6 πρακτικοί λόγοι για να ξεκινήσετε να χρησιμοποιείτε μια εικονική μηχανή

Αν έχετε ακούσει για εικονικές μηχανές αλλά δεν έχετε δοκιμάσει ποτέ εσείς, πιθανότατα αναρωτηθήκατε γιατί να το χρησιμοποιήσετε. Ας εξερευνήσουμε τι προσφέρουν οι εικονικές μηχανές και τους λόγους που μπορεί να τις βρείτε χρήσιμες.

Τι είναι μια εικονική μηχανή;

Μια εικονική μηχανή είναι ένα εξομοιούμενο σύστημα υπολογιστή. Οι εικονικές μηχανές βασίζονται σε hypervisors (ονομάζονται επίσης οθόνες εικονικής μηχανής), οι οποίοι είναι κομμάτια λογισμικού που χειρίζονται τη χαρτογράφηση των πόρων του υπολογιστή σας σε εικονικό υλικό.

Ως παράδειγμα, VirtualBox είναι ένας δημοφιλής δωρεάν hypervisor. Το λογισμικό φροντίζει για την κατανομή τμημάτων της CPU, της μνήμης RAM, του δίσκου αποθήκευσης και άλλων στοιχείων του υπολογιστή σας, ώστε μια εικονική μηχανή να μπορεί να τα χρησιμοποιήσει για να λειτουργήσει σωστά. Μόλις χρησιμοποιήσετε το VirtualBox για να εγκαταστήσετε ένα λειτουργικό σύστημα σε έναν εικονικό δίσκο, έχετε μια πλήρως λειτουργική εικονική μηχανή. Το εικονικό λειτουργικό σύστημα πιστεύει ότι εκτελείται σε πραγματικό σύστημα, αλλά το VM εκτελείται όπως κάθε άλλη εφαρμογή στον υπολογιστή σας.

Τώρα, ποιος είναι ο σκοπός των εικονικών μηχανών για τους καθημερινούς ανθρώπους; Ακολουθούν ορισμένες πρακτικές χρήσεις για εικονικές μηχανές που μπορεί να εκμεταλλευτεί ο καθένας.

1. Δοκιμάστε νέα λειτουργικά συστήματα

Ίσως να είστε χρήστης των Windows όλη σας τη ζωή, αλλά νιώθετε περιπετειώδεις και θέλετε να ελέγξετε το Linux. Ενώ έχετε πολλές επιλογές για την εκτέλεση άλλου λειτουργικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένης της διπλής εκκίνησης, η εικονικοποίηση είναι ο καλύτερος τρόπος για να δοκιμάσετε ένα άλλο λειτουργικό σύστημα με μικρό κίνδυνο.

Χρειάζεται απλώς να εγκαταστήσετε το VirtualBox (ή έναν άλλο υπερεπόπτη), να δημιουργήσετε ένα νέο VM και να επισυνάψετε το ISO εγκατάστασης για μια διανομή Linux. Αφού εγκαταστήσετε το Linux στο VM όπως θα κάνατε σε έναν πραγματικό υπολογιστή, μπορείτε στη συνέχεια να εκτελέσετε το Linux (το λειτουργικό σύστημα επισκέπτη) σε ένα παράθυρο εντός του συστήματος Windows (το λειτουργικό σύστημα υποδοχής) όπως οποιοδήποτε άλλο πρόγραμμα. Ο οδηγός μας για την εγκατάσταση του Ubuntu στο VirtualBox είναι ένας εξαιρετικός οδηγός για αρχάριους.

  Πώς να καταλάβετε εάν αγοράζετε από τρίτο πωλητή στο Amazon

Μην ανησυχείτε μήπως αντιμετωπίσετε προβλήματα, καθώς η εικονική μηχανή λειτουργεί ως sandbox. Εάν κάτι πάει στραβά στο επισκέπτη λειτουργικό σύστημα, όπως μια μόλυνση από κακόβουλο λογισμικό ή μια κατεστραμμένη ρύθμιση, το λειτουργικό σύστημα κεντρικού υπολογιστή σας δεν θα επηρεαστεί.

Εάν το VM δεν εκκινήσει για κάποιο λόγο, μπορείτε να δημιουργήσετε ξανά την εικονική μηχανή και να εγκαταστήσετε ξανά το λειτουργικό σύστημα. Δεν υπάρχει κανένας φόβος να κολλήσετε τον υπολογιστή σας μόνο και μόνο επειδή δοκιμάσατε ένα άγνωστο λειτουργικό σύστημα.

2. Εκτελέστε παλιό ή μη συμβατό λογισμικό

Ίσως αλλάξατε στη χρήση Mac πριν από χρόνια και σας λείπει ένα λογισμικό μόνο για Windows. Ή ίσως πρέπει να εκτελέσετε ένα αρχαίο πρόγραμμα που δεν εκτελείται σε σύγχρονες εκδόσεις των Windows.

