6 βήματα για να προετοιμάσετε το Raspberry Pi σας για την ύπαιθρο

Ενώ υπάρχουν πολλά έργα Raspberry Pi που μπορείτε να κάνετε σε εσωτερικούς χώρους, ορισμένα έργα απαιτούν να εκθέσετε το Raspberry Pi σας στα στοιχεία είτε για να έχετε τα καλύτερα αποτελέσματα είτε λόγω της φύσης του ίδιου του έργου.

Δεδομένου ότι το Raspberry Pi δεν κατασκευάστηκε ειδικά για να αντέχει στις σκληρές συνθήκες του εξωτερικού χώρου, υπάρχουν ορισμένα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε για να διασφαλίσετε ότι το Raspberry Pi σας θα διαρκέσει όσο το δυνατόν περισσότερο σε εξωτερικούς χώρους.

Λόγοι για τους οποίους μπορεί να χρειαστείτε μια εξωτερική εγκατάσταση Raspberry Pi

Μια εξωτερική εγκατάσταση του Raspberry Pi μπορεί να είναι εξαιρετικά ωφέλιμη σε διάφορα σενάρια όπου οι παραδοσιακές ρυθμίσεις εσωτερικού χώρου δεν είναι επαρκείς ή πρακτικές.

Μερικοί λόγοι για τους οποίους κάποιος μπορεί να δημιουργήσει μια εξωτερική εγκατάσταση Raspberry Pi περιλαμβάνουν την παρακολούθηση του περιβάλλοντος, την επιτήρηση, την παρακολούθηση άγριας ζωής, την επιστημονική έρευνα, την ψηφιακή σήμανση ή ακόμα και μόνο για τη μαθησιακή εμπειρία.

Ορισμένα έργα περιβαλλοντικής παρακολούθησης, όπως αυτά στη λίστα έργων αισθητήρων Raspberry Pi, απαιτούν να τοποθετηθεί το Raspberry Pi έξω για τις πιο ακριβείς μετρήσεις καιρού. Αν και μόνο οι εξωτερικοί αισθητήρες μπορούν να τοποθετηθούν έξω, μπορεί να είναι πιο βολικό να έχετε ολόκληρη τη ρύθμιση σε εξωτερικό χώρο.

Ωστόσο, πολλές επιπλοκές εμπλέκονται στην εγκατάσταση ενός Raspberry Pi σε εξωτερικούς χώρους. Εκτός εάν το απαιτεί ρητά το έργο σας, θα πρέπει να έχετε κατά νου ότι μια εγκατάσταση εσωτερικού χώρου θα κοστίζει λιγότερο, θα διαρκέσει περισσότερο, θα απαιτεί λιγότερη συντήρηση και θα είναι πιο ασφαλής από μια εξωτερική.

  Διορθώστε ότι οι υπηρεσίες τομέα Active Directory δεν είναι διαθέσιμες αυτήν τη στιγμή

Προετοιμάστε το Raspberry Pi σας για την ύπαιθρο

Ακολουθούν έξι βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε για να διασφαλίσετε ότι το Raspberry Pi σας θα συνεχίσει να λειτουργεί σε εξωτερικό περιβάλλον.

1. Επιλέξτε το σωστό περίβλημα

Το πρώτο και πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να κάνετε όταν παίρνετε το Raspberry Pi είναι να προετοιμάσετε ένα κατάλληλο περίβλημα. Αυτό το περίβλημα θα πρέπει να προσφέρει μέγιστη προστασία στο Pi από επιθέσεις ζώων και τις ιδιοτροπίες του καιρού. Με άλλα λόγια, μια σαθρή θήκη δεν πρόκειται να την κόψει για εξωτερική χρήση.

Η στεγανοποίηση είναι ένας σημαντικός παράγοντας που πρέπει να λάβετε υπόψη κατά την επιλογή του περιβλήματος. Εάν αγοράζετε μια θήκη, φροντίστε να ελέγξετε τη βαθμολογία IP (Ingress Protection) που καθορίζει το επίπεδο προστασίας που προσφέρει από τη σκόνη, την υγρασία και τη βροχή. Οτιδήποτε από IP54 επάνω θα πρέπει να είναι αρκετά καλό για σύντομες περιόδους χρήσης σε εξωτερικούς χώρους, αλλά θα πρέπει να αναζητήσετε μια θήκη με βαθμολογία IP68 για μέγιστη προστασία.

