5 καλύτερες λύσεις αυτοματισμού υποδομής για μεσαίες και επιχειρήσεις

Ας αυτοματοποιήσουμε την υποδομή πληροφορικής.

Υπήρχε μια εποχή που ό,τι αφορούσε την εγκατάσταση της υποδομής, τη διαμόρφωση, τη συντήρηση γίνονταν χειροκίνητα. Πολλοί άνθρωποι σε μια ομάδα συμμετείχαν. Ολόκληρα τα πράγματα ήταν χειροκίνητα. Αυτή η διαδικασία είχε σημαντικό κίνδυνο ανθρώπινου λάθους, οδηγώντας σε κακή διαθεσιμότητα, ασφάλεια και απόδοση της εφαρμογής.

Για να μην ξεχνάμε το συνολικό κόστος της υποδομής.

Αλλά χάρη στη σύγχρονη τεχνολογία και φιλοσοφία όπως το DevOps, αυτό δεν είναι πλέον πρόβλημα.

Τώρα, έχουμε πολλά εργαλεία εκεί έξω για την εκτέλεση εργασιών δημιουργίας υποδομής, ανάπτυξης και διαχείρισης. Αξιοποιώντας το σωστό λογισμικό, μπορεί κανείς να αυτοματοποιήσει ολόκληρη την υποδομή με λιγότερη ανθρώπινη συμμετοχή. Δεν μιλάω για εύκολα πράγματα, αλλά για πολύπλοκες εργασίες όπως η παροχή υποδομής, η εγκατάσταση ολόκληρης της εφαρμογής κ.λπ.

Η αυτοματοποίηση υποδομής είναι η διαδικασία ανάπτυξης στοιχείων υλικού/λογισμικού, λειτουργικού συστήματος, στοιχείων δικτύου, στοιχείου αποθήκευσης δεδομένων χρησιμοποιώντας το IaC (Υποδομή ως κώδικας). Αυτή η διαδικασία έχει ανθρώπινη παρέμβαση μόνο για τη σύνταξη τέτοιου κώδικα, ο οποίος θα έχει κάθε λεπτομέρεια για τη δημιουργία και την ανάπτυξη των απαραίτητων στοιχείων.

Ακολουθεί μια λίστα με τα πιο δημοφιλή εργαλεία αυτοματισμού υποδομής που χρησιμοποιούνται ευρέως στον κλάδο.

Πίνακας περιεχομένων

Ansible

Ansible είναι μια μηχανή πληροφορικής ανοιχτού κώδικα χωρίς πράκτορες που αυτοματοποιεί την ανάπτυξη εφαρμογών, τη διαχείριση διαμόρφωσης, την ενορχήστρωση IT. Ιδρύθηκε το 2012 και έχει γραφτεί στην πιο trending γλώσσα αυτή τη στιγμή, την Python. Για να εφαρμόσει όλο τον αυτοματισμό, το Ansible χρησιμοποιεί ένα βιβλίο παιχνιδιού, όπου όλες οι διαμορφώσεις είναι γραμμένες σε μια γλώσσα αναγνώσιμη από τον άνθρωπο, την YAML.

Εάν είστε αρχάριος, τότε ρίξτε μια ματιά σε αυτήν την Εισαγωγή του Ansible.

Το Ansible έχει αρχιτεκτονική χωρίς πράκτορες, που σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να εγκαταστήσετε οποιοδήποτε λογισμικό ξεχωριστά σε όλους τους διακομιστές. Ακολουθεί ένα μοντέλο που βασίζεται σε push, όπου πρέπει να έχετε ένα τοπικό σύστημα με όλες τις απαραίτητες διαμορφώσεις και αυτές οι διαμορφώσεις προωθούνται στους διακομιστές προορισμού.

  8 καλύτερα εργαλεία δοκιμών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για τις καμπάνιες σας

Απαιτούμενα χαρακτηριστικά:

 • Αυτοματισμός με μια απλή γλώσσα αναγνώσιμη από τον άνθρωπο
 • Αρχιτεκτονική χωρίς πράκτορα, μπορείτε να συνδεθείτε σε διακομιστές με απλό SSH.
 • Το μοντέλο push προωθεί τις διαμορφώσεις στον διακομιστή από ένα τοπικό μηχάνημα που διαχειρίζεστε εσείς.
 • Χτισμένο σε Python, επομένως υποστηρίζει πολλές βιβλιοθήκες και λειτουργίες python.
 • Μια επιμελημένη συλλογή από ενότητες Ansible από την ομάδα μηχανικών της Red Hat.

