18 είδη εγκλημάτων στον κυβερνοχώρο που πρέπει να γνωρίζουν οι επιχειρήσεις

Το ηλεκτρονικό έγκλημα είναι ένα αυξανόμενο πρόβλημα για επιχειρήσεις όλων των μεγεθών και βιομηχανιών. Καθώς το διαδίκτυο και η τεχνολογία χρησιμοποιούνται σχεδόν σε κάθε πτυχή της ζωής, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι εγκληματίες έχουν προσαρμοστεί για να επωφεληθούν από αυτό.

Οι επιχειρήσεις πρέπει να γνωρίζουν τους διάφορους τύπους εγκλημάτων στον κυβερνοχώρο και την πιθανή ζημιά που μπορούν να προκαλέσουν στον οργανισμό, τους υπαλλήλους και τους πελάτες τους, ώστε να μπορούν να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία τους.

Τι είναι το Ηλεκτρονικό Έγκλημα;

Ηλεκτρονικό έγκλημα είναι κάθε επίθεση που χρησιμοποιεί δίκτυα υπολογιστών, συμπεριλαμβανομένου του Διαδικτύου, ως το κύριο μέσο διάπραξης ενός αδικήματος. Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου χρησιμοποιούν λογισμικό πειρατείας και άλλα τεχνολογικά μέσα για να κλέψουν δεδομένα και χρήματα, να εξαπατήσουν άτομα και επιχειρήσεις και να διαταράξουν τις υπηρεσίες. Τα εγκλήματα στον κυβερνοχώρο μπορεί να συμβούν όταν υπολογιστές ή δίκτυα υπολογιστών χρησιμοποιούνται ως εργαλεία για την παραβίαση του νόμου. Τα εγκλήματα στον κυβερνοχώρο διαπράττονται συχνά εξ αποστάσεως, γεγονός που καθιστά δύσκολο τον εντοπισμό και τον εντοπισμό τους.

Η ζημιά και το κόστος του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο

Το περιοδικό Cybercrime Magazine προέβλεψε ότι το εκτιμώμενο κόστος του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο θα φτάσει τα 10,5 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως έως το 2025, από 3 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2015, καθιστώντας το ένα από τα πιο δαπανηρά εγκλήματα στον κόσμο.

Σύμφωνα με την έκθεση διαδικτυακής απάτης του FBI 2021, ο εκβιασμός, η κλοπή ταυτότητας, οι παραβιάσεις δεδομένων, η μη πληρωμή και η μη παράδοση και το ηλεκτρονικό ψάρεμα (συμπεριλαμβανομένου του vishing, του smashing και του pharming) ευθύνονται για περισσότερες από τις μισές από αυτές τις ζημιές.

Συμβιβασμός ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για επιχειρήσεις (BEC) (γνωστές και ως συμβιβασμός λογαριασμών email (EAC)) οι απάτες αντιπροσώπευαν τα 2,3 δισεκατομμύρια δολάρια από τα 6,9 δισεκατομμύρια δολάρια. Πρόκειται για απάτες κατά τις οποίες ένας εισβολέας υποδύεται ένα στέλεχος ή υπάλληλο της εταιρείας για να ξεγελάσει κάποιον ώστε να μεταφέρει κεφάλαια ή ευαίσθητες πληροφορίες εκτός της επιχείρησής του, όπως εμπορικά μυστικά, οικονομικές καταστάσεις και άλλες ιδιόκτητες πληροφορίες.

Εκτός από την οικονομική απώλεια, οι εταιρείες αντιμετωπίζουν κίνδυνο φήμης όταν δέχονται επίθεση στον κυβερνοχώρο, καθώς οι άνθρωποι είναι λιγότερο πιθανό να εμπιστευτούν αυτές και τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες τους. Οι ευαίσθητες προσωπικές πληροφορίες των εργαζομένων και των πελατών μπορούν επίσης να παραβιαστούν, εκθέτοντας την ευθύνη της εταιρείας σε περίπτωση που διαπιστωθεί αμέλεια εκ μέρους της.

Κοινοί τύποι εγκλήματος στον κυβερνοχώρο

Με το διαρκώς εξελισσόμενο ψηφιακό τοπίο, μια μεγάλη ποικιλία απειλών στον κυβερνοχώρο μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για τις επιχειρήσεις, εάν δεν αντιμετωπιστεί κατάλληλα. Από επιθέσεις κακόβουλου λογισμικού και ransomware μέχρι phishing και κλοπή ταυτότητας, η κατανόηση των διαφορετικών τύπων εγκλημάτων στον κυβερνοχώρο είναι το πρώτο βήμα για την προστασία των επιχειρήσεων και των δεδομένων τους από εγκληματίες στον κυβερνοχώρο.

