20 Συχνές Ερωτήσεις και Απαντήσεις Συνέντευξης DevOps [2022]

Το DevOps γίνεται όλο και περισσότερο ένας δημοφιλής τρόπος δημιουργίας και ανάπτυξης εφαρμογών που έχει μεταφραστεί σε αυξανόμενη ζήτηση για επαγγελματίες DevOps.

Αυτό το άρθρο θα καλύψει μερικές από τις πιο συχνές ερωτήσεις συνέντευξης DevOps και τις απαντήσεις τους. Η χρήση αυτών των ερωτήσεων ως πυρήνα για τη μελέτη μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητές σας να προσληφθείτε ή εάν είστε υπεύθυνος προσλήψεων, μπορούν να σας βοηθήσουν στη διαδικασία πρόσληψης.

Πίνακας περιεχομένων

Συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις για συνέντευξη DevOps

Τι είναι το DevOps για εσάς;

Το DevOps είναι μια προσέγγιση που στοχεύει στη βελτίωση της εργασίας καθ’ όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής ανάπτυξης λογισμικού. Η διαδικασία DevOps απεικονίζεται ως ένας άπειρος βρόχος, που περιλαμβάνει τα στάδια σχεδιασμού, κωδικοποίησης, κατασκευής, δοκιμής, απελευθέρωσης, ανάπτυξης, λειτουργίας και παρακολούθησης.

Το DevOps επηρεάζει τον κύκλο ζωής της εφαρμογής σε όλα τα στάδια σχεδιασμού, ανάπτυξης, παράδοσης και λειτουργίας της. Κάθε φάση εξαρτάται από τις άλλες και οι φάσεις δεν είναι συγκεκριμένες για έναν ρόλο. Σε μια αληθινή κουλτούρα DevOps, κάθε ρόλος εμπλέκεται σε κάθε φάση σε κάποιο βαθμό.

Γιατί είναι σημαντικό το DevOps;

Οι ομάδες που ακολουθούν μια προσέγγιση DevOps τείνουν να εκτελούν τα έργα τους πιο γρήγορα. Έτσι αποφεύγονται τα λάθη επικοινωνίας, διευκολύνοντας την ταχεία υλοποίηση βελτιώσεων και άλλων απαραίτητων αλλαγών. Η προσέγγιση DevOps ενθαρρύνει τη μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ των ομάδων ανάπτυξης και λειτουργίας, όπου οι στόχοι όλων τους είναι πιο ευθυγραμμισμένοι. Μπορείτε να συνοψίσετε μερικά από τα οφέλη ως εξής:

  • Βελτιωμένη επικοινωνία
  • Ομαδική εργασία και συνοχή
  • Βελτιωμένη συνεργασία
  • Ταχύτερη παράδοση ποιοτικών προϊόντων
  • Μειωμένη πολυπλοκότητα και γρήγορη επίλυση προβλημάτων
  • Μεγαλύτερη επεκτασιμότητα και ευελιξία για την προσθήκη νέου κώδικα
  • Πιο σταθερά περιβάλλοντα λειτουργίας
  • Μεγαλύτερος αυτοματισμός
  • Μείωση κόστους και αξιοποίηση πόρων
  • Ασφάλεια μέσω ολοκληρωμένων και αυτοματοποιημένων εργαλείων

Ποιες είναι οι καθημερινές εργασίες του DevOps;

Μερικές από τις καθημερινές εργασίες που θα μπορούσατε να αναφέρετε είναι:

  • Εξασφάλιση συνεχούς ενοποίησης και ανάπτυξης
  • Αναθέστε και κοινοποιήστε εργασίες που πρέπει να εκτελεστούν
  • Σχεδιασμός και παραγγελία πρωτοκόλλων δοκιμών
  • Παρακολούθηση και συλλογή μετρήσεων υποδομής και εφαρμογών
  • Ανάλυση των αποτελεσμάτων που λαμβάνονται σε κάθε φάση ανάπτυξης
  • Μειώστε το ποσοστό σφαλμάτων και τον χρόνο ανάκτησης σε περίπτωση σφαλμάτων
  • Μειώστε τον χρόνο παράδοσης

