4 τρόποι για να απαντήσετε σε μια προσφορά εργασίας μέσω email (με παραδείγματα)

Υπάρχει μια ορμή ελπίδας που έρχεται με τη λήψη μιας προσφοράς εργασίας στο email σας. Θα μπορούσε να είναι η δουλειά των ονείρων σας ή θα μπορούσε να είναι μια μέτρια προσφορά, που δείχνει ότι η αναζήτηση εργασίας σας δεν έχει τελειώσει ακόμα. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να ενημερώσετε την εταιρεία για την απόφασή σας.

Ανάλογα με την προσφορά, η απάντησή σας θα είναι μία από τις τέσσερις επιλογές: αποδοχή, απόρριψη, διαπραγμάτευση ή εξέταση. Ενώ η λήψη μιας απόφασης μπορεί να σας έρθει εύκολα, το να εκφραστείτε επαγγελματικά μπορεί να μην είναι. Ας ρίξουμε μια ματιά στο πώς να ανταποκριθείτε σε μια προσφορά εργασίας σε καθένα από τα τέσσερα σενάρια.

1. Πώς να ζητήσετε περισσότερο χρόνο για να εξετάσετε μια προσφορά εργασίας

Συνήθως θα λάβετε την αρχική προσφορά εργασίας μέσω τηλεφώνου—αυτή αναφέρεται ως «προφορική». Αλλά δεν αναμένεται να δώσετε μια απάντηση σε αυτό το σημείο, οπότε μην αισθάνεστε πίεση. Ευχαριστήστε τον εργοδότη για την προσφορά και ενημερώστε τον ότι θα στείλετε την απάντησή σας σύντομα. Εάν έχετε συγκεκριμένους λόγους για τους οποίους χρειάζεστε περισσότερο χρόνο (όπως προσωπικές δεσμεύσεις), μπορείτε επίσης να τους μοιραστείτε εν συντομία.

Μερικές φορές, ο διευθυντής προσλήψεων θα σας πει εάν περιμένουν απάντηση μέχρι μια συγκεκριμένη ημερομηνία. Εάν δεν σας δώσουν συγκεκριμένα στοιχεία, μπορείτε να ρωτήσετε πότε θα ήθελαν την απάντησή σας. Μία εβδομάδα είναι η τυπική διάρκεια για να εξετάσετε μια προσφορά εργασίας.

Μετά την προφορική, θα λάβετε ένα email με την επίσημη γραπτή προσφορά, η οποία θα περιλαμβάνει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη θέση εργασίας, καθώς και πληροφορίες για αποζημίωση και παροχές. Στη συνέχεια, μπορείτε να απαντήσετε στη γραπτή προσφορά με το δικό σας email όταν είστε έτοιμοι.

Εάν θέλετε να αφιερώσετε λίγο χρόνο για να εξετάσετε την προσφορά, γράψτε πίσω κάτι σαν αυτό:

αγαπητός [Recipient Name],

Σας ευχαριστούμε που μοιραστήκατε τις λεπτομέρειες της προσφοράς για τη θέση του Product Manager.

  14 Συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις συνέντευξης Java [2022]

Δεν μου αρέσει να καθυστερώ την επίσημη απάντησή μου στην προσφορά εργασίας, αλλά εξετάζω προσεκτικά τους όρους και θα χρειαστώ λίγες μέρες πριν απαντήσω. Θα μπορούσα να επικοινωνήσω μαζί σας για την προσφορά μέχρι τις 18;

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Θερμούς χαιρετισμούς,

[Your Name]

Κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης, αφιερώστε λίγο χρόνο για να αναρωτηθείτε μερικές βασικές ερωτήσεις για να αξιολογήσετε εάν η ευκαιρία εργασίας ευθυγραμμίζεται καλά με τις προτιμήσεις σας. Αυτό θα σας βοηθήσει να πάρετε καλύτερες αποφάσεις.

Πώς να ζητήσετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με μια προσφορά εργασίας

Ορισμένες εταιρείες θα σας στείλουν αρκετές πληροφορίες σχετικά με την εργασία για να σας επιτρέψουν να πάρετε μια γρήγορη απόφαση. Αλλά πολλοί δεν το κάνουν—και θα χρειαστεί να τους γράψετε για να ζητήσετε περισσότερες λεπτομέρειες πριν πάρετε την τελική σας απόφαση.

Δείτε πώς θα ήταν ένα τέτοιο email:

Γειά σου [Recipient Name],

Σας ευχαριστώ που με θεωρήσατε για τη θέση του Διευθυντή Πωλήσεων. Μου άρεσε η διαδικασία της συνέντευξης και ανυπομονώ να γίνω μέλος της ομάδας!

