4 λόγοι για να ξεκινήσετε να χρησιμοποιείτε το Claude 3 αντί για το ChatGPT

Γρήγοροι Σύνδεσμοι

Βασικά Takeaways

 • Ο Claude διαπρέπει στη δημιουργική γραφή, παράγοντας ελκυστικό και φυσικό περιεχόμενο με λιγότερα κλισέ.

 • Ο Claude προσφέρει δωρεάν πολυτροπικές λειτουργίες, ενώ το ChatGPT απαιτεί αναβάθμιση για παρόμοιες δυνατότητες.

 • Ο Claude διαθέτει μεγαλύτερο παράθυρο περιβάλλοντος και δυνητικά περισσότερα μηνύματα ανά ώρα από το ChatGPT.

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Στον χώρο του chatbot AI, το ChatGPT είναι ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης από την κυκλοφορία του τον Νοέμβριο του 2022. Ωστόσο, με την κυκλοφορία του Claude 3, φαίνεται όλο και περισσότερο ότι το ChatGPT μπορεί να χάνει αυτόν τον τίτλο. Ακολουθούν τέσσερις λόγοι για τους οποίους θα πρέπει να εξετάσετε τη μετάβαση από το ChatGPT στο Claude.

1 Ο Claude είναι καλύτερος στη δημιουργική γραφή

Εκτός από τις περιστασιακές ασκήσεις επιστήμης, τις εργασίες προγραμματισμού και τα διασκεδαστικά παιχνίδια, μια από τις πιο δημοφιλείς περιπτώσεις χρήσης chatbot AI είναι η δημιουργική γραφή. Οι περισσότεροι χρήστες χρησιμοποιούν chatbot AI για να βοηθήσουν στη σύνταξη ενός μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, συνοδευτικής επιστολής, βιογραφικού, άρθρου ή στίχων τραγουδιού — βασικά είτε με τη μία ή την άλλη δημιουργική. Ενώ το ChatGPT ήταν ξεκάθαρα η προτιμώμενη επιλογή λόγω κυρίως της επωνυμίας και της δημοσιότητάς του, ο Claude παρέδωσε σταθερά κορυφαία αποτελέσματα ακόμη και σε προηγούμενες επαναλήψεις των chatbots AI. Αλλά δεν είναι μόνο η παροχή κορυφαίων αποτελεσμάτων. Ο Claude, που υποστηρίζεται ειδικά από το τελευταίο μοντέλο Claude 3, ξεπερνά το ChatGPT σε ένα ευρύ φάσμα εργασιών δημιουργικής γραφής.

Ως κάποιος που χρησιμοποιεί σταθερά και τα δύο chatbot από την κυκλοφορία τους, ο Claude, αν και δεν είναι απαραίτητα το καλύτερο μοντέλο, είναι σημαντικά καλύτερος στη δημιουργία γραπτών που μιμούνται καλύτερα την ανθρώπινη «δημιουργικότητα και ατέλειες». Δοκιμάζοντας και τα δύο chatbot, οι εγγραφές του ChatGPT, αν και γραμματικά σωστές, ήταν γεμάτες από ενδεικτικά σημάδια ενός γραμμένου με τεχνητή νοημοσύνη. Οι γραφές του Claude διαβάζονται πιο φυσικά και ακούγονται ανθρώπινες. Αν και δεν είναι τέλειοι, είναι πιθανό να είναι πιο ελκυστικοί και δημιουργικοί.

Πολύ συχνά, το ChatGPT πέφτει θύμα της χρήσης τόσων πολλών κλισέ και προβλέψιμων επιλογών λέξεων. Ζητήστε από το ChatGPT να γράψει για ορισμένα επιχειρηματικά θέματα και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να δείτε λέξεις όπως “Στο σημερινό επιχειρηματικό περιβάλλον”, “Στην πρόσφατη ιστορία” και “Στο ψηφιακό τοπίο με γρήγορο ρυθμό” στις αρχικές παραγράφους.