Phishing

Το ηλεκτρονικό ψάρεμα είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τρόπους με τους οποίους οι χάκερ και οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου κλέβουν πληροφορίες. Οι απάτες ηλεκτρονικού ψαρέματος συνήθως περιλαμβάνουν θύματα που προσποιούνται ότι είναι νόμιμη επιχείρηση ή οργανισμός για να αποκτήσουν ευαίσθητα δεδομένα των θυμάτων, όπως κωδικούς πρόσβασης και αριθμούς πιστωτικών καρτών.

Τα μηνύματα ηλεκτρονικού ψαρέματος συχνά έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να φαίνονται σαν να προέρχονται από νόμιμη πηγή, όπως ένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, η Υπηρεσία Εσωτερικών Εσόδων (IRS) ή μια κυβερνητική υπηρεσία, για να εξαπατήσουν άτομα ώστε να παρέχουν προσωπικές πληροφορίες.

Αυτές οι απάτες συνήθως περιλαμβάνουν ένα email ή ένα τηλεφώνημα που ενημερώνει τους παραλήπτες ότι πρέπει να ενημερώσουν αμέσως τα στοιχεία του λογαριασμού τους διαφορετικά κινδυνεύουν να αποκλειστούν. Αυτό το είδος απάτης έχει αυξηθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια, επειδή είναι εύκολο να γίνει και δύσκολο να εντοπιστεί ο δράστης. Η Wandera – μια εταιρεία ασφάλειας πληροφορικής – ανέφερε ότι κάθε 20 δευτερόλεπτα δημιουργείται ένας νέος ιστότοπος phishing.

Δηλαδή, δημιουργούνται τρεις νέοι ιστότοποι phishing ανά λεπτό, εκθέτοντας τις επιχειρήσεις σε πιθανές απειλές. Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε να πέσετε θύματα είναι να εκπαιδεύσετε τους υπαλλήλους σχετικά με τα προειδοποιητικά σημάδια των μηνυμάτων ηλεκτρονικού ψαρέματος και να δημιουργήσετε πολιτικές σχετικά με το τι πρέπει να κάνουν οι εργαζόμενοι εάν υποψιάζονται ότι ένα email μπορεί να είναι ψεύτικο.

Hacking

Η πειρατεία είναι η πράξη απόκτησης μη εξουσιοδοτημένης πρόσβασης σε ένα σύστημα υπολογιστή για να μολύνει τους υπολογιστές των θυμάτων τους ή να παρακάμπτει τα μέτρα ασφαλείας. Οι χάκερ – κάποιος που χρησιμοποιεί τις γνώσεις του για να εκμεταλλευτεί ευπάθειες σε ένα σύστημα υπολογιστή – μπορεί να προκαλέσει διάφορα προβλήματα στις επιχειρήσεις, από την παραβίαση των συστημάτων υπολογιστών τους έως την πρόσβαση σε εμπιστευτικά δεδομένα.

Μπορεί ακόμη και να καταστρέψουν τη φήμη της εταιρείας δημοσιεύοντας προσωπικές πληροφορίες για αυτούς και απειλώντας την επιχείρηση με περισσότερα. Συχνά αναφέρονται ως hacktivists. Υπάρχουν τρεις τύποι hacking: hacking λευκού καπέλου (ηθικό hacking), hacking μαύρου καπέλου και hacking γκρίζου καπέλου.

  • Οι χάκερ λευκού καπέλου χρησιμοποιούν τις δεξιότητές τους για να βρουν σφάλματα στο λογισμικό πριν το κάνουν οι κακόβουλοι χρήστες. αναφέρουν τα σφάλματα για να διορθωθούν.
  • Οι χάκερ με μαύρο καπέλο δημιουργούν προγράμματα που έχουν σχεδιαστεί για να εισβάλλουν στους υπολογιστές άλλων ανθρώπων, να κλέβουν πληροφορίες και να τις πουλούν στον σκοτεινό ιστό.
  • Οι χάκερ του γκρίζου καπέλου χρησιμοποιούν τεχνικές που βρίσκονται ανάμεσα σε αυτά τα δύο άκρα. προσπαθούν να εντοπίσουν τρωτά σημεία σε ένα σύστημα, αλλά οι μέθοδοι τους μπορεί να παραβιάζουν νόμους ή ηθικά πρότυπα.
  Πώς να βρείτε κάποιον στο LinkedIn μέσω διεύθυνσης email

Cryptojacking

Το Cryptojacking είναι ένα έγκλημα στον κυβερνοχώρο στο οποίο οι χάκερ εκμεταλλεύονται παράνομα τους υπολογιστές και τα δίκτυα ανθρώπων για την εξόρυξη κρυπτονομισμάτων. Σύμφωνα με τα δεδομένα της SonicWall, ο παγκόσμιος όγκος κρυπτογράφησης αυξήθηκε στα 66,7 εκατομμύρια το πρώτο εξάμηνο του 2022, σημειώνοντας αύξηση 30% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2021. Ο χρηματοοικονομικός κλάδος επηρεάστηκε περισσότερο από μια άνοδο 269%.

