5.1 έναντι 3.1 έναντι 2.1 Soundbar: Ποια είναι η διαφορά;

Βασικά Takeaways

  • Οι αριθμοί σε μια γραμμή ήχου (π.χ. 5.1, 3.1, 2.1) υποδηλώνουν τον αριθμό των ηχείων (καναλιών) και του υπογούφερ, επηρεάζοντας την ποιότητα του ήχου.
  • Η αναβάθμιση σε 5.1 βελτιώνει σημαντικά τη συνολική ποιότητα ήχου, δημιουργώντας μια εμπειρία πλήρους ήχου surround, αλλά υπάρχουν μεγαλύτερες μπάρες ήχου.
  • Τα Dolby Atmos και DTS:X ενισχύουν τον ήχο, προσφέροντας μια εικονική κάθετη εμπειρία ήχου χωρίς πρόσθετα φυσικά ηχεία.

Η αγορά μιας νέας γραμμής ήχου είναι ένας από τους ευκολότερους τρόπους για να βελτιώσετε την ποιότητα του ήχου στις ρυθμίσεις παιχνιδιών ή τηλεόρασης. Είναι απλά στην εγκατάσταση και ακόμη πιο εύκολα στη χρήση, φαίνονται αξιοπρεπή και ταιριάζουν εύκολα στις περισσότερες υπάρχουσες ρυθμίσεις.

Αλλά πώς ξέρετε ποια ηχητική μπάρα να επιλέξετε; Πρέπει να επιλέξετε μια μπάρα ήχου 5.1, 3.1 ή 2.1 και ποια είναι η διαφορά μεταξύ τους;

Τι σημαίνουν αυτοί οι αριθμοί Soundbar;

Όσον αφορά τις διαμορφώσεις της γραμμής ήχου, μπορεί να δείτε ένα σύνολο αριθμών, όπως 5.1, 3.1 ή 2.1. Αν και αυτοί οι αριθμοί μπορεί να φαίνονται λίγο συγκεχυμένοι, είναι εύκολο να κατανοηθούν.

Ο πρώτος αριθμός αναφέρεται στον αριθμό των ηχείων (κανάλια) και ο δεύτερος αριθμός αναφέρεται στο υπογούφερ. Έτσι, μια διαμόρφωση soundbar 5.1 θα περιλαμβάνει πέντε ηχεία και ένα subwoofer, ενώ μια διαμόρφωση soundbar 3.1 διαθέτει τρία ηχεία και ένα subwoofer.

Τώρα, σε ορισμένες διαμορφώσεις ηχείων, θα δείτε έναν τρίτο αριθμό, όπως το 5.1.3. Ο τρίτος αριθμός υποδηλώνει ότι περιλαμβάνει ηχεία “ύψος” ή “υπέργεια”, τα οποία βασικά επεκτείνουν την εμπειρία ακρόασης σε ένα πιο ολοκληρωμένο, τρισδιάστατο πεδίο ήχου.

  Ισχυρό πρόγραμμα επεξεργασίας φωτογραφιών για επαγγελματίες – Luminar Neo [AI-Powered]

Αλλά εδώ είναι το θέμα με τις μπάρες ήχου. Λόγω του σχήματος και του στυλ τους, ο αριθμός των ηχείων δεν αντιπροσωπεύει πάντα αυτό που βλέπετε φυσικά. Οι μπάρες ήχου τακτοποιούν τα ηχεία τους κατά μήκος της μονάδας. Έτσι, ενώ μπορεί να έχετε μια γραμμή ήχου 5.1, μπορεί να μην τοποθετείτε πάντα πέντε φυσικά ηχεία σε όλο το δωμάτιο.

Η λεπτομερής επεξήγηση μας σχετικά με τις διαμορφώσεις συστημάτων ήχου surround έχει πολύ περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη θέση των ηχείων, τα ηχητικά εφέ κ.λπ.

5.1 έναντι 3.1 έναντι 2.1 Soundbar: Ποια είναι η διαφορά;

Τώρα που ξέρετε τι σημαίνουν οι αριθμοί της γραμμής ήχου, ήρθε η ώρα να δείτε πώς επηρεάζουν την ακουστική σας εμπειρία.