Για την επιχείρηση, η Red Hat προσφέρει τον πύργο Ansible.

Η ικανότητα Ansible είναι καλή για Sysadmin, Developer, Infra engineer και αν χρειάζεστε λίγη εκκίνηση στο κεφάλι, ρίξτε μια ματιά σε αυτό Εκμάθηση Udemy.

SaltStack

SaltStack μπορεί να εκτελέσει διαχείριση υποδομής, διαχείριση διαμόρφωσης, ενορχήστρωση με ταχύτητα. Σε σύγκριση με άλλα παρόμοια εργαλεία όπως το Chef και το Puppet, η γρήγορη ταχύτητα του SaltStack είναι ένας σημαντικός παράγοντας διαφοροποίησης εδώ. Η αρχική του κυκλοφορία έγινε το 2011, και όπως το Ansible, είναι γραμμένο και σε Python.

Έχει μια αρχιτεκτονική master-slave, όπου ο Salt Master είναι ο κύριος δαίμονας που διαχειρίζεται τα πάντα και τα Salt Minions είναι οι σκλάβοι δαίμονες που είναι εγκατεστημένοι σε κάθε διαχειριζόμενο σύστημα για να εκτελούν τις οδηγίες που στέλνει ο Salt Master. Το Salt Master στέλνει τις απαραίτητες ρυθμίσεις και εντολές στα Salt Minions και τα Salt Minions τα εκτελούν στον υπολογιστή τους για να εφαρμόσουν όλο τον αυτοματισμό IT.

Χαρακτηριστικά SaltStack:

 • Σχεδιασμένο για κλίμακα και ταχύτητα, μπορεί να χειριστεί έως και 10000 minions ανά master.
 • Πολύ εύκολο στη ρύθμιση, έχει μια ενιαία αρχιτεκτονική απομακρυσμένης εκτέλεσης.
 • Τα αρχεία διαμόρφωσης στο SaltStack υποστηρίζουν όλα τα είδη γλωσσών.
 • Μπορεί να εκτελεί εντολές σε απομακρυσμένα συστήματα παράλληλα, κάτι που βοηθά στην εφαρμογή του αυτοματισμού με ταχύτητα.
 • Παρέχει μια απλή διεπαφή προγραμματισμού χρησιμοποιώντας Python API.
  Samsung Galaxy S20: Ενεργοποίηση χειρονομιών και αλλαγή σειράς κουμπιών γραμμής πλοήγησης

Σεφ

Μία από τις κύριες αιτίες περιστατικών παραγωγής είναι μια ασυνεπής εφαρμογή ή διαμόρφωση υποδομής. Αυτό είναι ένα κοινό πρόβλημα, και Σεφ στοχεύει να το διορθώσει.

Το Chef είναι ένα εργαλείο διαχείρισης διαμόρφωσης για τη διαχείριση της υποδομής. Έχει γραφτεί σε Ruby και η αρχική κυκλοφορία έγινε το 2009 από την OpsCode.

Διαχείριση υποδομής σεφ Το προϊόν διατηρεί κάθε περιβάλλον συνεπές με τις ίδιες διαμορφώσεις στην υποδομή. Παρέχει διάφορα εργαλεία όπως Chef Infra, Chef Automate, Chef Enterprise και Chef Community για διαχείριση υποδομής.

Χαρακτηριστικά Chef Infrastructure Management:

 • Οι διαμορφώσεις είναι γραμμένες σε YAML, εύκολα στην εκμάθηση της γλώσσας που είναι αναγνώσιμη από τον άνθρωπο.
 • Έρχεται με πολλά εργαλεία ανάπτυξης για τη συγγραφή βιβλίων μαγειρικής (διαμορφώσεις), τη δοκιμή και την ανάλυση εξαρτήσεων.
 • Εύκολες δυνατότητες συνεργασίας στην έκδοση για επιχειρήσεις για να χειρίζεστε πολύπλοκα περιβάλλοντα με ευκολία.
 • Υποστήριξη ενσωμάτωσης με εκατοντάδες εργαλεία DevOps όπως τα GitHub, Jenkins, Azure Terraform.

