17 Ρυθμίσεις κάμερας που πρέπει πάντα να αλλάζετε ή να απενεργοποιείτε

Η λήψη μιας τέλειας λήψης δεν εξαρτάται μόνο από τις ικανότητές σας αλλά και από τις ρυθμίσεις της κάμερας. Εκτός από τις καθημερινές σας επιλογές όταν φωτογραφίζετε ενεργά, όπως οι λειτουργίες έκθεσης, το ISO και η λειτουργία μέτρησης, υπάρχουν ορισμένες βασικές ρυθμίσεις που πρέπει να ελέγξετε για να προσαρμόσετε τη φωτογραφική μηχανή στο στυλ λήψης που προτιμάτε.

Είτε μόλις αγοράσατε μια νέα φωτογραφική μηχανή είτε θέλετε να επαναφέρετε την αξιόπιστη κάμερα στις εργοστασιακές προεπιλογές, η διαμόρφωση αυτών των βασικών ρυθμίσεων είναι σημαντική πριν ξεκινήσετε τη λήψη φωτογραφιών. Υπάρχει επίσης μια σειρά από λειτουργίες που μπορεί να θέλετε απλώς να απενεργοποιήσετε για να εξοικονομήσετε ενέργεια από την μπαταρία ή για να αποφύγετε ενοχλητικούς περισπασμούς.

1. Ελέγξτε για ενημερώσεις υλικολογισμικού

Αυτό είναι ένα από τα πρώτα πράγματα που θα θέλετε να ελέγξετε με μια νέα κάμερα ή εάν επαναφέρετε τις ρυθμίσεις σας στις εργοστασιακές προεπιλογές. Οι ενημερώσεις υλικολογισμικού διορθώνουν γνωστά προβλήματα και, πιο συχνά, βελτιώνουν ή εισάγουν νέες δυνατότητες. Ένα εξαιρετικό παράδειγμα αυτού ήταν οι ενημερώσεις υλικολογισμικού για τη Nikon Z6 II/Z II.

Η διατήρηση του τρέχοντος υλικολογισμικού της φωτογραφικής μηχανής σας είναι απαραίτητη για να ξεκλειδώσετε πλήρως τις δυνατότητές της, να παραμείνετε συμβατοί με τα πιο πρόσφατα αξεσουάρ και να παραμένετε ενημερωμένοι στον συνεχώς εξελισσόμενο κόσμο της φωτογραφίας. Η παράβλεψη των ενημερώσεων υλικολογισμικού μπορεί να περιορίσει τις δημιουργικές σας δυνατότητες και τη συνολική λειτουργικότητα της κάμεράς σας.

2. Ρυθμίστε την ημερομηνία και την ώρα

Η ενημέρωση αυτής της ρύθμισης είναι ζωτικής σημασίας, ώστε τα δεδομένα EXIF ​​να είναι ακριβή για τις εικόνες σας. Αυτό θα σας βοηθήσει αργότερα όταν χρειαστεί να οργανώσετε τις φωτογραφίες σας σε εφαρμογές όπως το Lightroom.

  8 Εταιρείες Διαστημικού Τουρισμού που κάνουν τις Διαστημικές Διακοπές πραγματικότητα

Εάν το παραμελήσετε, διατρέχετε τον κίνδυνο να χρειαστεί να επιστρέψετε και ο Σέρλοκ Χολμς ολόκληρη η συλλογή φωτογραφιών σας, μια διαδικασία που μπορεί να αποδειχθεί σχεδόν αδύνατη εάν δεν μπορείτε να θυμηθείτε τις ημερομηνίες των φωτογραφιών σας. Για λόγους οργάνωσης και διατήρησης των πολύτιμων αναμνήσεων σας, ρυθμίστε την ημερομηνία και την ώρα κάθε φορά που η ημερομηνία και η ώρα μιας κάμερας είναι λάθος.