Τι είναι το Soundbar 2.1;

Μια ρύθμιση της γραμμής ήχου 2.1 αποτελείται συνήθως από δύο κύρια κανάλια ηχείων (δηλαδή, δύο ηχεία) στην ίδια μονάδα και ένα υπογούφερ. Θα έχετε ένα αριστερό και δεξί κανάλι στη γραμμή ήχου και το υπογούφερ θα είναι μια ξεχωριστή μονάδα σχεδιασμένη να παράγει ήχους χαμηλής συχνότητας.

Η αναβάθμιση σε ηχητική γραμμή 2.1 θα προσφέρει καλύτερο διαχωρισμό στερεοφωνικού ήχου και θα παρέχει καθαρότερο, πιο ευδιάκριτο ήχο και πιθανώς καλύτερη ποιότητα ήχου από οποιαδήποτε ενσωματωμένα ηχεία. Ωστόσο, οι περισσότερες μπάρες ήχου 2.1 δεν παρέχουν μια καθηλωτική εμπειρία ήχου surround (εκτός αν έχετε επιπλέον τεχνολογία ήχου όπως Dolby Atmos ή DTS:X—συνεχίστε να διαβάζετε για περισσότερες πληροφορίες!).

Τι είναι το Soundbar 3.1;

Η γραμμή ήχου 3.1 προσθέτει ένα άλλο ηχείο—ή κανάλι— για να σας δώσει αριστερά, δεξιά και στο κέντρο, μαζί με το υπογούφερ. Το επιπλέον ηχείο βελτιώνει σημαντικά τη συνολική ισορροπία του ήχου σας και κάνει τα φωνητικά και άλλους διαλόγους πιο καθαρά.

Μια μπάρα ήχου επαρκούς μεγέθους θα έχει τρία ηχεία. Η αναβάθμιση από ηχητική γραμμή 2.1 σε μπάρα ήχου 3.1 είναι μια χρήσιμη αναβάθμιση για όποιον θέλει πιο καθαρό διάλογο, ειδικά δεδομένων των προβλημάτων ακρόασης προφορικών λέξεων σε σύγχρονες ταινίες και εκπομπές.

  Πώς να δημιουργήσετε και να χρησιμοποιήσετε στοίβες στο Apple Fitness+

Τι είναι το Soundbar 5.1;

Η γραμμή ήχου 5.1 προσθέτει δύο ακόμη κανάλια, δίνοντάς σας αριστερά, δεξιά και στο κέντρο, καθώς και δύο επιπλέον κανάλια που παρέχουν εφέ ήχου surround.

Η εναλλαγή από ηχητική μπάρα 2.1 ή 3.1 σε μπάρα ήχου 5.1 προσφέρει τεράστια ώθηση στη συνολική ποιότητα ήχου, προσφέροντας την πλησιέστερη σε πλήρη εμπειρία ήχου surround χωρίς να τοποθετείτε σωρεία ηχείων στο δωμάτιό σας.

Η άνοδος στην ποιότητα ήχου με μια γραμμή ήχου 5.1 θα προσφέρει μια πλήρως καθηλωτική εμπειρία και μια αρκετά υψηλής ποιότητας ηχητική γραμμή θα δημιουργήσει μια σωστή διαμόρφωση ήχου σε στυλ μίνι θεάτρου.

Εν ολίγοις, εάν θέλετε μια πλήρη εμπειρία ήχου, ο διαχωρισμός καναλιών σε μια γραμμή ήχου 5.1 θα παρέχει τον καλύτερο ήχο για σχεδόν κάθε τύπο πολυμέσων.

Τι γίνεται με τα Dolby Atmos και DTS:X;

Ο ήχος του Soundbar είναι καλός. Εξαιρετικό, ομοιόμορφο, ανάλογα με το soundbar που αγοράζετε. Αλλά όταν αγοράζετε μια γραμμή ήχου, ο αριθμός των ηχείων δεν είναι το μόνο που πρέπει να λάβετε υπόψη.

Τα Dolby Atmos και DTS:X παρέχουν βελτιωμένο ήχο, ενισχύοντας σημαντικά την εμπειρία ακρόασης του soundbar προσθέτοντας μια κάθετη διάσταση ήχου. Αναλογιστείτε τους αριθμούς στο όνομα του ηχείου της γραμμής ήχου: Το πρώτο ψηφίο περιγράφει τα κανάλια, το δεύτερο το υπογούφερ και το τρίτο παρέχει κατακόρυφο ήχο.

