5 Χρήσιμες εφαρμογές παρακολούθησης συνήθειας που βασίζονται σε διαφορετικές αρχές παραγωγικότητας

Το να προσπαθείς να αλλάξεις μια συνήθεια ή να υιοθετήσεις μια νέα συνήθεια είναι μια δύσκολη διαδικασία. Σχεδόν όλοι οι ειδικοί στην παραγωγικότητα συμφωνούν ότι για να πετύχετε, πρέπει να παρακολουθείτε τη δραστηριότητά σας τακτικά. Αλλά αυτοί οι ειδικοί διαφέρουν ως προς τον τρόπο με τον οποίο το παρακολουθείτε και πώς ορίζετε την επιτυχία. Σε αυτό το άρθρο, εξετάζουμε πέντε διαφορετικούς τύπους συστημάτων παραγωγικότητας σχετικά με την έννοια του σχηματισμού συνήθειας και τις εφαρμογές που σας βοηθούν να εφαρμόσετε την παρακολούθηση συνήθειας για αυτές τις πεποιθήσεις.

1. Κατσικίσιο (Android, iOS): Λάβετε τις 10.000 ώρες εξάσκησης

Στο βιβλίο του μπεστ σέλερ Outliers, ο Malcolm Gladwell έκανε δημοφιλή την έννοια της παραγωγικότητας ότι χρειάζεστε 10.000 ώρες εξάσκησης για να κατακτήσετε οποιαδήποτε δεξιότητα. Το Goated βασίζεται σε αυτήν την αρχή ως ένας τρόπος για να παρακολουθείτε τον αριθμό του χρόνου που αφιερώνετε σε αυτήν την ικανότητα και πόσο περισσότερο θα χρειαστεί να κάνετε.

Η δωρεάν έκδοση της εφαρμογής παρακολουθεί μόνο μία δεξιότητα τη φορά, αλλά οι λεπτομέρειες που προσφέρει είναι αρκετά ενδιαφέρουσες και δίνουν κίνητρα. Κάθε φορά που ξεκινάτε να εξασκείτε τη δραστηριότητά σας, ξεκινήστε το χρονόμετρο στην εφαρμογή, ώστε να μετράτε πραγματικά τον χρόνο με ακρίβεια. Στην πληρωμένη έκδοση, μπορείτε επίσης να γράψετε εγγραφές ημερολογίου.

Καθώς καταγράφετε περισσότερες ώρες, το Goated θα σας εμφανίζει στατιστικά στοιχεία για το τρέχον επίπεδο επάρκειάς σας, το τρέχον και το μεγαλύτερο σερί σας και θα υπολογίζει πότε θα φτάσετε τις 10.000 ώρες με βάση τον χρόνο που αφιερώνετε στην καθημερινή εξάσκηση. Είναι μια εξαιρετική εφαρμογή αν πιστεύετε στον κανόνα του Gladwell, αλλά να θυμάστε, υπάρχουν πολλοί που πιστεύουν ότι ο κανόνας των 10.000 ωρών είναι λάθος.

  Πώς να ξεκινήσετε τις συντομεύσεις πατώντας στο πίσω μέρος του iPhone σας

Λήψη: Goated for Android | iOS (Ελεύθερος)

2. Προγρ (Ιστός): Δημιουργήστε μια σειρά συνήθειας με προσαρμοσμένες εισόδους για τον ιχνηλάτη σας

Η Progr χρησιμοποιεί τη διάσημη τεχνική παραγωγικότητας «Don’t Break the Chain» του Jerry Seinfeld που έχει ήδη υιοθετηθεί από πολλές εξαιρετικές εφαρμογές παρακολούθησης συνήθειας. Η ιδέα είναι να σημειώνετε κάθε μέρα του ημερολογίου με τη δραστηριότητα που θέλετε και να διατηρήσετε το σερί έτσι ώστε να έχετε κίνητρο να μην το σπάσετε, ακόμα κι αν κάνετε μόνο ένα μικρό κομμάτι οποιαδήποτε μέρα.

Η δωρεάν έκδοση του Progr σάς επιτρέπει να δημιουργήσετε έως και τρεις ιχνηλάτες. Και είναι μεταξύ των πιο προσαρμόσιμων αλυσίδων παρακολούθησης που έχουμε δει. Μπορείτε να ορίσετε ημερομηνίες έναρξης και λήξης για το ημερολόγιο ή να το αφήσετε μη προγραμματισμένο για να δημιουργήσετε απλώς έναν ορισμένο αριθμό κελιών. Μπορείτε επίσης να επιλέξετε το στυλ των κελιών (τετράγωνο, κύκλος, διάστικτο περίγραμμα, μονή κουκκίδα) και το μέγεθος.

