5 λόγοι για τους οποίους τα Raspberry Pi SBC θα μπορούσαν να είναι υπερβολικά για το έργο σας

Ένας μεγάλος αριθμός ηλεκτρονικών τεχνιτών και χομπίστων χρησιμοποιούν υπολογιστές μονής πλακέτας Raspberry Pi στα έργα τους και είναι αρκετά ικανές συσκευές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για φυσικούς υπολογιστές. Ωστόσο, μερικές φορές το θέμα δεν είναι ότι ένα Raspberry Pi SBC δεν είναι σε θέση να κάνει τη δουλειά του, αλλά ότι προσφέρει ένα σημαντικό ποσό πόρων που μπορεί να σπαταληθούν σε συγκεκριμένες εφαρμογές.

Ακολουθούν μερικοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να θέλετε να χρησιμοποιήσετε κάτι πιο απλό από έναν υπολογιστή μονής πλακέτας Raspberry Pi για το έργο ηλεκτρονικών σας.

1. Το έργο σας είναι αρκετά απλό για έναν μικροελεγκτή

Ένας υπολογιστής μονής πλακέτας Raspberry Pi είναι ουσιαστικά μια διασταύρωση μεταξύ ενός μικροελεγκτή και ενός προσωπικού υπολογιστή. Σας επιτρέπει να πειράζετε το υλικό και ταυτόχρονα να τρέχετε ένα λειτουργικό σύστημα και ουσιαστικά να λειτουργείτε σε ένα αυτόνομο περιβάλλον. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να αντικαταστήσετε ένα Raspberry Pi SBC με έναν μικροελεγκτή Arduino (ή Raspberry Pi Pico) σε ένα έργο ηλεκτρονικών και τις περισσότερες φορές θα λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο χωρίς τροποποιήσεις.

  Η εφαρμογή του προγράμματος επεξεργασίας HTML εντός των εφαρμογών σας είναι εύκολη με το Froala – Επεξεργαστής WYSIWYG επόμενης γενιάς

Ωστόσο, σημαίνει επίσης ότι δεν εκμεταλλεύεστε πλήρως τους πολύ μεγαλύτερους υπολογιστικούς πόρους του Raspberry Pi SBC. Αυτό δεν είναι απαραιτήτως κακό, αλλά μια συνειδητή προσέγγιση στη βελτιστοποίηση μπορεί να σας ενθαρρύνει να προσθέσετε περισσότερες διαδικασίες και σκόπιμη πολυπλοκότητα στο έργο σας, κάτι που μπορεί να τα κάνει όλα πολύ πιο ικανοποιητικά και ικανοποιητικά στο τέλος.

Αν είστε περίεργοι για τις διαφορές μεταξύ ενός υπολογιστή με μία πλακέτα όπως το Raspberry Pi και ενός μικροελεγκτή, έχουμε έναν οδηγό που εξηγεί λεπτομερώς αυτές τις διαφορές.

2. Η απόδοση σε πραγματικό χρόνο είναι σημαντική

Ενώ θα μπορούσατε να εγκαταστήσετε ένα λειτουργικό σύστημα σε πραγματικό χρόνο σε αυτά ή ακόμα και να το εκτελέσετε χωρίς λειτουργικό σύστημα (δηλαδή γυμνό μέταλλο) για να μειώσετε το jitter και την καθυστέρηση, οι πλακέτες Raspberry Pi, εκτός από τα μοντέλα Pico, είναι γενικά ακατάλληλες για πραγματικό χρόνο λειτουργία.

Για εργασίες και έργα που πρέπει να εκτελούνται σε πραγματικό χρόνο, δηλαδή εντός καθορισμένου χρονικού περιορισμού, είστε πολύ καλύτεροι με έναν μικροελεγκτή όπως το Pico ή ένα Arduino. Οι μικροελεγκτές υπερέχουν σε εφαρμογές όπου ο χρονισμός είναι κρίσιμος, όπως η ρομποτική, ο οικιακός αυτοματισμός, οι οθόνες υγείας και η ασφάλεια του σπιτιού.

3. Θέλετε να διατηρήσετε την κατανάλωση ενέργειας όσο το δυνατόν χαμηλότερη

Πίστωση εικόνας: raspberrypi.com

Όπως οι περισσότεροι υπολογιστές που βασίζονται σε ARM, το Raspberry Pis είναι πολύ αποδοτικό από πλευράς ενέργειας και συνήθως χρησιμοποιεί λιγότερο από 10 W ισχύος ακόμη και κάτω από μεγάλο φορτίο. Αυτό είναι συχνά πολύ μικρότερο από αυτό που χρησιμοποιεί ένας σύγχρονος υπολογιστής x86 όταν είναι αδρανής. Είναι δυνατό να μειώσετε την κατανάλωση ενέργειας του Raspberry Pi στο ελάχιστο αποσυνδέοντας περιφερειακά, απενεργοποιώντας τις θύρες και απενεργοποιώντας τα ενσωματωμένα LED.

