6 εργαλεία που πρέπει να γνωρίζετε ως προγραμματιστής Blockchain

Το blockchain γίνεται μια από τις πιο μετασχηματιστικές τεχνολογίες της τελευταίας δεκαετίας και αναμένεται να μεταμορφώσει πολλές βιομηχανίες σύντομα.

Το blockchain είναι ένα ανοιχτό καθολικό που καταγράφει δεδομένα και συναλλαγές και δεν μπορεί να αλλάξει ή να αφαιρεθεί μετά τη μεταφόρτωσή του. Όλες οι συναλλαγές μπορούν να αποθηκευτούν δημόσια και με ασφάλεια στο καθολικό με blockchain. Επιτρέπει στους ανθρώπους να διατηρούν μια ενιαία πηγή αλήθειας, η οποία τους δίνει τη δύναμη να λαμβάνουν καλύτερες αποφάσεις.

Οι προγραμματιστές είναι απίστευτα ενθουσιασμένοι με αυτήν την καινοτομία επειδή μπορούν να χρησιμοποιήσουν το blockchain για να δημιουργήσουν αποκεντρωμένες εφαρμογές (dApps) χωρίς να βασίζονται σε κεντρικούς μεσάζοντες όπως η Google ή η Amazon.

Επιπλέον, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν κεντρικοί μεσάζοντες, οι προγραμματιστές δεν χρειάζεται να ανησυχούν για ζητήματα ασφάλειας ή παραβιάσεις δεδομένων. Οι προγραμματιστές μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν έξυπνα συμβόλαια για να διασφαλίσουν ότι η εφαρμογή τους έχει ολοκληρωθεί σύμφωνα με τις προδιαγραφές. Το blockchain είναι ένα σύστημα χωρίς εμπιστοσύνη. δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για την παραβίαση ή την κλοπή δεδομένων από οποιονδήποτε άλλον, εάν διαθέτετε την τεχνολογία σε εφαρμογή.

Ανάπτυξη Blockchain

Το πρώτο βήμα σε ένα έργο blockchain είναι να επιλέξετε την κατάλληλη στοίβα τεχνολογίας. Θα ήταν καλύτερο να αποφασίσετε εάν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το blockchain για ένα δημόσιο, ιδιωτικό ή κοινοπρακτικό δίκτυο. Θα σας βοηθήσει να εντοπίσετε τα κατάλληλα εργαλεία ανάπτυξης και πόρους για το έργο σας.

Το επόμενο βήμα είναι να επιλέξετε το πλαίσιο ανάπτυξής σας. Μπορείτε να επιλέξετε από πολλές επιλογές όπως το Corda, το Ethereum ή το Hyperledger Fabric, με την επιλογή εκκίνησης μιας εφαρμογής στα αντίστοιχα δίκτυά τους. Αφού αποφασίσετε ποια στοίβα και πλαίσιο τεχνολογίας θα χρησιμοποιήσετε, ήρθε η ώρα να ξεκινήσετε την ανάπτυξη!

Ένα από τα κύρια οφέλη της χρήσης του blockchain είναι ότι προσφέρει αποκεντρωμένη αποθήκευση δεδομένων και πλεονασμό. Σημαίνει ότι ακόμα κι αν ένας κόμβος πέσει, οι άλλοι κόμβοι μπορούν να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα.

Επιπλέον, το blockchain προσφέρει αποκεντρωμένο έλεγχο ταυτότητας και εξουσιοδότηση, επειδή δεν υπάρχει ανάγκη για συστήματα ελέγχου ταυτότητας τρίτων όπως το OAuth ή το OpenID Connect (OIDC). Αυτοί οι παράγοντες επιτρέπουν στους προγραμματιστές να δημιουργούν διεπαφές χρήστη χωρίς να βασίζονται σε πολύπλοκο κώδικα υποστήριξης που ενδέχεται να μην λειτουργεί καλά όταν οι χρήστες έχουν πρόσβαση σε αυτές από διαφορετικές τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο.

