5 τρόποι για να ελευθερώσετε μνήμη/RAM σε Mac

Σε κανέναν δεν αρέσει ένας αργός υπολογιστής, ή ακόμα χειρότερα, αυτός που πάντα διακόπτεται όταν έχετε πάρα πολλές καρτέλες στο πρόγραμμα περιήγησής σας.

Πριν αγοράσετε ένα νέο ακριβό κομμάτι υπολογιστή, υπάρχουν πολύ πιο οικονομικοί τρόποι για να επιταχύνετε το Mac σας.

Μπορεί ο Mac σας να μην έχει αρκετή μνήμη τυχαίας πρόσβασης (RAM) – η μνήμη στην οποία βασίζεται ο υπολογιστής σας για την εκτέλεση των συσκευών και των προγραμμάτων σας.

Το άνοιγμα μεγάλων αρχείων όπως το Photoshop ή η μεταφόρτωση βίντεο μεγάλης διάρκειας μπορεί να χρησιμοποιήσει πολλή μνήμη RAM, πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπάρχει αρκετή ποσότητα για να λειτουργούν όλα ομαλά.

Ευτυχώς, υπάρχουν τρόποι με τους οποίους μπορείτε να ελευθερώσετε χώρο χρησιμοποιώντας ένα καθαριστικό Mac Ram.

Σε αυτόν τον οδηγό, θα μάθετε για τη μνήμη RAM και τη σημασία της, γιατί η μνήμη RAM γεμίζει και εργαλεία για την απελευθέρωση της μνήμης RAM σε Mac.

Ας πηδήξουμε!

Τι είναι η RAM και γιατί είναι σημαντική;

Η μνήμη τυχαίας πρόσβασης (RAM) είναι το φυσικό υλικό σε έναν υπολογιστή που αποθηκεύει προσωρινά δεδομένα. Ο υπολογιστής σας μπορεί να έχει πρόσβαση σε δεδομένα από τη μνήμη RAM πιο γρήγορα από ό,τι σε σκληρό δίσκο.

Η άφθονη μνήμη RAM επιτρέπει στον υπολογιστή να λειτουργεί με περισσότερες πληροφορίες ταυτόχρονα, ενισχύοντας την απόδοση του συστήματος.

Η RAM έχει δύο βασικές λειτουργίες:

 • Διατηρήστε τη μνήμη του υπολογιστή σας οργανωμένη για να βρείτε τα σωστά δεδομένα όταν τα χρειάζεστε
 • Αποθηκεύει προσωρινά προγράμματα και αρχεία έτσι ώστε ο υπολογιστής σας να λειτουργεί αποτελεσματικά και γρήγορα

Όλα τα δεδομένα που χρησιμοποιείτε ενεργά αποθηκεύονται στη μνήμη RAM, παρέχοντας ταχύτερους χρόνους ανάγνωσης και εγγραφής από έναν σκληρό δίσκο. Αυτό το καθιστά ιδανικό για την επεξεργασία εφαρμογών και προγραμμάτων στα οποία λειτουργεί ο υπολογιστής σας, όπως δεδομένα για πλοήγηση στο Διαδίκτυο.

Η RAM είναι ο πυρήνας του υπολογιστή σας. Η απόδοση και η ταχύτητα του συστήματός σας συσχετίζονται άμεσα με την ποσότητα μνήμης RAM που έχετε εγκαταστήσει.

Χωρίς επαρκή μνήμη RAM, ο υπολογιστής σας θα είναι αργός και υποτονικός. Η επαρκής μνήμη RAM στον υπολογιστή σας βοηθά στην υποστήριξη των διαφόρων λογισμικών Mac που χρησιμοποιείτε.

