5 Πρώτες Εντυπώσεις από την εφαρμογή του visionOS

Το visionOS SDK και ο προσομοιωτής μας δίνουν μια πρώτη ματιά στο πώς θα είναι το λειτουργικό σύστημα. Αυτό είναι ένα σημαντικό ορόσημο για το visionOS, καθώς επιτρέπει στους προγραμματιστές να ξεκινήσουν τη δημιουργία εφαρμογών για την πλατφόρμα.

Το SDK παρέχει μια ευρεία γκάμα εργαλείων στους προγραμματιστές για να δημιουργήσουν καθηλωτικές εμπειρίες και ο προσομοιωτής είναι ένα ισχυρό εργαλείο για τη δοκιμή εφαρμογών σε διάφορα περιβάλλοντα. Το visionOS είναι ένα λειτουργικό σύστημα που έχει τη δυνατότητα να αναδιαμορφώσει τον τρόπο που αλληλεπιδρούμε με τους υπολογιστές.

Συνεργασία με τον προσομοιωτή visionOS

Η Apple αποκάλεσε το visionOS το πρώτο της «χωρικό λειτουργικό σύστημα», σχεδιασμένο να προσφέρει μια ολοκαίνουργια εμπειρία μικτής πραγματικότητας που ενσωματώνεται άψογα με το φυσικό περιβάλλον σας.

Ο προσομοιωτής visionOS μπορεί να εγκατασταθεί σε Mac με λήψη του πιο πρόσφατου Xcode 15 beta μαζί με τα εργαλεία προγραμματιστών visionOS.

Προς το παρόν, μπορείτε να δοκιμάσετε το visionOS μόνο στην οθόνη του Mac σας, το οποίο προφανώς δεν παρέχει το ίδιο επίπεδο εμβάπτισης με τα ακουστικά Vision Pro. Ωστόσο, μπορείτε να πάρετε μια ιδέα για το πώς λειτουργούν το λειτουργικό σύστημα και οι εφαρμογές που περιλαμβάνονται. Μπορείτε να αλληλεπιδράσετε με την αρχική προβολή και τα παράθυρα εφαρμογών, ακόμη και να εκτελέσετε και να δοκιμάσετε εφαρμογές που έχετε δημιουργήσει μόνοι σας.

  13 εμπνευσμένα επιχειρηματικά podcast για να τροφοδοτήσουν τις φιλοδοξίες σας

1. Η αρχική προβολή είναι μια συνεχής υπενθύμιση του watchOS

Κατά την εκκίνηση στο visionOS, σας υποδέχεται η Home View, η οποία είναι ένας εικονικός χώρος που χρησιμεύει ως κεντρικός κόμβος για όλες τις εφαρμογές και τις δραστηριότητές σας. Η διάταξη της εφαρμογής μοιάζει με το πλέγμα εφαρμογών του Apple Watch, όπου τα κυκλικά εικονίδια της εφαρμογής είναι διατεταγμένα με παρόμοιο τρόπο.

Στην αριστερή πλευρά της αρχικής προβολής υπάρχει μια βάση σύνδεσης που σας επιτρέπει να έχετε πρόσβαση στις επαφές FaceTime και αποτελείται από το μενού Environments, το οποίο σας επιτρέπει να μεταμορφώσετε το περιβάλλον σας σε έναν ολοκαίνουργιο χώρο. Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να επιλέξετε ένα σκηνικό Yosemite για να προσφέρετε στον εαυτό σας ένα εντελώς νέο περιβάλλον εικονικού χώρου εργασίας, συμπληρωμένο με τους πανύψηλους βράχους από γρανίτη του Εθνικού Πάρκου Yosemite.