Αναζητήστε ένα περίβλημα που παρέχει προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία, αποτρέποντας τις βλαβερές συνέπειες της παρατεταμένης έκθεσης στον ήλιο. Ένα μεταλλικό περίβλημα θα προσφέρει παθητική ψύξη και θα βοηθήσει στη διάχυση της θερμότητας καθώς οι εξωτερικές θερμοκρασίες κυμαίνονται και το ίδιο το Raspberry Pi ζεσταίνεται υπό φορτίο. Ομοίως, μια πλαστική θήκη θα πρέπει να περιλαμβάνει μικρά ανοίγματα στο κάτω μέρος για εξαερισμό.

Η συμπύκνωση με την πάροδο του χρόνου είναι ένα κοινό πρόβλημα σε όλους τους τύπους περιβλημάτων, ειδικά σε υγρό καιρό. Ωστόσο, μπορείτε να το αντιμετωπίσετε με ένα ξηραντικό/πυριτικό ζελέ που μπορεί να αντικαθίσταται περιοδικά. Μπορείτε επίσης να βάλετε έναν αισθητήρα υγρασίας στο περίβλημα για να σας ειδοποιεί όταν αρχίζει να αυξάνεται πολύ.

2. Στεγανοποιήστε τις συνδέσεις καλωδίων

Η εγκατάσταση του Raspberry Pi θα απαιτήσει ορισμένες συνδέσεις—καλώδιο τροφοδοσίας USB-C ή micro-USB τουλάχιστον και ένα καλώδιο Ethernet εάν δεν χρησιμοποιείτε Wi-Fi. Δεδομένου ότι θα χρειαστείτε τρύπες στο περίβλημα για να περάσετε μέσα από αυτά τα καλώδια, είναι σημαντικό να διασφαλίσετε ότι προστατεύονται από την είσοδο νερού.

  Ξεκινήστε την επιχείρησή σας στο Διαδίκτυο ΔΩΡΕΑΝ με το Sylius (πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου ανοιχτού κώδικα)

Όλες οι συνδέσεις καλωδίων που εισέρχονται στο περίβλημα θα πρέπει να σφραγίζονται σωστά με αδιάβροχους συνδέσμους, στυπιοθλίπτες καλωδίων ή στεγανωτικό σιλικόνης. Αυτό θα αποτρέψει τη διείσδυση νερού στο περίβλημα και την πρόκληση ηλεκτρικών βραχυκυκλωμάτων ή ζημιάς στα εξαρτήματα.

Μπορείτε να εγκαταστήσετε μερικά κλιπ στο περίβλημα για διαχείριση καλωδίων και για να αποτρέψετε το μπέρδεμα των καλωδίων. Επίσης, χρησιμοποιήστε αδιάβροχα καλώδια όπου μπορείτε, όπως ένα αδιάβροχο καλώδιο επέκτασης που οδηγεί σε έναν μόνο προσαρμογέα Power-over-Ethernet (PoE) στο περίβλημα.

3. Επιλέξτε μια κατάλληλη πηγή ενέργειας

Πίστωση εικόνας: deavmi/Wikimedia Commons

Υπάρχουν πολλές επιλογές για την τροφοδοσία του Raspberry Pi σε εξωτερικούς χώρους, όπως ενδεικτικά το Power-over-Ethernet, μια σύνδεση USB από το δίκτυο, μια φορητή τράπεζα ισχύος ή ακόμα και ένα σύστημα ηλιακών πάνελ.

Οποιαδήποτε επιλογή είναι καλή, αρκεί να είναι αξιόπιστη και κατάλληλη για την περίπτωσή σας. Μια εγκατάσταση ηλιακής ενέργειας μπορεί να είναι ακριβή, αλλά είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να διασφαλίσετε τη βιωσιμότητα και την ανεξαρτησία του δικτύου στο έργο σας.

Για να εξασφαλίσετε συνεχή τροφοδοσία, εξετάστε το ενδεχόμενο να ενσωματώσετε έναν ρυθμιστή ρεύματος ή ένα τροφοδοτικό αδιάλειπτης ισχύος (UPS) για την προστασία του Raspberry Pi από ξαφνικές διακυμάνσεις τάσης ή διακοπές ρεύματος.

