4 νέες απειλές που στοχεύουν Mac το 2023 και πώς να τις αποφύγετε

Την τελευταία δεκαετία σημειώθηκε μια δραστική αλλαγή στο τοπίο ασφαλείας του οικοσυστήματος της Apple. Σε αντίθεση με τα παλιά χρόνια, οι φορείς απειλών έχουν αρχίσει να δημιουργούν απειλές και κακόβουλο λογισμικό που εκμεταλλεύονται τα τρωτά σημεία του macOS. Αυτό μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τους τακτικούς χρήστες συσκευών macOS και Apple το 2023.

Το πιο σημαντικό, θα πρέπει να κατανοήσετε τις πιθανές απειλές που στοχεύουν Mac και να είστε προληπτικοί. Εδώ είναι τι πρέπει να ξέρετε.

Οι Mac αντιμετωπίζουν περισσότερες απειλές: Το μεταβαλλόμενο τοπίο

Είτε πρόκειται για MacBooks είτε για iMac, οι συσκευές Apple έχουν γίνει ουσιαστικό μέρος της καθημερινής ροής εργασίας πολλών ανθρώπων. Αυτός ο αυξανόμενος αριθμός συσκευών έχει προσελκύσει την προσοχή και του λάθος πλήθους. Αν και οι Mac είναι γενικά πιο ασφαλείς από τους υπολογιστές με Windows, οι χάκερ έχουν βρει τρόπους να εκμεταλλεύονται πολλά από τα τρωτά σημεία του συστήματος macOS.

Ειδικότερα, τα ευρήματα από α πρόσφατη αναφορά του Bitdefender αναφέρουν ότι πολλές νέες απειλές, όπως Trojans και adware, στοχεύουν συγκεκριμένα το macOS. Εκτός από την άμεση κλοπή πληροφοριών, οι απειλές δημιουργούν επίσης κερκόπορτες που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι χάκερ για μελλοντική μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση.

Αν και είναι αλήθεια ότι η αφοσίωση των χρηστών είναι συχνά απαραίτητη για την εγκατάσταση αυτών των απειλών σε Mac, οι χάκερ ξεπερνούν εύκολα αυτό το εμπόδιο. Οι φορείς απειλών καταβάλλουν επιπλέον προσπάθεια για να κάνουν το κακόβουλο λογισμικό Mac να φαίνεται όσο το δυνατόν πιο νόμιμο. Στις περισσότερες περιπτώσεις, το bundleware χρησιμοποιείται για τη μεταφορά του κακόβουλου λογισμικού σε Mac. Το πρόβλημα επιδεινώνεται από την ψευδή αίσθηση ασφάλειας που έχουν πολλοί χρήστες της Apple.

  15 κορυφαίοι εξωτερικοί SSD για να μεταφέρετε τα αντίγραφα ασφαλείας σας καθώς πηγαίνετε

4 τύποι κακόβουλου λογισμικού Mac που πρέπει να προσέξετε

Αυτοί είναι τέσσερις τύποι κακόβουλου λογισμικού που γίνονται όλο και πιο συνηθισμένοι σε Mac.

1. Ransomware

Οι απειλές ransomware μπορούν να χτυπήσουν οποιονδήποτε προσωπικό υπολογιστή, συμπεριλαμβανομένου του Apple. Οι χάκερ έχουν βρει τρόπους να συγκαλύπτουν εφαρμογές ransomware, κάνοντάς τις να εμφανίζονται ως δυνητικά χρήσιμο λογισμικό για να αποκτήσουν πρόσβαση στο σύστημα macOS.

Μόλις μολυνθεί, το ransomware αναλαμβάνει τον πλήρη έλεγχο του Mac, κλειδώνοντας όχι μόνο αρχεία και άλλες πληροφορίες αλλά και πρόσβαση στη συσκευή. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ακόμη και αν οι χρήστες πληρώσουν τα λύτρα που ζητούν οι εισβολείς, δεν υπάρχει καμία εγγύηση για την ανάκτηση της πρόσβασης στο Mac και τις πληροφορίες του. Αυτό καθιστά την πρόληψη τον μόνο τρόπο προστασίας του Mac σας από επιθέσεις ransomware.

2. Τρώες

Οι Trojan είναι επί του παρόντος μία από τις μεγαλύτερες απειλές που αντιμετωπίζουν οι Mac το 2023. Οι χάκερ χρησιμοποιούν εξαπάτηση για να σας κάνουν να πιστεύετε ότι εγκαθιστάτε ένα χρήσιμο πρόγραμμα, αλλά το πρόγραμμα περιέχει στην πραγματικότητα κακόβουλο κώδικα που ενεργοποιείται μόλις εκχωρήσετε τα απαραίτητα δικαιώματα.

Οι χάκερ χρησιμοποιούν επίσης κακόβουλο λογισμικό Trojan για να αποκτήσουν σιωπηλή πρόσβαση, να καταγράψουν πατήματα πλήκτρων και να κλέψουν ψηφιακές πληροφορίες από τη συσκευή. Αν δεν αναζητήσετε προληπτικά σημάδια μόλυνσης, μπορεί να μην γνωρίζετε καν για έναν Trojan στο Mac σας.

  Πώς να αφαιρέσετε όλες τις μορφοποιήσεις από το κείμενο του προχείρου με μια συντόμευση πληκτρολογίου

3. Adware

Το Adware, που θεωρείται κοινός τύπος λογισμικού υποκλοπής spyware, είναι κακόβουλα προγράμματα που έχουν σχεδιαστεί για να εμφανίζουν προβληματικές διαφημίσεις και αναδυόμενα παράθυρα στο Mac σας, οδηγώντας σας σε πιο περίπλοκους ιστότοπους και πλατφόρμες.