Για να τονίσουμε τη σημασία της μνήμης RAM, ας ρίξουμε μια ματιά στα διάφορα πλεονεκτήματα της ύπαρξης περισσότερης μνήμης RAM στον υπολογιστή σας:

 • 🌐 Περιήγηση: Οι ιστότοποι είναι γεμάτοι εικόνες, αναδυόμενα παράθυρα και βίντεο. Περισσότερη μνήμη RAM σημαίνει την ταυτόχρονη εκτέλεση περισσότερων προγραμμάτων χωρίς να αντιμετωπίζετε σημαντικές επιβραδύνσεις. Θα παρατηρήσετε ότι οι ιστοσελίδες φορτώνονται γρήγορα ανεξάρτητα από την ταχύτητα σύνδεσής σας στο Διαδίκτυο.
 • 🎮 Παιχνίδι: Μια υψηλότερη μνήμη RAM μπορεί να χειριστεί παιχνίδια με υψηλές απαιτήσεις γραφικών, διασφαλίζοντας γρήγορο παιχνίδι με λιγότερες σπασμωδικές κινήσεις. Η υψηλότερη μνήμη προσφέρει καλύτερες δυνατότητες απόδοσης 3D που οδηγούν σε καθαρότερες και φωτεινότερες εικόνες.
 • 📹 Επεξεργασία βίντεο: Τα προγράμματα επεξεργασίας βίντεο καταναλώνουν πολλή μνήμη RAM. Επιπλέον, το σύστημά σας κάνει ταχυδακτυλουργίες με τα αρχεία προέλευσης ανοιχτά, την παρακολούθηση αλλαγών και τη μεταφόρτωση περιεχομένου. Η RAM μπορεί να σας βοηθήσει με την επεξεργασία βίντεο χωρίς να επιβραδύνει το Mac σας.
 • 💽 Μεταφορά δεδομένων: Η μεταφόρτωση αρχείων στο διαδίκτυο από ξεχωριστό δίσκο απαιτεί μνήμη RAM. Αντιγράφει δεδομένα στη μνήμη RAM και τα μεταφέρει στο cloud. Η υψηλότερη μνήμη βοηθά στην ταχύτερη λήψη ή αποστολή αρχείων.
  Πώς να δημιουργήσετε άμεσα γραφήματα με τη δυνατότητα εξερεύνησης των Φύλλων Google

Γιατί γεμίζει η RAM σας και οι συνέπειές της

Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το Mac σας να είναι γεμάτο επειδή εκτελείτε πάρα πολλές εφαρμογές και οι διεργασίες παρασκηνίου εκτελούνται ταυτόχρονα.

Ακολουθούν οι συνήθεις λόγοι για τους οποίους η RAM στο Mac σας είναι γεμάτη:

 • Υπερβολικές εφαρμογές: Όσο περισσότερες εφαρμογές εκτελείτε, τόσο περισσότερη μνήμη RAM παραμερίζει το λειτουργικό σας σύστημα. Οι πάρα πολλές εφαρμογές θα προκαλέσουν γέμισμα της μνήμης RAM και θα προκαλέσουν προβλήματα απόδοσης.
 • Εφαρμογές παρασκηνίου: Οι εφαρμογές παρασκηνίου φορτώνονται αυτόματα κατά την εκκίνηση. Για παράδειγμα, τα στοιχεία σύνδεσης και η προσωρινή μνήμη προσθέτουν χώρο στο Mac σας.
 • Ακατάστατη επιφάνεια εργασίας: Η υπερβολική ποσότητα αρχείων στο Mac σας μπορεί να εξαντλήσει τη μνήμη RAM σας.
 • Hogging Memory: Ορισμένες εφαρμογές, όπως το Finder και το Chrome σε Mac, μπορούν να επηρεάσουν τη μνήμη σας. Το Finder σάς βοηθά να διαχειρίζεστε αρχεία και μπορεί να χρησιμοποιεί περισσότερη μνήμη για να εμφανίζει τα αρχεία σας. Το Chrome επιτυγχάνει υψηλές ταχύτητες μειώνοντας τη διαθέσιμη μνήμη για άλλες εφαρμογές.

Η πλήρης μνήμη RAM θα ​​έχει συνέπειες στο Mac σας. Κάθε χρήστης Mac μισεί τον περιστρεφόμενο τροχό στο χρώμα του ουράνιου τόξου, που σημαίνει ότι δεν μπορείτε να κάνετε κλικ σε τίποτα και συχνά παγώνει τον υπολογιστή σας.