Ένα σημαντικό πρόβλημα του cryptojacking είναι το υπερβολικό φορτίο στη χρήση της CPU, με αποτέλεσμα τα συστήματα να επιβραδύνουν σημαντικά ή ακόμα και να καταρρεύσουν εντελώς. Μερικές φορές αυτό συμβαίνει πριν οι εταιρείες συνειδητοποιήσουν ότι δέχονται επίθεση. Οι οργανισμοί μπορούν να προστατευτούν από αυτό το είδος εγκλήματος ζητώντας από έναν επαγγελματία ασφάλειας IT να παρακολουθεί περιοδικά το σύστημα για ασυνήθιστες αιχμές στη χρήση της CPU.

Παραπλάνηση

Αυτό το έγκλημα στον κυβερνοχώρο είναι όταν κάποιος συγκαλύπτει την ταυτότητά του στο διαδίκτυο για να εξαπατήσει ή να εξαπατήσει έναν άλλον. Αυτά τα εγκλήματα μπορεί να περιλαμβάνουν πλαστογράφηση email, πλαστογράφηση τηλεφώνου, πλαστά προφίλ μέσων κοινωνικής δικτύωσης και ψεύτικες διαφημίσεις. Ένα παράδειγμα είναι όταν ένα άτομο στέλνει ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που φαίνεται να προέρχεται από έναν συνάδελφο στη δουλειά ζητώντας ευαίσθητες πληροφορίες για λογαριασμό του Διευθύνοντος Συμβούλου της εταιρείας.

Οι πλαστογράφοι μπορούν επίσης να δημιουργήσουν ιστοσελίδες που φαίνονται σχετικές με την επιχείρησή σας, αλλά έχουν σχεδιαστεί για τη συλλογή προσωπικών πληροφοριών. Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε αυτές τις απάτες είναι ελέγχοντας συνδέσμους πριν κάνετε κλικ σε αυτούς ή στείλετε δεδομένα. Θα πρέπει επίσης να είστε προσεκτικοί σχετικά με τα ανεπιθύμητα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που ζητούν τον κωδικό πρόσβασής σας, τους αριθμούς οικονομικών λογαριασμών ή άλλες ευαίσθητες πληροφορίες.

Ransomware

Το Ransomware είναι μια μορφή κακόβουλου λογισμικού που επιτίθεται σε συστήματα υπολογιστών, κλειδώνει δεδομένα και απαιτεί πληρωμή για να ξεκλειδώσει τα δεδομένα. Μόλις ένας υπολογιστής έχει μολυνθεί με ransomware, ο χρήστης συνήθως καλείται να πληρώσει λύτρα για να λάβει ένα κλειδί αποκρυπτογράφησης που απαιτείται για το άνοιγμα του υπολογιστή και την ανάκτηση του ελέγχου των δεδομένων.

Το μέσο κόστος μιας επίθεσης ransomware είναι πάνω από 4 εκατομμύρια δολάρια, ενώ η καταστροφική επίθεση είναι κατά μέσο όρο πάνω από 5 εκατομμύρια δολάρια. Οι μολύνσεις ransomware μπορούν συχνά να αποφευχθούν ακολουθώντας βασικές πρακτικές ασφαλείας, όπως η διατήρηση του λειτουργικού σας συστήματος ενημερωμένο ή η αποφυγή κλικ σε ύποπτους συνδέσμους ή συνημμένα από άγνωστους αποστολείς.

Διαδικτυακή δέσμη ενεργειών

Το Cross-Site Scripting (XSS) είναι μια ευπάθεια ασφαλείας ιστού που εμφανίζεται όταν ένας εισβολέας εισάγει κακόβουλα σενάρια σε έναν αξιόπιστο ιστότοπο ή μια εφαρμογή Ιστού. Το XSS μπορεί να επιτρέψει στους εισβολείς να αποκτήσουν τον έλεγχο της περιόδου σύνδεσης ενός χρήστη, να κλέψουν τα διαπιστευτήρια σύνδεσής τους και να συλλέξουν πολύτιμα δεδομένα.