  14 καλύτερες Slack εφαρμογές για αύξηση της παραγωγικότητας

Ωστόσο, ακόμη και ο πιο ενεργειακά αποδοτικός υπολογιστής, όπως ο Raspberry Pi, θα εξακολουθεί να καταναλώνει περισσότερη ενέργεια από έναν συμβατικό μικροελεγκτή, επειδή έχει πολύ περισσότερα έξοδα επεξεργασίας.

Εάν η διατήρηση της κατανάλωσης ενέργειας όσο το δυνατόν χαμηλότερη είναι ζωτικής σημασίας για το έργο σας, θα πρέπει να εξετάσετε εάν χρειάζεστε πραγματικά ένα Raspberry Pi SBC ή εάν ένας μικροελεγκτής θα έκανε τη δουλειά εξίσου καλά.

4. Θέλετε να διατηρήσετε το κόστος όσο το δυνατόν χαμηλότερο

Ενώ οι σανίδες Raspberry Pi είναι τόσο φθηνές όσο έρχονται, ειδικά τώρα που η κατάσταση της προσφοράς έχει βελτιωθεί, ίσως χρειαστεί να μειώσετε το κόστος του έργου σας ακόμη χαμηλότερα, ειδικά αν σκοπεύετε να πουλήσετε τις δημιουργίες σας. Εάν σκοπεύετε να ακολουθήσετε αυτήν τη διαδρομή, φροντίστε να ελέγξετε τη λίστα μας με τις καλύτερες αγορές για κατασκευαστές.

Το φθηνότερο SBC που μπορείτε να αγοράσετε από το Raspberry Pi, το Pi Zero W (με Wi-Fi και Bluetooth) κοστίζει περίπου $10, ενώ το πιο ισχυρό Pi Zero 2 W πωλείται για περίπου $15. Από την άλλη πλευρά, ο μικροελεγκτής Raspberry Pi Pico με τη χαμηλότερη τιμή πωλείται μόνο για 5 $. Η οικονομική του αποδοτικότητα είναι ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα που προσφέρει το Raspberry Pi Pico σε σχέση με άλλα μοντέλα.

  Δικτύωση που καθορίζεται από λογισμικό (SDN) Επεξήγηση σε 5 λεπτά ή λιγότερο

5. Το έργο σας δεν απαιτεί πληκτρολόγιο ή ποντίκι

Ένα Raspberry Pi SBC θα μπορούσε να είναι υπερβολικό για το έργο ηλεκτρονικών σας, εάν δεν απαιτεί είσοδο μέσω πληκτρολογίου ή ποντικιού και μπορεί να λειτουργήσει χωρίς γραφικό περιβάλλον χρήστη. Εφόσον αυτοί οι υπολογιστές μονής πλακέτας έχουν σχεδιαστεί για να λειτουργούν σε επιτραπέζια ρύθμιση, είναι εξοπλισμένοι με θύρες USB, έξοδο HDMI και άλλες διεπαφές για τη σύνδεση των απαιτούμενων περιφερειακών.

Οι μικροελεγκτές έχουν σχεδιαστεί κυρίως για διασύνδεση με ηλεκτρονικά εξαρτήματα και έτσι θα διαθέτουν μία ή περισσότερες σειρές ακίδων GPIO για επικοινωνία με αυτές τις συσκευές, καθώς και θύρα USB για σύνδεση σε υπολογιστή για προγραμματισμό. Αυτό τα καθιστά μη εφαρμόσιμα για έργα που απαιτούν περιφερειακά, όπως μια μονάδα κάμερας ή μια οθόνη αφής, αλλά καθιστά πιο φορητά και πιο εύκολα στη ρύθμιση έργα.

Δεδομένου ότι ένας μικροελεγκτής αρκεί για πολλά ηλεκτρονικά έργα, είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη τις πραγματικές ανάγκες του έργου σας πριν επιλέξετε ένα Raspberry Pi SBC.

Δεν υπάρχει τίποτα κακό με τη χρήση ενός υπολογιστή μονής πλακέτας Raspberry Pi για ένα απλό, χωρίς περιττές εργασίες, εάν έχετε ήδη έναν στη διάθεσή σας και θέλετε να ξεκινήσετε αμέσως.

Ωστόσο, εάν έχετε την ευκαιρία να επιλέξετε μεταξύ ενός SBC και ενός μικροελεγκτή για ένα έργο που ελέγχει τα ηλεκτρονικά και δεν απαιτεί τόση ισχύ επεξεργασίας, θα πρέπει πάντα να ακολουθείτε την πιο απλή διαδρομή: έναν μικροελεγκτή. Αυτό θα σας διδάξει πώς να εργάζεστε με περιορισμένους πόρους και θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμο εάν ακολουθείτε μια καριέρα στην ανάπτυξη ενσωματωμένων συστημάτων.