Δοκιμάζοντας τη θεωρία μας, ήταν ακριβώς όπως είχε προβλεφθεί. Το ChatGPT (GPT-3.5 και GPT-4) χρησιμοποίησε κλισέ εισαγωγή σε πέντε από τις πέντε δοκιμές. Ακολουθούν τα τρία πρώτα δείγματα:

 • Δείγμα 1

 • Δείγμα 2

 • Δείγμα 3

 • Ο Claude, από την άλλη πλευρά, παρήγαγε διαφορετικά αποτελέσματα τέσσερις φορές από τις πέντε δοκιμές, αποφεύγοντας το κλισέ στην πρώτη δοκιμή:

  Εκτός από το κλισέ, το ChatGPT, περισσότερο από τον Claude, τείνει να πέφτει θύμα της σποραδικής χρήσης λέξεων ένωσης όπως «εν κατακλείδι», «ως αποτέλεσμα» και μια τάση για περιττή έμφαση, όπου εμφατικές λέξεις όπως «αδιαμφισβήτητο, κριτικό, αναμφισβήτητο» ” κ.λπ., χρησιμοποιούνται.

  Αλλά εκτός από αυτά τα ελαττώματα, πώς ακούγονται οι εγγραφές από κάθε chatbot από ολιστική άποψη;

  Για να ολοκληρώσω τη σύγκριση, ζήτησα από τα δύο chatbots να παράγουν στίχους ραπ με ομοιοκαταληξία με θέμα «καρύδα στον πλούτο». Ο Claude φαίνεται η καλύτερη επιλογή, αλλά θα σας αφήσω να είστε ο κριτής.

  Ακολουθεί η άποψη του ChatGPT:

  Και εδώ είναι η άποψη του Claude:

  Οι πρώτοι χρήστες του ChatGPT έχουν πιθανώς μια βαθιά ριζωμένη προτίμηση για το chatbot AI, αλλά όταν πρόκειται για δημιουργική γραφή, το ChatGPT έχει κάποια σοβαρή πρόοδο σε πολλούς τομείς.

  2 Ο Claude προσφέρει δωρεάν πολυτροπικότητα

  Εκτός από το chatbot Gemini AI της Google, δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου μεγάλα chatbot AI στην αγορά που να προσφέρουν τις πολυτροπικές λειτουργίες του Claude δωρεάν. Με τη δωρεάν έκδοση του ChatGPT, το μόνο που λαμβάνετε είναι δυνατότητες δημιουργίας κειμένου και αυτό είναι. Ούτε μεταφόρτωση αρχείων για ανάλυση, ούτε επεξεργασία εικόνας, τίποτα άλλο! Από την άλλη πλευρά, ο Claude προσφέρει αυτά τα premium χαρακτηριστικά στη δωρεάν βαθμίδα του. Έτσι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε προτροπή εικόνας ή να ανεβάσετε αρχεία για ανάλυση στο chatbot δωρεάν, εάν χρησιμοποιείτε τη δωρεάν έκδοση beta του bot.

  3 Μεγαλύτερο παράθυρο περιβάλλοντος

  Το παράθυρο περιβάλλοντος είναι το όριο των δεδομένων κειμένου που ένα chatbot AI μπορεί να επεξεργαστεί εν κινήσει. Σκεφτείτε το ως πόσα πράγματα μπορείτε να κρατήσετε στη μνήμη σας (και να μπορείτε να ανακαλέσετε) κάθε φορά.

  Ανάλογα με την έκδοση του ChatGPT που χρησιμοποιείτε, θα πρέπει να έχετε μεταξύ 4k, 8k, 16k, 32k και 128k παράθυρα περιβάλλοντος. Για λόγους σαφήνειας, ένα παράθυρο περιβάλλοντος 4k μπορεί να φιλοξενήσει περίπου 3.000 λέξεις, ενώ ένα παράθυρο 32.000 μπορεί να φιλοξενήσει περίπου 24.000 λέξεις. Με το δωρεάν επίπεδο ChatGPT, έχετε τα χαμηλότερα όρια των επιλογών του παραθύρου περιβάλλοντος (4k ή 8k), δηλαδή μερικές σελίδες κειμένου. Μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση στις επιλογές 16k και πιθανώς 32k στα σχέδια ChatGPT Plus ή Team, ενώ το παράθυρο περιβάλλοντος 128k φαίνεται να αποτελεί αποκλειστικό απόθεμα των προγραμμάτων ChatGPT Enterprise.

  Ενώ ο Claude έχει ένα παράθυρο περιβάλλοντος 200.000 στα δωρεάν και premium σχέδιά του—μια σημαντική βελτίωση από το παράθυρο 4k ή 8k του ChatGPT.