Για παράδειγμα, οι εισβολείς μπορεί να τοποθετήσουν κακόβουλο κώδικα σε έναν παραβιασμένο ιστότοπο που περιμένει έναν ανυποψίαστο χρήστη να συνδεθεί πριν εκτελέσει εντολές που μπορούν να αποκαλύψουν πληροφορίες από τον υπολογιστή του θύματος. Αυτές οι ευπάθειες μερικές φορές επιτρέπουν στους επιτιθέμενους να παραβιάσουν μια περίοδο λειτουργίας και να υποδυθούν εντελώς την ταυτότητα του θύματος.

Υπάρχουν τρεις τύποι XSS — Αποθηκευμένο XSS, Reflected XSS και DOM-based XSS (Document Object Model).

  • Μια αποθηκευμένη επίθεση XSS (Μόνιμη) εκμεταλλεύεται την έλλειψη επικύρωσης εισόδου και κακούς μηχανισμούς ελέγχου ταυτότητας. Οι εισβολείς χρησιμοποιούν αυτό το είδος εκμετάλλευσης για να ανεβάσουν κακόβουλο λογισμικό ή να κλέψουν cookies με ευαίσθητα προσωπικά στοιχεία, όπως κωδικούς πρόσβασης και αριθμούς πιστωτικών καρτών.
  • Μια ανακλώμενη επίθεση XSS (Μη επίμονη) ενεργοποιείται όταν ένα θύμα κάνει κλικ σε έναν σύνδεσμο εντός του επιτιθέμενου ιστότοπου που εκτελεί ένα σενάριο στο πρόγραμμα περιήγησης του θύματος, το οποίο περιέχει κακόβουλο κώδικα. Το πρόγραμμα περιήγησης του θύματος θα στείλει το σενάριο πίσω στον διακομιστή που επιτίθεται.
  • Μια επίθεση XSS που βασίζεται σε DOM εκμεταλλεύεται ευπάθειες εντός του DOM ή τον τρόπο με τον οποίο τα προγράμματα περιήγησης αναλύουν έγγραφα HTML. Αυτή η επίθεση στοχεύει να αναγκάσει το πρόγραμμα περιήγησης να κάνει αλλαγές που δημιουργούν τρωτά σημεία χειρίζοντας αντικείμενα JavaScript, όπως παρουσίες XMLHttpRequest ή WebSocket.

Για την προστασία από και τους τρεις τύπους δέσμης ενεργειών μεταξύ τοποθεσιών, οι επιχειρήσεις πρέπει να υιοθετήσουν ασφαλείς πρακτικές κωδικοποίησης, όπως το linting και τη διασφάλιση της σωστής επικύρωσης των τιμών εισόδου.

Κλοπή ταυτότητας

Η κλοπή ταυτότητας συμβαίνει όταν ένα άτομο χρησιμοποιεί προσωπικά στοιχεία κάποιου άλλου, όπως όνομα και αριθμό κοινωνικής ασφάλισης, αριθμό τραπεζικού λογαριασμού και στοιχεία πιστωτικής κάρτας, για να διαπράξει απάτη ή άλλα εγκλήματα. Οι κακοί ηθοποιοί μπορούν να αμαυρώσουν την καλή φήμη του θύματος, να καταστραφεί το πιστωτικό τους ιστορικό και το θύμα μπορεί να αντιμετωπίσει χρόνια ανάκαμψης από κλοπή ταυτότητας.

  7 καλύτερα έτοιμα πρότυπα τιμολογίων για άμεση χρήση [Word, Notion]

Οι κλέφτες ταυτότητας συλλέγουν προσωπικές πληροφορίες μέσω διαφόρων μεθόδων, συμπεριλαμβανομένης της εισβολής σε υπολογιστές, της κλοπής αλληλογραφίας, της χρήσης καμερών για τη λήψη δεδομένων από τις οθόνες των υπολογιστών και της δημιουργίας πλαστών αντιγράφων ταυτοτήτων ανυποψίαστων θυμάτων. Στη συνέχεια, χρησιμοποιούν αυτές τις πληροφορίες για να υποδυθούν τα θύματα και να πάρουν τον έλεγχο των οικονομικών τους, αποκτώντας πρόσβαση σε τραπεζικούς λογαριασμούς στο διαδίκτυο, ανοίγοντας νέες πιστωτικές γραμμές, υποβάλλοντας αίτηση για δάνεια στο όνομα του θύματος και πολλά άλλα.

