6 Αυτο-φιλοξενούμενα Ελαφρύς Εργαλεία για Παρακολούθηση Διακομιστών

Η παρακολούθηση διακομιστών είναι ζωτικής σημασίας για τις επιχειρήσεις για να διασφαλίσουν ότι διαφορετικά συστήματα λειτουργούν καλά.

Καθώς η επιχείρησή σας αναπτύσσεται, οι πόροι, το εργατικό δυναμικό, οι υπηρεσίες, τα συστήματα και η υποδομή πληροφορικής αρχίζουν επίσης να αναπτύσσονται. Ως εκ τούτου, μια λύση παρακολούθησης απόδοσης καθίσταται σημαντική για την παρακολούθηση της υγείας, των δραστηριοτήτων και των δυνατοτήτων των διακομιστών σας.

Σε αυτό το άρθρο, θα μιλήσω για πολλά ελαφριά ελεύθερα στη χρήση εργαλεία για διακομιστές οθονών.

Κάθε διαχειριστής IT αντιμετωπίζει αυτές τις προκλήσεις – συντριβή διακομιστή, αργή εφαρμογή, απροσδόκητο χρόνο διακοπής λειτουργίας, διαμόρφωση εξαρτήσεων, αντιμετώπιση προβλημάτων διαρροών μνήμης, κ.λπ. Για την επίλυση αυτών των προβλημάτων, απαιτείται λογισμικό/εφαρμογές παρακολούθησης IT.

Τα Nagios και Zabbix είναι τα πιο δημοφιλή εργαλεία παρακολούθησης εκεί έξω για την παρακολούθηση της πλήρους υποδομής. Χρησιμοποιώντας αυτά τα εργαλεία, μπορείτε να παρακολουθείτε σχεδόν τα πάντα – απόδοση διακομιστή, απόδοση δικτύου και πρωτόκολλα, λειτουργικά συστήματα, εφαρμογές, ιστότοπους κ.λπ.

Αλλά εάν η υποδομή σας δεν είναι αρκετά μεγάλη ή η απαίτησή σας είναι απλώς να παρακολουθείτε την απόδοση του διακομιστή, αντί να χρησιμοποιείτε ένα ολοκληρωμένο εργαλείο από άκρο σε άκρο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ελαφρύ λογισμικό που φιλοξενεί τους ίδιους τους διακομιστές.

Σημείωση: εάν χρησιμοποιείτε Linux, μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε ενσωματωμένες εντολές για την παρακολούθηση της CPU, της μνήμης και της διαδικασίας.

Πτέρυγα

Πτέρυγα παρέχει ελάχιστες/κύριες πληροφορίες που σχετίζονται μόνο με διακομιστές. Είναι συμβατό με όλα τα δημοφιλή λειτουργικά συστήματα.

Χρήσεις θαλάμου OSHI, η οποία είναι μια δωρεάν βιβλιοθήκη Java για την ανάκτηση πληροφοριών λειτουργικού συστήματος και υλικού. Μοιράζεται πληροφορίες όπως η έκδοση του λειτουργικού συστήματος, η μνήμη, ο επεξεργαστής, ο δίσκος και τα διαμερίσματα, η χρήση της CPU κ.λπ.

  Πώς να παίξετε το Gacha Club Online δωρεάν

Το ταμπλό έχει πέντε διαφορετικές ενότητες:

 • Επεξεργαστής: Όνομα, χρησιμοποίηση %, αριθμός πυρήνων, bit, συχνότητα
 • Μηχανή: OS και η έκδοσή του, RAM %, ποσότητα RAM, τύπος RAM, μετράνε οι τρέχουσες διεργασίες
 • Αποθήκευση: Όνομα, χρήση, μέγεθος αποθήκευσης, αριθμός δίσκων, εικονική μνήμη
 • % Χρήση: Αυτή η ενότητα δείχνει την απεικόνιση του επεξεργαστή, της μνήμης και της αποθήκευσης τα τελευταία 20 δευτερόλεπτα
 • Ward: Εμφανίζει το χρόνο λειτουργίας από τον τελευταίο χρόνο εκκίνησης στο Linux και τον χρόνο σκληρής επαναφοράς στα Windows

Για να εκτελέσετε το Ward, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα αρχείο jar αυτού του έργου και να το εκτελέσετε ή να κάνετε λήψη του αρχείου jar τελευταίας έκδοσης και να το εκτελέσετε. Μπορείτε επίσης να εκκινήσετε το Ward μέσα σε ένα κοντέινερ docker.

