6 νομίσματα απορρήτου που διαφέρουν από τα κανονικά κρυπτάκια

Τα νομίσματα απορρήτου είναι κρυπτονομίσματα αλλά με ορισμένους ενσωματωμένους μηχανισμούς μυστικότητας. Μείνετε συντονισμένοι για να μάθετε περισσότερα, να κατανοήσετε πώς λειτουργούν και μερικά από αυτά για μια πρώτη αρχή.

Υπάρχουν πολλά άρθρα που σας λένε ότι οι συναλλαγές με Bitcoin (και άλλα κρυπτονομίσματα) δεν είναι ανώνυμες.

Ο καθένας μπορεί να ελέγξει τα αρχεία, καθώς όλες οι λεπτομέρειες είναι διαθέσιμες σε ένα δημόσιο καθολικό, πιο γνωστό ως blockchain.

Το κλειδί είναι να συνδέσετε μια δημόσια διεύθυνση με ένα άτομο. Αυτό είναι. Στη συνέχεια, μπορεί κανείς να ελέγξει τα πάντα σχετικά με τον συγκεκριμένο χρήστη – όλες τις συναλλαγές, συμπεριλαμβανομένου του ποσού, των χρονικών σφραγίδων, των δεκτών κ.λπ.,

Αντίθετα, μόνο λίγοι γνωρίζουν τι κάνω με το μισθό μου μόλις το αποσύρω από το κοντινό ΑΤΜ.

Αυτό το μειονέκτημα των κανονικών κρυπτονομισμάτων αντιμετωπίζεται από αυτά τα νομίσματα απορρήτου.

Τι είναι τα νομίσματα απορρήτου;

Αυτά γίνονται για να κρύψουν ορισμένες πληροφορίες σχετικά με τις συναλλαγές με blockchain που μπορούν να οδηγήσουν έναν κατασκοπευτή πίσω σε εσάς.

Πηγή: binance.com

Ωστόσο, τα νομίσματα απορρήτου δεν είναι 100% ανώνυμα (τίποτα δεν είναι!) και η υποτιθέμενη «απόρρητη» ποικίλλει σημαντικά ανάλογα με το σχεδιασμό του συγκεκριμένου πρωτοκόλλου με το οποίο ασχολείστε.

Ωστόσο, κρύβουν μερικές σημαντικές λεπτομέρειες, καθιστώντας τους πιο ανώνυμους από το Bitcoin.

Πώς λειτουργούν τα νομίσματα απορρήτου;

Υπάρχουν τόσοι πολλοί τρόποι με τους οποίους αυτό συμβαίνει με τα ψηφιακά δημόσια λογιστικά βιβλία.

Κάποιοι κρύβουν διευθύνσεις, ποσά συναλλαγών κ.λπ., για να το κρατήσουν μυστικό. Μια άλλη τεχνική χρησιμοποιεί υπογραφές δακτυλίου όπου είναι αδύνατο να συνδεθεί η συναλλαγή με κάποιο συγκεκριμένο άτομο.

Ορισμένα πρωτόκολλα καίγονται και δημιουργούν νομίσματα μετά από κάθε συναλλαγή.

Συμπερασματικά, δεν υπάρχει καμία μέθοδος προστασίας της ιδιωτικής ζωής και θα δούμε πώς θα πάει αυτό με αυτά τα κορυφαία νομίσματα απορρήτου.

Monero

Επί του παρόντος, το μεγαλύτερο νόμισμα προστασίας προσωπικών δεδομένων από την αγορά, το Monero, είναι ιδιωτικό από προεπιλογή. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος διαρροής στοιχείων συναλλαγής σε κανέναν.

  Πώς να στείλετε ανώνυμο email δωρεάν

Χρησιμοποιεί Stealth Addresses, Ring Signatures και RingCT για την κάλυψη του ποσού του αποστολέα, του παραλήπτη και της συναλλαγής.

Οι διευθύνσεις Stealth δημιουργούν διευθύνσεις μιας χρήσης για κάθε συναλλαγή. Επιπλέον, το διατηρεί χωριστά από τη δημοσιευμένη διεύθυνση που χρησιμοποιείται για τις εισερχόμενες πληρωμές.

Το Ring Signatures τραβάει μια ομάδα δημόσιων διευθύνσεων από το blockchain του και η συναλλαγή υπογράφεται από οποιονδήποτε, καθιστώντας δύσκολη τη σύνδεση της εξόδου με έναν συγκεκριμένο χρήστη.

Το RingCT είναι μια αναβάθμιση σε σχέση με το Ring Signature, με στόχο τη βελτίωση της ανωνυμίας με την απόκρυψη συμμετεχόντων, την τοποθεσία των νομισμάτων κ.λπ.