Για να αποφύγετε την κλοπή ταυτότητας, είναι καλύτερο να φροντίζετε σωστά όλα τα έγγραφα που περιέχουν ευαίσθητες πληροφορίες: τεμαχίστε έγγραφα με εμπιστευτικές πληροφορίες πριν τα πετάξετε και μην πετάξετε παλιούς λογαριασμούς μέχρι να επαληθεύσετε διεξοδικά ότι δεν περιέχουν ευαίσθητα δεδομένα .

Απάτη πληρωτέων λογαριασμών

Στην απάτη με πληρωτέους λογαριασμούς, ένας απατεώνας υποδύεται τον πωλητή της εταιρείας και ζητά πληρωμή για αγαθά ή υπηρεσίες που δεν παρασχέθηκαν ποτέ. Αυτές οι απάτες είναι συνήθως επιτυχείς επειδή το δόλιο τιμολόγιο αποστέλλεται σε ένα λογιστικό τμήμα που δεν γνωρίζει προσωπικά τον πωλητή.

Οι επιχειρήσεις είναι συχνά πιο ευάλωτες σε απάτη πληρωτέων λογαριασμών κατά την κλιμάκωση των λειτουργιών και τη μετάβαση από μια μικρή εταιρεία σε μια μεσαία ή μεγάλη επιχείρηση. Ο απατεώνας μπορεί να παρουσιαστεί ως υπάλληλος που ζητά χρήματα για λογαριασμό της εταιρείας ή μπορεί ακόμη και να φτάσει στο σημείο να δημιουργήσει δόλια τιμολόγια που φαίνονται νόμιμα.

Όταν πρόκειται για εγκλήματα στον κυβερνοχώρο, οι εταιρείες πρέπει να διαθέτουν ελέγχους και ισορροπίες βασιζόμενες σε πολλά άτομα μέσα σε έναν οργανισμό, όπως η απαίτηση πολλαπλών υπογραφών για όλες τις πληρωμές πάνω από ένα συγκεκριμένο ποσό σε δολάρια.

Κακόβουλο λογισμικό

Το κακόβουλο λογισμικό είναι προγράμματα ή λογισμικό που έχουν σχεδιαστεί για να διακόπτουν τις λειτουργίες του υπολογιστή, να συλλέγουν ευαίσθητες πληροφορίες από συστήματα υπολογιστών ή να αποκτούν απομακρυσμένο έλεγχο υπολογιστή. Το κακόβουλο λογισμικό συχνά δεν εντοπίζεται, είναι δύσκολο να αφαιρεθεί και μπορεί να προκαλέσει σημαντική ζημιά στα συστήματα υπολογιστών μολύνοντας αρχεία, αλλάζοντας δεδομένα και καταστρέφοντας βοηθητικά προγράμματα του συστήματος.

Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι το κακόβουλο λογισμικό μπορεί να μεταμφιεστεί ως νόμιμο λογισμικό για να διευκολύνει τους χρήστες να το εγκαταστήσουν στους υπολογιστές τους. Παραδείγματα είναι ιοί, σκουλήκια, trojans, spyware και adware.

Κοινωνική μηχανική

Αυτή είναι η τέχνη της χειραγώγησης των ανθρώπων για να παραιτηθούν από εμπιστευτικές πληροφορίες ή να αποκτήσουν πρόσβαση σε διαπιστευτήρια. Η Κοινωνική Μηχανική διαπράττεται παρουσιάζοντας ως συνάδελφο, πραγματοποιώντας τηλεφωνήματα, στέλνοντας email και χρησιμοποιώντας υπηρεσίες άμεσων μηνυμάτων για να κερδίσετε την εμπιστοσύνη του θύματος.

Στη συνέχεια, ο δράστης ζητά πληροφορίες όπως κωδικούς πρόσβασης και προσωπικούς αριθμούς αναγνώρισης (PIN). Τα δεδομένα δείχνουν ότι το 98% όλων των εγκλημάτων στον κυβερνοχώρο περιλαμβάνουν κάποια μορφή κοινωνικής μηχανικής.

Τα θύματα όχι μόνο ξεγελιούνται για να παραχωρήσουν τις πληροφορίες τους, αλλά μπορούν επίσης να δώσουν άθελά τους τα εμπορικά μυστικά και την πνευματική ιδιοκτησία της εταιρείας τους μέσω τεχνικών κοινωνικής μηχανικής. Η ύπαρξη ενός σχεδίου αντιμετώπισης περιστατικών με όλους τους επιβάτες θα βοηθήσει πολύ στην πρόληψη αυτού του τύπου εγκλήματος.