Αυτό το άρθρο έχει σκοπό να καθοδηγήσει τους προγραμματιστές που θέλουν να ακολουθήσουν το blockchain και να μάθουν περισσότερα για αυτήν τη συναρπαστική τεχνολογία. Ακολουθούν μερικά από τα κορυφαία εργαλεία που βοηθούν τους αρχάριους προγραμματιστές blockchain να ξεκινήσουν και να παρακολουθούν τις τελευταίες εξελίξεις στον κλάδο.

MetaMask είναι μια επέκταση προγράμματος περιήγησης ιστού Chrome που μπορεί να αλληλεπιδράσει με τα dApps. Είναι ένα ανοιχτού κώδικα, αποκεντρωμένο πορτοφόλι που επιτρέπει στους χρήστες να στέλνουν και να λαμβάνουν ψηφιακά στοιχεία. Το MetaMask έγινε πρόσφατα το πιο δημοφιλές πρόγραμμα περιήγησης dApp για προγραμματιστές, επειδή είναι εύκολο στη χρήση και εξαιρετικά λειτουργικό.

  Πώς να ξεκινήσετε μια βιντεοδιάσκεψη Google Meet

Το MetaMask δεν είναι μόνο ένα απλό πρόγραμμα περιήγησης dApp, αλλά έχει επίσης άλλες δυνατότητες όπως διαχείριση ταυτότητας, σύνδεση και εγγραφή και πολλά άλλα.

Για παράδειγμα, το MetaMask θα εισάγει αυτόματα τον λογαριασμό σας από το Ethereum (αν έχετε πορτοφόλι Ethereum) όταν ανοίξετε για πρώτη φορά την εφαρμογή. Διευκολύνει τα άτομα που έχουν ήδη πορτοφόλι Ethereum να μεταφέρουν τα ψηφιακά τους στοιχεία στους νέους λογαριασμούς τους χωρίς καμία ταλαιπωρία.

Με το MetaMask, δεν μπορείτε να εξυπηρετήσετε τον Ether ή άλλα διακριτικά ERC-20 διαθέσιμα σε αυτό το δίκτυο, αλλά και να επικοινωνήσετε με τις αποκεντρωμένες εφαρμογές σας. Επιπλέον, σας επιτρέπει να το εκτελέσετε μέσω του προγράμματος περιήγησής σας! Εάν είστε προγραμματιστής, αυτά τα εργαλεία για την ανάλυση blockchains δεν θα απαιτούν κανένα ζωντανό κόμβο Ethereum για να λειτουργήσει. Έτσι, η διασύνδεση χρησιμοποιώντας το δίκτυο Ethereum είναι μια εύκολη δουλειά.

Επιβιβάζομαι

Εάν αναζητάτε ένα πλαίσιο ανάπτυξης blockchain που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για τις εφαρμογές σας σε αποκεντρωμένα δίκτυα, Επιβιβάζομαι μπορεί να σας βοηθήσει. Αυτό το εργαλείο διαχείρισης blockchain μπορεί να βοηθήσει τους χρήστες να διαχειριστούν τις dApps τους και να σας παρέχει όλα τα εργαλεία που απαιτούνται για τη δημιουργία και την κυκλοφορία μιας ολοκαίνουργιας έκδοσης.

Θα μπορούσατε να δημιουργήσετε μια ανεξάρτητη εφαρμογή HTML5 που χρησιμοποιεί τις δυνατότητες της αποκέντρωσης. Επιπλέον, μπορείτε να κάνετε νέα έξυπνα συμβόλαια και στη συνέχεια να τα αναπτύξετε μέσω του κώδικα JS τους. Η πιο ελκυστική πτυχή αυτού του είδους εργαλείου για τη διαχείριση των blockchain είναι ότι παρακολουθούν τυχόν αλλαγές που κάνετε στα συμβόλαια. Εάν το κάνουν, θα αλλάξουν τα συμβόλαια αμέσως και στη συνέχεια θα ενημερώσουν το λογισμικό που είναι αποκεντρωμένο σε αυτό.