Πώς βοηθά το DevOps τους προγραμματιστές;

Όταν εφαρμόζεται μια μεθοδολογία DevOps, οι προγραμματιστές δεν χρειάζεται πλέον να περιμένουν σχόλια από την ομάδα λειτουργιών για να διορθώσουν σφάλματα στον κώδικά τους. Αλλά τώρα, μπορούν να λύσουν αυτά τα προβλήματα πιο γρήγορα επειδή έχουν συνεχή ανατροφοδότηση για τον κώδικά τους.

  Πώς να μετακινήσετε το κουμπί Κάτω στην εφαρμογή Reddit

Τι είναι ο έλεγχος έκδοσης;

Ο έλεγχος έκδοσης είναι μια πρακτική που μας επιτρέπει να παρακολουθούμε τις αλλαγές που κάνουμε σε ένα αρχείο ή ένα σύνολο αρχείων με την πάροδο του χρόνου, ώστε συγκεκριμένες εκδόσεις να μπορούν να ανακτηθούν αργότερα. Ένα εργαλείο ελέγχου έκδοσης μας επιτρέπει να παρακολουθούμε εύκολα την πρόοδο των εργασιών ανάπτυξης και να αποθηκεύουμε διαφορετικές εκδόσεις του πηγαίου κώδικα για να επιστρέψουμε στην προηγούμενη όπως και όταν χρειάζεται. Ένα από τα πιο χρησιμοποιούμενα εργαλεία σε αυτό το στάδιο ανάπτυξης λογισμικού είναι το Git.

Τι είναι το CI/CD και ποια είναι τα οφέλη του;

Συνεχής ενοποίηση (CI)

Το CI συνδυάζει εργαλεία και πρακτικές που διευκολύνουν την παροχή υψηλής ποιότητας, γρήγορου λογισμικού. Με αυτόν τον τρόπο, εξαλείφονται τα σημεία συμφόρησης και αποφεύγονται τεχνικά προβλήματα στις φάσεις εκτόξευσης.

Συνεχής Παράδοση (CD)

Αυτή η πρακτική αυτοματοποιεί την παράδοση των αλλαγών κώδικα, διασφαλίζοντας ότι ο κώδικας μπορεί να συμπληρωθεί γρήγορα στην παραγωγή και ότι οι εφαρμογές λειτουργούν σωστά.

Συνεχής ανάπτυξη (CD)

Σε αντίθεση με τη συνεχή παράδοση, ο στόχος αυτής της πρακτικής είναι να μην υπάρχει ανθρώπινη παρέμβαση κατά την ανάπτυξη του λογισμικού στην παραγωγή. Η δημοσίευση νέου ή αλλαγμένου κώδικα στην παραγωγή είναι αυτοματοποιημένη.

Το CI/CD υλοποιεί τα DevOps σε όλο τον κύκλο ζωής της εφαρμογής. Αυτές οι πρακτικές συμβάλλουν στη βελτίωση της παραγωγικότητας στις διάφορες φάσεις της διαδικασίας ανάπτυξης λογισμικού με τον εξορθολογισμό και την αυτοματοποίησή τους.

Τι είναι η Συνεχής Παρακολούθηση

Η συνεχής παρακολούθηση είναι μια πρακτική DevOps που περιλαμβάνει παρακολούθηση, ειδοποίηση και λήψη μέτρων τόσο στον κώδικα όσο και στην υποδομή. Έτσι το πρόβλημα που μπορεί να προκύψει στην υλοποίηση εντοπίζεται και εντοπίζεται γρήγορα, μειώνοντας τον χρόνο επίλυσης προβλημάτων.

Γιατί είναι σημαντικό το συνεχές τεστ;

Οι συνεχείς δοκιμές αυτοματοποιούν τις δοκιμές νωρίς, σταδιακά και κατάλληλα στο στάδιο της ανάπτυξης. Είναι απαραίτητο γιατί επιτρέπει τη διασφάλιση της ποιότητας του κώδικα. Τα σφάλματα εντοπίζονται έγκαιρα και η ανατροφοδότηση κώδικα γίνεται πιο γρήγορα.