Το Progr σάς επιτρέπει να γεμίσετε ένα κελί με πολλούς τρόπους. Μπορείτε να προσθέσετε ένα emoji (με το προεπιλεγμένο σημάδι επιλογής) ή να το καταγράψετε με λέξεις ή αριθμούς. Είναι ουσιαστικά ένας ανιχνευτής διάθεσης για τη δραστηριότητα, καθώς και σας επιτρέπει να προσθέσετε αρχεία καταγραφής ημερολογίου και μπορείτε να επιλέξετε ποιο από τα δύο θέλετε να δείτε.

3. Respawn (Android): Δημιουργήστε Habit-Stacking για να σχηματίσετε τελετουργικά

Η Respawn πιστεύει στην αρχή της συνήθειας στοίβαξης. Αυτή η αρχή δηλώνει ότι είναι πιο πιθανό να κάνετε εργασίες και καλές συμπεριφορές εάν τις μετατρέψετε σε παρτίδες, κάνοντας το ένα μετά το άλλο. Το Respawn καλεί αυτά τα Τελετουργικά και προσπαθεί να σας διευκολύνει όσο το δυνατόν πιο εύκολα να δημιουργήσετε αυτά τα Τελετουργικά και να τα ακολουθήσετε.

Κάθε Τελετουργικό μπορεί να έχει πολλές συνήθειες που προσθέτετε σε αυτό από μια βιβλιοθήκη συνηθειών. Μπορείτε να αναζητήσετε όλες τις συνήθειες, να τις φιλτράρετε με βάση την ώρα (πρωί, απόγευμα, βράδυ) ή κατά κατηγορία (κλειδί, υγεία, παραγωγικότητα, κοινωνικά, οικονομικά, ενσυνειδητότητα, μάθηση). Είναι ιδανικό να ορίσετε τη σειρά των συνηθειών με τον τρόπο που θα τις προσεγγίσετε, επειδή το Respawn περιλαμβάνει μια λειτουργία πλήρους οθόνης όπου ελέγχετε κάθε δραστηριότητα σε ένα περιβάλλον χωρίς περισπασμούς.

  10 Καλύτερο Λογισμικό Διαχείρισης Εγκαταστάσεων για Βελτιστοποίηση Λειτουργιών [2023]

Τα τελετουργικά μπορούν να έχουν υπενθυμίσεις, τις οποίες μπορείτε να ορίσετε καθημερινά ή να επιλέξετε χαμηλότερη συχνότητα. Η εφαρμογή παρακολουθεί όλη τη δραστηριότητά σας και σας δίνει έναν βαθμό για κάθε συνήθεια που κάνετε. Μπορείτε να δείτε τα συνολικά στατιστικά ανά πάσα στιγμή. Η πληρωμένη επαγγελματική έκδοση σάς επιτρέπει να δημιουργείτε προκλήσεις με φίλους, αλλά η δωρεάν έκδοση δεν έχει περιορισμούς για έναν μόνο χρήστη.

Το Respawn είναι προς το παρόν διαθέσιμο μόνο για Android, αν και η ομάδα δήλωσε στο Reddit ότι έχει δεσμευτεί να ξεκινήσει να εργάζεται σε μια έκδοση iOS πριν από το τέλος του 2023.

Λήψη: Respawn για Android (Ελεύθερος)

4. LvlUp (Android, iOS): Παρακολούθηση συνήθειας, προβληματισμοί και εκμάθηση

Το LvlUp είναι μια όμορφη εφαρμογή παρακολούθησης συνήθειας για πολλές μικρές δραστηριότητες που βασίζεται στην αρχή των ατομικών συνηθειών του James Clear. Σε αυτό που αποκαλείται ένα από τα καλύτερα βιβλία παραγωγικότητας όλων των εποχών, το Clear γράφει ότι όσο κάνετε μικρές αλλαγές αλλά παραμένετε συνεπείς, θα κάνετε τεράστιες αλλαγές μακροπρόθεσμα. Και είναι σημαντικό να αναλογιστείτε αυτές τις ατομικές συνήθειες για να δείτε την πρόοδό σας καθώς και να προκαλέσετε τον εαυτό σας σταδιακά.

Η δωρεάν έκδοση του LvlUp σάς επιτρέπει να παρακολουθείτε έως και τρεις συνήθειες κάθε φορά. Μπορείτε να ορίσετε πόσο συχνά θέλετε να παρακολουθείτε αυτήν τη συνήθεια με μια προαιρετική υπενθύμιση. Μπορείτε να ορίσετε έως και τέσσερις συνεδρίες ανά συνήθεια, οι οποίες μπορούν έτσι να σας δώσουν ακόμη και τέσσερις υπενθυμίσεις μέσα σε μια μέρα.