Απάτες τεχνικής υποστήριξης

Σε αυτές τις απάτες, ο απατεώνας παρουσιάζεται ως εκπρόσωπος γνωστής εταιρείας και καλεί πιθανά θύματα ισχυριζόμενοι ότι έχουν βρει αρκετά προβλήματα στον υπολογιστή. Αυτά τα προβλήματα μπορεί να κυμαίνονται από κακόβουλο λογισμικό έως ιούς που πρέπει να επιδιορθώσουν έναντι αμοιβής. Στο θύμα εμφανίζεται ένας οδηγός που μοιάζει με νόμιμα σφάλματα και προγράμματα.

Στη συνέχεια εξαπατούνται και δίνουν απομακρυσμένη πρόσβαση στο σύστημά τους, κάτι που επιτρέπει στον απατεώνα να τους χρεώνει περισσότερα χρήματα ή ακόμα και να κλέβει προσωπικές πληροφορίες. Το FBI ανέφερε ότι ένα ζευγάρι από το Μέιν έχασε 1,1 εκατομμύριο δολάρια αφού έλαβε μια αναδυόμενη ειδοποίηση που τους ειδοποιούσε ότι ο υπολογιστής τους είχε παραβιαστεί και ότι έγινε προσπάθεια να παραβιάσουν τα τραπεζικά τους στοιχεία.

Οι απατεώνες στοχεύουν άτομα σε καταστάσεις υψηλού στρες που είναι ευάλωτα και πρόθυμα να πληρώσουν τα πάντα για να προστατευτούν. Τα θύματα μπορεί να μην συνειδητοποιήσουν ότι έχουν υποστεί απάτη μέχρι να είναι πολύ αργά, επειδή τους δόθηκαν ενημερώσεις λογισμικού από τον απατεώνα που τους επέτρεψαν να πιστέψουν ότι προστατεύονταν. Οι απατεώνες έπεισαν το ζευγάρι να μεταφέρει χρήματα από τον λογαριασμό συνταξιοδότησής του στο Coinbase για φύλαξη προτού διακόψουν κάθε επικοινωνία μαζί τους.

IoT Hacking

Το IoT Hacking είναι μια από τις πιο διαδεδομένες μορφές εγκλήματος στον κυβερνοχώρο και μπορεί να οδηγήσει σε σωματική βλάβη. Αυτό το hacking συμβαίνει όταν ένας χάκερ χρησιμοποιεί μια συσκευή συνδεδεμένη στο Διαδίκτυο, όπως έναν έξυπνο θερμοστάτη ή ένα ψυγείο. Χκάρουν τη συσκευή και τη μολύνουν με κακόβουλο λογισμικό, εξαπλώνοντας σε ολόκληρο το δίκτυο.

Στη συνέχεια, οι χάκερ χρησιμοποιούν αυτό το μολυσμένο σύστημα για να εξαπολύσουν επίθεση εναντίον άλλων συστημάτων στο δίκτυο. Αυτές οι επιθέσεις μπορούν συχνά να οδηγήσουν σε κλοπή δεδομένων από αυτές τις συσκευές και να δώσουν στους χάκερ πρόσβαση στις ευαίσθητες πληροφορίες σας. Ο κίνδυνος παραβίασης του IoT προκύπτει επειδή αυτές οι συσκευές είναι κατασκευασμένες με περιορισμένη ασφάλεια και συχνά έχουν περιορισμένη ισχύ επεξεργασίας, μνήμη και χωρητικότητα αποθήκευσης. Αυτό σημαίνει ότι είναι πιο πιθανό να έχουν ευπάθειες από άλλα συστήματα.

Πειρατεία λογισμικού

Η πειρατεία λογισμικού είναι η παράνομη αντιγραφή και διανομή ή χρήση λογισμικού χωρίς ιδιοκτησία ή νόμιμη άδεια. Μπορεί να συμβεί μέσω λήψης προγραμμάτων από παράνομο ιστότοπο λογισμικού, αντιγραφής προγράμματος από έναν υπολογιστή σε άλλο ή πώλησης αντιγράφων λογισμικού.

  Δωρεάν Roblox Blood Samurai 2 Codes: Redeem Now

Το πειρατικό λογισμικό επηρεάζει τα κέρδη μιας εταιρείας εμποδίζοντάς την να κερδίσει χρήματα από τα προϊόντα της. Μια μελέτη της Software Alliance έδειξε ότι το 37% του λογισμικού που είναι εγκατεστημένο σε προσωπικούς υπολογιστές είναι χωρίς άδεια ή πειρατικό. Καθώς αυτό είναι ένα τόσο διαδεδομένο παγκόσμιο ζήτημα, είναι σημαντικό για τις εταιρείες να κατανοήσουν πλήρως πώς μπορεί να επηρεαστούν και ποιες λύσεις υπάρχουν για να προστατευθούν.