Εξηγήστε μερικούς τύπους δοκιμών που χρησιμοποιούνται στο DevOps;

Δοκιμές Μονάδων

Δοκιμάζουν ένα συγκεκριμένο κομμάτι κώδικα μεμονωμένα. Οι δοκιμές μονάδας δεν πρέπει να συνδέονται με τη βάση δεδομένων, να χρησιμοποιούν το σύστημα αρχείων, να συνομιλούν με εξωτερικά συστήματα ή να αλληλεπιδρούν με στοιχεία του συστήματος. Τους επιτρέπει να εκτελούνται γρήγορα και λαμβάνετε γρήγορα σχόλια εάν οι αλλαγές έχουν σπάσει την υπάρχουσα λειτουργικότητα.

Δοκιμές συστατικών

Δοκιμάζουν μεγάλες ομάδες χαρακτηριστικών, ώστε να μπορούν να εντοπίσουν προβλήματα όπως αυτά. Είναι γενικά πιο αργά, απαιτούν πιο σύνθετες ρυθμίσεις παραμέτρων και περισσότερες συνδέσεις εισόδου/εξόδου σε μια βάση δεδομένων, σύστημα αρχείων ή άλλα συστήματα.

Δοκιμές ανάπτυξης

Τέτοιες δοκιμές επαληθεύουν ότι η ανάπτυξη λειτούργησε, με άλλα λόγια, ότι η εφαρμογή σας είναι σωστά εγκατεστημένη, ρυθμισμένη, μπορεί να έχει πρόσβαση σε όποιες υπηρεσίες χρειάζεται και ότι ανταποκρίνεται.

Εκτός από αυτά, υπάρχουν επίσης δοκιμές εκμετάλλευσης και χρηστικότητας. Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τις δοκιμές, ανατρέξτε στο άρθρο σχετικά με τους τύπους δοκιμών εφαρμογών.

Τι είναι η αρχιτεκτονική των microservices και σε τι διαφέρει από την παραδοσιακή αρχιτεκτονική;

Η παραδοσιακή μέθοδος γραφής λογισμικού είναι μονολιθική. Σημαίνει ότι όλες οι λειτουργίες μιας εφαρμογής συγκεντρώνονται σε ένα μόνο μπλοκ. Σε περίπτωση σφαλμάτων ή ανάγκης ενημέρωσης, αναλύεται ο κώδικας που διέπει ολόκληρο το προϊόν.

  Πώς να αποκτήσετε πιστοποίηση Scrum Master το 2022;

Δημιουργεί στάσεις ή ακόμα και συντριβές και αποτελεί μεγάλο κίνδυνο για τη διατήρηση του κώδικα. Για τους πελάτες σημαίνει απώλειες και πονοκεφάλους.

Σε μια αρχιτεκτονική μικροϋπηρεσιών, οι λειτουργίες μιας εφαρμογής αντιπροσωπεύουν μια ανεξάρτητα αναπτυγμένη και ολοκληρωμένη υπηρεσία. Τα στοιχεία είναι ξεχωριστά, αλλά συνεργάζονται για να εκτελέσουν τις σχετικές εργασίες.

Με αυτόν τον τρόπο, κάθε ανεξάρτητη υπηρεσία εκτελείται χωρίς παρεμβολές στις υπόλοιπες, κάτι που ισχύει και σε περιπτώσεις αστοχίας. Εάν μια λειτουργία αποτύχει, είναι δυνατή η προσαρμογή της χωρίς να διακυβεύεται η λειτουργία ολόκληρης της εφαρμογής.

Οι μικροϋπηρεσίες καταφθάνουν για να κάνουν τα DevOps ακόμα πιο ευέλικτα και αποτελεσματικά, επιταχύνοντας την ανάπτυξη από άκρο σε άκρο και κάνοντας τις εφαρμογές ακόμα πιο επεκτάσιμες.