Η παρακολούθηση μιας συνήθειας είναι ένα απλό ναι ή όχι για τη δραστηριότητα και δεν περιλαμβάνει την καταγραφή τίποτα περισσότερο. Ωστόσο, υπάρχει μια ενότητα ημερολογίου όπου σας ενθαρρύνουμε να σκεφτείτε την ημέρα και τις δραστηριότητές σας για εκείνη την ημέρα. Θα καταγράψει τα στατιστικά στοιχεία, θα ρωτήσει τη διάθεσή σας και θα σας δώσει την ευκαιρία να γράψετε τυχόν σημειώσεις σχετικά με αυτό.

  Πώς να βελτιώσετε την ποιότητα μιας σαρωμένης εικόνας

Το LvlUp περιλαμβάνει επίσης μια ενότητα που ονομάζεται Habit Academy, όπου μπορείτε να μάθετε περισσότερα για το πώς σχηματίζονται οι συνήθειες και πώς μπορείτε να τις αλλάξετε σιγά σιγά. Είναι μια σειρά από σύντομα, καθοδηγούμενα μαθήματα που χρησιμοποιούν τις αρχές του βιβλίου του Clear, καθώς και μερικές καλά εδραιωμένες αλήθειες για την επιστήμη των συνηθειών.

Λήψη: LvlUp για Android | iOS (Ελεύθερος)

5. Buddy Crush (Ιστός): Παρακολουθήστε τις συνήθειες με φίλους και παραμείνετε υπεύθυνοι

Η κοινωνική ευθύνη έχει αποδειχθεί ότι είναι ένα από τα καλύτερα κίνητρα για αλλαγές συνήθειας. Όταν έχετε ανακοινώσει τις προθέσεις και τους στόχους σας, είναι πιο πιθανό να ακολουθήσετε τις μικρές εργασίες ακόμα κι όταν φαίνονται τρομακτικές. Και αν οι φίλοι σας μπορούν να δουν την πρόοδό σας, αυτό είναι ακόμα καλύτερο. Το Buddy Crush είναι μια από τις απλούστερες εφαρμογές παρακολούθησης συνήθειας για να ξεκινήσετε.

Εγγραφείτε για έναν λογαριασμό και μπορείτε να δημιουργήσετε μια νέα ομάδα φίλων ή να συμμετάσχετε σε πολλές υπάρχουσες ομάδες. Είναι οι υπάρχουσες ομάδες που κάνουν το Buddy Crush να ξεχωρίζει, καθώς θα βρείτε άτομα από όλο τον κόσμο που μοιράζονται τον στόχο σας, αλλά αντιμετωπίζουν διαφορετικά προβλήματα και διαφορετικές λύσεις. Μπορείτε να περιηγηθείτε σε ομάδες σε διάφορες κατηγορίες για συνήθειες όπως η εκμάθηση μιας γλώσσας, η τακτική άσκηση, η κατανάλωση λιγότερης ζάχαρης, η διακοπή του καφέ κ.λπ.

Κάθε ομάδα έχει έναν βαθμολογικό πίνακα για να παρακολουθεί τη δραστηριότητα των μελών για τις τελευταίες 30 ημέρες. Μπορείτε επίσης να δείτε τα check-in της τρέχουσας ημέρας για όλες τις ομάδες και να μοιραστείτε τις ομάδες με τους φίλους σας. Το Buddy Crush έχει επίσης μια ενεργή κοινότητα Slack με ξεχωριστά κανάλια για όλες τις δημόσιες ομάδες, ώστε να μπορείτε να συνομιλείτε με άλλους στην ομάδα λογοδοσίας σας.

Είναι Μαραθώνιος, Όχι Σπριντ

Καμία από αυτές τις εφαρμογές παρακολούθησης συνήθειας δεν είναι ανώτερη από την άλλη. Εξαρτάται απλώς από την αρχή της παραγωγικότητας που συμφωνείτε περισσότερο και είναι πιθανό να ακολουθήσετε. Μόλις πάρετε την απόφασή σας, θυμηθείτε ότι ο σχηματισμός συνήθειας ή η αλλαγή συνήθειας διαρκεί πολύ. Βυθίστε τον εαυτό σας, μην είστε ανυπόμονοι και μην απογοητεύεστε αν παραπαίει μερικές φορές. Συγχωρέστε τον εαυτό σας και ξεκινήστε ξανά τη διαδικασία.