4 Τύποι συνδετήρων IEM και πώς διαφέρουν

Βασικά Takeaways

 • Οι υποδοχές IEM διατίθενται σε διάφορους τύπους, όπως 2-pin, MMCX, 4-pin και 7-pin, το καθένα με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά του όσον αφορά την ασφάλεια, την προσαρμογή και τη συμβατότητα.
 • Τα διαφορετικά υλικά καλωδίων που χρησιμοποιούνται με τις υποδοχές IEM αποτελούν θέμα συζήτησης μεταξύ των ηχοφίλων, αλλά το πρόγραμμα οδήγησης μέσα στο ακουστικό έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στην ποιότητα του ήχου.
 • Το σχήμα της υποδοχής IEM δεν έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ποιότητα του ήχου, καθώς είναι το πρόγραμμα οδήγησης που έχει μεγαλύτερη σημασία. Οι προσωπικές προτιμήσεις και οι συστάσεις είναι βασικές κατά την επιλογή των IEM.

Ο κόσμος του ήχου είναι εξίσου μπερδεμένος όσο και συναρπαστικός. Ενώ το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου έχει αλλάξει σε ασύρματα ακουστικά, πολλοί ηχοφίλοι εξακολουθούν να ορκίζονται στην ανδρεία των ενσύρματων ακουστικών για ακρόαση υψηλής ανάλυσης, συμπεριλαμβανομένων των In-Ear Monitors (IEM).

Μαζί με τα αποσπώμενα καλώδια, τα IEM διαθέτουν επίσης διαφορετικούς τύπους ακροδεκτών σύνδεσης. Αν και υπάρχουν διάφοροι τύποι υποδοχών IEM, το πιο πιθανό είναι να συναντήσετε τέσσερις συγκεκριμένους τύπους, οπότε αξίζει να γνωρίζετε συγκεκριμένα τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους.

Τι είναι τα IEM;

Οι οθόνες εσωτερικού αυτιού, που συνήθως συντομεύονται ως IEM, είναι ένας τύπος ακουστικών που τοποθετούνται μέσα στον ακουστικό πόρο αντί να στηρίζονται στο εξωτερικό αυτί. Έχουν σχεδιαστεί για να σχηματίζουν μια οικεία σφράγιση που απομονώνει τον εξωτερικό θόρυβο και παρέχει καθηλωτική, υψηλής πιστότητας ποιότητα ήχου. Τα IEM προέκυψαν ως προσαρμοσμένες οθόνες σκηνής που χρησιμοποιούνται από μουσικούς και ερμηνευτές που έπρεπε να ακούνε τον εαυτό τους καθαρά κατά τη διάρκεια ζωντανών εμφανίσεων.

Γιατί να ασχοληθείτε με τα αποσπώμενα καλώδια;

Πίστωση εικόνας: Joshua Valor

Σε αντίθεση με τα κανονικά ενσύρματα ακουστικά, τα ακουστικά IEM έχουν υποδοχές που σας επιτρέπουν να συνδέσετε και να αποσυνδέσετε τα καλώδια τους. Λόγω αυτού, μπορείτε να προσαρμόσετε τα IEM σας συνδέοντας αξεσουάρ τρίτων, όπως μονάδες Bluetooth ή καλώδια από διαφορετικά υλικά, όπως χαλκό, ασήμι ή χρυσό.

  Κυκλοφορεί μια νέα απάτη ηλεκτρονικού ψαρέματος στα Έγγραφα Google

Τώρα, υπάρχει ήδη μια τεράστια εν εξελίξει συζήτηση στην κοινότητα των audiophile σχετικά με το εάν διαφορετικά υλικά καλωδίων έχουν σημασία και αναβαθμίζουν την ποιότητα ήχου της συσκευής σας, αλλά αυτό είναι ένα εντελώς διαφορετικό θέμα.

Όσον αφορά τους συνδέσμους IEM, δεν υπάρχει καθολικό πρότυπο. Οι μάρκες καταφεύγουν κάπως στο να κάνουν το δικό τους. Επομένως, εάν σκοπεύετε να αγοράσετε καλώδια aftermarket για τα IEM σας, βεβαιωθείτε ότι είναι πρώτα συμβατά.