Δούρειοι Ίπποι

Το Trojan Horses είναι ένας ιός που μεταμφιέζεται σε νόμιμο πρόγραμμα και εγκαθίσταται στον υπολογιστή σας χωρίς την άδειά σας. Όταν εκτελείται, μπορεί να κάνει πράγματα όπως διαγραφή αρχείων, εγκατάσταση άλλου κακόβουλου λογισμικού και κλοπή πληροφοριών όπως αριθμούς πιστωτικών καρτών.

Το κλειδί για να αποφύγετε τους Δούρειους Ίππους είναι η λήψη προγραμμάτων μόνο από αξιόπιστους ιστότοπους όπως ο ιστότοπος της εταιρείας ή εξουσιοδοτημένοι συνεργάτες.

Υποκλοπή

Υποκλοπή είναι η κρυφή ακρόαση ή ηχογράφηση συνομιλιών χωρίς τη γνώση και/ή τη συγκατάθεση όλων των μερών. Αυτό μπορεί να συμβεί μέσω τηλεφώνου, με κρυφή κάμερα ή ακόμα και μέσω απομακρυσμένης πρόσβασης.

Η υποκλοπή είναι παράνομη και μπορεί να σας θέσει σε κίνδυνο απάτης και κλοπής ταυτότητας. Μπορείτε να προστατεύσετε την εταιρεία σας περιορίζοντας τις κοινοποιήσεις των εργαζομένων μέσω email και αυτοπροσώπως. Η κρυπτογράφηση συνομιλιών θα βοηθήσει επίσης, καθώς και η χρήση λογισμικού που εμποδίζει τους μη εξουσιοδοτημένους χρήστες να έχουν απομακρυσμένη πρόσβαση σε πόρους δικτύου.

DDoS

Η κατανεμημένη άρνηση υπηρεσίας (DDoS) επιτίθεται σε μια υπηρεσία ή ένα σύστημα, το οποίο πλημμυρίζει τον στόχο με περισσότερα αιτήματα από αυτά που μπορεί να χειριστεί. Αυτή η επίθεση στοχεύει τον ιστότοπο ενός οργανισμού και επιχειρεί να τον ξεπεράσει στέλνοντας πολλά αιτήματα ταυτόχρονα. Η πλημμύρα αιτημάτων αναγκάζει τους διακομιστές να κλείσουν, διακόπτοντας τη διαθεσιμότητα των πληροφοριών για τους χρήστες που προσπαθούν να έχουν πρόσβαση σε αυτές.

Οι χάκερ χρησιμοποιούν το DDoS ως μορφή διαμαρτυρίας ενάντια στους ιστότοπους και τη διαχείρισή τους, αν και αυτές οι επιθέσεις χρησιμοποιούνται επίσης για εκβιασμό σε ορισμένες περιπτώσεις. Οι επιθέσεις DDoS μπορεί επίσης να προκύψουν από εκστρατείες κατασκοπείας στον κυβερνοχώρο που έχουν σχεδιαστεί για να κλέψουν δεδομένα από έναν οργανισμό αντί να τον καταστρέψουν.

APTs

Οι Advanced Persistent Threats (APT) είναι ένας τύπος κυβερνοεπίθεσης που είναι εξαιρετικά στοχευμένος, επίμονος, εξελιγμένος και διαθέτει επαρκείς πόρους. Τα APT χρησιμοποιούνται συνήθως για την κλοπή πληροφοριών από έναν οργανισμό για οικονομικό όφελος.

Οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο APT μπορεί να διαρκέσουν μήνες ή χρόνια. Διεισδύουν σε δίκτυα, εξάγουν δεδομένα και στη συνέχεια τα διεισδύουν χωρίς ανίχνευση. Τυπικοί στόχοι περιλαμβάνουν κρατικούς φορείς, πανεπιστήμια, μεταποιητικές εταιρείες, βιομηχανίες υψηλής τεχνολογίας και αμυντικούς εργολάβους.

Black Hat SEO

Το Black Hat SEO είναι ένας τύπος spamming όπου οι έμποροι χρησιμοποιούν ανήθικες τεχνικές για να κατατάσσονται υψηλότερα στα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης. Οι τακτικές Black Hat μπορεί να περιλαμβάνουν γέμιση λέξεων-κλειδιών, αόρατο κείμενο και απόκρυψη απόκρυψης, που εξαπατούν τον αλγόριθμο της μηχανής αναζήτησης ώστε να πιστεύει ότι η σελίδα είναι σχετική όταν δεν είναι.