2. Η Αναζήτηση Spotlight βρίσκεται στο Κέντρο Ελέγχου

Μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση στο Κέντρο Ελέγχου πατώντας το αναπτυσσόμενο βέλος στο επάνω μέρος της οθόνης στην αρχική προβολή ή σε οποιαδήποτε άλλη εφαρμογή. Περιλαμβάνει τις συνήθεις επιλογές συνδεσιμότητας, όπως Wi-Fi, Bluetooth και AirDrop, καθώς και ένα widget Now Playing. Ωστόσο, η τοποθέτηση της αναζήτησης Spotlight είναι αρκετά ασυνήθιστη, καθώς, σε αντίθεση με τα άλλα λειτουργικά συστήματα της Apple, βρίσκεται πλέον στο Κέντρο Ελέγχου.

Μπορείτε επίσης να ενεργοποιήσετε τη Λειτουργία επισκέπτη στο Κέντρο Ελέγχου, το οποίο επιτρέπει σε άλλους να δοκιμάσουν τα ακουστικά Vision Pro. Για να το κάνετε αυτό, θα χρειαστεί να ορίσετε έναν κωδικό πρόσβασης. Μόλις ενεργοποιηθεί η Λειτουργία επισκέπτη, όποιος εισαγάγει τον κωδικό πρόσβασης θα έχει ένα παράθυρο πέντε λεπτών για να τοποθετήσει στο σετ μικροφώνου-ακουστικού, μετά το οποίο η συνεδρία θα τερματιστεί αυτόματα.

  Πώς να προσαρμόσετε την επιφάνεια εργασίας LXQt

3. Οι περισσότερες εφαρμογές μεταφέρονται από το iPadOS

Η Apple έχει περιγράψει τρεις τρόπους σχεδίασης εφαρμογών για το visionOS: Windows, Volume και Spaces. Τα Windows παρέχουν μια εμπειρία παρόμοια με τις εφαρμογές iPad, ενώ το Volume προσθέτει βάθος στην εφαρμογή και το Spaces σας βυθίζει πλήρως στην εμπειρία, δημιουργώντας ένα νέο περιβάλλον.

Αν και ένα σωρό προεγκατεστημένες εφαρμογές είναι διαθέσιμες για το visionOS, μόνο λίγες έχουν βελτιστοποιηθεί για την πλατφόρμα. Η πλειοψηφία των εφαρμογών έχει απλώς μεταφερθεί από το iPadOS με μικρές αλλαγές, με αποτέλεσμα εφαρμογές 2D που παρουσιάζονται σε τρισδιάστατο χώρο.

Οι μόνες εφαρμογές που έχουν τροποποιηθεί ελαφρώς για το visionOS είναι το Freeform, το Safari, οι Φωτογραφίες και οι Ρυθμίσεις. Ορισμένες εφαρμογές έχουν ένα μικρό εικονίδιο στη γωνία που σας επιτρέπει να προσαρμόσετε τα παράθυρα των εφαρμογών μεταξύ οριζόντιων και κατακόρυφων λειτουργιών, όπως θα κάνατε περιστρέφοντας το iPad σας.

Οι ομοιότητες μεταξύ του visionOS και του iPadOS είναι εμφανείς σε ολόκληρο το λειτουργικό σύστημα. Είναι σαφές ότι το visionOS βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο iPadOS και είναι πιθανό η Apple να συνεχίσει να κλειδώνει την πλατφόρμα με παρόμοιο τρόπο με τα λειτουργικά της συστήματα για κινητά.

4. Η αλλαγή μεγέθους των Windows για να δημιουργήσετε μια μεγάλη εικονική τηλεόραση είναι το καλύτερο μέρος

Η πιο συναρπαστική πτυχή του visionOS είναι πώς μπορείτε να αλληλεπιδράσετε με τα ακουστικά. Η Apple έχει αναπτύξει ένα σύστημα χειρονομίας για τα ακουστικά Vision Pro που επιτρέπει στους χρήστες να ελέγχουν τη συσκευή χωρίς καμία φυσική συσκευή εισόδου.