Όταν εμφανίζεται ο περιστρεφόμενος κέρσορας αναμονής, υποδεικνύει ότι μια εφαρμογή ή ολόκληρο το macOS σας φορτώνει ένα πρόγραμμα πέρα ​​από τη χωρητικότητά του. Επομένως, συνήθως δεν μπορεί να χειριστεί την εργασία λόγω έλλειψης μνήμης RAM.

Επιπλέον, μπορεί να παρατηρήσετε ότι το Mac σας υπερθερμαίνεται και κάνει θορύβους από τον ανεμιστήρα. Οι ανεμιστήρες συνήθως ενεργοποιούνται ως προληπτικό μέτρο όταν η CPU είναι υπό μεγάλο φορτίο λόγω έλλειψης μνήμης RAM.

Αυτά τα περιστατικά μπορεί να οδηγήσουν σε μυριάδες πιο σοβαρά ζητήματα, όπως η υποβάθμιση της απόδοσης του συστήματος Mac και η λήψη λεπτών για τη φόρτωση εφαρμογών. Μπορεί ακόμη και να αρχίσετε να αντιμετωπίζετε τυχαία επανεκκίνηση κατά την εκτέλεση μιας εργασίας.

Στο Mac, ενδέχεται να λάβετε ένα μήνυμα σφάλματος «οι δίσκοι γρατσουνιάς είναι γεμάτοι» που εμφανίζεται μετά την ολοκλήρωση πολλών έργων με εντατικό λογισμικό όπως το Photoshop. Αυτό το μήνυμα σας εμποδίζει να ανοίξετε αρχεία ή να κάνετε περισσότερες προσαρμογές.

Πηγή: imymac

Το σφάλμα scratch δίσκου παρουσιάζεται επειδή η μνήμη RAM είναι γεμάτη, που σημαίνει ότι δεν υπάρχει μνήμη για την αποθήκευση περισσότερων αρχείων προσωρινής μνήμης για εκτέλεση έργων ή φόρτωση.

  12 καλύτερες εφαρμογές σαρωτών για κινητά που χρησιμοποιούν τεχνολογία AI

Ακόμη και ο πιο πρόσφατος Mac διαθέτει μόνο 8 GB μνήμης RAM ως βασικός εξοπλισμός, γεγονός που καθιστά δύσκολη την εκτέλεση εφαρμογών που απαιτούν μνήμη.

Τώρα που ξέρετε για τη μνήμη RAM και τις συνέπειές της όταν γεμίσει, ας δούμε μερικά εργαλεία που σας βοηθούν να ελευθερώσετε τη μνήμη RAM στο Mac σας.

Καθαριστικό μνήμης

Το Nektony Memory Cleaner είναι μέρος μιας σουίτας έξι συσκευών που έχουν σχεδιαστεί για να καθαρίζουν και να επιταχύνουν το Mac σας.

Χαρακτηριστικά

 • Εκκαθάριση RAM: Το Memory Cleaner σάς επιτρέπει να καθαρίσετε τη μνήμη RAM με ένα μόνο κλικ, καθαρίζοντας όλα τα ανεπιθύμητα, διπλότυπα, μεγάλα και παλιά αρχεία.
 • Χρήση παρακολούθησης: Δείτε τη χρήση της μνήμης σας ανά εφαρμογές και δείτε στατιστικά στοιχεία χρήσης δίσκου. μπορείτε να δείτε τις εφαρμογές που καταναλώνουν περισσότερο μνήμη για να σας βοηθήσουν να δώσετε προτεραιότητα μόνο στα βασικά προγράμματα.
 • Ρύθμιση αυτόματης εκκαθάρισης: Ρυθμίστε αυτοματοποιημένες λειτουργίες εκκαθάρισης μνήμης RAM, ώστε να μην χρειάζεται να παρακολουθείτε τακτικά τις εφαρμογές για τη συνολική χρήση της CPU.
 • Αναγκαστική έξοδος εφαρμογών: Μερικές φορές οι συσκευές Mac δεν σας επιτρέπουν να κλείσετε αναγκαστικά. Το Memory Cleaner σάς δίνει τη δυνατότητα να κλείσετε αναγκαστικά οποιαδήποτε εφαρμογή, ακόμα και το Finder.

