιχνίδια μπορεί να γίνουν αρκετά τοξικά και πιθανότατα θα μπορούσατε να σχετιστείτε αν έχετε επενδύσει πολλά στην προσπάθεια να καταταχθείτε σε ένα MOBA ή ένα shooter. Μπορούμε να επικεντρωθούμε τόσο στη βελτίωση των δεξιοτήτων μας που η ήττα να μας προκαλεί απογοήτευση, πιθανώς ακόμη και να προκαλεί θυμό.

Μερικοί παίκτες ευδοκιμούν σε αυτό το ανταγωνιστικό συναίσθημα, αλλά θα μπορούσε επίσης να είναι ανθυγιεινό. Ακόμη και οι επαγγελματίες παίκτες πρέπει να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους για να έχουν τη μέγιστη απόδοση από τον εαυτό τους. Ο θυμός θα θολώσει μόνο την κρίση σας, θα σας κάνει να παίξετε χειρότερα και θα καταστρέψει την εμπειρία.

Μπορείτε ακόμα να πάρετε τα παιχνίδια στα σοβαρά φυσικά, αλλά πάρα πολλά από οτιδήποτε μπορεί να είναι επιζήμια.

Ανανεώστε το πάθος σας για παιχνίδια

Αν ξέρεις ότι θέλεις να συνεχίσεις να παίζεις αλλά δεν νιώθεις πια το ίδιο, πιθανότατα έχεις καεί. Ανεξάρτητα από το πόσο παθιασμένοι είμαστε με κάτι, η υπερβολική ποσότητα μπορεί να κάνει πολλούς να αισθάνονται έτσι.

Ωστόσο, δεν χρειάζεται να αισθάνεστε ότι οι μέρες του παιχνιδιού σας έχουν τελειώσει, απλά πρέπει να δοκιμάσετε διαφορετικά πράγματα, ώστε να μπορείτε να επιστρέψετε στο να παίζετε με πάθος και να απολαμβάνετε ξανά αυτό που αγαπάτε.