Τι είναι η Υποδομή ως κωδικός;

Η υποδομή ως κώδικας είναι η προσέγγιση για τον καθορισμό της υποδομής υπολογιστών και δικτύου, η οποία χρησιμοποιεί τεχνικές διαχείρισης πηγαίου κώδικα και αντιμετωπίζεται όπως κάθε σύστημα λογισμικού.

Αυτός ο κώδικας μπορεί να διατηρείται υπό τον έλεγχο της πηγής για να επιτρέπει την ακουστότητα και την αναπαραγώγιμη κατασκευή, με την επιφύλαξη των πρακτικών δοκιμών και της πλήρους πειθαρχίας της Συνεχούς Παράδοσης.

Η υποδομή ως κώδικας βασίζεται σε μερικές πρακτικές:

  • Χρησιμοποιήστε αρχεία ορισμού
  • Αυτοτεκμηριωμένα συστήματα και διαδικασίες
  • Έκδοση όλων των στοιχείων
  • Δοκιμάζετε συνεχώς συστήματα και διαδικασίες
  • Μικρές αλλαγές αντί για παρτίδες
  • Διατηρήστε τις υπηρεσίες διαθέσιμες συνεχώς

Τα εργαλεία αυτοματισμού δόμησης καθορίζουν πώς θα κατασκευαστεί το λογισμικό (ποια βήματα πρέπει να γίνουν και με ποια σειρά) και ποιες εξαρτήσεις απαιτούνται (ποιο άλλο λογισμικό πρέπει να υπάρχει για να είναι επιτυχής η κατασκευή).

Ορισμένα εργαλεία είναι καλύτερα κατάλληλα για έργα σε συγκεκριμένες γλώσσες προγραμματισμού, όπως το Maven και το Apache’s Ant, τα οποία, ενώ η τεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί με άλλες γλώσσες, χρησιμοποιούνται κυρίως σε έργα Java. Άλλα, όπως ο Hudson ή ο Jenkins, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ευρύτερα με διάφορα έργα.

Τι είναι ένας αγωγός DevOps;

Η διοχέτευση DevOps είναι μια διαδικασία που περιλαμβάνει πολλά βήματα πριν από την κυκλοφορία νέου λογισμικού. Μπορεί να εφαρμοστεί σε όλες τις φάσεις του έργου, από την ενσωμάτωση και τη δοκιμή έως την παράδοση και την ανάπτυξη. Γενικά περνάει από τα ακόλουθα στάδια και ομάδες:

  • Όραμα προϊόντος: καθορίζει τα χαρακτηριστικά του προϊόντος.
  • Dev Team: αναπτύσσεται επαναληπτικά και σταδιακά.
  • Τομέας λειτουργίας: υλοποιεί και διατηρεί σταθερά περιβάλλοντα.
  • Παρακολούθηση και ανατροφοδότηση: επιδιώξτε να δημιουργήσετε αξία και χρήση από τον πελάτη.

Ποια είναι τα διαφορετικά στάδια ενός αγωγού CI/CD;

Τα βήματα που συνθέτουν μια διοχέτευση CI/CD είναι μερικές ομαδοποιημένες εργασίες που ονομάζονται στάδιο διοχέτευσης. Συνοπτικά, είναι:

  • Σύνταξη: στάδιο στο οποίο συντάσσεται η εφαρμογή.
  • Δοκιμή: το στάδιο όπου ελέγχεται ο κώδικας. Εδώ, η αυτοματοποίηση εξοικονομεί χρόνο και προσπάθεια.
  • Εκκίνηση: όταν η εφαρμογή αποστέλλεται στο αποθετήριο.
  • Ανάπτυξη: Ο κώδικας αναπτύσσεται στο περιβάλλον παραγωγής.
  • Επικύρωση και συμμόρφωση: Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εργαλεία επαλήθευσης ασφάλειας εικόνας, όπως το Clair, για να διασφαλίσετε την ποιότητα των εικόνων σας συγκρίνοντάς τες με γνωστά τρωτά σημεία (CVE).