1. Υποδοχές IEM 2 ακίδων

Οι 2 ακίδες είναι ίσως ο πιο συνηθισμένος τύπος σύνδεσης IEM, ειδικά μεταξύ των οθονών in-ear με προϋπολογισμό που έχουν αγαπήσει οι άνθρωποι. Διατίθενται σε δύο μεγέθη: 0,75mm και 0,78mm. Ταιριάζουν με μεγαλύτερη ασφάλεια στη θέση τους, καθώς το σχήμα τους περιορίζει κάθε κούνημα. Ωστόσο, δεν διαθέτουν μηχανισμό κλειδώματος και αντ’ αυτού σφραγίζονται μέσω τριβής.

Ορισμένοι χρήστες παραπονιούνται ότι οι υποδοχές 2 ακίδων αφήνουν μερικές φορές να ιδρώσει μέσα στα ακουστικά, ειδικά αν είναι κακής ποιότητας. Για να το λύσουν αυτό, ορισμένοι κατασκευαστές προσθέτουν ένα πλαστικό χιτώνιο ή ρητίνη στις ακίδες του καλωδίου για να αυξήσουν την τριβή και να δημιουργήσουν μια στεγανή σφράγιση.

Για παράδειγμα, οι σύνδεσμοι 2 ακίδων QDC διαθέτουν ένα στρογγυλεμένο περίβλημα που συνδέεται σε μια στρογγυλεμένη υποδοχή που προεξέχει από το ακουστικό. Ομοίως, οι υποδοχές 2 ακίδων NX7 ή TFZ έχουν ένα τετράγωνο χιτώνιο που συνδέεται σε μια τετράγωνη πρίζα—όπως ακριβώς αυτό στο δημοφιλές Blon BL03. Είναι σαν να παίζεις σχήματα, πραγματικά.

2. Υποδοχές MMCX IEM

Ένας άλλος κοινός τύπος σύνδεσης IEM είναι ο MMCX (Micro-Miniature Coaxial). μπορεί να τα έχετε δει σε IEM της Shure ή της Audio Technica. Αντί για καρφίτσες, αυτοί οι σύνδεσμοι έχουν ένα κυλινδρικό ακροφύσιο και διαθέτουν μηχανισμό κλειδώματος που τους βοηθά να κουμπώσουν στην υποδοχή, κάνοντας έναν ικανοποιητικό ήχο κλικ.

Αν και, αν συνεχίσετε να τα βάζετε και να τα αποσυνδέετε επανειλημμένα, θα φθαρούν και θα γίνουν λιγότερο ανθεκτικά με την πάροδο του χρόνου. Όσο πιο χαλαρά γίνονται, τόσο πιο εύκολο θα είναι να αποσυνδέσετε το βύσμα από την πρίζα τραβώντας κατά λάθος το καλώδιο.

Σε αντίθεση με τις υποδοχές 2 ακίδων, οι υποδοχές MMCX μπορούν να περιστρέφονται στην υποδοχή, γεγονός που σας επιτρέπει να φοράτε το καλώδιο και με τους δύο τρόπους, δηλαδή, πάνω και γύρω από το αυτί σας ή να κρέμονται σαν κανονικά ενσύρματα ακουστικά. Είναι πιο κοινά μεταξύ των ακριβών IEM από τα οικονομικά, και ωστόσο, πολλοί θεωρούν τους συνδέσμους 2 ακίδων ανώτερους.

  Οι 3 καλύτεροι ιστότοποι δυναμικής ταπετσαρίας για Mac (και πώς να φτιάξετε τη δική σας)

3. Υποδοχές IEM 4 ακίδων

Οι υποδοχές IEM 4 ακίδων είναι λιγότερο συνηθισμένες από το MMCX, καθώς εμφανίζονται κυρίως σε IEM από την JH Audio ή την Astell&Kern. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ο αγαπημένος σας καλλιτέχνης να φοράει IEM αυτής της διαμόρφωσης στη σκηνή. Για να εγκαταστήσετε έναν σύνδεσμο 4 ακίδων, σπρώξτε το βύσμα στην υποδοχή και βιδώστε το κολάρο δεξιόστροφα. κάνε το αντίστροφο για να το βγάλεις.