Οι εικονικές μηχανές παρέχουν ένα εξαιρετικό περιβάλλον για την εκτέλεση λογισμικού που δεν είναι συμβατό με το τρέχον μηχάνημά σας. Εφόσον έχετε πρόσβαση στο αρχείο εγκατάστασης του προγράμματος, δεν θα έχετε κανένα πρόβλημα να το εγκαταστήσετε σε ένα εικονικό λειτουργικό σύστημα.

Επιπλέον, η εκτέλεση απαρχαιωμένου λογισμικού με αυτόν τον τρόπο είναι πολύ πιο ασφαλής, επειδή είναι ενσωματωμένο στην εικονική μηχανή. Ας ελπίσουμε ότι δεν χρειάζεται να εκτελείτε λογισμικό μόνο για Windows XP αυτές τις μέρες, αλλά η επιλογή είναι εκεί—ακόμα κι αν σας νοσταλγεί ένα παλιό παιχνίδι υπολογιστή.

Εάν χρησιμοποιείτε το VirtualBox για αυτόν τον σκοπό, βεβαιωθείτε ότι έχετε εγκαταστήσει τις Προσθήκες επισκέπτη του VirtualBox. Μεταξύ άλλων πλεονεκτημάτων, με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να εκτελείτε εφαρμογές σε απρόσκοπτη λειτουργία, γεγονός που τις τοποθετεί δίπλα-δίπλα με τις εφαρμογές από το λειτουργικό σύστημα υποδοχής σας.

3. Ανάπτυξη λογισμικού για άλλες πλατφόρμες

Μια άλλη σημαντική χρήση των εικονικών μηχανών είναι η απλοποίηση της ροής εργασιών για τη δοκιμή εφαρμογών και ιστότοπων σε πολλές πλατφόρμες.

Για παράδειγμα, ας υποθέσουμε ότι αναπτύσσετε ένα παιχνίδι που λειτουργεί τόσο σε επιτραπέζιους υπολογιστές όσο και σε πλατφόρμες για κινητές συσκευές. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την εξομοίωση για να δοκιμάσετε τις διάφορες εκδόσεις απευθείας στον υπολογιστή σας. Αντί να μετακινείτε αρχεία προγράμματος εγκατάστασης εμπρός και πίσω στο τηλέφωνό σας και σε άλλους δοκιμαστικούς υπολογιστές, μπορείτε να τα μιμηθείτε.

  Πώς να αποκλείσετε την καταγραφή κλειδιών από προγράμματα οδήγησης ήχου HP σε Elitebooks

Η εικονικοποίηση σάς επιτρέπει επίσης να κάνετε μεταγλώττιση σε άλλους εκτελέσιμους τύπους. Ακόμη και αν χρησιμοποιείτε ένα πλαίσιο πολλαπλών πλατφορμών, ενδέχεται να μπορείτε να μεταγλωττίσετε μόνο αρχεία .APP σε Mac και αρχεία .EXE στα Windows. Αντί για διπλή εκκίνηση για κάθε έκδοση, η εικονικοποίηση απλοποιεί τη διαδικασία.

Μερικές φορές δεν υπάρχει υποκατάστατο για την εκτέλεση εφαρμογών σε πραγματικό υλικό, καθώς η εξομοίωση δεν είναι τέλεια. Αλλά για πολλές χρήσεις, η εξομοίωση είναι ένας βολικός τρόπος για να εκτελείτε τα προγράμματά σας σε άλλα λειτουργικά συστήματα χωρίς μεγάλη ταλαιπωρία.

4. Χειριστείτε το πιθανό κακόβουλο λογισμικό με ασφάλεια

Όπως είδαμε, ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα μιας εικονικής μηχανής είναι η απομόνωσή της από το κύριο σύστημά σας. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να αναλάβετε κινδύνους ασφαλείας στο VM που κανονικά θα αποφεύγατε.

Για παράδειγμα, μπορεί να θέλετε να κατεβάσετε ένα πρόγραμμα, αλλά δεν είστε σίγουροι εάν ο ιστότοπος από τον οποίο προήλθε είναι νόμιμος. Ή ίσως θέλετε να δοκιμάσετε το λογισμικό προστασίας από ιούς για να βεβαιωθείτε ότι ανταποκρίνεται στη δουλειά, χωρίς να διακινδυνεύσετε να περάσει μόλυνση.

Λιγότερο πρακτικά, ίσως βαριέστε και θέλετε να δείτε τι κάνει ένας ιός σε ένα λειτουργικό σύστημα. Θα μπορούσατε ακόμη και να δοκιμάσετε θεωρίες που θα χαλάσουν τον υπολογιστή σας, όπως η διαγραφή φακέλων συστήματος των Windows που δεν πρέπει ποτέ να αγγίξετε.