3. Απενεργοποιήστε την επιλογή Shoot Without Card

Εάν δεν απενεργοποιήσετε την επιλογή Λήψη χωρίς κάρτα, η φωτογραφική μηχανή σας θα τραβήξει φωτογραφίες χωρίς να τις αποθηκεύσει σε κάρτα. Αυτή η δυνατότητα μπορεί να είναι εξαιρετική για μοντέλα οθόνης σε κατάστημα φωτογραφικών μηχανών, αλλά όχι τόσο για προσωπική χρήση. Απενεργοποιείτε πάντα αυτήν την επιλογή.

4. Αλλάξτε τη Μορφή αρχείου

Αλλάξτε τη μορφή του αρχείου σας για να συμπεριλάβετε μια επιλογή Raw. Υπάρχουν πολλά οφέλη από τη λήψη σε Raw. Εάν όχι, τουλάχιστον να γνωρίζετε όλες τις επιλογές που προσφέρει η κάμερά σας και επιλέξτε τη σωστή μορφή για εσάς.

Πολλές νέες κάμερες τείνουν να διαθέτουν Raw ως προεπιλεγμένη επιλογή (εάν είναι διαθέσιμη), αλλά εάν χρησιμοποιείτε διαφορετική κάμερα ή αγοράζετε μια μεταχειρισμένη, η μορφή αρχείου μπορεί να ρυθμιστεί αποκλειστικά σε JPEG.

Είναι αντιπαραγωγικό να επενδύεις ​​εκατοντάδες ή και χιλιάδες δολάρια σε ένα σύστημα κάμερας που είναι πλήρως εξοπλισμένο για επεξεργασία Raw και ξεκλείδωμα εκτεταμένων δυνατοτήτων μετα-επεξεργασίας, μόνο για λήψη σε JPEG σαν να χρησιμοποιείς κάμερα smartphone.

5. Εκχώρηση προσαρμοσμένων λειτουργιών

Αυτό μπορεί να μην χρειάζεται να κάνει κάθε φωτογράφος, αλλά για τους έμπειρους φωτογράφους, η εκχώρηση προσαρμοσμένων λειτουργιών σε συγκεκριμένα κουμπιά της κάμερας είναι απαραίτητη για εξοικονόμηση χρόνου. Για παράδειγμα, ένα προσαρμοσμένο κουμπί για εναλλαγή μεταξύ αυτόματης εστίασης και χειροκίνητης εστίασης όταν ο φακός δεν έχει την επιλογή ή ένα προσαρμοσμένο κουμπί που αποθηκεύει πολλές ρυθμίσεις κάμερας για λήψη διαφορετικών θεμάτων.

Με τα σύγχρονα συστήματα κάμερας που καθιστούν τα προσαρμόσιμα κουμπιά πιο εύκολα διαθέσιμα, οι φωτογράφοι μπορούν πλέον να αλλάζουν κάμερες ώστε να είναι πολύ πιο προσαρμόσιμες και εύχρηστες στο πεδίο. Μόλις γνωρίσετε καλύτερα την κάμερά σας, αρχίστε να εκχωρείτε προσαρμοσμένες λειτουργίες για εξοικονόμηση χρόνου.

6. Απενεργοποιήστε τα εξωτερικά φώτα και τους ήχους

Τα εξωτερικά φώτα και οι ήχοι της κάμερας μπορεί να αποσπάσουν την προσοχή στις καλύτερες στιγμές ή να καταστρέψουν τις λήψεις σας όταν είναι απαραίτητη η πλήρης σιωπή. Μπορεί να θέλετε να απενεργοποιήσετε όλα τα εξωτερικά φώτα και τους ήχους και να εξετάσετε το ενδεχόμενο αθόρυβης λήψης, εάν η φωτογραφική σας μηχανή έχει αυτή τη δυνατότητα. Η απενεργοποίηση αυτών των ρυθμίσεων είναι επίσης κατάλληλη για ευαίσθητες καταστάσεις όπως κηδείες και ιδιωτικές λειτουργίες.

  Πώς να αλλάξετε τη διεύθυνση email του Yahoo

Κρατήστε μακριά τα εξωτερικά φώτα και τους ήχους μέχρι να ανακαλύψετε τον λόγο που τα χρειάζεστε.