Netdata

Netdata είναι ένα δωρεάν λογισμικό ανοιχτού κώδικα για παρακολούθηση συστημάτων και εφαρμογών σε πραγματικό χρόνο. Μπορεί να τρέξει σε Linux, FreeBSD, macOS, κοντέινερ docker, συσκευές IoT.

Μπορείτε να εγκαταστήσετε τον πράκτορα Netdata στο σύστημα, την εφαρμογή ή το κοντέινερ σας και θα σας δώσει όλες τις πληροφορίες απόδοσης και υγείας σε πραγματικό χρόνο.

Μπορείτε να επιλέξετε το γράφημα που εμφανίζεται παραπάνω της CPU σε κίτρινο χρώμα, σύροντας μέσα από το γράφημα και μεγέθυνση/σμίκρυνση χρησιμοποιώντας SHIFT + τροχό του ποντικιού, και αυτή η περιοχή θα εμφανιστεί λεπτομερώς. Μπορεί εύκολα να ενσωματωθεί με άλλα εργαλεία όπως Prometheus, AWS Kinesis, Graphite, MongoDB κ.λπ.

Χαρακτηριστικά Netdata:

 • Γρήγορη και απλή εγκατάσταση
 • Παρέχει δεδομένα σε πραγματικό χρόνο
 • Δυνατότητα παρακολούθησης 1000 μετρήσεων ανά κόμβο
 • Μπορεί να συλλέξει έως και 10000 μετρήσεις ανά διακομιστή αυτόματα από μόνο του
 • Αποθηκεύει ιστορικά δεδομένα κάθε δευτερολέπτου
 • Πολύ εύκολα κατανοητή η παρουσίαση του ταμπλό
 • Προσδιορίζει τις ανωμαλίες σούπερ γεγονός χρησιμοποιώντας σύγχρονο οπτικοποιητή μετρήσεων
 • Δεν απαιτείται αποκλειστικός πόρος για την εκτέλεση του Netdata
  Πώς να δημιουργήσετε λίστες πολλαπλών επιπέδων στα Έγγραφα Google

Προμηθέας + Γραφάνα

Προμηθέας είναι ένα εργαλείο ανοιχτού κώδικα για την παρακολούθηση των μετρήσεων του συστήματος και Γραφάνα είναι μια πλατφόρμα οπτικοποίησης ανοιχτού κώδικα. Μια ενσωματωμένη εγκατάσταση Prometheus και Grafana είναι ένα ισχυρό περιβάλλον για την αποτελεσματική παρακολούθηση των διακομιστών.

Ο διακομιστής Prometheus συλλέγει περιοδικά όλα τα δεδομένα, ο Prometheus γίνεται η πηγή δεδομένων για το Grafana και το Grafana οπτικοποιεί όλες τις μετρήσεις στον πίνακα ελέγχου. Έχετε ακόμη την επιλογή στο Grafana να κάνετε ερωτήσεις σχετικά με τις μετρήσεις που γίνονται οπτικοποιημένες.

Αξίζει να δοκιμάσετε αυτόν τον συνδυασμό!

Βλέμματα

Βλέμματα είναι ένα εργαλείο παρακολούθησης πολλαπλών πλατφορμών γραμμένο σε Python. Υποστηρίζει μόνο python 2.7 ή python >=3.4. Χρησιμοποιεί βιβλιοθήκες python (psutil) για τη συλλογή όλων των πληροφοριών συστήματος.

Ανάλογα με το μέγεθος της διεπαφής (κινητό, διεπαφή ιστού, τερματικό), οι πληροφορίες που εμφανίζονται στη διεπαφή θα αλλάξουν δυναμικά.