Το Monero είναι ευρέως αποδεκτό από ανταλλακτήρια κρυπτογράφησης κορυφαίας βαθμίδας και ηλεκτρονικά καταστήματα τρίτων.

Zcash

Το Zcash σας δίνει το καλύτερο και των δύο κόσμων. Κάποιος μπορεί να είναι ανώνυμος ή ορατός όπως οι «τυποποιημένες» συναλλαγές blockchain.

Αυτό γίνεται εφικτό από δύο διευθύνσεις, τις Ζ και Τ. Οι «Ζ» είναι θωρακισμένες για προστασία της ιδιωτικής ζωής, ενώ οι «Τ» είναι ανοιχτές. Μια συναλλαγή ZZ κρύβει τα πάντα εκτός από τις χρεώσεις, ενώ ένα συμβάν TT αναφέρει το ποσό, τις χρεώσεις και τις διευθύνσεις.

Επιπλέον, οποιαδήποτε ανταλλαγή μεταξύ ενός Ζ και Τ δείχνει όλες τις λεπτομέρειες εκτός από τη δημόσια διεύθυνση του Ζ.

Για συμμόρφωση, το Zcash αναπτύσσει zk-SNARK, το οποίο είναι συντομογραφία του Zero-Knowledge Succinct Non-Interactive Argument of Knowledge. Θεσω απλα; Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να αποδείξετε την εγκυρότητα μιας συναλλαγής χωρίς να δώσετε λεπτομέρειες. Έτσι, μπορείτε να επικυρώσετε αξιώσεις συναλλαγής σε οποιονδήποτε χωρίς να αποκαλύψετε τη δημόσια διεύθυνσή σας.

Υπάρχουν πολλά κορυφαία ανταλλακτήρια που υποστηρίζουν το Zcash, συμπεριλαμβανομένων των Binance, Kraken, Coinbase, Gemini, Bitfinex κ.λπ.

Αλλά το πρόβλημά τους είναι ότι δεν υποστηρίζουν θωρακισμένο Zcash και τα περισσότερα είναι ανοιχτά μόνο σε διαφανές Zcash.

Ωστόσο, αυτό που λειτουργεί υπέρ του Zcash είναι οι γρήγοροι χρόνοι μπλοκ, το αξιοπρεπές μέγεθος μπλοκ και οι χαμηλές χρεώσεις συναλλαγών.

  7 Παιχνίδια για την ανακούφιση από το άγχος και τη βελτίωση της συνολικής γνωστικής λειτουργίας

Απόφαση

Η Decred αναπτύσσει το πρωτόκολλο ανάμειξης CoinShuffle++ (CSPP) για την ανωνυμοποίηση συναλλαγών blockchain με τη βοήθεια του DiceMix Light.

Εδώ, οι διευθύνσεις εξόδου είναι κρυπτογραφημένες, καθιστώντας αδύνατη την αντιστοίχιση τους με τις εισόδους. Επιπλέον, συγκαλύπτει την ιδιοκτησία των νομισμάτων DCR.

Το Decred λειτουργεί σε πολλά ανταλλακτήρια, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων όπως το Binance, το OKX, κ.λπ. Ωστόσο, προειδοποιεί ότι η χρήση αυτών των ανταλλακτηρίων κρυπτογράφησης δεν είναι εντελώς ιδιωτική.

Αντίθετα, προτείνει το δικό της, DCRDEX, για μέγιστη ανωνυμία και ασφάλεια κατά τη συναλλαγή. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το DCRDEX χωρίς τη συνηθισμένη διαδικασία KYC και είναι επίσης απαλλαγμένο από οποιαδήποτε χρέωση συναλλαγής.

Φηρό

Παλαιότερα γνωστό ως Zcoin, το Firo τροφοδοτείται από το Πρωτόκολλο Lelantus.

Θυμηθείτε τι κάνει τα συμβάντα blockchain μόνιμα – την ιστορία τους. Μπορείτε να εντοπίσετε κάθε νόμισμα και να ελέγξετε πόσα χέρια έχει αλλάξει.

Ο Firo το βγάζει από την εικόνα.

Αυτό που συμβαίνει είναι ότι κάθε νόμισμα καίγεται και εξαργυρώνεται μετά από κάθε συναλλαγή. Επιπλέον, κάθε εξαργύρωση είναι μηδενική γνώση, που σημαίνει ότι κανείς δεν ξέρει ότι κάψατε τα νομίσματα.

Η Firo το ενημερώνει περαιτέρω στο Lelantus Spark, το οποίο δεν θα έχει εξαργύρωση και θα κρύψει όλα τα ποσά.

Πολλές κορυφαίες πλατφόρμες υποστηρίζουν την ανταλλαγή/ανταλλαγή Firo, συμπεριλαμβανομένων των Binance, BITTREX, του εγγενούς FiroDEX κ.λπ.

