6 καλύτερα εργαλεία διαχείρισης διαμόρφωσης στο DevOps

Το DevOps είναι το νέο rave μεταξύ πολλών. Οι οργανισμοί θέλουν πλέον να υιοθετήσουν πρακτικές DevOps, όπως η Διαχείριση Διαμόρφωσης, σωστά στα οικοσυστήματα τους.

Κατά την υιοθέτηση μιας κουλτούρας DevOps, τα εργαλεία λογισμικού είναι ζωτικής σημασίας είτε ένας οργανισμός εκτελεί τις υπηρεσίες του On-prem είτε στο Cloud. Σε αυτό το άρθρο, θα μάθετε τα καλύτερα διαθέσιμα εργαλεία για τη Διαχείριση διαμόρφωσης στο DevOps. Αλλά ας μάθουμε πρώτα τι είναι το DevOps εν συντομία.

Ας το πάρουμε!

Τι είναι το DevOps;

Το DevOps προέρχεται από την ενσωμάτωση των δραστηριοτήτων των ομάδων προγραμματιστών (Dev) και Operations (Ops) για την παροχή αξίας στους πελάτες και τη δημιουργία ευελιξίας στην ανάπτυξη λογισμικού.

Το DevOps επικεντρώνεται στον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι εργάζονται και συνεργάζονται μοιράζοντας τις διαδικασίες σκέψης και τις προτεραιότητές τους για να επιταχύνουν την ανάπτυξη λογισμικού. Ως κουλτούρα, η κύρια ιδέα πίσω από το DevOps είναι η βελτιστοποίηση των λειτουργιών και της αποτελεσματικότητας των ομάδων που συμμετέχουν ανεξάρτητα από τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται. Πώς όμως ξεκίνησε αυτή η ενιαία ανάπτυξη;

Νωρίτερα, ο κύκλος ζωής ανάπτυξης λογισμικού είχε προγραμματιστές των οποίων η δουλειά ήταν να γράφουν κώδικα όπως καθορίζεται από τους πελάτες χωρίς να διαμορφώνουν και να διατηρούν ένα περιβάλλον για το απαιτούμενο προϊόν λογισμικού. Η ομάδα Operations έτρεξε τις δραστηριότητες παραγωγής και τις εργασίες συντήρησης, βιώνοντας όλους τους εφιάλτες που εμπλέκονται στο στάδιο της παραγωγής.

Φανταστείτε να διαχειρίζεστε ένα προϊόν λογισμικού στο οποίο δεν συμμετείχατε στην ανάπτυξη!

Σκληρό, σωστά;

Η ομάδα Ops είχε το βάρος να συνειδητοποιήσει σφάλματα, να διαχειριστεί εξαρτήσεις υποδομής και άλλα παρόμοια προβλήματα που σχετίζονται με το περιβάλλον παραγωγής λογισμικού.

Για να αντιμετωπιστεί αυτό το κενό, προέκυψε το DevOps, που σημαίνει μια ένωση ανθρώπων, εργασιών και όλων των διαδικασιών από άκρο σε άκρο που απαιτούνται για την παράδοση ενός πλήρως ανεπτυγμένου προϊόντος στους πελάτες.

Γιατί το DevOps έχει σημασία;

Όταν οι ομάδες σε οποιοδήποτε περιβάλλον ανάπτυξης ενσωματώνουν σωστά πρακτικές DevOps, όπως η συνεχής ενσωμάτωση και η διαχείριση διαμόρφωσης, οι επιχειρήσεις μπορούν να επιτύχουν τα ακόλουθα οφέλη:

Συντομότεροι κύκλοι απελευθέρωσης για εφαρμογές

Το DevOps εξυπηρετεί το σκοπό της διατήρησης μιας έτοιμης για ανάπτυξη βάσης κώδικα όπου ανά πάσα στιγμή, η ομάδα DevOps μπορεί να εκτελεί διαθέσιμες εκδόσεις λογισμικού χωρίς αποτυχία προϊόντος.

  9 Καλύτερο Λογιστικό Λογισμικό Διαχείρισης Ακινήτων για Ιδιοκτήτες

Οι αγωγοί CI/CD που διαθέτουν όλους τους αυτοματισμούς και τις δοκιμές διασφαλίζουν ότι ένα σταθερό προϊόν λογισμικού αποστέλλεται σταδιακά στην παραγωγή και με αυτό, οι προγραμματιστές μπορούν να επιτύχουν μικρότερους κύκλους απελευθέρωσης.