Η δυνατότητα μετεγκατάστασης έξυπνων συμβολαίων είναι ένα πλεονέκτημα αυτού του λογισμικού. Για να εργαστούν σε αυτό, οι χρήστες θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν οποιαδήποτε τυπική γλώσσα προγραμματισμού, όπως Meteor, Angular, React και πολλές άλλες.

Web3j

Web3j είναι ένα εργαλείο που δημιουργήθηκε για το blockchain από τους προγραμματιστές του Java WebSocket API. Αυτή η χρήσιμη βιβλιοθήκη επιτρέπει στους προγραμματιστές να συνδέονται και να αλληλεπιδρούν με αποκεντρωμένες εφαρμογές που βασίζονται στο Ethereum (dApps) που βασίζονται σε blockchain. Επιπλέον, υποστηρίζει την προδιαγραφή Generic JSON RPC για σύνδεση είτε σε τοπικό είτε σε απομακρυσμένο κόμβο Ethereum.

Το πλεονέκτημα αυτού του λογισμικού είναι ότι δεν χρειάζεται να ρυθμίσετε διαφορετικές γλώσσες προγραμματισμού ή υποδομές για να αλληλεπιδράσετε με αυτές τις συναλλαγές. Επίσης, δεν χρειάζεται να κατανοήσετε πώς λειτουργεί η συναίνεση ή οι εξορύκτες αλληλεπιδρούν με αυτές τις συμβάσεις. Εάν μπορείτε να κωδικοποιήσετε, είστε έτοιμοι!

  Η απόλυτη άμυνα: Τι είναι ένας υπολογιστής με διάκενο αέρα;

Με αυτό, θα ολοκληρώσετε εργασίες όπως η αποστολή Ether μεταξύ διευθύνσεων, η σύνταξη ή η ανάγνωση πληροφοριών έξυπνων συμβολαίων δημιουργώντας έξυπνα συμβόλαια και πολλά άλλα.

Επειδή το εργαλείο για το blockchain λειτουργεί σε γλώσσα JavaScript, είναι δυνατή η χρήση του με οποιοδήποτε πρόγραμμα περιήγησης που βασίζεται στον ιστό. Θα χρειαστείτε έναν κόμβο Ethereum που μπορεί να συνδεθεί στο δίκτυο Ethereum χρησιμοποιώντας HTTP για να χρησιμοποιήσετε αυτόν τον τύπο εργαλείου για την τεχνολογία blockchain. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την επέκταση MetaMask με το Web3.js για να συνδεθείτε με το δίκτυο Ethereum.

Πρυσμ

Πρυσμ μπορεί να περιγραφεί ως ένα εργαλείο σχεδιασμένο για προγραμματιστές για να βοηθήσει στην ανάπτυξη αποκεντρωμένων εφαρμογών. Παρέχει επίσης έναν ολοκληρωμένο οδηγό για τη δημιουργία της πρώτης σας αποκεντρωμένης εφαρμογής, ώστε να μπορείτε να ξεκινήσετε τώρα—ένας πελάτης με πλήρως δυνατότητες για το πρωτόκολλο Ethereum 2.0 γραμμένο στο Go.

Το έργο Prysm είναι μια έκδοση Go του πρωτοκόλλου Ethereum 2.0 που ορίζεται στο επίσημο πρωτόκολλό τους. Έρχεται με έναν πλήρη κόμβο beacon και χρησιμεύει ως πελάτης επικύρωσης που επιτρέπει να είστε μέρος της συναίνεσης του blockchain.