Δεδομένου ότι το Mac Cleaner είναι εντελώς δωρεάν για λήψη, είναι ένας από τους ευκολότερους τρόπους για να λαμβάνετε περισσότερο χώρο, ώστε να μπορείτε να επιταχύνετε ενεργά τις καθημερινές σας εργασίες.

Κύμαρα

Το MacKeeper σάς επιτρέπει να ελευθερώσετε τη μνήμη RAM στο Mac σας και να σταματήσετε τις διαδικασίες που υπερφορτώνουν το σύστημα με ένα κλικ. Μπορείτε να δείτε τη διαθέσιμη μνήμη και την κατειλημμένη μνήμη σε έναν πίνακα εργαλείων.

Χαρακτηριστικά

 • Clean-Up RAM: Αφαιρέστε διπλότυπα, αχρησιμοποίητα και περιττά αρχεία σε μια στιγμή
 • Σάρωση κακόβουλου λογισμικού: Σαρώστε το Mac σας για τυχόν ιούς ή κακόβουλο λογισμικό
 • Αποκλεισμός αναδυόμενων παραθύρων και λογισμικού διαφημίσεων: Αποκλείει την είσοδο ιών και αναδυόμενων παραθύρων στο Mac σας
 • VPN: Σας επιτρέπει να συνδεθείτε σε ένα VPN για ασφαλή περιήγηση

Το MacKeeper προσφέρει δωρεάν και επί πληρωμή συνδρομή. Η δωρεάν συνδρομή συνοδεύεται από βασικές και ελάχιστες δυνατότητες, ενώ οι χρήστες επί πληρωμή μπορούν να έχουν πρόσβαση σε μια σειρά άλλων λειτουργιών, όπως προστασία από κακόβουλο λογισμικό, αποκλεισμός αναδυόμενων παραθύρων διαφημίσεων και περιήγηση VPN.

MacPaw

Το CleanMyMac X από το MacPaw είναι ένα πιο ισχυρό λογισμικό που προσφέρει πολλά χρήσιμα εργαλεία σε ένα πακέτο, όπως ένα πρόγραμμα απεγκατάστασης εφαρμογών, ένα πρόγραμμα αφαίρεσης κακόβουλου λογισμικού και ένα πρόγραμμα καθαρισμού αρχείων.

Χαρακτηριστικά

 • Αρχική εκκαθάριση: Σαρώνει τον υπολογιστή σας και εξαλείφει τις ημιτελείς λήψεις, την προσωρινή μνήμη, τις κατεστραμμένες λήψεις και τα αρχεία γλώσσας που δεν χρειάζεστε
 • Κατάργηση κακόβουλου λογισμικού: Εντοπίζει και αφαιρεί προληπτικά απειλές και κακόβουλο λογισμικό διατηρώντας το σύστημά σας ασφαλές
 • Mac Optimization: Βελτιστοποιεί την απόδοση του συστήματος, τερματίζει τις αχρησιμοποίητες εφαρμογές και εκτελεί σενάρια συντήρησης, ώστε να τρέχετε πάντα με την κορυφαία ταχύτητα
 • Διαχείριση εφαρμογών: Χρησιμοποιήστε το πρόγραμμα απεγκατάστασης και ενημέρωσης για να ενημερώσετε το λογισμικό σας και να αφαιρέσετε τις εφαρμογές που δεν χρειάζεστε αμέσως
  Πώς να αλλάξετε την εικόνα του προφίλ σας στο Gmail

Το CleanMyMac X είναι ένα ολοκληρωμένο σύστημα που λειτουργεί όλο το εικοσιτετράωρο για τον καθαρισμό, την προστασία και τη βελτιστοποίηση του Mac σας για βέλτιστη απόδοση.

Fiplab

Το Memory Clean 2 της Fiplab προσφέρει μια εναλλακτική λύση για τη διαχείριση της χρήσης της μνήμης του Mac σας χωρίς να χρειάζεται να πηγαίνετε πέρα ​​δώθε στο Activity Monitor για να δείτε όλα τα στατιστικά δεδομένα.