7. Απενεργοποιήστε την αυτόματη απενεργοποίηση

Για εργασίες στούντιο και λήψεις πορτρέτων, ίσως είναι πρακτικό να απενεργοποιήσετε τη λειτουργία Auto Power Off, ώστε η φωτογραφική μηχανή σας να είναι πάντα έτοιμη. Αυτή η λειτουργία προορίζεται για τη διατήρηση της μπαταρίας σας, αλλά εάν χρειάζεστε απρόσκοπτη απόδοση, παρακολουθήστε το επίπεδο της μπαταρίας και διατηρήστε τον πλήρη έλεγχο του πότε απενεργοποιείτε την κάμερα.

Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεστε είναι η φωτογραφική μηχανή σας να είναι σε κατάσταση αναστολής λειτουργίας ή απενεργοποιημένη και να χάσετε μια σημαντική λήψη.

8. Απενεργοποιήστε την Αυτόματη περιστροφή

Ένα άλλο χαρακτηριστικό που προορίζεται να είναι χρήσιμο, αλλά μπορεί να είναι ενοχλητικό εάν δεν είναι απαραίτητο, είναι η Αυτόματη περιστροφή. Με ενεργοποιημένη αυτήν τη δυνατότητα, η κάμερά σας θα προσαρμόσει αυτόματα τον προσανατολισμό ανάλογα με τον τρόπο περιστροφής της.

Σκεφτείτε να το απενεργοποιήσετε για να αποφύγετε την ενόχληση και επίσης να εξοικονομήσετε λίγη ενέργεια. Αυτή είναι μια άλλη λειτουργία που μπορείτε να ενεργοποιήσετε ξανά εάν ανακαλύψετε έναν χρήσιμο λόγο για αυτό.

9. Απενεργοποιήστε την Αυτόματη αναθεώρηση

Η απενεργοποίηση της αυτόματης αναθεώρησης σάς βοηθά να εξοικονομήσετε χρόνο, καθώς δεν χρειάζεται να περιμένετε να εμφανιστεί κάθε εικόνα στην οθόνη μετά τη λήψη της. Όχι μόνο αυτό, αλλά μπορεί να μην θέλετε να εμφανίζονται οι φωτογραφίες σας στην οθόνη LCD για λόγους απορρήτου. Θα μειώσετε επίσης τους περισπασμούς εάν έχετε πολλές λήψεις να κάνετε.

10. Απενεργοποιήστε το Long Exposure Noise Reduction

Ενώ η μείωση θορύβου μεγάλης έκθεσης μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα της εικόνας, δεν είναι πάντα απαραίτητη και μπορεί να αυξήσει τον χρόνο επεξεργασίας μεταξύ των λήψεων. Διατηρήστε το εκτός λειτουργίας σε καταστάσεις που απαιτούν γρήγορη ροή εργασίας και θα μπορείτε να τραβάτε συνεχείς λήψεις χωρίς καθυστέρηση. Αυτό είναι ένα ακόμη χαρακτηριστικό που καλύτερα να το αφήσετε μέχρι να υπάρξει ένα λογικό σενάριο για να το ενεργοποιήσετε.

  Πώς να απενεργοποιήσετε το Battery Health Management σε Mac

11. Απενεργοποιήστε το ψηφιακό ζουμ

Το ψηφιακό ζουμ συχνά μειώνει την ποιότητα της εικόνας μέσω μειωμένης ανάλυσης, επομένως είναι καλύτερο να το αποφύγετε και να κάνετε οπτικό ζουμ εάν χρειάζεται — ή να κάνετε ζουμ με τα πόδια σας! Η ουσία είναι ότι θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως έσχατη λύση, εάν δεν υπάρχει άλλος τρόπος να αποτυπώσετε ή να πλαισιώσετε το θέμα σας.

12. Ελέγξτε τις ρυθμίσεις εξοικονόμησης μπαταρίας

Η προσαρμογή των ρυθμίσεων εξοικονόμησης μπαταρίας μπορεί να παρατείνει τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας της φωτογραφικής μηχανής σας, κάτι που είναι ζωτικής σημασίας για μεγαλύτερες περιόδους λήψης. Από την άλλη πλευρά, η απενεργοποίηση αυτών των λειτουργιών θα σας επιτρέψει να έχετε πλήρη πρόσβαση στις λειτουργίες και την απόδοση της κάμερας.