Χαρακτηριστικά Glances:

 • Διατίθεται απομακρυσμένη παρακολούθηση μέσω τερματικού, διεπαφής Web ή API (διακομιστής XML-RPC και RESTful JSON)
 • Εξαγώγιμα στατιστικά στοιχεία σε αρχείο ή βάση δεδομένων
 • Εύκολη εγκατάσταση με μία μόνο εντολή – βλέμματα εγκατάστασης pip
 • Διαθέσιμο δοχείο Docker για Glances

Σε περίπτωση που χρειάζεστε καλύτερη οπτικοποίηση, μπορείτε να εξαγάγετε τα δεδομένα από το Glances στο InfluxDB και να οπτικοποιήσετε αυτά τα δεδομένα στο Grafana.

Linux Dash

Linux Dash είναι ένας πίνακας ελέγχου ιστού για συστήματα Linux. Το UI του Linux Dash είναι χτισμένο σε Angular και πολλές γλώσσες υποστηρίζουν την πλευρά του διακομιστή.

  Πώς μπορείτε να σταματήσετε το Roblox από την υπερθέρμανση

Η καρτέλα κατάστασης συστήματος εμφανίζει πληροφορίες σχετικά με τη χρήση της μνήμης RAM, το μέσο φορτίο της CPU, τη χρήση της CPU, τις διεργασίες της CPU και της μνήμης RAM, τα διαμερίσματα δίσκου, τη χρήση εναλλαγής, τη θερμοκρασία της CPU και τις διαδικασίες Docker.

Παρέχει επίσης πληροφορίες σε επίπεδο δικτύου, σε επίπεδο λογαριασμού και σε επίπεδο εφαρμογής.

Χαρακτηριστικά Linux Dash:

 • Υποστηρίζει επίσης το WebSocket για οπτικοποίηση δεδομένων συστήματος σε πραγματικό χρόνο
 • Μεταφορά και απόθεση διεπαφής χρήστη
 • Προσαρμόσιμες οθόνες (ελαχιστοποίηση, επέκταση, προσαρμογή) στο ταμπλό
 • Εφαρμογή από την πλευρά του διακομιστή διαθέσιμη σε πολλές γλώσσες (Node.js, Python, Go, PHP)

Conky

Conky είναι μια οθόνη συστήματος που γράφτηκε αρχικά για το X (σύστημα παραθύρων). Αυτήν τη στιγμή λειτουργεί σε ένα σωρό διαφορετικές πλατφόρμες. Μπορείτε να το εκτελέσετε σε X, Linux, Mac OS (χρησιμοποιώντας X quartz) και στα περισσότερα BSD.

Εμφανίζει πληροφορίες χρησιμοποιώντας απλό κείμενο ή χρησιμοποιώντας γραφικά στοιχεία γραμμής προόδου και γραφημάτων χρησιμοποιώντας διαφορετικές γραμματοσειρές και χρώματα.

Χαρακτηριστικά Conky:

 • 300+ ενσωματωμένα αντικείμενα για εμφάνιση της κατάστασης του συστήματος
 • Πολύ απλές διεπαφές χρήστη
 • Υποστηρίζει προγράμματα αναπαραγωγής μουσικής όπως Audacious, MPD
 • Υποστηρίζει POP3 και IMAP
 • Μπορεί να εμφανίσει οποιαδήποτε πληροφορία χρησιμοποιώντας σενάρια και εξωτερικά προγράμματα

συμπέρασμα

Η παρακολούθηση της απόδοσης του διακομιστή σας είναι πράγματι απαραίτητη. Εάν δεν εκτελεστεί σωστά, μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα απόδοσης και χρόνου λειτουργίας που μπορεί να εμποδίσουν την επιχείρησή σας. Αλλά δεν χρειάζεται να ανησυχείτε εάν χρησιμοποιείτε μια λύση λογισμικού παρακολούθησης για να διασφαλίσετε ότι ο διακομιστής σας λειτουργεί καλά.

Εναλλακτικά, μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε τη λύση παρακολούθησης διακομιστή που βασίζεται σε σύννεφο όπου δεν χρειάζεται να εγκαταστήσετε και να διαχειριστείτε το λογισμικό παρακολούθησης.