Το visionOS προσφέρει δύο τρόπους πληκτρολόγησης: χρησιμοποιώντας το πληκτρολόγιο οθόνης ή ένα εξωτερικό πληκτρολόγιο Bluetooth. Το πληκτρολόγιο οθόνης είναι ένα αιωρούμενο παράθυρο που μπορεί να επανατοποθετηθεί οπουδήποτε στην οθόνη. Εναλλακτικά, ένα εξωτερικό πληκτρολόγιο Bluetooth μπορεί να χρησιμοποιηθεί κανονικά όπως και με οποιαδήποτε άλλη συσκευή.

  Πώς να πληκτρολογήσετε το Emoji Shrug ¯_(ツ)_/¯ in One Go

Τα παράθυρα εφαρμογών μπορούν επίσης να επανατοποθετηθούν οπουδήποτε στο περιβάλλον σας, αλληλεπιδρώντας με την κάτω γραμμή κάθε εφαρμογής. Μπορούν επίσης να στοιβάζονται το ένα πάνω στο άλλο. Μπορείτε επίσης να αλλάξετε το μέγεθος κάθε παραθύρου εφαρμογής σύμφωνα με τις ατομικές σας προτιμήσεις, που σημαίνει ότι δεν περιορίζεστε πλέον από το μέγεθος της οθόνης σας, καθώς μπορείτε πλέον να χρησιμοποιήσετε όλο τον χώρο στο περιβάλλον σας.

Το καλύτερο μέρος αυτού είναι να μετατρέψετε ένα μεγάλο παράθυρο Safari σε μέγεθος τηλεόρασης οπουδήποτε θέλετε, είτε είναι η κουζίνα, το σαλόνι ή ακόμα και το υπνοδωμάτιό σας, κάτι που προσθέτει τόση ευελιξία στην εμπειρία σας στον υπολογιστή.

5. Ακόμα και ο προσομοιωτής αισθάνεται πολύ εμβυθιστικός

Παρά την εμπειρία του visionOS στην οθόνη ενός Mac, με έχει ήδη πείσει ότι έχει τεράστιες δυνατότητες. Παρέχει έναν νέο τρόπο αλληλεπίδρασης με υπολογιστές που είναι οικείο και εύκολο στη χρήση ταυτόχρονα. Η διεπαφή είναι εξαιρετικά καλά σχεδιασμένη και κάθε στοιχείο λειτουργεί άψογα μαζί.

Η Apple έχει καταβάλει επίσης μεγάλη προσπάθεια για να διασφαλίσει ότι οι προγραμματιστές δεν χρειάζεται να αντιμετωπίσουν μια απότομη καμπύλη μάθησης κατά την ανάπτυξη εφαρμογών για το visionOS, βασιζόμενοι στις ίδιες αρχές που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή εφαρμογών iOS και iPadOS.

Το visionOS έχει ένα λαμπρό μέλλον μπροστά

Ο προσομοιωτής visionOS είναι μια ματιά στο μέλλον των υπολογιστών. Προσφέρει έναν εντελώς νέο τρόπο αλληλεπίδρασης με τη διεπαφή χρήστη που είναι καθηλωτικός και διαισθητικός. Το σύστημα χειρονομιών είναι απίστευτα φυσικό και εύκολο στη χρήση και η δυνατότητα αλλαγής μεγέθους των παραθύρων εφαρμογών και μετακίνησης τους στο περιβάλλον σας είναι απίστευτα ισχυρή.

Φυσικά, το visionOS βρίσκεται ακόμα στα πρώτα στάδια ανάπτυξής του, αλλά οι δυνατότητες είναι αναμφισβήτητες. Αυτό θα μπορούσε να είναι το μέλλον του τρόπου με τον οποίο αλληλεπιδρούμε με την τεχνολογία στην καθημερινή μας ζωή και είναι πραγματικά συναρπαστικό να βλέπουμε τι επιφυλάσσει το μέλλον των χωρικών υπολογιστών.