3 χρυσοί κανόνες λογιστικής που πρέπει να γνωρίζει κάθε ιδιοκτήτης επιχείρησης

Στον σημερινό επιχειρηματικό κόσμο, όλοι όσοι έχουν μια επιχείρηση πρέπει να κατανοούν καλά τη λογιστική. Η γνώση της λογιστικής κάνει το άτομο να συνειδητοποιήσει την απόδοση της εταιρείας.

Η λογιστική είναι μια διαδικασία αναγνώρισης, ανάλυσης, καταγραφής και κοινοποίησης των απαιτούμενων πληροφοριών σχετικά με την οικονομική κατάσταση της εταιρείας. Και, σε αντάλλαγμα, βοηθώντας τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων της εταιρείας να λάβουν σοφές αποφάσεις.

Πριν μιλήσουμε για τους Χρυσούς Κανόνες Λογιστικής, ας σας καθοδηγήσουμε σε μερικούς βασικούς όρους. Είναι οι εξής:

Η οντότητα ορίζεται ως μια οικονομική μονάδα που διαφοροποιεί τη λογιστική ορισμένων συναλλαγών από άλλες οντότητες. Οι κύριοι τύποι οντοτήτων είναι – εταιρική, εταιρική και ατομική επιχείρηση.

Συναλλαγή: Μια συναλλαγή είναι μια περίπτωση κατά την οποία κάποια αξία ανταλλάσσεται μεταξύ δύο ή περισσότερων οντοτήτων. Θα μπορούσε να περιλαμβάνει την αγορά, τη λήψη χρημάτων, την πληρωμή ενός πιστωτή κ.λπ. Θα μπορούσε να είναι συναλλαγή πίστωσης ή μετρητών.

Πίστωση: Με συντομογραφία Cr, οι πιστώσεις είναι λογιστικές εγγραφές που μειώνουν τα περιουσιακά στοιχεία ή αυξάνουν τις υποχρεώσεις. Πίστωση είναι η χορήγηση προκαταβολής ή η προκαταβολή αγαθών, υπηρεσιών ή χρημάτων.

Χρέωση: Με συντομογραφία Dr., η χρέωση είναι μια λογιστική εγγραφή που χρησιμεύει για την αύξηση της αξίας ενός περιουσιακού στοιχείου ή τη μείωση μιας υποχρέωσης. Χρέωση είναι η αφαίρεση αγαθών, υπηρεσιών ή χρημάτων από τον λογαριασμό της επιχειρηματικής οντότητας που είναι οφειλέτης.

Έξοδα: Οι δαπάνες μιας επιχείρησης είναι το κόστος των περιουσιακών στοιχείων ή των υπηρεσιών που χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια μιας λογιστικής περιόδου. Απόσβεση, μισθός, ενοίκιο, φως και νερό, τηλέφωνο και άλλα τακτικά έξοδα είναι μερικά παραδείγματα.

Η ζημιά είναι η διαφορά μεταξύ των εξόδων μιας περιόδου και των σχετικών εσόδων. Ή, με άλλους όρους, ως το ποσό των χαμένων χρημάτων ή των δαπανών που πραγματοποιήθηκαν χωρίς κανένα κέρδος σε αντάλλαγμα. Για παράδειγμα, χρήματα ή αντικείμενα που έχουν κλαπεί και χαθεί ή ένα ατύχημα από πυρκαγιά.

Κέρδος: Ως κέρδος ορίζεται η αύξηση της αξίας ενός περιουσιακού στοιχείου. Το κέρδος ή το κέρδος προκύπτει όταν η τρέχουσα τιμή ενός περιουσιακού στοιχείου που ανήκει είναι υψηλότερη από την αρχική τιμή αγοράς.

Άλλοι τυπικοί όροι στη λογιστική είναι περιουσιακά στοιχεία, έλεγχος, ισολογισμός, προϋπολογισμός, ταμειακές ροές, μερίσματα, ίδια κεφάλαια και άλλα.

Καθώς τώρα έχουμε μια βασική ιδέα για αυτό, ας σας παρουσιάσουμε τώρα τους τρεις χρυσούς κανόνες της λογιστικής, τη σημασία, την ταξινόμηση και πολλά άλλα.

Γιατί χρειαζόμαστε κανόνες στη λογιστική;

Χωρίς συγκεκριμένους κανόνες, οι εγγραφές ημερολογίου δεν μπορούν να καταγραφούν. Οι «Χρυσοί Λογιστικοί Κανόνες» είναι οι κατευθυντήριες γραμμές για την συστηματική ή χρονολογική καταγραφή των ημερολογιακών εγγραφών ή συναλλαγών. Για να περάσει κανείς τις απαραίτητες εγγραφές ημερολογίου για ακριβή λογιστική, πρέπει να ακολουθήσει τους 3 Χρυσούς Λογιστικούς Κανόνες.