Μπουλόνι

Μπουλόνι είναι ένα από τα έργα ανοιχτού κώδικα του Puppet.

Είναι ένα εργαλείο ενορχήστρωσης χωρίς πράκτορες για αυτοματισμούς πληροφορικής. Χρησιμοποιώντας το Bolt, μπορείτε να αυτοματοποιήσετε όλες τις χειροκίνητες εργασίες σας, τις οποίες πρέπει να κάνετε σήμερα σύμφωνα με τις ανάγκες. Μιλάω για εργασίες όπως η ανάπτυξη μιας εφαρμογής, η αντιμετώπιση προβλημάτων διακομιστών, η διακοπή της επανεκκίνησης μιας υπηρεσίας, η ενημέρωση κώδικα και η ενημέρωση των συστημάτων κ.λπ.

Καθώς το Bolt είναι χωρίς πράκτορα, δεν χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποιο λογισμικό πράκτορα στα μηχανήματα απομακρυσμένου στόχου. Πρέπει να εγκαταστήσετε το Bolt στο τοπικό σας σύστημα και μπορείτε να συνδέσετε τα απομακρυσμένα συστήματα προορισμού χρησιμοποιώντας SSH ή WinRM.

  Ένας σύντομος οδηγός για να βοηθήσετε το γραφείο σας να είναι χωρίς χαρτί [7 Tools]

Χαρακτηριστικά μπουλονιών:

 • Γράψτε σχέδιο μπουλονιών (ένας συνδυασμός εντολών, σεναρίων και εργασιών) στο YAML, εύκολο στη χρήση και την εκμάθηση.
 • Πολλά υπάρχοντα σχέδια και ροές εργασίας είναι διαθέσιμα από Puppet Forge (βιβλιοθήκη ενοτήτων).
 • Μετακινήστε τον αυτοματισμό σας από το Bolt στο Puppet Enterprise με ευκολία για καλύτερη επεκτασιμότητα.

Terraform

Terraform είναι ένα εργαλείο παροχής υποδομής ανοιχτού κώδικα που χρησιμοποιείται για τη δημιουργία και την ανάπτυξη της υποδομής χρησιμοποιώντας την υποδομή ως κώδικα (IaC). Η Hashicorp το έχει αναπτύξει και η αρχική κυκλοφορία έγινε το 2014.

Δείτε την εισαγωγή Terraform για αρχάριους.

Το Terraform λειτουργεί αρκετά καλά με παρόχους cloud όπως AWS, Azure, GCP, Alibaba. Μπορείτε να αναπτύξετε και να διαχειριστείτε την υποδομή σας σε οποιονδήποτε από αυτούς τους παρόχους cloud χρησιμοποιώντας εύκολα το Terraform. Επί του παρόντος, το terraform χρησιμοποιείται ευρέως από πολλούς οργανισμούς για τη διαχείριση των συμπλεγμάτων Kubernetes.

Πλεονεκτήματα Terraform:

 • Διαχειρίζεται τη διαμόρφωση της αμετάβλητης υποδομής με ευκολία.
 • Μπορεί να κάνει πλήρη ενορχήστρωση της υποδομής, όχι μόνο διαχείριση διαμόρφωσης.
 • Χρησιμοποιεί τη γλώσσα διαμόρφωσης HashiCorp (HCL), η οποία είναι αναγνώσιμη από τον άνθρωπο και πολύ εύκολη στην εκμάθηση.
 • Παρέχει έτοιμες ενότητες και παρόχους για εκατοντάδες εργαλεία και τεχνολογίες μέσω Terraform μητρώο.

Μόλις αποφασίσετε να το χρησιμοποιήσετε, μην ξεχάσετε να ακολουθήσετε αυτές τις βέλτιστες πρακτικές της Terraform.

συμπέρασμα

Αυτή ήταν η λίστα μου με τις πιο δημοφιλείς λύσεις αυτοματισμού υποδομής που προσφέρουν προϊόντα για οργανισμούς μεσαίου μεγέθους σε επίπεδο επιχείρησης. Εάν εισέρχεστε στον τομέα DevOps και θέλετε να αυτοματοποιήσετε την υποδομή σας και τις μονότονες εργασίες που εμπλέκονται σε αυτόν, αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή να επιλέξετε μία από τις λύσεις που αναφέρονται παραπάνω και να ξεκινήσετε την αυτοματοποίηση.