Ζεν

Το ZEN (Horizen) ακολουθεί μια παρόμοια προαιρετική προσέγγιση στο απόρρητο όπως το Zcash (όπως συζητήθηκε παραπάνω) χρησιμοποιώντας zk-SNARK.

Αυτό παρέχει διευθύνσεις Τ και Ζ για τη διεξαγωγή ορατών (TT) και κρυφών (ZZ) συναλλαγών, αντίστοιχα.

Οι ιδιωτικές συναλλαγές καλύπτουν τις διευθύνσεις και το ποσό των συμμετεχόντων. Ωστόσο, στις συναλλαγές της TZ θα αποκαλυφθεί η διεύθυνση T μαζί με τα έσοδα.

Το ZEN έχει εξαιρετική διαθεσιμότητα σε ανταλλακτήρια κορυφαίας κατηγορίας.

Ωστόσο, πρέπει να χρησιμοποιήσετε τη σφαίρα εφαρμογών τους για να δημιουργήσετε διευθύνσεις Z για να επωφεληθείτε από τις δυνατότητες απορρήτου.

Μυστικό

Το μυστικό είναι λίγο περίεργο εδώ. Αυτό προβάλλει το απόρρητο ως υπηρεσία για οποιοδήποτε νόμισμα ή ένα πλήρες blockchain.

  Πώς να ρυθμίσετε το WinRAR ώστε να διαγράφει αυτόματα ένα αρχείο μετά την εξαγωγή του

Η ιδέα είναι να κοινοποιήσετε ή να αποκρύψετε τα στοιχεία συναλλαγής ανάλογα με την ευκολία. Το μυστικό πρωτόκολλο καλύπτει τα περιουσιακά στοιχεία με μια ιδιωτική έκδοση (ETH ➡️ sETH) η οποία επανέρχεται στην αρχική τους κατάσταση όταν απαιτείται.

Όλη αυτή η ενέργεια υποστηρίζεται από το Secret Token Smart Contract, το οποίο σας δίνει τη δυνατότητα να κρυπτογραφήσετε το υπόλοιπο του token, τη διεύθυνση πορτοφολιού, τα ποσά των συναλλαγών κ.λπ.

Λάβετε υπόψη ότι η αλληλεπίδρασή σας με το Secret Smart Contract θα εξακολουθεί να είναι ορατή.

Ένας άλλος παράγοντας που το διαχωρίζει από τις παραπάνω καταχωρίσεις είναι ότι μπορεί επίσης να λειτουργήσει για τη δημιουργία ανώνυμων εφαρμογών DeFi και την πραγματοποίηση ιδιωτικών συναλλαγών NFT.

Επί του παρόντος, αυτό είναι συμβατό με διάφορες αλυσίδες μπλοκ, συμπεριλαμβανομένων των Ethereum, Binance Smart Chain, Monero κ.λπ.

Είναι νόμιμα τα νομίσματα απορρήτου;

Το Crypto είναι ήδη ψευδο-ανώνυμο, και αυτά τα (και άλλα) ιδιωτικά νομίσματα αυξάνουν αυτή την ανωνυμία μερικά βήματα πιο πάνω.

Έτσι, ενώ μπορεί να μην ακούμε για οριστικές απαγορεύσεις, πολλά ανταλλακτήρια κρυπτογράφησης δεν υποστηρίζουν ιδιωτικά νομίσματα ή τις ιδιωτικές εκδόσεις τους.

Ομοίως, όπως ήδη αναφέρθηκε, ορισμένες κορυφαίες πύλες ανταλλαγής δεν υποστηρίζουν θωρακισμένο Zcash.

Έτσι, μπορεί να υπάρχει ένας συνεχής αγώνας εντός των αρχών επιβολής του νόμου για τον τρόπο ρύθμισης τέτοιων κουπονιών και αποφυγής της παράνομης χρήσης.

Ωστόσο, μια εξήγηση δεν μπορεί να ισχύει για όλους και θα πρέπει να αναζητήσετε τους νόμους που αφορούν την τοποθεσία σας σχετικά με τα ιδιωτικά κρυπτονομίσματα.

Τυλίγοντας!

Ενώ κάποιος μπορεί να «μελετήσει» για να εντοπίσει κάθε συναλλαγή σας σε οποιοδήποτε blockchain, ιδιωτικά νομίσματα όπως το Monero λύνουν αυτό το πρόβλημα οριστικά.

Αυτά τα νομίσματα έχουν την εκδοχή τους για την προστασία της ιδιωτικής ζωής και τις περιπτώσεις χρήσης.

ΥΓ: Το Crypto είναι ένας περίεργος κόσμος με μερικές ευχάριστες εκπλήξεις. Ένα από αυτά είναι η κίνηση για να κερδίσετε (M2E) κρυπτονομίσματα/tokens.