Αυτό δεν είναι 100% ασφαλές: υπάρχει πάντα μια μικρή πιθανότητα ένα κομμάτι κακόβουλου λογισμικού να εντοπίσει ότι εκτελείται σε εικονικό περιβάλλον και να προσπαθήσει να ξεσπάσει. Ενώ ο κίνδυνος είναι χαμηλός, δεν πρέπει να είστε απερίσκεπτοι.

5. Αντίστροφη αλλαγή λειτουργικού συστήματος εύκολα

Οι εικονικές μηχανές σάς επιτρέπουν να εξερευνήσετε και να πειραματιστείτε με ένα λειτουργικό σύστημα χωρίς φόβο για τις συνέπειες. Αυτός μπορεί να είναι ένας ενδιαφέρον τρόπος για να μάθετε περισσότερα σχετικά με ένα λειτουργικό σύστημα ή να δοκιμάσετε αλλαγές που θέλετε να κάνετε στο κύριο σύστημά σας.

Για παράδειγμα, μπορείτε να εικονικοποιήσετε ένα δεύτερο αντίγραφο των Windows 10 στα Windows 10 και να χρησιμοποιήσετε την έκδοση επισκέπτη για να βελτιώσετε μια προσαρμογή στο μητρώο. Ίσως θέλετε να μάθετε μερικές εντολές χειρισμού αρχείων στο Linux χωρίς να φοβάστε ότι θα χαλάσετε κάτι κατά λάθος. Σε ένα VM, είναι πολύ πιο εύκολο να συνέλθεις από ένα λάθος παρά σε ένα ζωντανό σύστημα. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα στιγμιότυπα: ένα από τα καλύτερα χαρακτηριστικά VM που σας επιτρέπουν να αναιρέσετε τα λάθη με λίγη ταλαιπωρία.

  Παρακολουθήσουν αυτό! Σας βοηθά να βρείτε ταινίες για παρακολούθηση με βάση τη βαθμολογία και το είδος

Η λήψη ενός στιγμιότυπου “σημειώνει” την πλήρη κατάσταση του VM σας, ώστε να μπορείτε να το επαναφέρετε αργότερα. Εάν κάνετε μια αλλαγή που αποφασίσετε ότι δεν θέλετε ή αντιμετωπίζετε ένα κρίσιμο πρόβλημα, δεν χρειάζεται να εγκαταστήσετε ξανά το λειτουργικό σύστημα—η επαναφορά σε ένα στιγμιότυπο είναι πολύ πιο γρήγορη. Θα μπορούσατε επίσης να διατηρήσετε πολλά στιγμιότυπα για εναλλαγή μεταξύ διαμορφώσεων (όπως ενημερώσεις λειτουργιών των Windows) που δεν θα ήταν δυνατές σε πραγματικό υλικό.

Επιπλέον, τα στιγμιότυπα αποθηκεύονται ως μεμονωμένα αρχεία. Μπορείτε έτσι να τα μετακινήσετε αλλού στον κεντρικό υπολογιστή σας ή ακόμα και να τα στείλετε σε έναν φίλο. Αυτό ισχύει και για τα αρχεία VM γενικά. Δεδομένου ότι τα πάντα στο VM σας αποθηκεύονται σε λίγα αρχεία, είναι εύκολο να τα μεταφέρετε σε άλλο μηχάνημα.

6. Δημιουργήστε ένα Homelab

Το “homelab” αναφέρεται στη λειτουργία ενός υπολογιστή στο σπίτι σας ως διακομιστή για άλλα μηχανήματα στο δίκτυό σας. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε ως κεντρική τοποθεσία δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας, για να εκτελέσετε κάμερες CCTV, ως διακομιστή πολυμέσων για ροή στο σπίτι ή απλώς για να μάθετε πώς λειτουργεί η λειτουργία ενός διακομιστή.

Ένας εικονικός διακομιστής σε ένα VM που ελέγχετε είναι μια εξαιρετική επιλογή για αυτό. Δεν συνοδεύεται από κανένα πρόσθετο κόστος, σε αντίθεση με τη λειτουργία ενός VM στο cloud (χρησιμοποιώντας υπηρεσίες όπως το Azure) ή το να ξοδεύετε χρήματα σε ένα νέο μηχάνημα. Ειδικά αν έχετε έναν ισχυρό υπολογιστή που μπορεί να χειριστεί μια εικονική μηχανή συνεχώς, αυτός είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να «πάρετε έναν δεύτερο υπολογιστή» χωρίς να καταλαμβάνετε φυσικό χώρο.

Τώρα δεν χρειάζεται να αναρωτιέστε γιατί θα χρησιμοποιούσατε ποτέ μια εικονική μηχανή. Ας ελπίσουμε ότι ένας ή περισσότεροι από αυτούς τους λόγους θα σας ενθουσιάσει να δοκιμάσετε έναν. Εφόσον ο υπολογιστής σας έχει αρκετούς πόρους για να διαθέσει ένα VM, δοκιμάστε να περιστρέψετε ένα και δείτε τη γνώμη σας.