Ορατότητα στις διαδικασίες ανάπτυξης

Η αναγνώριση ελαττωμάτων προγραμματισμού, ο εντοπισμός απειλών για την ασφάλεια, η έναρξη επαναφοράς, ακόμη και η απόκριση σε περιστατικά μπορεί να είναι δύσκολη όταν το περιβάλλον ανάπτυξης είναι σαν ένα μαύρο κουτί.

Οι μικρότεροι κύκλοι κυκλοφορίας και η συνεχής παρακολούθηση σε DevOps έχουν ως αποτέλεσμα μεγαλύτερη ορατότητα όλων των δραστηριοτήτων.

Τι είναι η διαχείριση ρυθμίσεων στο DevOps;

Η διαχείριση διαμόρφωσης έχει να κάνει με την αυτοματοποίηση σημαντικών και επαναλαμβανόμενων δραστηριοτήτων σε ένα περιβάλλον πληροφορικής. Η διαχείριση διαμόρφωσης αντιμετωπίζει εργασίες που εκτείνονται σε εκατοντάδες και χιλιάδες μηχανές.

Τέτοιες εργασίες μπορεί να περιλαμβάνουν εγκαταστάσεις λογισμικού, αναβαθμίσεις και ενημερώσεις, διαχείριση ενημερώσεων κώδικα, συμμόρφωση με την ασφάλεια, διαχείριση χρηστών, μεταξύ πολλών άλλων.

Με την εμφάνιση των τεχνολογιών κοντέινερ και άλλων βελτιώσεων υποδομής, οι διαχειριστές του συστήματος θεωρούν ότι είναι δύσκολο έργο να παρέχουν και να διαμορφώνουν περιβάλλοντα πληροφορικής χωρίς εργαλεία αυτοματισμού. Ευτυχώς, υπάρχουν εργαλεία διαχείρισης διαμόρφωσης για τη δημιουργία και τη βελτιστοποίηση περιβαλλόντων χρόνου εκτέλεσης.

Τα εργαλεία διαχείρισης διαμόρφωσης στην παροχή DevOps απαιτούν Υποδομή μέσω σεναρίων/ Υποδομή ως κώδικα.

Ας δούμε τα παρακάτω ευρέως χρησιμοποιούμενα εργαλεία διαχείρισης διαμόρφωσης.

Ansible

Το Ansible αυτοματοποιεί τη διαμόρφωση της υποδομής, την ανάπτυξη εφαρμογών και την παροχή cloud ενώ αξιοποιεί το μοντέλο υπηρεσίας Infrastructure ως Code.

Το Ansible είναι ένα χρήσιμο εργαλείο που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι μηχανικοί του DevOps για να επιτύχουν αυτοματοποίηση υποδομής, εφαρμογών, δικτύων και περιβάλλοντος κοντέινερ. Οι μηχανικοί χρησιμοποιούν ευρέως αυτό το εργαλείο για την αυτοματοποίηση και τη διαμόρφωση των διακομιστών.

Αυτό το εργαλείο μειώνει τις επαναλαμβανόμενες εργασίες στη διαχείριση της υποδομής μέσω καθορισμένων βιβλίων. Ένα playbook, σε αυτήν την περίπτωση, είναι ένα απλό αρχείο σεναρίου YAML που περιγράφει λεπτομερώς τις δραστηριότητες που πρέπει να εκτελεστούν από τη μηχανή αυτοματισμού Ansible. Με τον αυτοματισμό Ansible, η ομάδα Operations μπορεί να δημιουργήσει ομάδες μηχανών στις οποίες θα αναληφθούν συγκεκριμένες εργασίες και να ελέγξει τον τρόπο λειτουργίας των μηχανών σε περιβάλλοντα παραγωγής.

Γνωστές εταιρείες όπως η Udemy, η Alibaba Travels, η Tokopedia, μεταξύ πολλών άλλων, αναφέρεται ότι χρησιμοποιούν την Ansible.

  Ο απόλυτος οδηγός για όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Χαρακτηριστικά

 • Πύργος Ansibleμια πλατφόρμα εντός του Ansible, είναι ένας πίνακας ελέγχου οπτικοποίησης για ολόκληρο το περιβάλλον πληροφορικής.
 • Διά μέσου Έλεγχος πρόσβασης βάσει ρόλου (RBAC)Το Ansible scope μπορεί να δημιουργήσει χρήστες και τα δικαιώματα για τα περιβάλλοντα μπορούν να λειτουργήσουν.
 • Το Ansible υποστηρίζει διαμορφώσεις In-premises και Multi-cloud Infrastructure.