Η Prysm χρησιμοποιεί τα κορυφαία όργανα για τον διακομιστή παραγωγής καθώς και την επικοινωνία μεταξύ των διεργασιών. Χρησιμοποιεί τις βιβλιοθήκες gRPC της Google, το BoltDB, για να παρέχει έναν αποτελεσματικό, μόνιμο χώρο αποθήκευσης κλειδιού-τιμής, αποθήκες κλειδιών-τιμών και τη βιβλιοθήκη libp2p από το Protocol Labs για όλη τη δικτύωση peer-to-peer.

Η Prysm διατηρεί δύο μόνιμους κλάδους:

  • master: Αυτή είναι η πιο πρόσφατη σταθερή έκδοση. Είναι ιδανικό για τους περισσότερους χρήστες.
  • ανάπτυξη: Αυτός ο κλάδος προορίζεται για ανάπτυξη και περιλαμβάνει τα πιο πρόσφατα PR. Οι προγραμματιστές πρέπει να βασίσουν τα PR τους σε αυτόν τον κλάδο.

Remix Project

Remix Project είναι μια πλατφόρμα για εργαλεία για ανάπτυξη που χρησιμοποιούν αρχιτεκτονική προσθηκών. Περιλαμβάνει υποέργα όπως το Remix Plugin Engine, το Remix Libraries και φυσικά το Remix IDE.

Το Remix IDE είναι μια εφαρμογή ανοιχτού κώδικα για υπολογιστές και web. Επιτρέπει μια γρήγορη διαδικασία ανάπτυξης και περιλαμβάνει μια σειρά από πρόσθετα με εύχρηστα περιβάλλοντα χρήστη. Το Remix χρησιμοποιείται για όλη την πορεία ανάπτυξης συμβολαίων χρησιμοποιώντας τη γλώσσα Solidity και είναι επίσης ένας εκπαιδευτικός παιδότοπος ιδανικός για τη διδασκαλία του Ethereum.

Οι βιβλιοθήκες Remix λειτουργούν ως στοιχείο εγγενών προσθηκών για το Remix IDE.

Το Remix IDE είναι ένα εργαλείο Blockchain που βασίζεται σε πρόγραμμα περιήγησης που χρησιμοποιείται για τη διευκόλυνση της ανάπτυξης και υλοποίησης έξυπνων συμβολαίων. Είναι γραμμένο χρησιμοποιώντας Javascript (έτσι μπορεί να χρησιμοποιηθεί με κάθε σύγχρονο πρόγραμμα περιήγησης ιστού), το Remix μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη σύνταξη, τη δοκιμή και τον εντοπισμό σφαλμάτων έξυπνων συμβολαίων που δημιουργούνται στο Solidity. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε τοπικά ή μέσω του προγράμματος περιήγησης. Εάν μεταβείτε στον ιστότοπο του Remix, θα λάβετε μια οθόνη που είναι έτοιμη για χρήση:

  Πώς να εγγράψετε γρήγορα φωνητικά μηνύματα σε iPhone ή iPad

Εκτός από τα εξαιρετικά έγγραφα, το Remix μπορεί να συνδεθεί απρόσκοπτα στο blockchain Ethereum μέσω του Metamask.

Τρούφα Σουίτα

Υτανο μπορεί να περιγραφεί ως ένα πλαίσιο Blockchain Ethereum που έχει σχεδιαστεί για να παρέχει ένα περιβάλλον ανάπτυξης για την ανάπτυξη εφαρμογών που βασίζονται στο Ethereum. Περιλαμβάνει μια εκτενή βιβλιοθήκη βιβλιοθηκών που προσφέρουν προσαρμοσμένες αναπτύξεις για τη σύνταξη νέων έξυπνων συμβάσεων. Δημιουργήστε περίπλοκες εφαρμογές Ethereum dApps και βοηθήστε με άλλες σύνθετες απαιτήσεις για ανάπτυξη Blockchain.