Αλλά αν δεν έχετε αυτά τα επιπλέον ηχεία, η τεχνολογία ήχου όπως το Dolby Atmos και το DTS:X παρέχουν εικονικό κατακόρυφο ήχο, δημιουργώντας μια εμπειρία πλήρους ήχου surround χωρίς τα επιπλέον φυσικά ηχεία.

  • Σε μια μπάρα ήχου εξοπλισμένη με τεχνολογία Dolby Atmos, τα ενσωματωμένα ηχεία προβάλλουν τον ήχο προς τα πάνω. Αυτά τα ηχητικά κύματα αντανακλούν από την οροφή στον ακροατή, δημιουργώντας την ψευδαίσθηση του ύψους και προσθέτοντας βάθος στην εμπειρία ήχου. Αυτή η τεχνολογία επιτρέπει στους θεατές να αντιλαμβάνονται διακριτούς ήχους – όπως ένα ελικόπτερο που πετά πάνω από το κεφάλι τους ή σταγόνες βροχής που πέφτουν γύρω τους – με αξιοσημείωτη διαύγεια και ρεαλισμό.
  • Μια ηχητική μπάρα εξοπλισμένη με τεχνολογία DTS:X προσφέρει παρόμοια καθηλωτική εμπειρία, αλλά έχει σχεδιαστεί για να είναι πιο ευέλικτη με τις διαμορφώσεις ηχείων και δεν απαιτεί αυστηρά ειδικά ηχεία με ανάφλεξη προς τα πάνω. Μπορεί να προσαρμοστεί στο υπάρχον υλικό για να δημιουργήσει ένα πολυδιάστατο περιβάλλον ήχου, επιτρέποντας στις μπάρες ήχου χωρίς κανάλια συγκεκριμένου ύψους να εξακολουθούν να προσφέρουν μια συναρπαστική και δυναμική εμπειρία ήχου.
  Πώς να οργανώσετε εφαρμογές μέσω φακέλων στο iPhone σας

Έτσι, όταν αγοράζετε μια γραμμή ήχου 2.1, 3.1 ή 5.1, ο έλεγχος για υποστήριξη Dolby Atmos ή DTS:X μπορεί να κάνει τη διαφορά μεταξύ μιας καλής εμπειρίας ήχου και μιας εξαιρετικής εμπειρίας.

Τι Soundbar 5.1, 3.1 ή 2.1 πρέπει να αγοράσετε;

Όταν αγοράζετε μια γραμμή ήχου, είναι σημαντικό να σημειώσετε ότι οι αριθμοί καναλιών ενδέχεται να μην συσχετίζονται πάντα με αυτά που γράφονται εδώ.

Samsung

Για παράδειγμα, η σειρά Q990C της Samsung (παραπάνω) είναι μία από τις μπάρες ήχου με την υψηλότερη βαθμολογία και διαθέτει απίστευτη διαμόρφωση 11.1.4. Πρόκειται για 11 κανάλια με τέσσερα επιπλέον κανάλια για πλήρη ήχο surround, αλλά μπορείτε να περιμένετε να πληρώσετε περίπου 1.400 $ για την εμπειρία.

Sony

Αυτό που είναι πραγματικά βασικό είναι ο προϋπολογισμός σας. Μπορείτε να σηκώσετε μια εξαιρετική ηχητική μπάρα 3.1, όπως η Sony HT-S2000 (παραπάνω), για μερικές εκατοντάδες δολάρια, και θα σας προσφέρει μια εξαιρετική, ατμοσφαιρική εμπειρία ήχου χωρίς να ξοδέψετε τα χρήματα. Αυτή η επιλογή που εστιάζει στον προϋπολογισμό προσφέρει εξαιρετικό ήχο στα τρία κανάλια της και, ενώ δεν είναι η πιο όμορφη γραμμή ήχου, είναι αρκετά αξιοπρεπής για την τιμή.

Denon

Αλλά ακόμα πιο φθηνό είναι κάτι σαν το Denon DHT-S217 (πάνω), ένα εξαιρετικό soundbar 2.1 με Dolby Atmos. Δεν υπάρχουν πολλές φθηνότερες μπάρες ήχου 2.1 που προσφέρουν καλό ήχο Dolby Atmos και η κομψή σχεδίαση και η αξιοπρεπής συνδεσιμότητα το καθιστούν εξαιρετική επιλογή.