Αυτές οι τακτικές μάρκετινγκ είναι παράνομες επειδή παραβιάζουν τα Βασικά στοιχεία της Αναζήτησης Google (Πρώην Οδηγίες για Webmaster) κάνοντας κακή χρήση του συστήματος κατάταξής τους. Ως αποτέλεσμα, οι υπεύθυνοι SEO με μαύρο καπέλο μπορούν να λάβουν κυρώσεις ή να αφαιρέσουν τον ιστότοπό τους από τη σελίδα αποτελεσμάτων μηχανών αναζήτησης (SERP).

Προστασία από το έγκλημα στον κυβερνοχώρο

Είναι σημαντικό να υπάρχει μια ολοκληρωμένη πολιτική ασφάλειας στον κυβερνοχώρο. Αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνει οδηγίες για τους υπαλλήλους σχετικά με το πώς πρέπει να συμπεριφέρονται όταν έχουν πρόσβαση σε εταιρικά συστήματα και τις συνέπειες της μη τήρησής τους. Αυτή η πολιτική θα πρέπει να εξηγείται με σαφήνεια σε όλους τους υπαλλήλους και να ενημερώνεται τακτικά για να διασφαλίζεται ότι είναι ενημερωμένη με τις πιο πρόσφατες απειλές ασφαλείας.

Μερικά άλλα βήματα που αξίζει να ληφθούν υπόψη για την προστασία από τα εγκλήματα στον κυβερνοχώρο περιλαμβάνουν:

  • Συνεργαστείτε με έναν επαγγελματία πάροχο υπηρεσιών που είναι ενημερωμένος με τις πιο πρόσφατες τεχνολογίες και διαδικασίες.
  • Δημιουργήστε αντίγραφα ασφαλείας όλων των δεδομένων σε μια τοποθεσία εκτός τοποθεσίας.
  • Ενημερώνετε τακτικά τα συστήματα με τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις κώδικα και ενημερώσεις.
  • Πραγματοποιήστε ετήσιο έλεγχο των αδειών χρήσης λογισμικού σας
  • Χρησιμοποιήστε ένα αξιόπιστο πρόγραμμα προστασίας από ιούς που σαρώνει για κακόβουλα προγράμματα όπως ιούς, λογισμικό υποκλοπής spyware, worms, Trojans και rootkits.
  • Εγκαταστήστε λογισμικό φιλτραρίσματος ιστού που εμποδίζει την είσοδο οποιουδήποτε παράνομου ή ακατάλληλου περιεχομένου στο δίκτυο
  • Κρυπτογραφήστε όλες τις συσκευές που αποθηκεύουν ευαίσθητα δεδομένα για να αποτρέψετε τη μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση
  • Αναπτύξτε μια διαδικασία για την αυτόματη παρακολούθηση των αρχείων καταγραφής του συστήματος, ώστε να γνωρίζετε εάν υπάρχει απόπειρα παραβίασης.
  • Ζητήστε περιοδικούς ελέγχους συστημάτων από επαγγελματίες για να βεβαιωθείτε ότι τα συστήματά σας δεν είναι ευάλωτα
  • Εφαρμόστε τεχνολογία πρόληψης απώλειας δεδομένων που προστατεύει τις πληροφορίες πριν φύγουν από το δίκτυο ελέγχοντας τι μπορούν να αντιγράψουν, να επικολλήσουν και να αποθηκεύσουν οι χρήστες σε εξωτερικές συσκευές.

Τελικές Λέξεις

Οι οργανισμοί μπορούν να προστατευτούν από το έγκλημα στον κυβερνοχώρο εφαρμόζοντας ισχυρές πολιτικές ασφάλειας στον κυβερνοχώρο και προστασίας δεδομένων, διενεργώντας τακτικές αξιολογήσεις απειλών στον κυβερνοχώρο, ενημερώνοντας λογισμικό, χρησιμοποιώντας λογισμικό προστασίας από ιούς, αυξάνοντας την εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση των εργαζομένων και χρησιμοποιώντας εργαλεία που μπορούν να αυτοματοποιήσουν τις διαδικασίες ασφάλειας στον κυβερνοχώρο.

Οι εταιρείες μπορούν επίσης να συνεργαστούν με παρόχους υπηρεσιών που παρέχουν ασφαλή περιβάλλοντα υπολογιστικού νέφους και διαχειριζόμενες υπηρεσίες ασφαλείας που μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία από επιθέσεις στον κυβερνοχώρο.