Χαρακτηριστικά

 • Ελεγχόμενος καθαρισμός: Καθαρίζει αυτόματα τη μνήμη σας όταν η ελεύθερη μνήμη πέσει κάτω από ένα καθορισμένο όριο. έρχεται με δύο επιλογές – καθαρό και εξαιρετικά καθαρό για καθαρισμό RAM
 • Οθόνη: Παρακολούθηση των διαθέσιμων και χρησιμοποιούμενων δεδομένων μνήμης σε μια γραμμή μενού που κατηγοριοποιείται ανάλογα με τον τύπο δεδομένων, όπως προσωρινή μνήμη αρχείων, χρησιμοποιημένη, συμπιεσμένη, ενσύρματη και μνήμη εφαρμογών
 • Οπτικό: Παρακολουθήστε πιθανά χοιρίδια μνήμης που καταλαμβάνουν περισσότερο χώρο από το συνηθισμένο και καθαρίστε τα με ένα κλικ

Το Memory Clean 2 καθαρίζει την ανενεργή μνήμη του Mac και χρησιμοποιείται ιδανικά όταν κλείνετε μια εντατική εφαρμογή που δεν σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε ξανά μέσα σε λίγες ώρες.

Λογισμικό Appyogi

Η εφαρμογή Memory Cleaner της Appyogi για Mac λειτουργεί στο παρασκήνιο για να ελευθερώσει χώρο και να βελτιστοποιήσει τη μνήμη για εφαρμογές σε πραγματικό χρόνο.

Χαρακτηριστικά

 • Εκκαθάριση μνήμης: Εξαλείφει τυχόν ανεπιθύμητα δεδομένα που φράζουν τη χωρητικότητα της μνήμης σας, προσφέρει επιλογές τακτικού καθαρισμού και βαθύ καθαρισμού και ελευθερώνει τη μνήμη σας μέσα σε 20 δευτερόλεπτα
 • Γραμμή μενού: Το κινούμενο εικονίδιο κατάστασης εμφανίζει το ποσοστό της χρησιμοποιούμενης μνήμης. Εμφανίζει επίσης ανενεργές εφαρμογές για να μπορείτε να τις αφαιρέσετε
 • Ειδοποιήσεις: Σας ειδοποιεί όταν ορισμένες εφαρμογές ή προγράμματα είναι ανενεργά
 • Automatic Cleanup: Καθαρίζει αυτόματα τη μνήμη όταν η μνήμη πέσει κάτω από ένα συγκεκριμένο όριο

Μπορείτε να βελτιστοποιήσετε έντονα το Mac σας για να ελευθερώσετε περισσότερο χώρο στη μνήμη εξαλείφοντας τα δεδομένα που καταλαμβάνουν οι εφαρμογές με την εφαρμογή καθαρισμού μνήμης της Appyogi για Mac.

Τυλίγοντας

Η ταχύτητα του Mac σας καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από την ποσότητα της διαθέσιμης μνήμης. Η απελευθέρωση της μνήμης στο Mac σας με ένα καθαριστικό Mac RAM βελτιστοποιεί τους υπολογιστές σας και διορθώνει τυχόν επιβραδύνσεις.

Ανάλογα με το τι θέλετε να κερδίσετε από τον φορητό υπολογιστή ή τον υπολογιστή σας, η εξάλειψη της περιττής μνήμης μπορεί να επιταχύνει την εκτέλεση πολλαπλών εργασιών, την περιήγηση, την επεξεργασία βίντεο και άλλες εργασίες που απαιτούν μνήμη RAM.

Η χρήση μιας εφαρμογής τρίτου μέρους είναι φθηνότερη και λιγότερη ταλαιπωρία από την προσθήκη περισσότερης μνήμης RAM. Τωρα ειναι η σειρα σου. Δώστε μια ευκαιρία σε αυτά τα εργαλεία και παρακολουθήστε το Mac σας να επιταχύνει.

Στη συνέχεια, μπορείτε να ελέγξετε το λογισμικό βελτιστοποίησης Mac για καλύτερη απόδοση και ασφάλεια.