4. Η τοποθεσία είναι σημαντική

Η επιλογή της σωστής τοποθεσίας για την υπαίθρια εγκατάσταση του Raspberry Pi είναι ζωτικής σημασίας. Θα πρέπει να επιλέξετε ένα σκιερό σημείο για να μειώσετε τον κίνδυνο υπερθέρμανσης και παρατεταμένης έκθεσης στην υπεριώδη ακτινοβολία και σκεφτείτε να τοποθετήσετε το Raspberry Pi σε υπερυψωμένη θέση για να αποφύγετε το στάσιμο νερό κατά τη διάρκεια της δυνατής βροχής.

  Πώς να χρησιμοποιήσετε τη συνάρτηση INDIRECT στο Excel

Πιθανός βανδαλισμός ή κλοπή είναι μια πιθανότητα, ειδικά εάν η τοποθεσία είναι δημόσια προσβάσιμη. Κρύψτε τη ρύθμιση ή χρησιμοποιήστε ένα περίβλημα που κλειδώνει για να αποτρέψετε τυχόν επίδοξους κλέφτες.

5. Εκτελέστε Περιοδική Συντήρηση

Η τακτική συντήρηση είναι απαραίτητη για τη διασφάλιση της μακροζωίας και της βέλτιστης απόδοσης της εξωτερικής σας εγκατάστασης Raspberry Pi και θα πρέπει να πραγματοποιείται όσο το δυνατόν συχνότερα.

Θα πρέπει να επιθεωρείτε περιοδικά το περίβλημα για σημάδια φθοράς, ζημιάς από νερό ή διείσδυσης παρασίτων. Καθαρίζετε συχνά το περίβλημα και βεβαιωθείτε ότι τυχόν αεραγωγοί/οπές είναι απαλλαγμένες από σκόνη και υπολείμματα για να διατηρήσετε τη σωστή ροή αέρα και ψύξη.

Οι συνδέσεις των καλωδίων για τυχόν σημάδια διάβρωσης ή χαλάρωσης. Τυχόν κατεστραμμένα καλώδια ή σύνδεσμοι θα πρέπει να αντικατασταθούν αμέσως για να αποφευχθούν αστοχίες.

6. Βεβαιωθείτε ότι έχετε εξετάσει τις αστοχίες και τις απολύσεις

Θα πρέπει να σημειώσετε ότι ακόμα και μετά τη λήψη όλων των απαραίτητων προφυλάξεων, η ύπαιθρος εξακολουθεί να είναι ένα απρόβλεπτο μέρος. Για αυτόν τον λόγο, είναι σημαντικό να συμπεριλάβετε μια σειρά από μέτρα ασφαλείας για αστοχία για τη διατήρηση των δεδομένων σας και την ελαχιστοποίηση της απώλειας σε περίπτωση καταστροφικής αποτυχίας.

Για ένα, μπορείτε να βάλετε το Raspberry Pi να δημιουργεί αυτόματα αντίγραφα ασφαλείας των δεδομένων του στο cloud περιοδικά. Εάν η εγκατάσταση είναι εγκατεστημένη σε απομακρυσμένη τοποθεσία, θα μπορούσατε να έχετε έναν μικροελεγκτή, όπως ένα Pico ή ένα ESP32 ping στο Raspberry Pi σε τακτά χρονικά διαστήματα και να ηχεί συναγερμός εάν σταματήσει να ανταποκρίνεται.

Επίσης, σκεφτείτε να προσθέσετε ένα εφεδρικό τροφοδοτικό για να διατηρήσετε το Pi σε λειτουργία εάν η κύρια πηγή είναι κομμένη. Για παράδειγμα, εάν το έργο σας τροφοδοτείται από ηλιακή ενέργεια, θα πρέπει να έχει εφεδρική μπαταρία ή δευτερεύουσα πηγή ενέργειας για συννεφιασμένες μέρες.

Ετοιμάστε το Raspberry Pi για την ύπαιθρο

Η εγκατάσταση του Raspberry Pi μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμη για πολλά έργα σε εξωτερικούς χώρους, αλλά είναι επίσης ένα εγχείρημα που απαιτεί προσεκτική εξέταση και προετοιμασία.

Επιλέγοντας το σωστό περίβλημα, στεγανοποιώντας τις συνδέσεις καλωδίων, βρίσκοντας την κατάλληλη θέση και εκτελώντας τακτική συντήρηση, μπορείτε να διασφαλίσετε μια στιβαρή και αξιόπιστη εγκατάσταση του Raspberry Pi εξωτερικού χώρου. Τα έργα σε εξωτερικούς χώρους μπορεί να είναι ακριβά και προκλητικά, αλλά τείνουν να είναι και πολύ διασκεδαστικά.