Αυτά είναι τα πιο κοινά στάδια του αγωγού DevOps. Ωστόσο, κάθε εταιρεία έχει τις συγκεκριμένες ανάγκες και τον αγωγό της.

  Τρόπος προσθήκης χώρου αποθήκευσης cloud τρίτων στο Microsoft Teams

Τι σημαίνει εικονικοποίηση πλατφόρμας και ποια είναι τα οφέλη της;

Η εικονικοποίηση πλατφόρμας σημαίνει προσομοίωση ενός ολόκληρου συστήματος υπολογιστή για την εκτέλεση πολλαπλών παρουσιών λειτουργικών συστημάτων ταυτόχρονα σε ένα μόνο φυσικό μηχάνημα.

Σε αυτήν τη διαμόρφωση, μια οθόνη εικονικής μηχανής (VMM) ή hypervisor, έχει τον πλήρη έλεγχο των πόρων υλικού της φυσικής μηχανής. Guest λειτουργικά συστήματα τρέχουν σε εικονικές μηχανές, τις οποίες διαχειρίζεται το VMM. Η εικονικοποίηση περιβάλλοντος περιλαμβάνει την προσομοίωση μιας ή περισσότερων εικονικών μηχανών και των συνδέσεων δικτύου μεταξύ τους.

Η εικονικοποίηση μπορεί να συμβάλει στη μείωση του χρόνου που δαπανάται για την ανάπτυξη και των κινδύνων που συνδέονται με αυτήν με διάφορους τρόπους. Η χρήση εικονικών μηχανών στην ανάπτυξη είναι μια τεράστια βοήθεια για την επίτευξη αποτελεσματικής διαχείρισης παραμέτρων κάθετα και οριζόντια στα συστήματά σας.

Ειδικότερα, η χρήση της εικονικοποίησης αποφέρει τα ακόλουθα οφέλη:

  • Γρήγορη ανταπόκριση στις μεταβαλλόμενες απαιτήσεις
  • Ενοποίηση
  • Τυποποίηση
  • Ευκολία στη συντήρηση των βασικών γραμμών

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ κοντέινερ και εικονικών μηχανών;

Τόσο το Container όσο και το VM συνεργάζονται με εικονικοποίηση και απομόνωση περιβαλλόντων για την προώθηση της επεξεργασίας ανεξάρτητα από εφαρμογές. Ακόμα, τα Containers δημιουργούν απομονωμένα περιβάλλοντα όπου διαφορετικές εφαρμογές μπορούν να εκτελούνται ταυτόχρονα επειδή η διαίρεση γίνεται στο επίπεδο των διαθέσιμων πόρων, όπως η μνήμη και η επεξεργασία. Από την άλλη πλευρά, το Virtual Machine επιτρέπει σε ένα φυσικό μηχάνημα να στεγάζει άλλους με διαφορετικά λειτουργικά συστήματα, σκληρούς δίσκους και ανεξάρτητα από το υλικό από τα αρχικά.

Ποια είναι η κύρια διαφορά μεταξύ Docker και Kubernetes;

Το Docker είναι ένα από τα πιο χρησιμοποιούμενα εργαλεία κοντέινερ DevOps. Επικεντρώνεται στη φορητότητα των εφαρμογών, την τοποθέτησή τους σε τεχνολογικά δοχεία και συστήματα συσκευασίας και τη μετακίνησή τους σε διαφορετικές πλατφόρμες.

Ταυτόχρονα, το Kubernetes είναι ένα εργαλείο ενορχήστρωσης κοντέινερ που μπορεί να ομαδοποιήσει τα κοντέινερ βάσει λογικής κατηγοριοποίησης. Μπορεί να αναπτυχθεί σε πολλούς υπολογιστές μέσω αυτοματοποιημένης διανομής.

Διαβάστε περισσότερα για το Kubernetes Vs. Λιμενεργάτης.