Αυτό το κακόβουλο λογισμικό βρίσκει επίσης το δρόμο του προς το Mac σας μέσω κάτι που ονομάζεται bundleware, καθώς συχνά συνδυάζεται με φαινομενικά χρήσιμα εργαλεία.

4. PUA

Οι δυνητικά ανεπιθύμητες εφαρμογές, πιο γνωστές ως PUA, είναι επίσης κάτι που πρέπει να προσέξετε κατά τη χρήση ενός Mac το 2023. Το PUA αναφέρεται σε πολλές εφαρμογές που μπορούν να προκαλέσουν βλάβη κλέβοντας πληροφορίες, παρακολουθώντας τις δραστηριότητές σας ή εκτελώντας αυθαίρετο κώδικα στο Mac σας.

Με αυτόν τον τρόπο, το PUA μπορεί να είναι πολύ προβληματικό, καθώς είναι δύσκολο να εκτιμηθεί η ζημιά που μπορεί να κάνει στο Mac σας. Αυτός ο τύπος κακόβουλου λογισμικού συχνά διαδίδεται μέσω διαφημίσεων ιστού και αναδυόμενων παραθύρων.

Πώς να προστατέψετε το Mac σας από νέες απειλές

Τα παρακάτω προληπτικά βήματα θα σας βοηθήσουν να αποτρέψετε τις αναδυόμενες απειλές από το να μολύνουν το Mac σας.

1. Επαληθεύστε τις πηγές εφαρμογών

Η μίμηση είναι η πιο ειλικρινής μορφή κολακείας. Είναι επίσης ένας καλός τρόπος για να παραβιάσεις έναν υπολογιστή. Επομένως, θα πρέπει να είστε προσεκτικοί σχετικά με τις πηγές στις οποίες απευθύνεστε για εφαρμογές. Όσο το δυνατόν περισσότερο, θα πρέπει να εγκαταστήσετε εφαρμογές από το επίσημο Mac App Store.

  8 Καλύτερο πρόγραμμα επεξεργασίας βίντεο πράσινης οθόνης για αφαίρεση ή αλλαγή φόντου

Εάν πρέπει να εγκαταστήσετε μια εφαρμογή από πηγή τρίτου μέρους, πρέπει να ελέγξετε και να ελέγξετε ξανά την αξιοπιστία της εν λόγω πηγής. Το πιο σημαντικό, εάν η Apple δεν μπορεί να επαληθεύσει τον προγραμματιστή, ίσως είναι καλύτερο να μην εγκαταστήσετε την εφαρμογή στο Mac σας. Υπάρχει μια εξαίρεση εδώ για το λογισμικό ανοιχτού κώδικα, το οποίο μπορεί να χρειαστεί να επαληθεύσετε χρησιμοποιώντας διαφορετική διαδικασία, όπως το Ίδρυμα Ελευθερίας του Τύπου εξηγεί.

2. Να είστε προσεκτικοί κατά την παραχώρηση αδειών

Θα πρέπει επίσης να είστε προσεκτικοί όταν εκχωρείτε δικαιώματα σε συγκεκριμένες εφαρμογές, ειδικά εάν τις έχετε κατεβάσει από αναξιόπιστη πηγή. Ο έλεγχος των απαιτούμενων αδειών για τις εφαρμογές είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να βελτιώσετε το απόρρητο του Mac σας.

Φυσικά, ορισμένες εφαρμογές απαιτούν ορισμένα δικαιώματα και είναι σημαντικό να ασκείτε διακριτικότητα. Για παράδειγμα, εάν κάνετε λήψη μιας εφαρμογής στιγμιότυπου οθόνης για το Mac σας, πιθανότατα θα χρειαστεί πρόσβαση στις επιλογές προσβασιμότητας. Ωστόσο, εάν μια απλή εφαρμογή ζητά προηγμένες άδειες, θα πρέπει να είστε προσεκτικοί και να αποφύγετε τη χορήγηση τους. Σε αυτό το σημείο, θα ήταν επίσης καλή ιδέα να ελέγξετε ξανά τη φήμη της εφαρμογής.

3. Προσέξτε για σημάδια μόλυνσης

Εάν το Mac σας γίνεται εξαιρετικά αργό μετά την εγκατάσταση μιας συγκεκριμένης εφαρμογής ή εάν εμφανίζονται τυχαία αναδυόμενα παράθυρα στην οθόνη, είναι καλή ιδέα να ελέγξετε τη συσκευή σας για πιθανά κακόβουλα προγράμματα. Μην υποθέτετε απλώς ότι ο υπολογιστής σας επιβραδύνεται ή αντιμετωπίζει προβλήματα επειδή γερνάει.

Η τήρηση αυτής της εθιμοτυπίας ασφαλείας θα σας βοηθήσει επίσης να βεβαιωθείτε ότι η συσκευή σας δεν θα αντιμετωπίσει προβλήματα στο μέλλον.

Διατηρήστε το Mac σας ασφαλές

Ο κόσμος του κακόβουλου λογισμικού που στοχεύει Mac αυξάνεται, αλλά μην πανικοβάλλεστε. Απλώς λάβετε προληπτικά μέτρα για την προστασία του Mac σας.

Of You Μπορείτε να ξεκινήσετε εγκαθιστώντας ένα πρόγραμμα προστασίας από ιούς στο Mac σας, αλλά η τήρηση μιας εθιμοτυπίας ασφαλείας, όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, είναι επίσης ζωτικής σημασίας.