  Ποια είναι η διαφορά μεταξύ ψηφιακού και οπτικού ζουμ;

Πριν βουτήξουμε σε αυτές τις χρυσές αρχές, ας δούμε τις βασικές ορολογίες σύμφωνα με τους λογιστικούς κανόνες.

Ημερολόγιο: Είναι ένα βιβλίο αρχικών εγγραφών όπου καταγράφονται κάθε πληροφορία συναλλαγής όπως προκύπτει. Εφιστά την προσοχή στους λογαριασμούς που πρέπει να πιστωθούν και σε αυτούς που πρέπει να χρεωθούν. Η δημοσιοποίηση είναι η διαδικασία εισαγωγής των συναλλαγών σε ένα ημερολόγιο.

Λογαριασμοί: Στο ημερολόγιο, υπάρχουν σε γενικές γραμμές τρεις μεγάλες ταξινομήσεις λογαριασμών – Προσωπικός Λογαριασμός, Πραγματικός Λογαριασμός και Ονομαστικός Λογαριασμός.

  • Προσωπικός Λογαριασμός: Καθολικό Γενικού Σκοπού συνδεδεμένο με άτομα, εταιρείες και ενώσεις. Μπορεί επίσης να είναι ένα τεχνητό άτομο και ένας αντιπροσωπευτικός προσωπικός λογαριασμός. Υπάρχουν τρεις τύποι του δηλαδή.
    • Φυσικός Προσωπικός Λογαριασμός: Λογαριασμός που σχετίζεται με τον άνθρωπο. Παράδειγμα: Richi, George, Bill, Amanda, κ.λπ.
    • Τεχνητός Προσωπικός Λογαριασμός: Λογαριασμοί επιχειρηματικών οντοτήτων. Παράδειγμα: Εταιρείες, κυβερνητικές οντότητες, εταιρείες και σύλλογοι.
    • Αντιπροσωπευτικός Προσωπικός Λογαριασμός: Λογαριασμοί που αντικατοπτρίζουν κοινούς λογαριασμούς. Παράδειγμα: Λογαριασμός αναλήψεων ενός ιδιοκτήτη, λογαριασμός κεφαλαίου ιδιοκτήτη, λογαριασμός ανεξόφλητης υποχρέωσης κ.λπ.
  • Πραγματικός Λογαριασμός: Λογαριασμοί που σχετίζονται με περιουσιακά στοιχεία, περιουσιακά στοιχεία, υποχρεώσεις, ίδια κεφάλαια και περιουσίες μιας επιχείρησης. Παράδειγμα: Λογαριασμός Μηχανημάτων, Λογαριασμοί επενδύσεων, Λογαριασμός περιουσιακών στοιχείων, Λογαριασμός παθητικού, Μετρητά στο χέρι, Πάγια καταθέσεις κ.λπ.
  • Ονομαστικός λογαριασμός: Αυτός ο λογαριασμός, γνωστός και ως προσωρινός λογαριασμός, ανήκει στα έσοδα, τα κέρδη, τις ζημίες και τα έξοδα. Είναι ένας λογαριασμός που κλείνεις στο τέλος κάθε λογιστικής περιόδου. Παράδειγμα: Λογαριασμοί μισθών, ενοικίων, τόκων, εισπραχθέντων εκπτώσεων κ.λπ.

Ας περάσουμε τώρα στους Χρυσούς Λογιστικούς Κανόνες.

Κανόνας 1: Χρεώστε τον παραλήπτη, Πιστώστε τον δωρητή

Οι προσωπικοί λογαριασμοί υπόκεινται στην αρχή της χρέωσης του παραλήπτη και της πίστωσης του δότη. Αν λάβετε κάτι, χρεώστε τον λογαριασμό. Πιστώστε τον λογαριασμό εάν κάνετε δωρεά.

  Τι είναι μια τηλεφωνική απάτη Wangiri ή "One Ring";

Σενάριο 1: Αγοράζετε αντικείμενα από την εταιρεία XYZ αξίας 2000 USD. Πρέπει να πιστώσετε την εταιρεία XYZ και να χρεώσετε τον λογαριασμό αγοράς σας στα αρχεία σας. Πρέπει να πιστώσετε την εταιρεία XYZ επειδή είναι ο δωρητής που προμηθεύει τα αγαθά. Στη συνέχεια, πρέπει να χρεωθεί ο λογαριασμός αγοράς του παραλήπτη.