Ποιες είναι μερικές μετρήσεις Τηλεμετρίας στο DevOps;

  • Επιχειρηματικό επίπεδο: Τα παραδείγματα περιλαμβάνουν τον αριθμό των συναλλαγών πωλήσεων, τα έσοδα από τις συναλλαγές πωλήσεων, τις εγγραφές χρηστών, το ποσοστό ανατροπής και τα αποτελέσματα δοκιμών A/B.
  • Επίπεδο εφαρμογής: Τα παραδείγματα περιλαμβάνουν χρόνους συναλλαγής, χρόνους απόκρισης χρήστη και αποτυχίες εφαρμογής.
  • Επίπεδο υποδομής: Παραδείγματα περιλαμβάνουν την κίνηση διακομιστή ιστού, το φόρτο της CPU και τη χρήση δίσκου.
  • Επίπεδο λογισμικού πελάτη: Τα παραδείγματα περιλαμβάνουν σφάλματα εφαρμογής, σφάλματα και χρόνους συναλλαγής που μετρήθηκαν από τον χρήστη.
  • Επίπεδο αγωγού ανάπτυξης: Τα παραδείγματα περιλαμβάνουν την κατάσταση σωλήνωσης κατασκευής (κόκκινο ή πράσινο για διάφορες αυτοματοποιημένες σουίτες δοκιμών), αλλαγή προθεσμιών ανάπτυξης, συχνότητες ανάπτυξης, προωθήσεις περιβάλλοντος δοκιμής και κατάσταση περιβάλλοντος.

Ποιες τεχνολογίες χρησιμοποιείτε για να κάνετε DevOps;

Αυτή η ερώτηση στοχεύει να μάθετε ποιες τεχνολογίες μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να εφαρμόσετε την κουλτούρα DevOps εντός του οργανισμού. Μερικές από τις πιο κοινές τεχνολογίες που μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα DevOps είναι:

  • Συνεχής ανάπτυξη: Git, SVN, Mercurial, CVS, Jira
  • Συνεχής ενσωμάτωση: Jenkins, Bamboo, Hudson
  • Συνεχής ανάπτυξη: Nexus, Archive, Tomcat
  • Συνεχής ανάπτυξη: Μαριονέτα, Σεφ, Ντόκερ
  • Συνεχής παρακολούθηση: Splunk, ELK Stack, Continuous Nagios
  • Δοκιμή: Selenium, Katalon Studio

Πείτε μας για την εμπειρία σας στη διαχείριση έργων DevOps

Οι δεξιότητες DevOps δεν αφορούν μόνο την τεχνική τεχνογνωσία και απαιτούν ανθρώπινες και διαχειριστικές δεξιότητες που συναντώνται συχνά μεταξύ των διευθυντών, των διευθυντών προγραμμάτων και των διαχειριστών έργων.

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε πώς να διαχειρίζεστε και να υποστηρίζετε την αλλαγή, να παρέχετε μια πύλη για τη διευκόλυνση της μεταφοράς νέων εκδόσεων κώδικα στην πλευρά των λειτουργιών, να αξιολογείτε και να παρακολουθείτε τις διάφορες πλατφόρμες και εργαλεία για τη μέτρηση της απόδοσης και να αναλύετε και να μοιράζεστε αποτελέσματα για να βελτιώσετε τις μελλοντικές παραδόσεις , και τα λοιπά.

Προσεγγίστε αυτήν την ερώτηση με μεθοδολογία και εξηγήστε το ταξίδι σας στην επίλυση σύνθετων προβλημάτων. Πώς σκοπεύετε να προχωρήσετε στη βελτίωση της λειτουργίας των υποδομών; Πώς σκοπεύετε να συνεργαστείτε με προγραμματιστές front, μεσαίου και back-office; Ποια εργαλεία παρακολούθησης κατέχετε; Επίσης, σκεφτείτε να μοιραστείτε τις εμπειρίες σας επίλυσης συγκρούσεων μέσα στην ομάδα σας.

Για να μάθετε περισσότερα, μπορείτε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να εγγραφείτε σε ένα από αυτά τα μαθήματα DevOps.