Είχα μερικές ερωτήσεις αφού εξέτασα την προσφορά που ήθελα να εκτελέσω από εσάς, ιδιαίτερα σχετικά με την ασφάλιση υγείας και την άδεια μετ’ αποδοχών. Είναι κάτι για το οποίο θα μπορούσατε να μιλήσετε σύντομα; Θα εκτιμούσα πολύ τη διευκρίνιση αυτών των όρων και είμαι ελεύθερος να επικοινωνήσω όσο το δυνατόν συντομότερα. Είμαι ελεύθερος τα περισσότερα απογεύματα γύρω στις 14:00.

Με εκτιμιση,

[Your Name]

2. Πώς να διαπραγματευτείτε μια προσφορά εργασίας

Εάν οι όροι της προσφοράς δεν είναι ικανοποιητικοί για εσάς, μη διστάσετε να διαπραγματευτείτε. Η αποδοχή μιας κακοπληρωμένης εργασίας θα επηρεάσει αρνητικά την ψυχική σας υγεία και την ανάπτυξη της σταδιοδρομίας σας μακροπρόθεσμα, επομένως είναι σημαντικό να ζητάτε αυτό που σας αξίζει. Αυτό όχι μόνο οδηγεί σε πιθανή αύξηση του μισθού σας, αλλά ενισχύει επίσης την ικανοποίηση και τα κίνητρα από την εργασία σας. Όταν οι προσδοκίες σας ευθυγραμμίζονται καλύτερα με αυτά που προσφέρει η εταιρεία, μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τη συνολική εργασιακή σας εμπειρία.

Τις περισσότερες φορές, η διαπραγμάτευση θα γίνει μέσω τηλεφώνου με τις λεπτομέρειες να επιβεβαιώνονται μέσω email, αλλά θα πρέπει να ξεκινήσετε τη συνομιλία στέλνοντας ένα email. Δείτε πώς θα φαινόταν:

Γειά σου [Recipient Name],

Ευχαριστώ και πάλι που μοιραστήκατε τις λεπτομέρειες της προσφοράς μαζί μου νωρίτερα. Η συνεργασία με την Apex είναι κάτι για το οποίο έχω δουλέψει για λίγο και είμαι ενθουσιασμένος με την προοπτική να ενταχθώ στην ομάδα.

  Ποιον γίγαντα της πλατφόρμας Cloud πρέπει να επιλέξετε

Ωστόσο, έχω μερικές ερωτήσεις σχετικά με το πακέτο αποζημίωσης και θα ήθελα να μάθω πότε θα είστε διαθέσιμοι να μιλήσετε γι’ αυτό.

Ενημερώστε με. Ευχαριστώ για τη βοήθειά σας εκ των προτέρων.

Καλύτερος,

[Your Name]

Μπορεί να αποφασίσετε να δηλώσετε την πρόθεσή σας να διαπραγματευτείτε ευθέως, αλλά σίγουρα είναι πιο καλαίσθητο να είστε λίγο… διπλωματικός. Εάν είστε ελεύθερος επαγγελματίας, είναι απαραίτητο να ερευνήσετε το ποσοστό αμοιβής σας εξετάζοντας τι χρεώνουν άλλοι στον τομέα σας. Αυτή είναι μόνο μία από τις πολλές πολύτιμες συμβουλές που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν διαπραγματεύεστε υψηλότερη τιμή για την εργασία σας ως ανεξάρτητος επαγγελματίας.

Πώς να διαπραγματευτείτε όταν έχετε άλλη προσφορά εργασίας

Εάν στείλατε πολλές αιτήσεις, μπορεί να λάβετε περισσότερες από μία προσφορές εργασίας την ίδια στιγμή. Είναι σημαντικό να το αναφέρετε και στους δύο εργοδότες, αλλά κάντε το με ουδέτερο, διακριτικό τρόπο. Θα επιταχύνει όλη τη διαδικασία ολοκλήρωσης των πραγμάτων και θα σας φέρει σε καλύτερη θέση να διαπραγματευτείτε πιο ευνοϊκούς όρους.

Δείτε πώς θα ήταν ένα τέτοιο email:

γεια [Recipient Name],

Ήμουν ενθουσιασμένος που έλαβα την προσφορά για τον ρόλο του Backend Developer στο [Company Name]. Σας ευχαριστώ για την ομαλή διαδικασία της συνέντευξης και την υπομονή σας για την αντιμετώπιση όλων των ανησυχιών μου.

Ήθελα να σας ενημερώσω ότι έλαβα μια άλλη προσφορά εργασίας απροσδόκητα αυτή την εβδομάδα, και ενώ αυτή η θέση με ελκύει επίσης, η συνεργασία μαζί σας θα ήταν η πρώτη μου επιλογή. Ωστόσο, ο μισθός που προσφέρθηκε ήταν σημαντικά υψηλότερος από αυτήν την προσφορά. Και αυτό δυσκολεύει την απόφασή μου.