Μαριονέτα

Το Puppet είναι μια άλλη πλατφόρμα ανοιχτού κώδικα κατάλληλη για την παροχή ανθεκτικών υποδομών. Οι μηχανικοί του DevOps μπορούν να χρησιμοποιήσουν το Puppet για να ρυθμίσουν, να αναπτύξουν, να εκτελέσουν διακομιστές και να αυτοματοποιήσουν την ανάπτυξη των εφαρμογών στους διαμορφωμένους διακομιστές.

Μέσω του Puppet, είναι δυνατό να αποκατασταθούν οι λειτουργικοί κίνδυνοι και οι κίνδυνοι ασφάλειας σε ένα περιβάλλον πληροφορικής μέσω Συνεχής συμμόρφωση. Διαθέτει αυτοματοποίηση υποδομής Windows, διαχείριση ενημερώσεων κώδικα και λειτουργίες διαχείρισης εφαρμογών.

Χιλιάδες εταιρείες, όπως η Google, η Cisco και η Splunk, χρησιμοποιούν το Puppet για διαχείριση διαμόρφωσης.

Χαρακτηριστικά

 • Εξαιρετικά επεκτάσιμο, υποστηρίζοντας πολλά εργαλεία προγραμματιστών και API.
 • Χαρακτηριστικά μαριονέτας Μπουλόνιένας ισχυρός ενορχηστρωτής εργασιών για την αυτοματοποίηση χειροκίνητων εργασιών.
 • Το Puppet ενσωματώνεται καλά με το Kubernetes και το Docker.

Σεφ

Το Chef ως εργαλείο στο DevOps σάς επιτρέπει να εκτελείτε εργασίες διαχείρισης διαμόρφωσης σε διακομιστές και άλλους υπολογιστικούς πόρους. Η προσέγγιση του Chef στη διαχείριση της υποδομής χρησιμοποιεί πράκτορες όπως π.χ Σεφ Infra για την αυτοματοποίηση της διαμόρφωσης της υποδομής. Η χρήση του Chef σε διαδικασίες αυτοματισμού είναι απλή. Με λίγα κλικ, αρκετοί κόμβοι μπορούν να λειτουργήσουν και να λειτουργήσουν.

Οι ομάδες DevOps ορίζουν “συνταγές” για διαχείριση διαμόρφωσης. Οι συνταγές περιέχουν μια περιγραφή των πόρων και των πακέτων λογισμικού που είναι απαραίτητα για τη διαμόρφωση των διακομιστών. Ο σεφ βασίζεται σε Βιβλία μαγειρικής, διακομιστές σεφ και κόμβους ως βασικά στοιχεία για διαμορφώσεις και αυτοματισμούς.

Κορυφαίες εταιρείες όπως το Facebook, το Slack και το Spotify έχουν απασχολήσει τον Chef στα οικοσυστήματα τους.

Χαρακτηριστικά

 • Το Chef είναι μια πλατφόρμα αυτοματισμού που βασίζεται σε πράκτορες.
 • Ο σεφ χειρίζεται την Υποδομή ως Κώδικα.
 • Υποστηρίζει για όλα τα λειτουργικά συστήματα και ενσωματώνεται με οποιαδήποτε τεχνολογία Cloud.
 • Ο σεφ διαθέτει αναλυτικά στοιχεία σεφ για την παρακολούθηση αλλαγών που συμβαίνουν στον διακομιστή σεφ.

Saltstack

Saltstack ή απλά το salt είναι ένα επεκτάσιμο εργαλείο διαχείρισης και ενορχήστρωσης διαμόρφωσης. Οι ομάδες DevOps χρησιμοποιούν αλάτι για τη διαχείριση περιβαλλόντων πληροφορικής, όπως κέντρα δεδομένων, μέσω ενορχήστρωσης βάσει συμβάντων και απομακρυσμένης εκτέλεσης διαμορφώσεων.

  Πώς να καταγράψετε και να αναλύσετε την κίνηση δικτύου με το tcpdump;

Το πλαίσιο διαχείρισης διαμόρφωσης αλατιού βασίζεται σε καταστάσεις και αρχεία διαμόρφωσης για να δείξει πώς παρέχεται και αναπτύσσεται μια υποδομή πληροφορικής. Τα αρχεία διαμόρφωσης περιγράφουν πακέτα υποδομής που πρόκειται να εγκατασταθούν, υπηρεσίες που πρέπει να ξεκινήσουν ή να σταματήσουν, χρήστες και διαδικασίες δημιουργίας χρηστών και πολλές άλλες απαιτούμενες εργασίες για την παροχή ενός περιβάλλοντος πληροφορικής.