  Γιατί έχει σημασία αυτό; Λοιπόν, όσο μεγαλύτερο είναι το παράθυρο περιβάλλοντος, τόσο περισσότερα δεδομένα κειμένου μπορείτε να επεξεργάζεστε κάθε φορά χωρίς το chatbot AI να επιλύει τα πράγματα. Το παράθυρο περιβάλλοντος 200k του Claude ισοδυναμεί με περίπου 150.000 λέξεις. Ναι, σημαίνει ότι θεωρητικά θα μπορείτε να επεξεργάζεστε 150.000 λέξεις ταυτόχρονα με τον Claude, ενώ το ChatGPT θα μπορούσε να σας περιορίσει στις 24.000 λέξεις ακόμη και στο premium επίπεδο του. Βλέπεις? Η διαφορά είναι σαν τη νύχτα με τη μέρα — τουλάχιστον στη θεωρία.

  4 περισσότερα μηνύματα ανά ώρα

  Τα όρια τιμών μπορεί να είναι οδυνηρά. Βρίσκεστε στη μέση μιας ενδιαφέρουσας περιόδου σύνδεσης προτροπής, λαμβάνετε μια ειδοποίηση ότι έχετε φτάσει στο όριο σας και πρέπει να περιμένετε (μερικές φορές ώρες!) για να λάβετε μια επαναφορά. Είναι ένας τεράστιος δολοφόνος χαράς και μπορεί να επαναφέρει τις ώρες εργασίας σας. Ωστόσο, αυτό συμβαίνει τόσο στο ChatGPT όσο και στο Claude, επομένως είναι ίσο σε αυτό το σημείο.

  Το ChatGPT προσφέρει 40 μηνύματα κάθε τρεις ώρες στο πρόγραμμα Plus, ενώ ο Claude προσφέρει 100 μηνύματα ανά οκτάωρο. Εάν δεν χάνεστε στα οπτικά και κάνετε τα μαθηματικά, τα όρια μηνυμάτων του ChatGPT είναι ελαφρώς καλύτερα από αυτά του Claude. Αλλά υπάρχουν περισσότερα σε αυτό.

  Το OpenAI περιορίζει δυναμικά τα όρια χρήσης σας. Αυτό σημαίνει ότι το όριο που βλέπετε δεν είναι αυτό που θα παίρνετε πάντα. Εξαρτάται από τη ζήτηση, σύμφωνα με OpenAI. Από την άλλη πλευρά, παρόλο που έχει ελαφρώς χαμηλότερα όρια χρήσης, ο Claude μπορεί στην πραγματικότητα να είναι πιο φιλελεύθερος με τα όρια ανάλογα με το πόσο κείμενο χρησιμοποιείτε ανά μήνυμα.

  Έτσι, εάν, για παράδειγμα, στείλετε περίπου 2.000 λέξεις (περίπου 200 αγγλικές προτάσεις των 15-25 λέξεων η καθεμία), θα πρέπει να μπορείτε να λαμβάνετε «τουλάχιστον» τα 100 μηνύματα ανά όριο 8 ωρών. Δύο χιλιάδες λέξεις ανά προτροπή είναι ένας γενναιόδωρος αριθμός. μόνο λίγοι άνθρωποι έχουν αυτό το λόγο όταν κάνουν βασικές προτροπές. Εάν χρησιμοποιείτε μικρότερο αριθμό λέξεων ανά προτροπή, θα πρέπει να μπορείτε να λαμβάνετε μεγαλύτερο αριθμό μηνυμάτων ανά ώρα θεωρητικά.

  Έτσι, ενώ το ChatGPT μπορεί να φαίνεται πιο γενναιόδωρο εξωτερικά εάν χρησιμοποιείτε και τα δύο chatbot καθημερινά, ο Claude φαίνεται να είναι η πιο γενναιόδωρη επιλογή, αν και όχι απαραίτητα ανά πάσα στιγμή.

  Ενώ οι πρώτοι που υιοθετούν μπορεί να έχουν μια συναισθηματική προσκόλληση στο ChatGPT, γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο ότι ο Claude είναι μια υπολογίσιμη δύναμη. Καθώς το τοπίο της τεχνητής νοημοσύνης συνεχίζει να εξελίσσεται, θα είναι συναρπαστικό να βλέπουμε πώς αυτοί οι τιτάνες της συνομιλητικής τεχνητής νοημοσύνης ωθούν ο ένας τον άλλον σε νέα ύψη, ωφελώντας τελικά τους χρήστες με ολοένα και καλύτερα και πιο ικανά chatbots. Το μέλλον των αλληλεπιδράσεων που βασίζονται σε AI δεν ήταν ποτέ πιο συναρπαστικό.

    Οι καλύτεροι φορτιστές iPhone 15