Ημερομηνία (ΜΜ/ΗΗ/ΕΕΕΕ)ΛογαριασμόςΧρεωστική (Dr)Πίστωση (Cr)07/14/2022Λογαριασμός αγοράς2000Λογαριασμοί Πληρωμή2000

Σενάριο 2: Ας υποθέσουμε ότι πληρώσατε την εταιρεία XYZ για είδη γραφείου σε μετρητά για 1500 USD σε αυτό το παράδειγμα. Πρέπει να πιστώσετε τον λογαριασμό μετρητών σας (του δωρητή) και να χρεώσετε τον παραλήπτη.

Ημερομηνία (ΜΜ/ΗΗ/ΕΕΕΕ)ΛογαριασμόςΧρεωστική (Dr)Πίστωση (Cr)08/15/2022Λογαριασμός προμηθειών1500Λογαριασμός μετρητών1500

Κανόνας 2: Χρεώστε ό,τι εισέρχεται και πιστώστε ότι βγαίνει

Χρησιμοποιήστε τον δεύτερο χρυσό κανόνα όταν ασχολείστε με πραγματικούς λογαριασμούς, που ονομάζονται επίσης μόνιμοι λογαριασμοί. Οι λογαριασμοί αυτοί δεν λήγουν τη χρήση τους. Αντίθετα, τα υπόλοιπα τους μεταφέρονται στο επόμενο λογιστικό τρίμηνο.

Αυτός ο κανόνας το καθιστά πολύ απλό: Χρεώστε τον λογαριασμό κάθε φορά που ένα στοιχείο εισέρχεται στην εταιρεία σας (όπως ένα περιουσιακό στοιχείο). Πιστώστε τον λογαριασμό όταν το ποσό φύγει από την εταιρεία σας. Για παράδειγμα, μια πληρωμή που έγινε.

Ας χρησιμοποιήσουμε το παράδειγμα της αγοράς ενός οχήματος για 5000 USD. Πιστώστε τον λογαριασμό μετρητών σας (ό,τι σβήνει) και χρεώστε τον λογαριασμό του οχήματός σας (ό,τι έρχεται)

Ημερομηνία (MM/ΗΗ/ΕΕΕΕ)ΛογαριασμόςΧρεωστική (Dr)Πίστωση (Cr)07/16/2022Λογαριασμός οχήματος5000Λογαριασμός μετρητών5000

Κανόνας 3: Χρεώστε όλα τα έξοδα και τις ζημίες και πιστώστε όλα τα έσοδα και τα κέρδη

Οι ονομαστικοί λογαριασμοί καλύπτονται από τον τελευταίο χρυσό κανόνα του λογιστή. Εάν η εταιρεία σας έχει έξοδα ή υποστεί ζημίες, χρεώστε τον λογαριασμό χρησιμοποιώντας ονομαστικούς λογαριασμούς. Εάν η εταιρεία σας πρέπει να καταγράψει έσοδα ή κέρδη, πιστώστε τον λογαριασμό.

Για παράδειγμα, για εισόδημα ή κέρδος, ας υποθέσουμε ότι πουλάτε προϊόντα XYZ της εταιρείας αξίας 17000 USD. Ο λογαριασμός πωλήσεών σας πρέπει να χρεώσει το έξοδο και να πιστώσει τα έσοδα.

Ημερομηνία (MM/ΗΗ/ΕΕΕΕ)ΛογαριασμόςΧρεωστική (Dr)Πίστωση (Cr)07/18/2022Λογαριασμός μετρητών17000Λογαριασμός πωλήσεων17000

Για παράδειγμα, για έξοδο ή απώλεια, ας υποθέσουμε ότι ξοδεύετε 13000 USD για να αγοράσετε οτιδήποτε από την εταιρεία XYZ. Πρέπει να χρεώσετε την πληρωμή (την αγορά 13000 USD) και να πιστώσετε τα έσοδα για να καταχωρήσετε τη συναλλαγή.

Ημερομηνία (ΜΜ/ΗΗ/ΕΕΕΕ)ΛογαριασμόςΧρεωστική (Dr)Πίστωση (Cr)17/07/2022Λογαριασμός αγοράς13000Λογαριασμός μετρητών13000

Οι πιστώσεις και οι χρεώσεις τεκμηριώνονται για κάθε λογιστική συναλλαγή. Οι θεμελιώδεις ιδέες της λογιστικής εξαρτώνται από χρεώσεις και πιστώσεις. Εδώ είναι μερικά από τα παραδείγματα-

  Πώς να μετατρέψετε WAV σε MP3

Παράδειγμα 1: Επιχείρηση που ξεκίνησε με Κεφάλαιο 10000 USD

Σε αυτή τη συναλλαγή συμμετέχουν δύο λογαριασμοί —οι λογαριασμοί μετρητών και κεφαλαίου. Εδώ, ο λογαριασμός μετρητών είναι ο πραγματικός λογαριασμός, επομένως θα πρέπει να τον χρεώσετε με οποιαδήποτε χρήματα εισέρχονται στην εταιρεία (σε αυτήν την περίπτωση, Μετρητά), και εφόσον ο λογαριασμός κεφαλαίου είναι ο ιδιοκτήτης του λογαριασμού της επιχείρησης, θα πρέπει να τον πιστώσετε. Και τότε, η γενική καταχώριση θα είναι Cash A/C προς Capital A/C.