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε πότε να χρησιμοποιείτε ή να μην χρησιμοποιείτε αυτές τις ρυθμίσεις. Μην φοβάστε να συμβουλευτείτε έναν έμπειρο φωτογράφο ή να παρακολουθήσετε ένα βίντεο στο YouTube εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα ρεύματος.

13. Χρησιμοποιήστε τη Σταθεροποίηση εικόνας με σύνεση

Ανάλογα με το στυλ λήψης σας, μπορεί να θέλετε να ενεργοποιήσετε ή να απενεργοποιήσετε τη Σταθεροποίηση εικόνας για να βελτιώσετε την ποιότητα της εικόνας και να μειώσετε την κατανάλωση μπαταρίας. Εάν χρησιμοποιείτε τρίποδο, θα θέλετε να απενεργοποιήσετε τη Σταθεροποίηση εικόνας. Η εκμάθηση των δυνατοτήτων σταθεροποίησης εικόνας της φωτογραφικής μηχανής σας θα βελτιώσει σημαντικά την εμπειρία λήψης σας.

14. Ενεργοποιήστε το Focus Peaking

Εάν είναι διαθέσιμο, ενεργοποιήστε το Focus Peaking για βοήθεια με ακρίβεια χειροκίνητης εστίασης. σας βοηθά να προσδιορίσετε ποιες περιοχές της εικόνας είναι εστιασμένες. Αυτή η λειτουργία είναι ιδιαίτερα χρήσιμη εάν βρίσκεστε να αλλάζετε συχνά στη χειροκίνητη εστίαση.

15. Ενεργοποιήστε την οθόνη ιστογράμματος

Ενεργοποιήστε την οθόνη ιστογράμματος για να παρακολουθείτε την έκθεση κατά τη λήψη. Μπορεί να βελτιώσει πολύ τη φωτογραφία σας, ειδικά σε περίπλοκες καταστάσεις φωτισμού. Αλλά αν δεν το χρειάζεστε, απενεργοποιήστε το για να διατηρήσετε λίγη ισχύ.

16. Προσαρμόστε τη φωτεινότητα της οθόνης LCD

Αυτή η δυνατότητα μπορεί να είναι μια εκ των υστέρων σκέψη για μερικούς, αλλά η προσαρμογή της φωτεινότητας της οθόνης LCD για να προβάλετε σωστά τις εικόνες σας είναι ζωτικής σημασίας. Να έχετε επίγνωση του καιρού και του φωτισμού και μάθετε να ελέγχετε αυτές τις ρυθμίσεις τακτικά για να βλέπετε σωστά τι κάνετε ή για να εξοικονομείτε ενέργεια.

17. Ενεργοποιήστε τις γραμμές πλέγματος

Τίποτα δεν ξεπερνά τις γραμμές του πλέγματος εάν εργάζεστε με ακριβείς συνθέσεις, όπως στην αρχιτεκτονική φωτογραφία. Η εφαρμογή πλέγματος πάνω από τα θέματά σας θα σας βοηθήσει να εφαρμόσετε και τους κανόνες της σύνθεσης φωτογραφίας. Μπορείτε πάντα να απενεργοποιήσετε αυτήν τη λειτουργία εάν δεν χρειάζεστε τις γραμμές.

Είναι όλα στις Ρυθμίσεις

Όταν χρησιμοποιείτε μια κάμερα για πρώτη φορά, είναι απαραίτητο να ελέγξετε πολλές ρυθμίσεις πριν ξεκινήσετε τη λήψη φωτογραφιών. Η λίστα μας χρησιμεύει ως χρήσιμος οδηγός εκκίνησης, αλλά είναι σημαντικό να ελέγξετε και το εγχειρίδιο. Αναζητήστε ρυθμίσεις που είτε βελτιώνουν είτε περιορίζουν το στυλ φωτογραφίας σας και κάντε τις απαιτούμενες προσαρμογές ανάλογα.