Αυτό που κάνει αυτούς τους συνδέσμους 4 ακίδων μοναδικούς είναι ότι ορισμένα μοντέλα διαθέτουν πίνακα εξασθενητή μπάσων στο καλώδιο. Χρησιμοποιώντας ένα εργαλείο ρύθμισης μπάσων (που μοιάζει με κατσαβίδι), μπορείτε να ρυθμίσετε χειροκίνητα το επίπεδο μπάσων των IEM σας σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας για κάθε αυτί.

Και σε περίπτωση που όλα αυτά δεν ήταν ήδη αρκετά σπασμωδικά, μπορείτε ακόμη και να προμηθευτείτε έναν από τους προσαρμογείς μεταβλητού μπάσου της JH Audio από Ακουστικά με ενσωματωμένο εξασθενητή μπάσων και μετατρέψτε τις εξόδους 4 ακίδων σε 2 ακίδων, διευκολύνοντας την προσαρμογή.

4. Υποδοχή IEM 7 ακίδων

Οι 7-ακίδες είναι ο πιο σπάνιος τύπος σύνδεσης IEM, καθώς είναι διαθέσιμοι μόνο σε επιλεγμένα IEM JH Audio. Τοποθετούνται ακριβώς όπως οι υποδοχές 2 ακίδων ή MMCX, δηλαδή, σπρώχνουν το βύσμα στην πρίζα για να το συνδέσετε και τραβήξτε το προς τα έξω για να το αποσυνδέσετε.

Ακριβώς όπως οι σύνδεσμοι 4 ακίδων, διαθέτουν επίσης εξασθενητή μπάσων σε ορισμένα μοντέλα, αν και είναι δαπανηροί. Εάν τα IEM σας έχουν αυτήν τη διαμόρφωση, να είστε προσεκτικοί όταν τα συνδέετε ή τα αποσυνδέετε, γιατί εάν κάποια από τις μικροσκοπικές ακίδες λυγίσει, δεν θα μπορείτε πλέον να χρησιμοποιήσετε το καλώδιο σας.

Έχει πραγματικά σημασία το σχήμα του συνδετήρα IEM;

Οχι τόσο πολύ. Για οποιοδήποτε ζευγάρι ακουστικών, η ποιότητα του ήχου επηρεάζεται περισσότερο από τον τύπο του προγράμματος οδήγησης που χρησιμοποιείται στο εσωτερικό του ακουστικού παρά από το υλικό του καλωδίου ή το σχήμα της υποδοχής. Μετά από όλα, αυτό είναι που κάνει το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς.

Σημειώστε ότι διαφορετικοί τύποι προγραμμάτων οδήγησης χειρίζονται καλύτερα διαφορετικές συχνότητες ήχου. Για παράδειγμα, οι δυναμικοί οδηγοί είναι καλοί στο να σπρώχνουν αέρα μέσα στο ακουστικό, καθιστώντας τους μια καλή επιλογή για μουσική με μπάσα. Οι ισορροπημένοι οδηγοί οπλισμού είναι καλοί στο χειρισμό υψηλότερων συχνοτήτων (πρίμα), επομένως αντιπροσωπεύουν τα γυναικεία φωνητικά με μεγαλύτερη ακρίβεια.

  Πότε να χρησιμοποιήσετε ποιο;

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ορισμένες οθόνες εσωτερικού αυτιού διαθέτουν πολλαπλούς τύπους προγραμμάτων οδήγησης, όπως ένα συνδυασμό δυναμικών και ισορροπημένων προγραμμάτων οδήγησης οπλισμού. Αυτό γίνεται για να σας δώσει μια πιο ισορροπημένη ηχητική υπογραφή που ταιριάζει στις προτιμήσεις σας.