Η τρούφα μπορεί να αυτοματοποιήσει τη δοκιμή συμβολαίων με Chai ή Mocha. Το Truffle επιτρέπει επίσης την ανάπτυξη έξυπνων συμβολαίων που περιλαμβάνει σύνδεση με τη συλλογή και την ανάπτυξη. Προσφέρει επίσης έναν ρυθμιζόμενο αγωγό κατασκευής για την εκτέλεση προσαρμοσμένων διαδικασιών κατασκευής.

Χαρακτηριστικά της Truffle Suite

Διαχείριση κύκλου ζωής έξυπνων συμβάσεων: Αυτό το εργαλείο μπορεί να χειριστεί τα τεχνουργήματα των συμβολαίων σας και υποστηρίζει προσαρμοσμένες αναπτύξεις, περίπλοκες εφαρμογές Ethereum, καθώς και σύνδεση βιβλιοθηκών.

Έλεγχος συμβολαίου: Μπορείτε να ελέγχετε τακτικά τα συμβόλαιά σας και να βεβαιωθείτε ότι αυξάνονται.

Μετανάστευση και ανάπτυξη με δυνατότητα σεναρίου: Είναι δυνατή η χρήση αυτού του εργαλείου blockchain για τη δημιουργία απλών και εύκολα διαχειριζόμενων σεναρίων ανάπτυξης που γνωρίζουν τις αλλαγές των συμβολαίων σας όσο περνάει ο καιρός. Η εφαρμογή σας θα αναπτυχθεί και θα παραμείνει τρέχουσα ακόμη και στο μέλλον.

Διαχείριση δικτύου: Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για τυχόν τεχνουργήματα δικτύου αφού αρχίσετε να χρησιμοποιείτε το Truffle. Θα τα διαχειρίζεται επίσης ενώ εστιάζετε στην ανάπτυξη dApp.

Ιδιαίτερα ισχυρή διαδραστική κονσόλα: Η αλληλεπίδραση σε συμβόλαια δεν είναι ποτέ τόσο εύκολη. Το Truffle θα σας παρέχει πρόσβαση σε μια φιλική προς το χρήστη διεπαφή που θα σας πάρει το χρόνο και θα σας επιτρέψει να χρησιμοποιήσετε τα συμβόλαιά σας για να αλληλεπιδράσετε.

External Script Runner: Χρησιμοποιήστε αυτό το εργαλείο blockchain για να εκκινήσετε όλα τα συμβόλαιά σας και να λειτουργήσετε στο δίκτυο blockchain χωρίς προβλήματα.

Ανακεφαλαίωση

Υπάρχουν πολλές διαθέσιμες πλατφόρμες ανάπτυξης blockchain. Ωστόσο, τα παραπάνω εργαλεία είναι πιο δημοφιλή.

Αυτό το άρθρο παρουσίασε την έννοια του blockchain, εξήγησε πώς αλλάζει, πώς το βλέπουμε και παρουσίασε τα πιο χρησιμοποιούμενα εργαλεία ανάπτυξης Blockchain. Αξιολογήσαμε κάθε πλατφόρμα για να προσδιορίσουμε τα χαρακτηριστικά της, στη συνέχεια εξετάσαμε τα πιο κοινά σενάρια που χρησιμοποιούν το καθένα και αναλύσαμε τους αλγόριθμους συναίνεσης που υποστηρίζονται και τους τύπους λογιστικών βιβλίων και κρυπτονομισμάτων.

Το Blockchain μπορεί να είναι ένα πολύπλοκο θέμα προς κατανόηση, ιδιαίτερα η ανάπτυξη εφαρμογών που βασίζονται σε blockchain. Ο καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσετε είναι να μάθετε πώς λειτουργούν κάτω από την κουκούλα και στη συνέχεια να αναπτυχθούν από εκεί. Παρακολουθήστε περισσότερο περιεχόμενο που σχετίζεται με το blockchain.

Μπορείτε τώρα να δείτε μερικές από τις καλύτερες πλατφόρμες blockchain για εφαρμογές χρηματοδότησης.