Παράδειγμα 2: Αγορά μηχανημάτων αξίας 3000 USD σε μετρητά

Συμμετέχοντες λογαριασμοίΦύση Δρ./ Κρι.Ημερολόγιο ΚαταχώρισηΜηχανήματα ΛογαριασμόςΠραγματικός ΛογαριασμόςΧρέωση (τι έρχεται)Μηχανήματα A/C Dr.Cash ΛογαριασμόςΠραγματικός ΛογαριασμόςΠίστωση (τι σβήνει)
Σε μετρητά A/C

Εδώ, θα υπάρχουν δύο λογαριασμοί που θα επηρεαστούν – Μηχανήματα A/C και Cash A/C. Θα χρεώνετε ό,τι εισέρχεται και θα πιστώνετε ότι βγαίνει, επειδή και οι δύο είναι πραγματικοί λογαριασμοί. Σε αυτήν την περίπτωση, τα μετρητά αποχωρούν από την επιχείρηση, επομένως τα μετρητά A/C θα πιστωθούν και τα μηχανήματα εισέρχονται στον κλάδο, επομένως το A/C του θα χρεωθεί. Επομένως, το Machinery to Cash A/C θα ήταν η συνολική είσοδος.

Παράδειγμα 3: Αγορασμένα αγαθά με πίστωση από τη Smith αξίας 2000 USD

Συμμετέχοντες λογαριασμοίΦύσηΔρ./ Κρ.ΗμερολόγιοΑγορές ΛογαριασμόςΟνομαστικός ΛογαριασμόςΧρέωση (έξοδα)Αγορές A/C Λογαριασμός DrCreditor Προσωπικός λογαριασμόςΠίστωση (δότης)
To Smith A/C

Οι εν λόγω λογαριασμοί είναι ο Smith, ο πιστωτής και το Purchases A/C. Θα πρέπει να χρεώσετε το έξοδο επειδή το Purchases A/C είναι ονομαστικός λογαριασμός και ο Smith, ο δωρητής, θα πιστωθεί με τα χρήματα. Ως αποτέλεσμα, ο λογαριασμός του Smith θα πιστωθεί και ο λογαριασμός Αγορών θα χρεωθεί.

Παράδειγμα 4: Μισθοί που καταβάλλονται 5000 USD

Συμμετέχοντες λογαριασμοίΦύση Δρ./ Κρ. Ημερολόγιο Καταχωρήσεις Μισθοί Λογαριασμός Ονομαστικός ΛογαριασμόςΧρέωση (έξοδα) Μισθός Λ/Κ DrBank Λογαριασμός Προσωπικός ΛογαριασμόςΠίστωση (δότης) Σε Τράπεζα A/C

Σε αυτή την υπόθεση εμπλέκονται δύο λογαριασμοί—Μισθοί A/C και Bank A/C. Δεδομένου ότι ένας λογαριασμός μισθού είναι μόνο ένας ονομαστικός λογαριασμός, το ποσό θα χρεωθεί επειδή οι μισθοί αποτελούν έξοδο για την εταιρεία. Ωστόσο, δεδομένου ότι ο τραπεζικός λογαριασμός ανήκει προσωπικά στην εταιρεία, τα χρήματα θα πιστωθούν στον λογαριασμό. Ο μισθός A/C στην Τράπεζα θα ήταν η τυπική καταχώρηση σε αυτή την περίπτωση.

Ανακεφαλαίωση

Για την καταγραφή οικονομικών συναλλαγών σε λογιστικά βιβλία, χρησιμοποιούνται και οι τρεις χρυσοί κανόνες. Και κάτι τέτοιο επιτρέπει στην εταιρεία να κατανοήσει τη θέση της όσον αφορά τις οικονομικές αξιολογήσεις σήμερα. Οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων μπορούν να κάνουν λογικές επιλογές, να λάβουν βοήθεια με φορολογικά και νομικά ζητήματα και πολλά άλλα με αυτά τα ακριβή έγγραφα.