Χαρακτηριστικά

 • Πλατφόρμα Salt Cloud για παροχή συστημάτων στο Cloud.
 • Υποστηρίζει έλεγχο κόμβων τόσο με βάση όσο και χωρίς πράκτορες.
 • Υποστηρίζει λειτουργικά συστήματα *NIX και Windows.

Κινητήρας CFE

Κινητήρας CFE είναι μια εξαιρετικά επεκτάσιμη πλατφόρμα για την αυτοματοποιημένη διαχείριση της υποδομής πληροφορικής σας. Οι ομάδες μπορούν να εκτελούν φυσική και εικονική παροχή υποδομής, διαχείριση ενημερώσεων κώδικα, έλεγχο πρόσβασης, διαχείριση χρηστών και ασφάλεια συστήματος, όλα από ένα μόνο μέρος με το CFEngine.

Με το CFEngine, αυτόνομοι πράκτορες εργάζονται συνεχώς για να παρακολουθούν, να επισκευάζουν, να ενημερώνουν και να αποκαθιστούν συνεχώς μια υποδομή πληροφορικής. Οι συνεχείς έλεγχοι συστήματος και η αυτοματοποιημένη αποκατάσταση στο CFEngine εγγυώνται αξιοπιστία και συνέπεια σε μια Υποδομή.

Χαρακτηριστικά

 • Εξαιρετικά ευέλικτο λόγω του σχήματος διαμόρφωσης «εγγραφή μία φορά χρήση επανειλημμένα».
 • Διαθέτει CFEngine Enterprise Mission Portal, μια κεντρική πλατφόρμα ταμπλό για ορατότητα και παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο των συστημάτων πληροφορικής.
 • Χρησιμοποιήστε ελαφρούς πράκτορες αυτοματισμού στην πλατφόρμα WebScale για να διαμορφώσετε και να διαχειριστείτε αρκετούς κόμβους.

Διαμόρφωση

Όπως γνωρίζουμε, η διαχείριση διαμόρφωσης αφορά την αυτοματοποίηση σημαντικών και επαναλαμβανόμενων δραστηριοτήτων σε ένα περιβάλλον πληροφορικής. Και Διαμόρφωση ταιριάζει ακριβώς στον ορισμό. Το Configu είναι ένα εργαλείο διαχείρισης διαμόρφωσης που θα διευκολύνει όλους τους προγραμματιστές και τους διαχειριστές.

Οι προγραμματιστές έχουν εξαιρετικές επιλογές για την αύξηση της συνεργασίας και την ενίσχυση της παραγωγικότητάς τους μέσω του Configu. Επιπλέον, οι διαχειριστές στην κοινότητα το βρίσκουν εξαιρετικά αξιόπιστο και ασφαλές.

Χαρακτηριστικά

 • Αυτοματοποιημένη διαχείριση παραμέτρων
 • Βελτιωμένη συνεργασία για προγραμματιστές
 • Αξιόπιστο και ασφαλές για διαχειριστές
 • Μορφή διαμόρφωσης ανοιχτού κώδικα

Το Configu σάς επιτρέπει να δημιουργήσετε μια διαμόρφωση με τη μορφή ανοιχτού κώδικα. Επιπλέον, επιτρέπει την αυτοματοποίηση με προηγμένες δυνατότητες διαχείρισης όπως δοκιμή, οπτικοποίηση, παρακολούθηση και ασφάλεια. Θα ήθελα επίσης να επισημάνω έναν ουσιαστικό παράγοντα από την πτυχή ανάπτυξης του Configu: σας επιτρέπει να βελτιστοποιήσετε τις διαδικασίες με μία μόνο εντολή. Δοκιμάστε το λοιπόν!

συμπέρασμα

Ο καλύτερος τρόπος για να βρείτε τα καλύτερα εργαλεία για τις ανάγκες σας είναι να τα δοκιμάσετε. Αυτό που λειτουργεί για άλλους μπορεί να μην λειτουργεί για εσάς, επομένως προχωρήστε και δοκιμάστε τους για να δείτε πώς λειτουργεί, πώς βοηθά τον οργανισμό σας να διατηρήσει τη διαμόρφωση συνεπή και ασφαλή.