Πίστωση εικόνας: Joshua Valor

Επειδή οι υποδοχές 4 ακίδων και 7 ακίδων βρίσκονται μόνο σε ακριβά IEM που έχουν συντονιστεί από φημισμένους μηχανικούς ήχου, μπορεί να σας κάνει να πιστεύετε ότι οι υποδοχές παίζουν τεράστιο ρόλο στην ποιότητα του ήχου. δεν το κάνουν. Στην πραγματικότητα, ο οδηγός σε αυτά τα IEM είναι απλώς καλύτερης ποιότητας. Ως εκ τούτου, τόσο καλύτερη ποιότητα ήχου.

Εάν σκοπεύετε να αγοράσετε ένα ζευγάρι IEM, δεν υπάρχει σίγουρος τρόπος να γνωρίζετε πόσο καλά θα σας ακούγονται, επειδή η ακρόαση είναι μια πολύ προσωπική εμπειρία. Ωστόσο, μπορείτε σχεδόν πάντα να βρείτε κριτικές YouTube σχετικά με ένα συγκεκριμένο ζεύγος IEM και subreddit όπου άλλοι ηχοφίλοι θα χαρούν να συζητήσουν την εμπειρία τους μαζί σας.

The Rabbit Hole of In-Ear Monitors

Το να καταλάβετε τα IEM και τις υποδοχές IEM μπορεί να σας φανεί υπερβολικό, γι’ αυτό έχουμε δημιουργήσει έναν εύχρηστο πίνακα για να συνοψίσουμε τις διάφορες υποδοχές που συζητήθηκαν παραπάνω.

Τύπος σύνδεσης

Πλεονεκτήματα

Μειονεκτήματα

2-Pin

 • Το πιο συνηθισμένο και προσιτό
 • Ασφαλής εφαρμογή τριβής
 • Ευρεία συμβατότητα αξεσουάρ
 • Μπορεί να χαλαρώσει με την πάροδο του χρόνου
 • Χωρίς μηχανισμό κλειδώματος
 • Ο ιδρώτας μπορεί να εισέλθει στο ακουστικό

MMCX

 • Μηχανισμός κλειδώματος για ασφαλή εφαρμογή
 • Περιστρέφεται για ευέλικτη χρήση
 • Κοινό σε IEM υψηλών προδιαγραφών
 • Φθείρεται από επαναλαμβανόμενες συνδέσεις/αποσύνδεση
 • Μικρά εξαρτήματα επιρρεπή σε ζημιές

4-Pin

 • Επιτρέπει ρυθμιζόμενα μπάσα μέσω εξασθενητή
 • Εξαιρετικά προσαρμόσιμο με προσαρμογείς
 • Λιγότερο συνηθισμένες, περιορισμένες επιλογές αξεσουάρ
 • Ο πιο ακριβός τύπος συνδετήρα

7-Pin

 • Επιτρέπει επίσης ρυθμιζόμενα μπάσα
 • Βρέθηκε σε high-end IEM
 • Πολύ σπάνιες, λιγότερο αξεσουάρ επιλογές
 • Οι καρφίτσες μπορούν να λυγίσουν εύκολα

Οι οθόνες in-ear είναι μια εξειδικευμένη σειρά προϊόντων που προορίζονται για μηχανικούς ήχου, καλλιτέχνες, ζωντανούς ερμηνευτές και ηχοφίλους. Εάν είστε νέοι στο χόμπι της ακρόασης υψηλής ανάλυσης, είναι καλή ιδέα να μιλήσετε με άλλους λάτρεις και να ζητήσετε συστάσεις για το πρώτο σας ζευγάρι IEM.

Εάν τα IEM σας διαθέτουν θύρες σύνδεσης 2 ακίδων, θα είναι ευκολότερο να τις προσαρμόσετε, καθώς τα περισσότερα αξεσουάρ τρίτων κατασκευαστών είναι κατασκευασμένα για να είναι συμβατά με αυτές. Ανεξάρτητα, σημειώστε ότι η ποιότητα του ήχου επηρεάζεται περισσότερο από το πρόγραμμα οδήγησης στο ακουστικό παρά από τις υποδοχές ή τα υλικά καλωδίων.