Υπάρχει χώρος για διαπραγμάτευση όσον αφορά τον μισθό και τα επιδόματα;

Με εκτιμιση,

[Your Name]

Εάν η εταιρεία καταλάβει πόσο πολύτιμος είστε, θα αναπροσαρμόσει το πακέτο της και θα παρουσιάσει μια αντιπροσφορά. Εάν όχι, εναπόκειται σε εσάς να αποφασίσετε για το τι είναι καλύτερο για την καριέρα σας—η μικρότερη προσφορά μπορεί να παρουσιάζει καλύτερες πιθανότητες επαγγελματικής ανάπτυξης ή εξαιρετικές ευκαιρίες μάθησης. Όλα εξαρτώνται από το τι είναι σημαντικό για εσάς αυτή τη στιγμή στην καριέρα σας.

3. Πώς να αποδεχτείτε μια προσφορά εργασίας

Εάν αποφασίσετε να αποδεχτείτε μια προσφορά εργασίας, κρατήστε το email σας σύντομο και απλό. Θέλετε να ευχαριστήσετε τον εργοδότη για την προσφορά και στη συνέχεια να συμπεριλάβετε μια σαφή αποδοχή της προσφοράς εργασίας. Επίσης, αναφέρετε την επιβεβαίωση του συμφωνηθέντος τίτλου εργασίας και της ημερομηνίας έναρξης και ολοκληρώστε με μια ερώτηση σχετικά με τα επόμενα βήματα.

  Πώς να αυξήσετε τη VRAM σε έναν υπολογιστή

Γράψε πίσω κάτι σαν αυτό:

Γειά σου [Recipient Name],

Σας ευχαριστώ για άλλη μια φορά που μοιραστήκατε τις λεπτομέρειες της προσφοράς μαζί μου νωρίτερα. Έχω ξεπεράσει τους όρους και είμαι ενθουσιασμένος που γίνομαι μέλος της εταιρείας σας ως υπεύθυνος στρατηγικής περιεχομένου. Είμαι πραγματικά ενθουσιασμένος με αυτή την ευκαιρία και ανυπομονώ να ξεκινήσω στις 7 Φεβρουαρίου!

Παρακαλώ ενημερώστε με ποια είναι τα επόμενα βήματα και εάν χρειάζεστε επιπλέον τεκμηρίωση ή πληροφορίες από εμένα.

Καλύτερος,

[Your Name]

Ωστόσο, πριν αποδεχτείτε μια προσφορά εργασίας, είναι σημαντικό να είστε σε επιφυλακή για ορισμένες κόκκινες σημαίες σε έναν πιθανό εργοδότη. Ο εντοπισμός αυτών των προειδοποιητικών σημαδιών μπορεί να σας βοηθήσει να εξασφαλίσετε μια πιο ομαλή εμπειρία στο μέλλον.

4. Πώς να απορρίψετε μια προσφορά εργασίας

Μετά από προσεκτική εξέταση, εάν αποφασίσετε ότι μια προσφορά εργασίας δεν είναι κατάλληλη για εσάς, θα πρέπει να ενημερώσετε τον εργοδότη. Αυτό μπορεί να μην είναι το πιο εύκολο πράγμα για να το διατυπώσετε – η απόρριψη είναι επώδυνη ανεξάρτητα από την πλευρά που βρίσκεστε. Ακόμα κι αν πιστεύετε ότι ένας εργοδότης έκανε πολλά για να σας πουλήσει τη δουλειά, το «όχι» είναι μέρος της διαδικασίας αναζήτησης εργασίας και για τα δύο μέρη.

Κρατήστε το email σύντομο και ευγενικό—θέλετε να φανείτε ευγνώμονες, αλλά δεν χρειάζεται να αναφερθείτε σε μεγάλες λεπτομέρειες σχετικά με το γιατί απορρίπτετε την προσφορά. Τελειώστε με ένα αίτημα να μείνετε σε επαφή.

Εδώ είναι ένα παράδειγμα:

Γειά σου [Recipient Name],

Σας ευχαριστώ για άλλη μια φορά που μου επιτρέψατε να γνωρίσω την ομάδα την περασμένη εβδομάδα. Ήταν υπέροχο να μάθω περισσότερα για τη θέση του Growth Strategist και ήμουν ενθουσιασμένος που μου πρότειναν τη δουλειά. Ωστόσο, μετά από πολλή σκέψη, αποφάσισα ότι αυτή η θέση δεν είναι η καλύτερη για τους στόχους της καριέρας μου αυτή τη στιγμή.

Χάρηκα που σας γνώρισα και ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να συνεργαστούμε ξανά στο μέλλον. Παρακαλώ μείνετε σε επαφή!

Με εκτιμιση,

[Your Name]

Ένα email πιο κοντά στην εργασία των ονείρων σας

Είναι πολύ σημαντικό να είστε επαγγελματίες με τις απαντήσεις σας στους εργοδότες. Όποια και αν είναι η απάντησή σας, με τη βοήθεια αυτού του άρθρου, να είστε σίγουροι ότι θα είναι καλά διατυπωμένη.

Μπορεί να θέλετε να βελτιώσετε τις γραπτές σας δεξιότητες, ώστε να είστε καλύτερα εξοπλισμένοι για να γράφετε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, σημειώσεις και επιστολές όταν παραστεί ανάγκη.